HABERLER>EKONOMİ
6 Temmuz 2021 Salı - 12:32

İş dünyasından ‘otobüs’ çağrısı: Bütün sanayici Büyükşehir’e dua eder!

Hükümeti oluşturan parti ile İzmir'de yerel yönetimde bulunan siyasi partinin farklı olmasının iş dünyası üzerindeki etkilerini değerlendiren Ege Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (ESİAD) Başkanı Mustafa Karabağlı, "Yerel yönetimin yapmakta olduğu projelerden ya da merkezi hükümetin protokollerinden bahsediyorsak bazı şehirlerdeki gibi hızlı yürümeyebilir. Bu İzmir için bir dezavantaj" dedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin organize sanayi bölgelerine otobüs konulması çağrısında bulunan Karabağlı, "Servisleri kaldıracak kadar ulaşım sağlanırsa bütün sanayi dünyası Büyükşehir'e dua eder" dedi.

İş dünyasından ‘otobüs’ çağrısı: Bütün sanayici Büyükşehir’e dua eder!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) Başkanı Mustafa Karabağlı, göreve gelişinin ardından ilk kez basın mensupları ile bir araya geldi.

ESİAD toplantı salonunda düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Karabağlı, ayrıca basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

Yapım çalışmaları İzmir'de tartışmalara neden olan Çeşme Projesi'ni desteklediklerini belirten ESİAD Başkanı Mustafa Karabağlı, "İzmir ciddi bir ihracat potansiyeline sahip, bu yüzden bu hızı kesmeden yeşil mutabakatı sürdürmemiz gerekiyor. Biz de bu konuda sorumluluk almaktan kaçmayacağız” dedi.

İzmir’in hoşgörü şehri olduğunu ve 'mahalle baskısı' kavramının olmadığını vurgulayan Başkan Karabağlı, yatırımlar açısından kenti cazip bir hale getirdiğini vurgulayarak, “İzmir Türkiye'de baktığımızda vergilendirmede 3'üncü büyükşehir.  Bu İzmir için önemli bir misyon. Ekonomiye ne kadar katkı koyduğunu gösteriyor. İzmir'in büyümeye yönelik potansiyelini gösteriyor. Çeşme yarımada projesini çok önemli görüyorum. Bunun bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Çevre ile ilgili tereddütler olsa da kaçırılmayacak fırsat. Bu şekilde İzmir'in başka dertleri çok kolay ortaya çıkacaktır. Güzel bir havalimanımız var, direkt uçuş imkânları var. Bunları bir araya getirdiğimizde İzmir'in turizm potansiyelin çok yüksek olduğunu düşünüyorum. İzmir'in önemli bir avantajı da toleranslarıdır. İzmir rahat bir şehir, biz düşüncemizde rahatız. Birbirimize karşı tahammüllerimiz daha fazla var. Belki de bu konuda Anadolu'daki en önemli kent. Bu bir avantaj, bunu mutlaka kullanmamız lazım. Teknolojik yatırımların, yüksek teknolojilerin İzmir'de yer alması gerektiğini düşünüyorum. Z kuşağının aradığı imkanlar İzmir'de yok. Bu kuşağı cezbedecek iş imkanları İzmir'de yok.  İzmir'in yarattığı toleranslı ortamda bunların barınabileceğini düşünüyorum. İnsan kaynağı olmadan olmaz.  Mahalle baskısının olmadığı, farklı kültürlerin bir arada yaşadığı bir şehir için başka ne denebilir. Burası o manada çok ciddi bir fırsattır. Umuyorum ki bu anlamda merkezi hükümet, yerel hükümet ve STK'lar bu fikre sahip çıkabilir" dedi.

İNCİRALTI PLANLAMASINA DESTEK: NE OLURSA OLSUN DÜZENLENMELİ
Planlanma süreci devam eden İnciraltı hakkında da konuşan Karabağlı, "İnciraltı öyle ya da böyle, yeşil alan olur ya da düzenlenir, spor alanı olur ya da düzenlenir ancak ne olursa olsun düzenlenmeli. Orada şehrin ortasında kalan, İzmir'in akciğeri  gibi söylemleri var ancak düzenlenmeli Orada artık tarımın yeri yok. Yüzde 10 yüzde 5 gibi yapılaşma yapı verilebilir... Alanda mülk sahiplerinin beklentileri de göz önüne alınmalı" ifadelerini kullandı.

İZMİR 4 VERİP 1 ALIYOR
İzmir'in verdiği vergiden karşılığını alıp almadığının sorulması üzerine de değerlendirmelerde bulunan Karabağlı, "Evet genelde söylenir İzmir'de 4 verilip 1 alınır diye. Maalesef böyle ancak şehirlerin gelişmişlik seviyesi ile de bunları analiz etmek lazım. Bunu eleştiriyoruz evet İzmir'in daha fazla hak alması gerekiyor ancak bir bir aynısını da bekleyemeyiz. İzmir gelişmiş şehir, gelişmesi gereken şehirler var. Çandarlı limanı ayrı bir tartışma konusu ancak sanayici İzmir limanını kullanmak istiyor, Aliağa'yı kullanmak istemiyor. İzmir limanını kullanımındaki doluluk anlamı yüzde 40-50 arasında" diye konuştu.

HÜKÜMET , YEREL YÖNETİM FARKLILIĞI İÇİN NET YORUM: İZMİR İÇİN DEZAVANTAJ
Yerel yönetim ve hükümet arasında yaşanan siyasi tartışmaların iş insanlarını etkilediğini belirten Karbağlı, "Yerel yönetimin yapmakta olduğu projelerden ya da merkezi hükümetin protokollerinden bahsediyorsak bazı şehirlerdeki gibi hızlı yürümeyebilir. Bu İzmir için bir dezavantaj. Metro başlasın ve hemen bitsin isteriz.  Bu kadar yavaş olmamalı. Bunun bir yolunu bulmalıyız. Tunç Soyer başkanımız bu konuda uyumlu bir grafik çiziyor, hükümet ile çatışan bir yönetimi yok. Siyaset yapılıyor ve farklılıklar da olacaktır. Ancak bunu ciddi fikir ayrılığı ortamına getirecek bir ortam göstermiyor. Bunun bazı işlerin hızlanmasında katkı sağlayacaktır. Biraz bütçe ve para konuları var" dedi.

TRAFİK SORUNU: İŞ DÜNYASINI CİDDİ ETKİLİYOR
Son günlerde İzmir'in gündeminde yer alan 'trafik sorunu' hakkında da  konuşan Karabağlı, "Trafik sorunu tabii ki iş dünyasını ciddi etkileniyor. Dün akşam Tunç Başkan'a da bu konuda geldi kendisine soruldu. İzmir'de pandemi nedeniyle ciddi bir araç sayısı artışı oldu. Bu da ciddi bir trafik yaratıyor ve insanlar bireysel seyahat etmeyi planlıyorlar. Bu aşılama ve pandeminin hafiflemesi ile birlikte trafikteki sıkışıklık bir nebze azalacaktır diye düşünüyorum. Bazı dokunuşlar ile biraz daha rahatlatacaktır ancak buradaki asıl mesele kişilerin toplu taşımaya yönelmesi" ifadelerini kullandı.

BÜTÜN SANAYİ DÜNYASI BÜYÜKŞEHİR'E DUA EDER
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne de sanayi bölgelerine otobüs konması çağrısında bulunan Karabağlı, "İş dünyası ve sanayi dünyası Büyükşehir Belediyesi'nden neler bekler. Biz ilk olarak belediyenin tüm kamuoyuna sunduğu 2-3 hizmet var. Bunlardan biri atık yönetimi. Çöp ve atıklarının iyi yönetilmesini bekler. Bu anlamda İBB yeni tesisini devreye aldı Ödemiş'te enerjiye dönüştürüyor bu da çok iyi bir proje. Dönem dönem yabancı misafirlerimiz geliyor sokağın ortasında çöpler var. Daha iyi bir sistem oluşturulmadı. Daha iyi bir anlayış oluşturmalıyız.  Su konusunda İzmir kötü değil ancak tabii ki bir miktar akıllı su şebekesi, akıllı sistemlere yönelik çalışmalar yapılabiliyor. Büyük ölçekte yapılıyor ancak tabana inan kısımda başka şeyler yapılabilir. Tramvay ve benzeri ulaşım araçların hızlandırılması. Çiğli Tramvayı başladı ancak yavaş yavaş. Bunların hızlandırılması lazım. Biz arkadaşlarımız ya kendi araçları yada servislerle getiriyoruz. Yabancı  ülkelerde servis mantığı yok. Bu kapsamda  sanayici bunu bekler. Organize sanayi bölgelerin Büyükşehir Belediyesi'nin çok ciddi seviyede ulaşım imkanı vermesini bekleriz. Çiğli'deki tramvay bittiğinde çok ciddi bir rahatlık sağlayacak. Ancak servisi kaçıran birisi Kemalpaşa organize sanayi nasıl gidecek? Dar gelirli arkadaşlarımız da bu anlamda mağdur oluyorlar.  Servisleri kaldıracak kadar ulaşım sağlanırsa bütün sanayi dünyası Büyükşehir'e dua eder. İzmir fuarlar şehiriydi, bu fikri de geriye döndürmek gerekiyor" diye konuştu.

 
İzmir yaz seferlerini sevdi
 
Kabil Havalimanı için kritik görüşme
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
7 Temmuz 2021 Çarşamba 08:40

Zaten gidiyor ki organize sanayilere... Bakınız Çiğli, Bakınız Torbalı v.b. Bunu bile göremiyorsanız yuh artık

Yorumu oyla      2      3  
Uğur 6 Temmuz 2021 Salı 23:12

İnciraltı acilen planlanıp kurtarılmalı, sözde belediye, devlet, STK''lar herkes İnciraltı planlansın istiyor ama sonuç bir türlü çıkmıyor... Acaba İnciraltı halkı bıkıp yerlerini sermaye gruplarına satsın mı isteniyor lütfen elinizi vicdanınıza koyun halk için bir şeyler yapın bu seferde... Dayanacak gücümüz kalmadı artık...

Yorumu oyla      2      3  
Pasta iste 6 Temmuz 2021 Salı 22:57

Hadi hayırlısı İnciraltı yüce milletimize daha hayırlı şeyler getirir İnşallah

Yorumu oyla      2      3  
Hakkı Artcı 6 Temmuz 2021 Salı 21:10

Sizin Akpartiden aday olduğunuz söyelniyor doğrumu?

Yorumu oyla      2      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tarım yazarı Yıldırım’dan CHP’li Bayır’a ‘JES’ yanıtı: Enerji için tarımdan vazgeçemeyiz!
TBMM Sanayi, Ticaret ve Enerji Komisyonu üyelerinden CHP İzmir Milletvekili ...
Tarih vererek uyardılar... Yeni zam dalgası yolda!
Üreticiler maliyet artışlarına dikkat çekerek sonbaharda bir zam dalgasının ...
Son yasaklı!
İçişleri Bakanlığı'nın 27 Haziran genelgesinde açılacak yerler arasında ...
 
İşte memur ve emekli maaşlarına verilen zam!
Haziran ayı ve yıllık enflasyon rakamları TÜİK tarafından açıklandı. Açıklanan ...
İzmir iş dünyası İZKA ile yeni sayfa açıyor
İzmir iş dünyasının önde gelen STK’ları ve çatı örgütü BASİFED, İZKA Genel ...
Kısa çalışma ödemeleri bugün yapılacak
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, kısa çalışma ve işsizlik ...
 
Memur ve emekli zammı belli oluyor!
Memur, memur emeklisi, SSK ve Bağ-Kur'luların gözü bugün açıklanacak enflasyon ...
Haziran ayı kısa çalışma ödemesi yarın
Haziran ayı kısa çalışma ve işsizlik ödeneklerinin yarın hesaplara yatırılacağı bildirildi.
Memurun gözü enflasyon rakamlarında
Devlet memurları, işçi ve emeklilerin gözü yarın açıklanacak haziran ayı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Acil çözüm şart!’
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva