HABERLER>EKONOMİ
13 Kasım 2015 Cuma - 11:17

Delican sayı verdi, gözler Ankara'da: İş dünyası yeni kabineden ne bekliyor?

AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican’ın hükümetin kurulması öncesinde yaptığı üç bakan çağrısının yankıları sürerken İzmir’in iş dünyası beklentilerini açıkladı. Kentin ekonomisine yön veren kurum ve kuruluşların temsilcileri İzmir’in yeni kabinede temsil edilmesi gerektiğini ifade etti.

Delican sayı verdi, gözler Ankara da: İş dünyası yeni kabineden ne bekliyor?

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - Genel seçimin ardından yeni hükümeti kurma çalışmaları devam ederken İzmir’in bakan talebi ise sürüyor.

AK Parti İl Başkanı Bülent Delican’ın üç bakan isteği İzmir’de geniş yankı bulurken oluşturulacak kabineden beklentiler gündeme geldi. İzmir’in iş dünyası konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

- DELİCAN 3 BAKAN İSTEDİ, İLK İSMİ VERDİ...
 
Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir’in yeni kabinede temsil edilmesini beklediklerini söyledi. Yorgancılar, “İzmir’de bakan olabilecek vasıflara sahip çok güçlü isimler bulunmaktadır. O nedenle de, açıkçası kabinede İzmir’in temsil edileceğine dair umudumuz bulunmaktadır. Ve hatta bu sayının geçmiştekinden daha fazla olması gerektiğine de inanıyoruz. Tasarruf tabi ki sayın başbakanımıza aittir” dedi.


 
HÜKÜMET KURULMALI
Hükümetin bir an önce kurulması gerektiğini de dile getiren Yorgancılar, “Türkiye’nin önünde bekleyen çok önemli meseleleri vardır. Seçim süreci bu meselelerin çözümünü erteletmiştir. Terör konusu bugün ülkemizin en birincil konusudur ve acil çözüm beklemektedir. Güvenliği sağladıktan sonra siyasetin gölgesinde kalan ekonominin yeniden gündeme alınmasını bekliyoruz. Siyasi, ekonomik ve toplumsal açıdan hayata geçirilmeyi bekleyen reformlar bulunmaktadır. Ekonomik göstergeler açısından, belirsizliğin yaratmış olduğu olumsuz yansımaların yeniden normal seyrine döndürülmesi sağlanmalıdır” diye konuştu.
 
TEŞVİK VURGUSU
Yorgancılar ekonomi alanındaki beklentileri de sıraladı. Yorgancılar, “İzmir için beklentilerimizin başında haksız rekabete neden olan teşvik sisteminin revize edilmesi ve devam eden projelerin zamanında tamamlanması gelmektedir.İzmir’de yeni yatırımlar gerçekleştirilmesini çok önemsemekle birlikte, yeni yatırımlar için özellikle de yabancı sermayeli doğrudan yatırımlar için kenti cazibeli kılacak mevcut devam eden projelerin ivedilikle tamamlanmasının da gerekliliği üzerinde duruyoruz” dedi.
 
PROJELERİ SIRALADI
Yorgancılar, İzmir için gündeme gelen ve çalışmaları süren projelerin de tamamlanmasının önemine vurgu yaptı. Yorgancılar, “Bu yatırımların başında; İzmir-İstanbul ve İzmir-Ankara hızlı tren ve otoyol projelerinin tamamlanması, çalışmaları devam eden otoyollara Antalya ve Çanakkale’nin de eklenmesi, Alsancak Limanı’nın 3. nesil dev gemilere açılması, dünyanın 10. büyük limanı olacak olan Çandarlı Limanı’nın geciktirilmeden hayata geçirilmesi, demiryollarının OSB’ler ile bağlantılarının kurulması ve kentsel dönüşüm projelerinin bitirilmesi, gelmektedir. Diğer yandan, artan talepler karşısında, bazı yurtdışı uçuşların İzmir’den yapılması, İzmir-Ankara direkt uçuşların sayısının arttırılması için gayret sarf edilmelidir. Bununla birlikte, yeni yatırımlar yapılması açısından jeotermal enerji başta olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarının değerlendirilmesi, sağlık ve gıda merkezine dönüşmeye yönelik altyapının güçlendirilmesi, yeni kruvaziyer ve yat limanlarının yapılması ve kentimizin bir bilişim vadisi haline getirilmesi çok yararlı olacaktır. Ayrıca Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Fikri Işık nezdinde yaptığımız girişimde de; yerli otomobil üretimi için en uygun yatırım alanının otomotiv yan sanayinde uzmanlaşan İzmir olduğunu belirttik ve İzmir adına talebimizi yaptık. Her zaman şunu ifade ediyoruz ki; Hükümetimizin İzmir’e vereceği destekle İzmir bir marka kent olmakla birlikte ülke ekonomisine olan katkısı da artarak devam edecektir” ifadelerini kullandı.
 
NE DEDİLER?
Hükümetin kurulması öncesinde kentin diğer önemli iş ve ekonomi temsilcileri de çeşitli mesajlar verdi.
 


İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli: Kurulacak kabinenin önünde dört yıllık seçimsiz bir altın dönem var. Bu dönemde reformlarla ülkemizin dönüşümünü tamamlamak ve Türkiye’yi cazibe merkezi haline getirmek zorundayız. Toplumsal uzlaşıyla yazılmış yeni bir Anayasa’dan ikinci nesil reformlara kadar, atılması gereken çok büyük adımlar var. Bu Meclis, gerçek bir reform Meclisi olmalı. Türkiye’nin yeni büyüme hikayesinin merkezine İzmir’in oturtulması en büyük beklentimiz. Kabinede İzmir’in yüksek oranda temsili de mutlaka karşılanması gereken başka bir beklentimizdir.


 
İzmir Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu Başkanı Kemal Çolakoğlu: Biz öncelikle kabineden bu dönem Binali Beyi Ulaştırma bakanı olarak değil, Başbakan Yardımcısı olarak görmek istiyoruz. İzmir’i kenti bu kadar iyi tanıyan, uzun süredir hizmet veren birinin Başbakan Yardımcısı olması gerekir. Böylece İzmir’de ikinci bir bakanın olarak Nüket Hotar ve İbrahim Turhan gibi isimlerin değerlendirilmesi gerekecektir. İzmir sıçrama tahtasında ihtiyaç olan noktayı ufak dokunuşlarla başarabilir.  Bakanların yapacağı hamlelerle İzmir çok kısa sürede hak ettiği gibi bir Avrupa kenti kalitesini yakalayabilir…
 


Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri federasyonu Başkanı Levent Akgerman: İzmirli bir bakanın olması bizim için çok önemli. Öncelikle ekonomik reformlarda bir hareketlilik bekliyoruz. İzmir’in bir HUB haline gelmesi ve havalimanı potansiyelinin olması çok önemli bir husus.  Bizim diğer illere göre çok önemli bir şansımız var. İzmirli kaç vekile bakanlık şansı verilecek bilmiyoruz ama tüm milletvekillerimiz bakanlıklara layık. İzmir’in özellikle ulaştırma ve ekonomi alanındaki niteliğinin yeni kurulacak kabinede değerlendirilmesi lazım.


 
İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Hasan Küçükkurt: 1 Kasım seçimlerinde AK Parti İzmir’de oylarını arttırmıştır. İzmirlilerin verdiği bu oyun karşılığını alacağını düşünüyorum. Başbakan Ahmet Davutoğlu İzmir’i en az 3 bakanla ödüllendireceğini düşünüyorum.


 
Ege Genç İş Adamları Derneği Başkanı Seda Kaya: Ana muhalefet partisinin büyük oy oranı aldığı İzmir, iktidar partisi tarafından unutulmamalıdır. Hükümet kucaklayıcı olmalıdır. Kabinede İzmir etkisini görmek istiyoruz. Avrupa Birliği Türkiye 2015 İlerleme Raporu’nda kadın vekil sayısının düşmesinin düşündürücü. Toplumsal Cinsiyet Ayrımcılıkla Mücadele Politikaları’nın Avrupa standartlarına getirilmesine ihtiyaç var.  Türkiye’de kadın bireylerin haklarının etkin bir şekilde koruma altına alması gerekmekte. Raporda, kadın vekil temsilinin yüzde 13'le yaklaşık olarak 2011 seçimleri oranında olduğu belirtiliyor. 7 Haziran seçimlerinin ardından 97 kadın vekil Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girmeyi başarırken; 1 Kasım seçimleri ile 82 kadın vekil Meclis'te görev yapacak. Kadın Vekil sayısının zaten düştüğü Meclis’te kadınlara sadece Aile Bakanlığı görevi verilip ayrımcılık politikası güdülmemelidir. Toplumsal cinsiyet eşitliği çerçevesinde kadınlarımız her bakanlığı layığıyla yerine getirebilecek kapasitededir. Yeni Hükümet, Yeni Kabinesi’nde kadın vekillere Aile Bakanlığı dışında da görevler vererek, cinsiyet eşitliğine yönelik yaklaşımını olumlu yönde göstermelidir.
 


Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Başkanı Mehmet İşler: Türkiye’nin cari açığın büyük bölümünü turizm sektörü karşılamaktadır. Türkiye ekonomisinin can suyu olan bir sektörün başına muhakkak Binali Yıldırım gibi birisi getirilmelidir. Sayın Binali Yıldırım’ın  ulaşımda yaptığı devrim ve büyüme mantığında olan bir Turizm Bakanı istiyoruz..  Türkiye’nin 3 büyük şehri İstanbul, İzmir ve Ankara. Üç büyük şehirden birden fazla bakan çıkmalıdır. Buradaki sorunlar daha büyüktür. Burada yaşananların kendilerini iyi anlatıp ilerlemesi için en az iki bakan çıkması lazımdır. İzmir’in kalkınmaya ekonomik tırmanışa ihtiyacı var. İzmir bu zamana kadar hak ettiği yere gelmediğinden dolayı ancak İzmir’e doğru bir ilgi göstererek geri kalmışlığını telafi edebilir.  Başbakan Ahmet Davutoğlu İzmir'de Başbakanlık Ofisi açtı. Bu ofisin içini doldurması için İzmir’den en az iki tane bakanın yer alması şarttır”

 
'Bisiklet kenti' İzmir'e büyük adım: Raylarda...
 
Muslera insansız hava aracını da yakaladı!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ali ermiş 13 Kasım 2015 Cuma 20:12

İnciraltını dünyaya tanıtan ak parti hükümetinin verdiği sözü tutması gerekir.

Yorumu oyla      12      6  
baytak 13 Kasım 2015 Cuma 11:47

İş dünyası yeni kabineden ne bekliyor? AKP ye verilen oylar HALKA, MİLLETE; Türkiye de “YOKSULLUK İŞSİZLİK, TAŞERONLUK ve HUKUKSUZLUK” KAT be KAT artarak MİSLİ ile size aynen geri dönecektir. Bunun REFERANSI 13 yıllık AKP iktidarıdır.

Yorumu oyla      13      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kültürpark’ta 26.hediye şöleni!
Egelilerin çeyrek asırdır değişmeyen adresi SOUVENIR Hediyelik Eşya Günleri, ...
Almanya kararını verdi: ‘İzmir’in Şato’su satılık!
Alman Hükümeti, Kordon’da 125 yıllık tarihine rağmen kaderine terk edilen ...
Zeybekci'den iş dünyasına asgari ücret müjdesi
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, zamlı asgari ücret konusunda Hazine yardımıyla ...
 
İzmir Ticaret Odası’nda KOBİ zirvesi!
İzmir Ticaret Odası, KOSGEB’in “KOBİ’lerde Kurumsallaşmanın Geliştirilmesi” ...
İzmir iş dünyasından asgari ücret uyarısı!
EBSO’nun yapılacak artışın yöntemi, zamanlaması ve maliyetinin paylaşımı ...
Tekstilcilerden kritik asgari ücret çıkışı!
Türkiye hazır giyim ve konfeksiyon ihracatının yaklaşık yüzde 75'ini gerçekleştiren ...
 
Çarpıcı sahte içki raporu: Devlet biraz daha sıkarsa…
1 ay içinde 30 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan sahte içki dehşeti ...
Patronlardan asgari ücrete itiraz var!
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, asgari ücretin işverene maliyetinin bin 500 ...
İTO’daki istifa depreminin perde arkası: ‘İkinci adam’ neden bıraktı?
Oda 15 yıldır başkan yardımcılığı görevi yürüten Akın Kazançoğlu’nun bu ...
 
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Doğarken ağladı insan!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva