HABERLER>POLİTİKA
25 Ağustos 2022 Perşembe - 12:12

CHP’nin İzmir zirvesinde ‘kriz’ masası… İşte ekonomiyi düzeltecek reçete!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ekonomi Masası’nın İzmir programında konuşan Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, iktidarın yürüttüğü ekonomi programın sürdürülebilir olmadığını söyledi. Öztrak, ekonominin düzeltilmesi amacıyla dört hedef belirlediklerini belirten Öztrak, önceliklerinin hukuk devleti ve parlamenter sistemi getirmek, ekonomide sürdürülebilirliği yakalamak, istikrar ve kaliteli büyümeyi sağlamak olarak belirlediklerini açıkladı.

CHP’nin İzmir zirvesinde ‘kriz’ masası… İşte ekonomiyi düzeltecek reçete!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ekonomi Masası, iki günlük program kapsamında fikir alışverişinde bulunmak ve çözüm önerileri üretmek amacıyla İzmir iş dünyası ile bir araya geliyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak başkanlığında, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, 24. dönem İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli’den oluşan heyetin son gün programı Swiss Otel’de gerçekleştirildi. Programa İzmir iş dünyasının ileri gelen isimleri ile çok sayıda milletvekili katıldı.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren CHP İl Başkanı Deniz Yücel, ekonomik krizin yaşamı olumsuz etkilediğini belirterek “Ülke olarak zor günlerden geçiyoruz. Ekonomik kriz, hayat pahalılığı, işsizlik, her geçen gün etkisini daha da arttırıyor. Biz yaşanan tüm olumsuzlukları, bir doğum sancısı gibi, güneşin doğmasından hemen önceki zifiri karanlık gibi görüyoruz. Ve umudu büyütmek, ülkemizi karanlıktan aydınlığa çıkarmak için örgütlerimizle, yerel yönetimlerimizle, milletvekillerimizle ve genel merkezimizle çalışıyoruz” dedi.

ÜLKEYE HUZURU, BARIŞI VE ADALETİ GETİRECEĞİZ
Başkan Yücel açıklamasında şunları söyledi:

“Bizlere bu çalışma azmini başta, Cumhuriyetimizin kurucusu değişmez önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının, emperyalizme karşı verdikleri bağımsızlık mücadelesi, gericiliğe karşı verdikleri aydınlanma ve kalkınma mücadelesi veriyor. Bugün de, hiç bir çocuk yatağa aç girmeyecek diyen, bu ülkeye huzuru, barışı ve adaleti getireceğiz diyen, Millet ittifakının ve 6'lı masanın kurulmasına öncülük ve önderlik eden genel başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu inancı ve kararlılığı veriyor. Şunu çok iyi biliyoruz. Kendimize aklı ve bilimi rehber edinirsek, dürüst, namuslu, çalışkan, üretken ve liyakatli kadrolarla bu ülkenin çözülemeyecek hiçbir sorunu yok.

İşte bu mücadelede, Genel Başkan yardımcımız Sayın Faik Öztrak başkanlığında, her biri kendi alanında bilgi, beceri, tecrübe ve liyakat sahibi isimlerden oluşan Ekonomi Masası Heyeti Türkiye'nin dört bir köşesine giderek Partimizin ekonomi politikalarını anlatıyor. Bugün de, İzmir programının 2. gününde İş dünyasının ileri gelen isimleriyle bu salonda bir araya gelerek ekonominin yaşadığı sorunları nasıl düzeltebiliriz diye konuşacağız. Toplantımızın kentimize ve ülkemize faydalı olmasını diliyorum, tüm katılımcılara sevgi ve saygılarımı sunuyorum”

ÖZTRAK: BÜYÜME KAPSAYICI VE SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMALI
Ekonomi Masası’nın sunumu ile devam eden programda konuşan Faik Öztrak,” Biz, Ekonomi Masası olarak 2018 yılının Ağustos ayında Türkiye’de sıkıntıların başlamasıyla Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla kurulduk. Ben Ekonomi Masası’nın başkanıyım ve bu masada çok değerli arkadaşlarımız var. Bugün de İzmir’e kalabalık bir heyet ile geldik. Ekonomi Masası araya pandemi girdiğinden dolayı son bir buçuk yolda 38 ili dolaşarak 400 bin kilometre yol kat etmiş. Herkes kabul ediyor ki eskinin öldüğü ama yerine yeninin doğmadığı bir ara dönemden geçiyoruz. Değerler ve ilkeler temelinde yeni bir ayrışma var. Eskide kalan Washington mutabakatı var. Devlet adaleti sağlasın sonra yatsın, gerisini piyasa halleder. Sonra bazı ülkelerin imzaladığı Cornwell Mutabakatı var ancak piyasalar tek başına sorunları çözemedi. Büyüme kapsayıcı olmalı ve sürdürülebilmeli. Bu çerçevede birtakım ilkeler de belirtiliyor. Amerika Hazine Bakanı’nın bir konuşması var; İlk defa serbest ve güvenli ticaretten bahsediyor. Yani dostu ve müttefiki öncelik alan arz zincirlerinden bahsediyor. En son ABD’de CHIPS Yasası adında bir yasa çıkıyor, yarı iletken üretimi ile ilgili bir açılımı var. Bizim daha önceden bahsettiğimiz bazı iş insanlarının hoşuna gitmediği, stratejik sanayilere devlet desteğini kabul gelen bir uygulama bu. Küresel ölçüde bankalar faiz arttırmaya gidiyor” şeklinde konuştu.

HÜKÜMET SADECE TEK MODEL BİLİYOR
Türkiye’nin yeni bir ekonomi programa ihtiyacı olduğunu vurgulayan Öztrak, “Bizim neden yeni bir hikâyeye ihtiyacımız var? 2001 yılında yaşanan krizden sonra güçlü ekonomiye geçiş programı vardı. Güçlü ekonomiye geçildiğinden artık devam ettirilmemesi gerekiliyor. Bu program sürdürülmeye çalışıldı çünkü maliyet düşüktü. Yüksek enflasyon, niteliksiz kapsayıcı olmayan büyüme süreci ile karşı karşıya kaldık. Bugün geldiğimiz noktada ülkeyi yöneten hükümet sadece bu modeli bildiği için vatandaşların dövizlerini toplayarak sürdürürüm diyor; ama olmuyor. O kadar çok müdahale ediyorsunuz ki rekabetli yapı azalıyor” ifadelerini kullandı.

AVRUPA’NIN BİR MİLYONCU MARKETİ OLDUK
AK Parti iktidarını ekonomi üzerinden hedef alan Öztrak,” Ülkede paramızı pul ettiler, Avrupa’nın bir milyoncu marketi yaptılar. Yabancılara her şey ucuz, vatandaşa her şey pahalı. İş bu hale gelmişken Avrupa’daki yüzde 8’lik enflasyonun yüzde 80’den daha kötü diyorlar. Tek adam rejimine geçildiğinde birçok kurum değişti. Günlük kararlarla ekonomi bozuldu, günlük olarak gece oyunun kuralları değişmeye başladı. Bu tek kişilik sistemde ülke dış politikada giderek güvenilmez bir ortak haline geliyor. Bu bahsettiğim CHIPS Yasası kapsamında verilen desteklerle bazı ülkelerde yarı iletken üretimi yapılacak. Birçok ülkeye yatırım yapılıyor; ama arada biz varız, bize hiçbir şey yapmıyorlar. Bize güvenmiyorlar çünkü günlük kararlarla yönetiliyorsunuz diyorlar. Hukuk yok; ama kral var doğru kuralları bulalım, doğru kadrolarla çalışırsak üretim üssü oluruz. Bu kabiliyet bizde var; ama doğru çalışmalar yapılmalı” dedi.

İLK HEDEF HUKUK DEVLETİ VE PARLEMENTER SİSTEM
Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, ekonomi alanında sorunların çözümü konusunda atılacak adımlar konusunda yaptığı açıklamada, ”Sürdürülebilir kalkınmanın 17 temel amacı var. Geleneksel büyüme stratejilerinde özgürlükler, kurumlar ve kurallar ikinci önemde. Yeni nesil stratejilere baktığımızda ki dünyada kabul gören budur. Bu stratejide özgürlükle kurumlar ve kurallar sistemin ana yapı taşıdır. Bu çerçevede 4 hedefi gerçekleştirmemiz lazım ki Türkiye kalıcı, sürekli olarak büyüsün. İlk hedef Hukuk devleti ve parlamenter sisteme dönüş. Biz bunu kurumsal kalite endeksi altında topladık. Bunun da kriterleri belirledik. Sürdürülebilirlik bizim için çok önemli; ama çevre sürdürülebilirliği bizim için çok önemli. Sera gazı emülsiyonundan tarıma kadar giden bir endeks var. Bu aslında çok önemli bir çaba, dünyada bunu yapan endekslerle çalışan fazla ülke yok; ama bizim bunu yapmamız lazım” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE GÜVEN BUNALIMI YAŞIYOR
Öztrak, ”Türkiye bugün bir güven bunalımı yaşıyor, bununla birlikte de istikrarsızlık var. Bunu aşıp enflasyonu bitirmek yeniden sürdürülebilir ekonomi politikası için ne yapmamız lazım? Demin bahsettiklerim yapısal tedbirler. Bunlar içinden yapılabilir olanları seçip 15 düzenleme konusunda çok hızlı adım atmalıyız. Çünkü oyunun kurallarının değişimi olduğunu hızlıca göstermeliyiz” dedi.

AVRUPA BİRLİĞİ ÜYELİĞİ GİBİ BİR HEDEF OLURSA…
 Öztrak son olarak şu ifadelere yer verdi:

“Mevcut hükümet ve sistemle bu güven bunalımı aşılamaz, milletimiz seçimde bir tercih yapacak ve beklentilerle iyileştirme olacak. Seçimden sonra bunları yaptığımızda güven artacak ekonomik oyuncular da inanmaya başlayacak. Maliye politikasının borçlanmayı azdırmaması lazım… Bu söylediklerimin yanına uluslararası bir çapta hedef koyarsak Avrupa Birliği üyeliği gibi hedef olursa güçlü bir başlangıç yapmış oluruz. Bunu sağladığımız andan itibaren istikrar döngüsü başlıyor. Yani enflasyon düşüyor, kur baskısı azalıyor gibi.

İstikrar döngüsünü güçlendirdikten sonra kaliteli büyüme ve yatırım ortama geçmeliyiz. Artış sağlayacak düzenlemeleri gerçekleştirmeliyiz. Yatırım sürecinden dijital ve yeşil dönüşüm ağırlıklı hale de gelmeli. Sonuç istihdam ve ücretler arıyor aynı zamanda gelir düzeylerinde adalet oluşuyor. Türkiye eski döngüsünü kırıp yeni insan odaklı adaletli bir döngüye girmiş oluyor. Anayasa değişikliklerini yapmak zaman alır; ama 6’lı masada bazı politikalar hızla gündeme gelip kabul edilir. Bazı şeyler yapıldığında Türkiye kısa bir süre sonra döviz yokluğunu düşünmek yerine döviz çokluğunu düşünme noktasında gelebilir.”

 
TÜİK verileri açıkladı... İzmir'de kaç araç var?
 
Bakan Nebati'den EYT açıklaması!
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 9 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Partili 26 Ağustos 2022 Cuma 08:28

Güven bunalımı olmayan kurum ve kuruluşlar var mıdır? Bu gün ön seçim olmadığı için genel merkeze halkın çoğunluğu güven duymuyorlar,son il kongresinde tüm delegelerin oyunu alamadı il başkanı atama adayı olduğu için seçildi,açıkça güven duymadı oyunu vermedi hem atayana hemde atanana,siz öncellikle bu konuda güven aşısını topluma kazandırın yoksa poşette su sallamaya benziyor işleriniz...

Yorumu oyla      4      4  
Ağzı olan konuşuyor 25 Ağustos 2022 Perşembe 22:59

yorumlar tam evlere şenlik. ekonomi bitmiş, eleştirilen CHP. ulan bir kere de 20 yıldır ülkeyi yönetenleri eleştirin. Akıl tutulması mı yaşıyorsunuz?

Yorumu oyla      4      4  
Lombak 25 Ağustos 2022 Perşembe 16:15

Yüzlerce cümle kurup ekonomide Chp'ye ait bir çözüm sunmamak böyle bir şey işte. Parlamenter sistem ve Avrupa Birliği mi Türk ekonomisini kurtaracak? Son 70 yılda kurtarmadı. Sosyal demokratsınız ve liberal ekonomi uygulatacaksınız. AKP'den farkınız yok! Babacan'i konuştursanız daha iyi!

Yorumu oyla      10      9  
vatandaş 25 Ağustos 2022 Perşembe 16:04

ALLAH bu ülkeyi sizin iktidarınızdan korusun daha belediyeleri yönetemiyorsunuz ülkeyi nasıl yöneteceksiniz tayip kasayı boşaltmış deyip iş yapmadan yan gelip yatarlar milleti kandırırlar yazık olur ülkeye ülkeyi düşünseler adaylarını açıklarlar neymiş aday yıprancakmış demekki siz adayınızı düşünüyorsunuz ülkeyi değil

Yorumu oyla      11      8  
DELEGE 25 Ağustos 2022 Perşembe 14:58

siz sürekli hükümeti eleştirdikçe bizleri hepten soğutuyorsunuz biz onları biliyoruz siz bize projeleri konuşun bu haberde esas işin içindeki işinsanları konuşmalı idi onlae neler istiyor ne gibi düzenlemeler istiyor siz susun onlar ne diyorsa o görüşleri not edin aslında.

Yorumu oyla      10      8  
Yarına kaç var 25 Ağustos 2022 Perşembe 14:27

ülke sıkıntı içinde diyorsunuz, CHP oy oranı dün ne ise bugünde o hiç şüpheniz olmasın yarında bu olacak zerre kadar artış YOK

Yorumu oyla      14      8  
hukuk ? 25 Ağustos 2022 Perşembe 14:10

CHP de, demokrasi varmıki hukuktan bahsediyorsun

Yorumu oyla      16      8  
sevda 25 Ağustos 2022 Perşembe 14:08

Türkiye güven bunalımı yaşıyormuşşşş.... peki İZMİR gümeyindeki belediyeniz ne yaşıyor

Yorumu oyla      15      9  
zülfikar 25 Ağustos 2022 Perşembe 14:03

Siz önce ilçe belediyelerini düzeltin, ekonomi sonraki iş

Yorumu oyla      17      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP’li Sertel Meclis’e taşıdı: Binlerce genç döviz mağduru!
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, Yurtdışı ...
Canlı yayında açıkladı: Cumhurbaşkanı adayı...
İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, katıldığı canlı yayında 6'lı masanın ...
Kılıçdaroğlu'ndan 'borcunuzu ödemeyin' çağrısı!
CHP Lideri, banka borcu varlık şirketlerine devredilen yurttaşlara seslendi, ...
 
Bahçeli Malazgirt törenlerine katılacak
MHP'den yapılan açıklamada "MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 25 – 26 ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin küresel ekonomik krizi fırsata çevirme ...
Erdoğan'dan seçim beyannamesi talimatı!
2023 seçimlerine bir yıldan daha az bir süre kaldı. Dün genel merkezde ...
 
Adımlar İzmir'e... Kılıçdaroğlu, Kocatepe'ye çıkıyor
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Zafer Bayramı yıldönümü öncesi, Büyük Taarruz'un ...
CHP'li Polat iktidara yüklendi: Gümrük memurları üvey evlat mı?
Gümrük memurlarının aile birliği mazereti kapsamında tayin taleplerinin ...
'Yurt kapasitesi 800 bini geçti'
Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu, "Bakanlık olarak tüm gençlerimizin yanındayız. ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva