HABERLER>POLİTİKA
26 Ocak 2023 Perşembe - 10:06

CHP PM üyesi Nalbantoğlu'ndan ekonomi yorumu: İnsanların çıtası karın doyurma noktasına düştü!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi Üyesi Rıfat Nalbantoğlu, insanların beklenti olarak artık çok düşük bir noktada olduğunu belirterek, "Artık konu olarak açlık ve sefalet sınırına geldi. Yatırım yapabileceği, geleceğini iyi görmeyi hevesleri var demeyi çok isterdim ama maalesef karınlarının doymasını bekliyor. Çıta o kadar düştü" dedi.

CHP PM üyesi Nalbantoğlu ndan ekonomi yorumu: İnsanların çıtası karın doyurma noktasına düştü!

EGEDESONSÖZ – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi Üyesi Rıfat Nalbantoğlu, SONSÖZ TV ekranları Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı. Nalbantoğlu, ülke gündemine ilişkin sıcak konuları değerlendirdi.

‘İNSANLARIN ÇITASI KARIN DOYURMA NOKTASINA KADAR DÜŞTÜ’
Vatandaşların geleceğe dair beklentilerine değinen Nalbantoğlu, “Maalesef bazı işleri yapan insanlar o işi yapma kalitesini çok düşürdüler. Ekonomik anlamda kurtulmanın çıtası da çok düştü. Artık konu olarak açlık ve sefalet sınırına geldi. Yatırım yapabileceği, geleceğini iyi görmeyi hevesleri var demeyi çok isterdim ama maalesef karınlarının doymasını bekliyor. Çıta o kadar düştü” dedi.

‘HİÇBİR İŞİ GEREKTİĞİ GİBİ YAPMIYORLAR’
Seçim öncesinde iktidarın vergi affı, EYT, asgari ücretlilere, emekli ve memurlara zam yapmasının sandığa yansımasının olup olmayacağı sorusuna yanıt veren Nalbantoğlu, “Seçim öncesi yapılan adım, önlemler ve ekonomik olarak verilen ‘rüşvetler’ sonuç verir. Bu seçimin temel unsuru ekonomik sorunlar ise ekonomik anlamda verilen taviz ve yeni haklar insanların bundan etkilenmesini sağlar. Bir işten elde etmeyi umduğun faydayı elde edebilmen için işin gereğini yapabilmen lazım. EYT’yi bekleyen insanların oldu-bitti gelmiş olması sebebiyle mutlu olduğunu düşünmüyorum. Bir şey yapıyorsan yıllardır bu konuda mücadele eden insana bu konuda umut vermeye ve kırgınlıklarını gidermeye çalışıyorsan gereğini yapacaksın, tık diye bitecek. Hiçbir işi gerektiği gibi yapamıyorlar. Çünkü plan ve program yok, yönetemiyorlar. İnsanları biraz teskin etmek belki biraz sakinleştirmek gibi bir planları bile yok. Mesela dünyada bu EYT örgütlenmesinin örneği yok. Sırf bir işi çözmek için örgütlendiler ve bunun mücadelesini veriyorlar. Burada bile vatandaşın umduğu sonuçları görmesi lazım. Plan ve programın yok. Plan ve program olmayınca EYT, vergi borçları bu hale gelir. Bunlar hep plansızlıktan ve yönetememekten olur. Yönetememe hali insanları bu konuda ikna etmeye çalıştığın bir aşamada da gerçekleşemiyor. Buradan elde ettiğin ve umduğun verimi alman mümkün değil” dedi.

‘VERİLEN VAATLER, ELDE BULUNAN KAYNAKLARIN ÇOK ÜZERİNDE’
İktidar partisinin seçim öncesindeki adımlarının vatandaşa olan yansımasındaki gözlemlerini aktaran Nalbantoğlu, “Bu vaatlerin nasıl bir algı yarattığı çok önemli. Yaptıkların yapacaklarının teminatıdır. bu problemlerin sebepleri sensen ve bu problemleri bu yolla çözerim diyorsan ve tık diye çözemiyorsan, insanlar bunu şüpheyle karşılıyor. Sonuçları yok. Sadece EYT’de bugün 5 milyona yakın kişi var ve yüzde 30’u bu yıl emekli olacak. Senin ayırdığın bu fonlar ve bu hesaplar doğru yapılmalı, yetecek mi bu fonlar? Reel ve kamu sektöre yük getirecek ve uygulanması çok zor. Ülkenin elindeki vaatler kullanılacak olan kaynakların çok altında. Bu kaynaklar hiçbir şekilde doğru kullanılmadı. Hesap doğru yapılmıyor. Buna çok hayret ediyorum. Yanlış hesap yapmayı ve bunu kamuoyuna deklare etmeyi alışkanlık haline getirdiler. TÜİK mesela, enflasyonun bu seviyede olduğuna inanan bir tane insan var mı? Bence yok. Yanlış hesap yapmayı bu seviyeye getirmişsen sende alışkanlık haline geliyor. Kamu borçlarının taksitlendirilmesi ve ertelenmesi konusunda ortaya konan şey. Ortaya konan rakamlar ile 260 milyar TL seviyesinde kamunun alacağı var ve son 20 ayda olmuş bu birikme. Benzer bir 30 Nisan 2020 tarihinde oldu. Böyle bir sonuç olabilir ama buradan elde etmeyi umduğun fayda da doğru değil” görüşlerini aktardı.

‘VERGİ BARIŞI İÇİN DEVLETİN ORTADA TAHSİL EDEBİLECEĞİ BİR PARA YOK’
Vergi barışının yanlış hesaplamalardan ötürü yapılamayacağını belirten Nalbantoğlu, “Vatandaşlar hakikaten rahattaysa ve bu barıştan gerçekten fayda bulunursa oy olarak yansıyabilir. Devlet olarak bunu bulma ihtimalin yok. Tahsil edilebilir bir para yok ortada. Bu hesapların hepsini yanlış yapıyorsan ve bu yaptığın hesaplarda insanların rahatlayacağını ve sana oy olarak döneceğini düşünüyorsan bu hesap yanlış. En başta hesaplama yanlış. Bu hesap doğru olacak ki sana kaynak olarak dönecek ve vatandaşa sen bu kaynağı kullandıracaksın. Hesap yanlışsa ve o kaynak sana gelmiyorsa kullandıramayacaksın ve elde ettiğin faydayı bulamayacaksın” ifadelerini kullandı.

‘EKONOMİ SADECE RAKAM DEĞİLDİR’
CHP iktidara geldiği zaman alınacak önlemlere değinen Nalbantoğlu, “Başını CHP’nin çektiği Altılı Masa ayın 30’unda plan ve program paylaşılacak. Şu kesin ki o teknik ayrıntıyı kamuoyuyla paylaşmasına saygı göstererek, bugünkü ekonomik şartlardan, gelir adaletsizliğine gelinen noktanın ve bu çıtanın yukarı taşınması için çok ciddi planlar paylaşılacak. Ekonomi sadece rakamlar değil. Sonuçları da sadece rakamlar değil. Ekonomik problem ve çözüm yollarını sadece rakamla tarif etmek yanlış. Ekonominin bu seviyede olması ve bu seviyeden çıkışın sağlanabilmesi konusunda ekonomik önlemler dışında başka önlemler de var. Bunların başında hukuk, adalet gibi kavramlar var. Ülkede adalet, huzur, demokrasi yoksa istediğin ekonomik önlemi al sonuç vermesi mümkün değil.” diyerek geleceğe dair olan süreci anlattı.

ORTAOKUL TİCARET SEVİYESİNDE EKONOMİ ÖNLEMLERİ ALINIYOR
Mevcut iktidarın ekonomi yol haritasına dair değerlendirmelerde bulunan Nalbantoğlu, “Eskiden ticaret dersi vardı, bilginiz o kadarın bir tık üstündeyse bunları yapmazsınız. Bu ülke her konuda o kadar vasat ve vasat altına alındı ki… Ortaokul ticaret seviyesinde ekonomi önlemleri alınıyor. Ticaret meslek lisesi dersleri bile bunların iki tık üstünde. Eğer onun birkaç tık üstünde değilsen ve bunu normal bir durum gibi anlatırsan bunlarla karşılaşman hiç acayip değil. Sayın Maliye Bakanımız ne kadar iyi bir durumda olduğumuzu anlatıyor. Hayret etmemek elde değil. Ülkenin ne kadar iyi yönetildiğini, rakamlar vererek anlatmaya çalışmak ortaokul ticaret derslerinin bir tık üstü bile değil. Gram altında boyutunda paketlenmiş peynirler var. Parmağım kadar peynir satılan düzlemde ekonomik olarak neyi anlatıyorsun?” diyerek eleştirilerde bulundu.

‘ALTILI MASA’NIN DAĞILMASINI HEYECANLA BEKLEYEN BİR KESİM VAR’
Altılı Masa içerisinde yaşanan ve ‘çatlak’ iddiaları ile gündeme gelen tartışmalara değinen Nalbantoğlu, “Altılı Masa dağılsın diye heyecanla bekleyen bir kesim var. Cumhur İttifakı özellikle bunu yapıyor. Altılı Masa bir ihtiyaçtan doğmuştur. Kılıçdaroğlu’nun fikir babalığında bir araya gelmiştir. Bu ihtiyaç daha da artarak devam ediyor. Dağılması mümkün değil. İhtiyaç devam ettikçe bu masa devam eder. Bu tek adam rejiminin ortadan kaldırılması konusunda ortaya konmuş en somut projedir” diyerek iddialara yanıt verdi.

ŞUBAT AYINDA ADAY BELİRLENİR
Altılı Masa’nın bir araya gelmesini ve uygulamanın yapılmasının hiç kolay olmadığına değinen Nalbantoğlu, parti içinde bile bazı konularda ortaklaşılamayan noktaların olabildiğini ifade ederek, “Seçimlerden sonra bir arada ortaya koyduğumuz program çerçevesinde bu ülkeyi beraber yöneteceğiz uygulaması Türkiye’de ilk. Bu çok kolay bir iş değil. Parti içinde partili arkadaşlarla sohbet ederken ‘bizim dışımızdaki beş partiyi boş ver’ diyorlar. Bizim dışımızda bu çok net. Ortak hedef koymuşuz, kararlar vermişiz, bırak beş partiyi kendi parti içimizde bile hiçbir zorunluluğumuz olmadan üye olmuşuz ki orada bile ortaklaşamadığımız noktalar oluyor. Ki bu çok doğal. Birlikte olma konusunun kalınca altının çizildiği proje ancak bizim genel başkanımız tarafından ortaya konabilirdi ki, kondu. Seçime kadar da hiçbir problem olmadan yürüyeceğine eminim. İhtiyaç olduğu için oradalar ve olmaya devam edecekler. Şubat ayının ortalarında Altılı Masa’nın belirlediği aday 13. Cumhurbaşkanı olacak” dedi.

EV İÇİNDE BİLE TARTIŞMALAR OLUYOR
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın açıklamalarının “ittifakta çatlak” çerçevesinde kamuoyunda tartışılmasını değerlendiren Nalbantoğlu, “Ülkenin medyası da olayları kaşımaya çok müsait. Küçücük kaşıntıyı yara haline getirebilecek bir haldeler. Umdukları hiçbir şeyi bulamayacaklar. Problem olmaz mı, olur. Partiden örnek verdim ama boş verin siyasi partiyi evdeki her konu beklediğiniz gibi mi yürüyor? Tartışmalar oluyor. O tartışmayı büyütürseniz problem oluyor. O tartışmayı büyütmeyip olumlu sonuçlar üretirseniz aile birliği artıyor. Büyütmeye çalışırsanız her konu büyütülebilir” ifadelerini kullandı.

‘YÜZLERCE KEZ TEMENNİM GERÇEK OLMADI AMA…’
Altılı Masa’nın Cumhurbaşkanı adayı için temennilerini aktaran Nalbantoğlu şu ifadeleri kullandı:

Altılı Masa’nın adayının kim olacağı konusunda kişisel temenni dışında özel bilgi bende de yok. Altı liderin ortak karar vereceği bir durum. Benim temennime de bir parça Sayın Kılıçdaroğlu’nun aday olması var. Yüzlerce kez temennim de gerçek olmadı. Bu kez kalbimizden geçenin olacağını düşünüyorum. Diğer başkanların da bu yönde irade koyacağını düşünüyorum. Yüzlerce kez temennilerim gerçek olmadı ama bu sefer olacak. Genel başkanımız Altılı Masanın adayı ve 13. Cumhurbaşkanı olacak. Mansur Yavaş’ın da temennisinin bu yönde olması da… Benzer şeyler İmamoğlu’ndan da gelmişti. Parti içinde ve Altılı Masa’nın liderleri içerisinde tam bir uzlaşı ile Kılıçdaroğlu’nun aday olacağını düşünüyorum.

 
'Sinan Ateş' adı caddeye verildi
 
İzmir'de 11 yıllık sorun çözüldü... 225 milyonluk borcu tek kalemde ödedi
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
sezarın hakkı sezara 26 Ocak 2023 Perşembe 18:16

Sevgili kemal. ekonomi için proje üretmeye çokta gerek yok. Tek adam rejiminden ülkeyi kurtar. merkez bankasını bağımsız hale getir. ekonominin de başına gerçekten ekonomist olan birini getir ülke kendi kendine düzelir zaten . ha siz tek bir tane adamın bütün herkesi tek bir lafı ile dikta etmesini seviyorsanız zaten bu eleştirilerin de sizin için bir anlamı yoktur.

Yorumu oyla      3      4  
kemal 26 Ocak 2023 Perşembe 11:45

işin acısı nedir biliyormusunuz nalbant efendi, eleştirdiğiniz konuları çözecek bir tane projeniz ve bir tane halkın güveneceği adayınız olmaması bu kadar net eleştir ama çözümün yok sadece bize oy verin diyorsunuz baska birsey yok dediğiniz

Yorumu oyla      8      9  
BLACK WATER 26 Ocak 2023 Perşembe 11:18

Bir kesim din perdesi arkasında diğer kesim Atatürk perdesi arkasında sadece kendi rant mücadelesi verdiği sürece bu sefalet devam edecektir. Aday Kılıçdaroğlu olacak mevcut hükümet seçimi kazanacak 1 yıl sonra ise yerel yönetimde gücü İYİ parti alacaktır. CHP ise her zaman olduğu gibi kendi kendini kemirecektir.

Yorumu oyla      25      5  
SOKAK 26 Ocak 2023 Perşembe 10:34

Sayın NALBANTOĞLU haklı. Sadece karnımızı doyurabilirsek seviniyoruz. Sütün 3 kilosunun 85 lira, peynirin 200 lira , etin 200 liranın üstü olduğu bir döneme tanıklık ediyoruz. Kredi kartlarının ödemesi geldiğin de inanaın hepimiz şok oluyoruz. Kısacası ekonomi can çakişiyor. NOKTA

Yorumu oyla      6      12  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'li Polat Bakan Nebati'ye ateş püskürdü: Açıkça yalan söylüyor!
CHP YDK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, geçtiğimiz günlerde İzmir'de ...
Meral Akşener: Siz çözemezseniz, biz çözeriz!
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener atama bekleyen ziraat mühendisleri ...
Fahrettin Altun'dan Elon Musk'a çağrı
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Elon Musk'a seslenerek ...
 
Bakan Soylu duyurdu: 6 bin 636 suçlu yakalandı!
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yerli ve milli olarak geliştirilen ve ...
MGK bildirisi yayınlandı... Dikkat çeken NATO vurgusu!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki yılın ilk Milli Güvenlik ...
'Kara yolları bizim vazgeçilmezimiz'
Bakan Karaismailoğlu "Özellikle kara yolları bizim vazgeçilmezimiz. Hareketlilik ...
 
Başkan Sandal AK Partili Kaya’ya rezerv alan yanıtı: Bağlayıcılığın yok!
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, 30 Ekim Depremi sonrası depremzedeler ...
Varank: Uzaya gönderilecek adaylarımız belli
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, uzaya gönderilecek ilk Türk ...
LGBT açıklaması: Kabul etmemizi kimse beklemesin!
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, "Eş cinsel vatandaşlarımız ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva