HABERLER>POLİTİKA
17 Haziran 2015 Çarşamba - 22:40

Davutoğlu: Beni en çok endişelendiren...

Başbakan Ahmet Davutoğlu, milletvekili genel seçimi sonuçlarıyla ilgili halkın mesajını almaya çalıştıklarını belirterek, "AK Parti'yi farklı kılan 2002'de halkla yürümesiydi. Beni en çok endişelendiren acaba halkla yürüyüşümüzde bir açı mı oluştu ve halkla yürürken halka 'hadi arkamdan gel mi' diyoruz, halkla birlikte mi yürüyoruz" dedi.

Davutoğlu: Beni en çok endişelendiren...

Davutoğlu, Habertürk ve Show TV ortak canlı yayında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in vefatıyla ilgili sorular üzerine Davutoğlu, Demirel'in, Türk siyasetine damgasını vurmuş önemli bir isim olduğunu söyledi.

Demirel'in, Türkiye'ye özellikle kalkınma alanında büyük katkı sağladığını belirten Davutoğlu, "Barajlar kralı" diye anıldığını ifade etti.

Davutoğlu, "27 Mayıs'ta Adnan Menderes'in şehadete yürümesi sonrasında Türk siyasetinin yeni denge oluşturması sırasında, 27 Mayıs'ın birikimleriyle hesaplaşılması bakımından da çok önemli katkılar yapmış. Kendisine has üslubuyla da siyasetimize renk katmış bir isimdi" diye konuştu.

Süleyman Demirel'i akademik hayatta da yakından takip ettiğini dile getiren Davutoğlu, akademik hayatta Demirel ile bir anısını anlattı. Üniversitede dersten çıkıp odasında çalışırken, 2001'de Demirel'in doğrudan kendisini aradığını söyleyen Davutoğlu, şunları kaydetti:

"İlk başta birisi şaka mı yapıyor diye tereddüt ettim. O zamanlar Birleşmiş Milletler'de Filistin görüşmeleriyle ilgili Mitchell Komisyonu oluşturulmuştu. 'Bana, biliyorsunuz komisyonun üyesiyim. Buraya bir rapor hazırlamamız lazım Türkiye adına. Sizin bu konulara vakıf olduğunuzu söylediler. Yardımcı olur musunuz?' dedi. Bir taraftan diyorum, arada bir sekreter yok, danışman yok. Bir iki yoklamadan sonra gerçekten kendisinin aradığını anlayınca hazırlayacağımı söyledim. Diğer çalışmaları bir kenara bıraktım ve rapor hazırladım. Teşekkür eden bir mesajını da aldım. Hatta sonra bu rapor 'Filistin sorunlarının çözümü' diye bir kitaba da çevrildi. Yani aslında akademik hayatımıza da katkıda bulunmuştur. Allah rahmet eylesin. Yaşayan bir tarih, Cumhuriyetimizin bir dönemine çok önemli katkılar yapmış, izler bırakmış. Siyasete de herkesin örnek alması gereken bazı üslup incelikleri katmış, kişilerle tek tek temas etmesi, güçlü hafızası, bütün bunlarla da Allah rahmet eylesin."

SEÇİM SONUÇLARI
Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Milletvekili seçimi sonuçları sonrasında 'biz bu mesajı aldık' deniliyor ama içeriğine değinilmiyor. AK Parti ne mesajı aldı?" sorusuna karşılık da siyasi ve sosyal hareketlerin, kişiler gibi olduğunu, şahsi serüveni, hayat akışı içinde kendisine dönüp bakamayanların, hep dışarıya dönerek olayları yargılamaya çalışanların, bir müddet sonra olayları doğru değerlendiremeyebileceğini ve kendisini yenileme imkanını kaybedebileceğini söyledi.

Siyasi hareketlerin de bunun gibi belli aralıklarla kendi içinde bir muhasebeye ihtiyacı bulunduğunu ifade eden Davutoğlu, aslında seçimlerin 4 yılda bir yapılmasıyla halkın da bu muhasebeye siyasileri teşvik ettiğini kaydetti.

Davutoğlu, halkın aldığı karar karşısında, yukarıdan bir tavırla "sen yanlış karar verdin, bir daha deneyelim" demek yerine, halkın mesajını anlamak gerektiğini vurguladı.

Yüzde 41'lik seçim sonuçlarının aslında bir başarı olduğunu belirten Davutoğlu, ancak diğer seçimlerdeki yüzde 49, yüzde 45,5 gibi oranlardan yüzde 41'e inilmesinin değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

"BAZI AKSAMALAR, YANLIŞ ANLAMALAR, YANLIŞ ALGILAR OLUŞMUŞ OLABİLİR"
Davutoğlu, parti içi organların tüm toplantılarında bu konuyu açtıklarını, çok detaylı bunun tahlilini yapmalarının mümkün olamadığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Çünkü bizim şu an birinci görevimiz hükümeti kurarak, bu yeni şartlarda neler yapacağımızı ortaya koymak ama daha sonra yaptığım ikili görüşmeler ve diğer görüşmelerde de hep acaba nerede bir aksaklık var buna dikkatleri çekmek istedim. AK Parti'yi farklı kılan 2002'de halkla yürümesiydi. Beni en çok endişelendiren acaba halkla yürüyüşümüzde bir açı mı oluştu ve halkla yürürken halka 'hadi arkamdan gel mi' diyoruz, halkla birlikte mi yürüyoruz. Bu önemli. Bunu tek tek tespit etmeye çalıştık. Nerede hata olduğunu, nerede eksiklikler var. Hiçbir şekilde tekebbür etmeden, halka yukarıdan bakmadan bunu anlamanın yollarını bulmak durumundayız. 12 yıllık iktidar, şimdi düşünün, şahsi hayatımızda da 12 yıl süren bir başarı hikayesinin arkasında bazen aşırı bir öz güven oluşma ihtimali vardır. Bazen değil, çoğu zaman. Kişiler eğer o olgunlaşma dönemlerinde, başarıları bir şekilde durup, kendine bakıp tekrar tanzim edemezse şahsi hayatta da bazı iniş çıkışlar yaşayabilir. 12 yıllık güç kullanımının getirdiği ola ki yanlışlıklar olabiliyor. Bir takım güç kullanımından gelen çok olumlu, çok güzel özellikler dışında, bazı aksamalar, yanlış anlamalar, yanlış algılar oluşmuş olabilir. Bunlar şu gerçeği ortadan kaldırmıyor. Çok geniş bir cepheyle mücadele ettik ve hakkımız da ne kadar büyük bir komplocu bakışla bir siyaset mühendisliği üzerinden Türkiye'de bu seçimlerde neler yapıldığını herkes görüyor, yurt içinde yurt dışında. Bütün bunları kabul ederek ama biz yine de kendi içimize bakmak durumundayız."

"GENÇLERE KENDİMİZİ ANLATMADA BİR EKSİKLİK VARSA BUNU ÇÖZMEMİZ LAZIM"
Son seçimde, ilk kez oy kullanan gençlerin, AK Parti iktidarı öncesinde 10 yaşında olduklarına işaret eden Davutoğlu, şöyle konuştu:

“Gençlere 18 yaşında oy kullanma hakkını biz verdik. Hatta seçilme yaşını da sağlayacaktık fakat muhalefet buna itiraz etti. Gençlerle ilgili burslar artırıldı, harç kaldırıldı, yurt şartları iyileştirildi. Birçok şey yapıldı. Ama eğer genç seçmen bize yönelmede diğer yaş gruplarına göre eksiklik varsa, bunu masaya yatırmamız lazım. Gençlik teşkilatıyla yaptığım toplantıda ona çok önem verdim ve bir kaç saat gençlerle beraber oldum. Bizim teşkilatımızın gençlik kollarının başkanlarında, 81 ilin, gördüğümüz dinamizm beni çok memnun etti. Ama bizim yeni AK Parti gençliği, bütünüyle söylüyorum, yani 10 sene önce bu gençler 10 yaşındaydılar. Daha gençliğe girmemiş hatta çocukluktan yeni yeni çıkarken, her şeyi bizimle gördüler, tanıdılar bir anlamda. Daha önceki eski Türkiye’yi anlamaları güç ama biz eğer gençlere, onlara kendimizi anlatmada bir eksiklik varsa ki var, bunu çözmemiz lazım. Mesela, yine halkla ilişkilerde iletişimde, birtakım farklı algılamalar ortaya çıkmışsa bunu masaya yatırmamız lazım.”

“YENİ TÜRKİYE İÇİN AK PARTİ'NİN DE YENİLENMESİNE İHTİYAÇ VAR”
Seçim sonuçlarına ilişkin, gençlerin yanı sıra il başkanları, belediye başkanları ve 12 yıl önce AK Parti içinde mücadeleye başlamış ve tecrübe yaşamış olanlarla istişarede bulunduğu anlatan Davutoğlu, şöyle devam etti:

“Atılması gereken adımlar, önemlidir. 12 yıllık miras büyük bir miras ve AK Parti şu anda dünyanın en geniş tabanlı siyasi örgütlerinden biridir. Hiç şüphe yok. Türkiye’nin ise en geniş tabanlı siyasi tek örgütüdür. Çünkü bütün illerde teşkilatımız var, bütün illerde ana kademe, bütün illerde kadın kolları, bütün illerde ve ilçelerde gençlik kolları var. Bu yapının, 12 yıllık bu büyük mirasın üzerinde, birtakım dediğim gibi aksamalar doğmuşsa şimdi tam vaktidir. Birçok teşkilat mensubunun söylediği; ‘AK Parti’nin yenilenmesi, yeni Türkiye için AK Parti’nin de yenilenmesine ihtiyaç var görüşü’, halkımızın verdiği mesajlardan biridir.”

Belediye başkanlarıyla çok detaylı konuştuğunu ifade eden Davutoğlu, “Yerel yönetimlerde aksamalar varsa onları da tespit etmemiz lazım. Mesela Büyükşehir Yasası’nın uygulanmasından doğan aksaklıkları tek tek tartıştık. Bu anlamda imar konuları, diğer konuları da. Bu anlamda açıkçası bizim kendimize ve halkımıza karşı dürüst ve açık olma sorumluğumuz var” diye konuştu.

“ÇOK GENİŞ ARAŞTIRMA ŞİRKETLERİNE ARAŞTIRMA YAPTIRIYORUZ”
Davutoğlu, seçim sonuçlarıyla ilgili sadece parti teşkilatı içinden değil dışarıdan da bazı araştırmalar yaptırdıklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çok geniş araştırma şirketlerine araştırma yaptırıyoruz. Tek tek sorulacak. Hani bizim teşkilatlardan aldığımız tepkiler dışında, bütün halkımıza sorulacak. Bize oy vermeyen kitle, benim için önemlidir, kriterdir ve araştırmalarda onu sorarım; ‘AK Parti’ye oy verebilirim’ diyen kitle ile ‘AK Parti’ye oy verdim’ diyen kitle arasındaki oran farkı çok önemli. Biz geçmiş yıllarda bunun daha büyük olduğunu görüyorduk. Yani gri alan daha büyüktü ve biz gri alana hitap edebiliyorduk. Gri alan dediğimiz biri siyah biri beyaz anlamında söylemiyorum da o kitle için. Şimdi bu alan daralmışsa ki daraldı bunun niye daraldığını sormak benim görevim. Hem kendime sorarım, bakarım da yani bu oran diyelim ‘AK Parti’ye oy verebilirim’ diyenlerin oranı 2007’de yüzde 56 ama oy veren yüzde 45 ise arada 10 puan fark varsa, ‘oy verebilirim’ diyen yüzde 55 sonra yüzde 52, sonra oy veren yüzde 48’e inmişse, şimdi bu alan daha da daralmışsa burada bir kemikleşme sonucu doğar. Hatta seçimlerden 15-20 gün önce bana gelen araştırmalarda bunu fark ediyorduk ve hep bunu söylüyordum.”

"DEĞİŞİK TOPLUM KESİMLERİYLE YENİ DİYALOG KANALLARI OLUŞTURMAMIZ LAZIM"
“AK Parti’ye oy vermeyen ama yaptığı birçok işi beğenen ve ‘vermedim ama verebilirim’ diyenlerin oranı önemli” ifadelerini kullanan Davutoğlu, şunları söyledi:

“Çünkü biz onlara ulaşabilirsek kendimizi de doğru anlatabilirsek kazanırız demektir. Bu oranın azalması dikkat çekiciydi. Bu şu; demek ki bizim değişik toplum kesimleriyle yeni diyalog kanalları oluşturmamız lazım. Birçok kişi fark etmedi, aslında ben onun işaretini verdim, bazı şeyler araştırmalar önüme geldiği için. Diyarbakır’da, ‘eğer 8 Haziran’da iktidar olursak, 8 Haziran sabahı şunları yapacağız’ diye bir 10 madde sıraladık. 10 madde, 1 ay önce zihinde olan 10 madde, yani sivil anayasa, özgürlükçü sivil anayasa ve başkanlık onun içinde ele alınacak dedim. Birtakım kaygıları gidermek için. İki Çözüm Süreci yeniden değerlendirmeye tabi tutulacak. Bu da yine birtakım kaygıları gidermek için. Ama üçüncü madde vardı, toplumsal uzlaşı ve diyalog çabaları için yeni kanallara açacağız dedim. O normal şartlarda belki başka zaman söylenmeyebilirdi. Bu açıyı fark ettiğim anda bu vurguda bulundum. Başbakan olduktan sonra da hatırlarsanız Hacı Bektaş’a yaptığım ziyaret, akil insanlar heyetiyle yaptığım toplantı ve birçok çalıştayla, Roman çalıştaylarında bu alanı genişletmeye çalıştık ama istediğimiz başarıyı sağlayamamışız, demek ki.

Şimdi bugünlerde sık sık görüşüyorum. Dün de bir grup aydınla beraberdik. Sürekli teması devam ettireceğiz, o alanı genişletmek için. ‘AK Parti’ye tekrar oy verebilirim’ diyen kitlenin oranını yükseltmek, bunun için de onlara ‘ya bu kadar iş yaptık niye biz oy vermedin’ diye hesap soran bir yaklaşım değil de nerede biz bir iletişim kopukluğu yaşadık, onu anlayacak şekilde temaslarımız da artacak. Dolayısıyla çok kapsamlı, samimi ve hiçbir şekilde gerçeklikten kaçmayan bir iç muhasebe yaşıyoruz.”

"BÜTÜN TEŞKİLATI YENİDEN MOBİLİZE ETME ÇABAMIZ VAR"
“Beni memnun eden de şu; biz böyle bir iç muhasebeyi bir taraftan yapmakla birlikte partimizdeki insicam, uyum, kimsenin kimseyi suçlamadan, bu yeni realite üzerinde ne yapabiliriz diye akıl yürütmesi, bunlar bizim partimizin büyüklüğünü gösteriyor” diyen Davutoğlu, şöyle konuştu:

“Diğer partilerde ise hemen gördüğünüz gibi birtakım inişler, çıkışlar farklı şeyler, yorumlar geldi. Bizde de farklı kanaatler serdedilebilir ama şu anda partinin vicdanı diyor ki, biz şu anda bir birlik içinde sürdürmeli ve bu değerlendirmeleri yapmalıyız. Hatırlarsanız, ben seçmen kitlemi ikiye ayırırım, bir AK Parti’ye şu ana kadar oy vermiş olanlar, bir de bundan sonra oy verecekler diye. AK Parti’ye oy veren vermeyen herkesi anlamak, herkesle temas kurmak ve bu anlamda da başta gençlerimiz, kadın kollarımız olmak bütün teşkilatı yeniden mobilize etme çabamız var. Şimdi ramazan dolayısıyla her ile üç kişilik, tekrar oralarda bir motivasyon aynı zamanda temas anlamında bir ana kademeden, bir kadın kollarından, bir gençlik kollarından üçer kişilik her ile genel merkezden heyetler gidecek. Bu raporları bizzat bana getirecekler. İl bazında tek tek, ki bunu bazıları beklemiyordu. İşte birçok il başkanlarıyla tek tek konuştum. Şimdi de il bazında tek tek konuları masaya yatırıp hepsini gözden geçireceğiz.”

Davutoğlu, gazetecinin, “O zaman demek ki AK Parti’deki meşhur uzun toplantıların sayısı artmıştır, artacak gibi görünüyor” sözlerine, “uzun ve kapsamlı’ şeklinde karşılık verdi.

 
Flaş! Dağlıca'da havan ve silahlı saldırı
 
Kaf-Kaf'tan Anadolu Efes'e sert tepki!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bahçeli'ye mahkemeden 'Dersim' cezası
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ’Dersim olayı’ açıklamasında ’terörist’ ...
İzmir’de mazbata mesaisi: Yeni vekiller ne mesaj verdi?
Genel seçimde CHP, AK Parti ve HDP’den milletvekili seçilen isimler mazbatalarını aldı.
CHP’nin İzmir milletvekilleri mazbatalarını aldı
Genel seçim sonrası İzmir’den 12 milletvekili çıkaran CHP’de mazbata mesaisi ...
 
CHP İzmir’de ‘koalisyon’ zirvesi: Başkanlar ne dedi?
İl Başkanı Serter ilçe başkanları zirvesinde örgütten görüş aldı. Başkanlar ...
HDP İzmir Milletvekilleri mazbatalarını aldı
İzmir’den seçilen HDP milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü ve Müslüm Doğan, ...
AK Parti İzmir’de mazbata mesaisi: Vekillerden ilk mesajlar
AK Parti’den İzmir Milletvekili seçilen Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu ...
 
Bakan Eroğlu’ndan seçim raporu ve Kılıçdaroğlu’na salvo!
Milletvekili seçildikten sonra ilk kez kente gelen Orman ve Su İşleri ...
Demirel için 3 günlük ulusal yas ilan edildi
Başbakan Davutoğlu, bugünden itibaren 3 günlük ulusal yas ilan edileceğini ...
Flaş! Abdullah Gül’den o kitapla ilgili ilk açıklama
11'nci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, son günlerde tartışma yaratan eski ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva