HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
25 Kasım 2022 Cuma - 11:06

Çocuk Hakları, Buca’da unutulmadı

20 Kasım 1989 yılından bu yana Birleşmiş Milletler (BM) tarafından dünya genelinde çocukların karşı karşıya kaldıkları hak ihlallerini gündeme taşımak amacıyla kutlanan “Dünya Çocuk Hakları Günü " Buca’da unutulmadı. Çocuk Hakları günü nedeniyle Buca Belediyesi AR-GE Müdürlüğü öncülüğünde bir panel gerçekleştirildi.

Çocuk Hakları, Buca’da unutulmadı

Buca Belediyesi ana hizmet binası Meclis Salonu’nda Ar-Ge Sürdürülebilirlik ve İnovasyon Merkezi tarafından düzenlenen panelin moderatörlüğünü Psikolog ve Sosyolog Demet Işık gerçekleştirdi. Konuşmacılar ise Buca Belediyesi Hukuk İşleri Müdürü Avukat Eylem Kutluer Türker, İzmir Büyükşehir Belediyesi Çocuk Hakları Birim Sorumlusu Makbule Kurt, İzmir Denetimli Serbestlik Müdürlüğü Psikoloğu Ezgi Sönmez, İzelman A.Ş Sürdürülebilir Kentsel Gelişim Ağı İcra Kurulu Üyesi Sevgi Tanboğa oldu.

Tarihsel süreçte çocuk haklarının gelişimi ve sürdürülebilir kalkınma hedefleri kapsamında çocuk hakları kavramları üzerinde durulan panele katılımcılar yoğun ilgi gösterdi.

Buca Belediyesi Hukuk İşleri Müdürü Eylem Kutluer gerçekleştirmiş olduğu konuşmada Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Bildirgesi’nden bahsederek ülkemizde hukuk sistemi içerisinde çocuk haklarının yerinden bahsetti.  Kutluer, “Çocuğa bakış açısı Cumhuriyet dönemi ile yeni bir döneme giriyor. Medeni Kanunla birlikte kadını ve çocuğu korumaya yönelik olarak çağdaş adımlar atılıyor. Bugün Dünya Çocuk Hakları Günü'nü kutlamamıza vesile olan Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi 1989 yılında imzalanıyor.  Türkiye’de bu anlaşmayı imzalıyor. 1995’de Resmi Gazete'de yer alarak yürürlüğe giriyor” dedi.

İzmir Denetimli Serbestlik Müdürlüğü Psikoloğu Ezgi Sönmez,  “Suça sürüklenen çocuklar ve nedenleri” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. Kendini güvende hisseden çocukların daha sağlıklı bireyler olduğunu ifade eden Ezgi Sönmez,  çocuk gelişiminin bir süreç olduğunu belirtti. Sönmez, aileler ve toplum tarafından kabul görmeyen çocukların kendilerini ifade edebilmek için olumsuz ortamlara girip suça karışabildiklerini belirterek “Çocukların suça teşvik edilmesinin hem ebeveynlerle hem toplumsal bakış açısıyla hem eğitim sistemiyle doğrudan bir ilgisi bulunmaktadır” diye konuştu.

ANKET SONUÇLARI AÇIKLANDI
İzmir Büyükşehir Belediyesi Çocuk Hakları Birim Sorumlusu Makbule Kurt, kurum olarak yaptıkları Çocuk Hakları Farkındalık Anketi sonuçlarını açıklayarak şöyle konuştu: ”Çocuk hakları multidisiplin bir alan. Çocuk haklarını tek başına değerlendiremeyiz. Bir noktada psikoloji, sosyoloji, hukuk, pedogoji gibi bir çok alan çocukla ilgili. Ancak bütünsel olarak çalışılınca değer kazanıyor.”

Yaptıkları anketlerle çocuk hakları konusunun bilinirliğini ölçtüklerinden bahseden Makbule Kurt, ne yazık ki bu konuda toplumsal bilincin çok düşük seviyelerde olduğunun altını çizdi.

İzelman A.Ş Sosyal Hizmetler Uzmanı Sürdürülebilir Kentsel Gelişim Ağı İcra Kurulu üyesi Sevgi Tanboğa ise sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin İzelman Anaokulları’nda eğitim gören çocuklara öğretilmesi amacıyla kurum olarak yaptıkları çalışmalardan bahsetti. “Çocuklar için projeler yapılırken çocukların fikirleri alınmıyor. Onların özel alanları, biz yetişkinlerin değil. Oysa ki projeler geliştirilirken çocukların da katılımı sağlanmalı, çocukların istediği biçimde olmalı. “ diyerek sözlerini sürdüren Sevgi Tanboğa, kavramların çocuklar tarafından bilinirliğinin artması için kurum olarak projeler geliştirip, uygulamalı olarak hayata geçirdiklerini kaydetti.

 
Annesi vefat etti... Fatih Terim'in acı günü!
 
Öğretmenler Günü’nde Konak’ta büyük onur
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Çalkaya öğretmenleri unutmadı
Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, ilçede görev tüm öğretmenlere ...
Torbalı’da şarkılar öğretmenler için söylendi
Torbalı’da Öğretmenler Günü çeşitli etkinlikler ile kutlandı. Gün boyu ...
Başkan İduğ'dan kadına karşı şiddet mesajı: İstiyoruz demek yetmez!
Bornova Belediyesi 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ...
 
Güzelbahçe’de öğretmenlere özel ajanda
24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle Güzelbahçe Belediyesi, öğretmenlere ...
Başkan Kılıç'tan ailecek Ankara çıkarması!
Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, ailesiyle birlikte Anıtkabir’i ve CHP ...
24 Kasım Öğretmenler Günü Bayındır’da kutlandı
Bayındır’da 24 Kasım Öğretmenler Günü kutlamaları Atatürk Anıtı önünde ...
 
Çiğli'de Öğretmenler Günü açılışla kutlandı!
Çiğli Belediyesi, yenileme çalışmalarını tamamladığı parklara eski Milli ...
Başkan Selvitopu Öğretmenler Günü'nü kutladı
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü ...
Bayraklı’da öğretmenlere coşkulu kutlama
24 Kasım Öğretmenler Günü, Bayraklı’da da coşkuyla kutlandı. Atatürk Anıtı’na ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva