HABERLER>GÜNCEL
10 Haziran 2021 Perşembe - 10:09

Deniz Komisyonu Başkanı Hakan Barçın: Zehir gemisini ancak kamuoyu durdurur

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde yeni kurulan Deniz ve Kıyı Alanları Komisyonu Başkanı Hakan Barçın, "Aliağa'da öyle büyük bir kirlilik var ki, cüruflar Foça ormanlarına dökülüyor mesela. Nea Sao Paulo adlı Brezilya Donanması'na ait asbestli geminin insanımızın sağlığına kast etmesine, doğayı, suyumuzu, toprağımızı pervasızca kirletmesine izin vermeyeceğiz. Tüm gücümüzle kamuoyu oluşturup o gemiyi engellemeye çalışacağız" dedi

Deniz Komisyonu Başkanı Hakan Barçın: Zehir gemisini ancak kamuoyu durdurur

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Foça Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin CHP'li üyesi  Hakan Barçın'ın verdiği önergeyle, Deniz ve Kıyı Alanları Komisyonu Kuruldu. 9 kişiden oluşan komisyona başkanlık yapan Hakan Barçın, Brezilya Donanması'na ait, asbest yüklü, nükleer denemelerde kullanılmış Nea Sao Paulo adlı uçak gemisinin Aliağa'ya getirilmemesi için kamuoyu oluşturmayı, en büyük öncelik olarak gördüklerini söyledi. Komisyon olarak, bu konuda yoğun bir çalışma içinde olacaklarını anlatan Barçın, "Nea Sao Paulo gemisinin asbestiyle, nükleer atıklarıyla, kanser yapıcı zehirleriyle insanımızın sağlığıyla oynamasına, doğamızı, suyumuzu, toprağımızı pervasızca kirletmesine izin vermeyeceğiz. O gemiyi ancak kamuoyu durdurabilir. Biz de bu çevre hareketinde kamuoyu oluşturmak için çaba harcayağğız" açıklamasında bulundu.

TERMİK SANTRAL CÜRUFLARI FOÇA ORMANLARINA DÖKÜLÜYOR

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanlığı'na, beş üyenin imzasıyla "Aliağa gemi söküm tesislerinden birinde sökülmek üzere 1960 yapımı 32 bin 800 ton ağırlığında, 265 metre uzunluğunda Brezilya donanmasına ait Nea Sao Paulo uçak gemisi geliyor. 600 ton asbest, binlerce ton toksik zehirli madde içeren bu geminin çok özel koşullarda geri dönüştürülmesi gerçeği ile hareketle; Büyükşehir belediyesinin tüm boyutları ile bu konuyu ilgili kuruluşlarla incelemesini gerekli araştırmaları yapmasını ve kamuoyunu bilgilendirmesi istiyoruz" şeklinde bir önerge veren Hakan Barçın, "2009 yılından beri çevre hareketinin içindeyim. En büyük tehlike, en büyük tehdit olarak Aliağa bölgesini görüyorum. Termik santral cürufları, bizim Foça ormanlarına dökülüyor. Gölyüzü mevkide bir vadiye, cüruf deposu haline getirildi. Gemi söküm, çevreyi kirletme hareketinin bir parçası. Biz yaşamı savunuyoruz" dedi. Aliağa'da gemilerin oksijen kaynağıyla, vahşi yöntemle yapıldığına dikkat çeken Barçın, şu değerlendirmelerde bulundu:

KENDİ GEMİMİZ OLSA BELKİ SİNEYE ÇEKERDİK, AMA...

"Gemi sökümde çalışan insanlarımız, asbestin yol açtığı tehlikelere maruz kalıyor. İşçi sağlığı güvenliği kurallarına uyulmadığını görüyoruz. Hem insanımızın sağlığını tehlikeye atıyorlar, hem de doğayı, suyu, havayı, toprağı pervasızca kirletiyorlar. Kendi gemimiz olsa, belki sineye çekerdik ama o tehlike yüklü gemi, ta Brezilya'dan geliyor. Vahşi söküm yapan dört ülkeden biriyiz; diğerleri Bangladeş, Pakistan ve Hindistan. Aliağa'nın kendi kirliliği kendine yetiyor. Zaten kapasitesini çoktan aşmış durumda. Bir de dışarıdan söküm için gemi ithal ediyorlar. Biz buna karşıyız. Deniz ve Kıyı Alanları Komisyonu olarak bu konuyla da mücadele edeceğiz. Geminin gelmemesi için resmi bir gücümüz olmayabilir ama kamuoyu oluşturarak, pekala engelleyebiliriz. Biz de bunu yapmaya çalışacağız. Bizde 22 gemi söküm tesisinden 8'i, AB'den onaylı. Bizim dışımızdaki tüm onaylı gemi söküm tesislerinde gemiler, havuzun içine alınıyor, çok iyi bir korumayla, etrafa zehir saçmadan sökülüyor. Bizdeyse havuz yok. Geminin büyük kısmı denizde kalıyor. Bu durumda AB'nin bizim tesislerimize verdiği lisansı da sorgulamak lazım. Nasıl oluyor da vahşi söküm yaptığı halde bizim tesisler bu belgeyi alabiliyor?"

İZMİR'İN 30 İLÇESİNDEN 18'İNİN DENİZLE BAĞLANTISI VAR

Deniz ve Kıyı Alanları Komisyonu'na başkanlık etmekten onur duyduğunu belirten Hakan Barçın, "Komisyona ilk havale ettiğimiz konu, Nea Sao Paulo gemisi oldu" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"İzmir'in 30 ilçesinden 18'inin denizle bağlantısı var. Böyle bir komisyona ihtiyaç vardı. Önergemiz kabul edildi; Deniz ve Kıyı Alanları Komisyonu kuruldu. 660 kilometre uzunluğunda sahilimiz var. Bu durumun bir birim tarafından izlenmesi, hatta daire başkanlığı kurulması gerekirdi. Biz en azından bu komisyonla mücadelemizi vereceğiz. Dağınık olan yapıyı bir araya getirmek istiyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan tutun, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na, Sahil Güvenlik, Belediye, Büyükşehir, hatta muhtarlar bile denizde söz sahibi. O kadar çok yetkili var ama Denizcilik Bakanlığı yok. Yanlışlık burada başlıyor. Denizcilik, genel müdürlük seviyesinde kalmış. Denizin kendine ait bir dili vardır. Çok çeşitli sorunları da var. Kirlilik, aşırı avlanma, deniz hayvanlarının popülasyonu, deniz turizmi gibi. Sahil Güvenlik, bu işlere ne kadar zaman ayırabilir ki. Sahil Güvenliğin öncelikli işi, insan kaçakçılığıyla mücadele etmek."

 
Nisan ayı işsizlik rakamları açıklandı
 
Cumhurbaşkanlığı kabine toplantısı iptal edildi
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Erbil SERT 10 Haziran 2021 Perşembe 11:27

Biliyorsunuz bizim ülkemiz Dingo'nun Ahırı .Kimisi asbetli gemisini gönderir. Kimisi Gaziemir'e Nüklüer atığını gönderir. Kimisi güzelim dağlarımızda altın arar.Kimisine mermer veye taş ocağı izni verilir. Tek kaygı para kazanmak. İnsanoğlu ekolojik düzeni bozdu mu kendisine yaşayacak başka gezegen arar. Buna bu ülkede dur diyecek dirayetli siyasetçilere ihtiyaç var.

Yorumu oyla      5      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
2021-YKS sınava giriş belgesi erişime açıldı
ÖSYM, 26-27 Haziran tarihlerinde düzenlenecek Yükseköğretim Kurumları ...
Covid-19 tedavisi gören asker hayatını kaybetti
MSB, Covid-19 tedavisi gören Topçu Astsubay Kıdemli Başçavuş İsmail Özdemir'in ...
Marmara'da arıtılmamış su iddiası: Tesisten açıklama
Marmara Denizi müsilajın pençesindeyken Balıkesir’in Bandırma ilçesindeki ...
 
Kayıp çiftin cesetlerini tandıra gömmüşler!
Kayseri'de 22 gün önce kayıplara karışan Mehmet Turhan (55) ve boşandıktan ...
İzmir'de kaza... 5 metreden uçtular!
İzmir'in Konak ilçesinde sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği ...
Bina sakinleri deprem sandı... İşçi servisi dükkana girdi!
İzmir'de gece vardiyasından çıkan işçileri evlerine götüren servis midibüsü, ...
 
Bakan Çavuşoğlu'ndan ABD açıklaması
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "(ABD'nin) Sadece Libya ve Suriye meselesinde ...
Karaburun açıklarında 31 kaçak göçmen kurtarıldı
İzmir'in Karaburun ilçesinde, Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına ...
Pizza yerken boğulan çocuğu işletme sahibi hayatta tuttu!
İzmir'in Karabağlar ilçesindeki bir pizzacıda annesiyle pizza yerken nefes ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva