HABERLER>POLİTİKA
19 Ocak 2023 Perşembe - 18:12

CHP’li Sındır’dan AK Parti'ye yaylım ateşi ve Sürekli’ye yanıt: 35 İzmir, 35 lay-lay-lom!

2023 Yatırım Programı’nda yer alan İzmir kamu yatırımlarının bütçeleri ile ilgili basın toplantısı düzenleyen CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır “Geçenlerde İl Başkanı sayın Sürekli, Soyer’i eleştirmeye çalışırken üslupta da biraz ciddiyetten uzak eleştiri ile lay lay lom, börtü böcek sözleri ile eleştirel bir yaklaşım içerisine girdiler. Lay lay lom proje, 35 İzmir 35 Proje’dir” dedi.

CHP’li Sındır’dan AK Parti ye yaylım ateşi ve Sürekli’ye yanıt: 35 İzmir, 35 lay-lay-lom!

EGEDESONSÖZ – Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, geçtiğimiz günlerde açıklanan 2023 Yılı Yatırım Programı’nda yer alan İzmir’e dair yatırım projelerinin bütçeleri ile ilgili TBMM’de basın toplantısı düzenledi.

CHP’li Sındır, basın toplantısında, 12 Haziran 2011 tarihinde yapılan genel seçimlerde dönemin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Binali Yıldırım'ın, İzmir'den aday olduğunu, o dönem "35 İzmir 35 Proje" ile İzmirlilere verilen vaatleri hatırlattı.

SÜREKLİ'YE YANIT!
Sındır, “35 İzmir 35 Projesi’nde yer alan vaatler siyasal iktidar İzmir’de 2011 yılında genel seçim öncesi dönemin Ulaştırma Bakanı ve İzmir Milletvekili adayı sayın bakan ile birlikte ‘35 İzmir, 35 proje’ ile yola çıktılar. İzmir’e sözler verdiler. İl Başkanı Sayın Sürekli, Soyer’i eleştirmeye çalışırken üslupta da biraz ciddiyetten uzak eleştiri ile lay lay lom, börtü böcek sözleri ile eleştirel bir yaklaşım içerisine girdiler. Lay lay lom proje, 35 İzmir 35 Projesi’dir” dedi.

RAKAMLARLA KONUŞTU
AK Parti’nin 2023 yılı hedefli vaatlerinden söz eden Sındır “Burada birkaç vaat üzerinde duracağım. Bunlar İzmir’de 2023’ü hedefleyen projelerdi. Gerçi iktidarın 2023’te kişi başına gayri milli hasıla 25 bin dolar olacak, ihracatımız 500 milyar dolar olacak, otoyollarımız 7 bin 500 kilometre, demiryolları 22 bin kilometre olacak sözleri tamamına bakarsanız. 2 trilyon değil 850 milyar TL gayri safi milli hasıla, kişi başına 25 bin değil 9 bin 800 dolarlık bir gayri safi hasıla, ihracat 250 milyon doları ancak bulabildi, otoyol 3 bin 500 kilometrede kaldı, demiryolu uzunluğu 12 bin 800 km‘yi buldu. İzmir ile ilgili 2023 vaatleri ise kişi başına gayri safi hasıla 12 bin 300 dolarmış, 32 bine çıkaracağız demişler. Bugün 14 bin dolar. Bu rakamlar resmi rakamlar. 2011’de İzmir ihracatı 17 milyar dolar iken 100 milyar dolara çıkaracağız demişler. Bugün 13-14 milyar doları geçmiyor. Otoyol kilometre uzunluğu 230 kilometre imiş, 2 bine çıkarmak istemişler. 355 kilometrede halen. Hızlı tren 0 kilometreden 1000 kilometreye çıkaracağız demişler. Havayolu 7,5 milyon yolcu kapasiteli 40 milyona çıkaracağız demişler. Bugün 9,8 milyon… Zaten uluslararası çalışmıyor THY… Raylı sistemi 90 kilometreden 250 kilometreye çıkaracağız demişler. Bugün 170 kilometre, onun da büyük bölümünü Büyükşehir Belediyesi yapmış” açıklamasını yaptı.

‘İSTANBUL-İZMİR YHT’NİN PROJESİ DAHİ YOK’
Rakamların hiç birini tutmadığını belirten CHP’li Sındır şunları söyledi:

“Rakamlar ortada, hiçbirisinin rakamlarına dahi yaklaşamamış, tutmamış. Bakalım yine ne vaatler, ne yalanlar ortaya koyacaklar göreceğiz. İzmir YHT, 2007’de başladı. 2011 vaatlerinde 48 ayda bitirecekler diye yazmışlar. Proje şu an 12 yılda İzmir-Ankara YHT’si ortada yok. Kamu yatırım programında toplam 90,9 milyarlık bütçesi olan bir proje. 6 ili kapsıyor. 2007’den bu yana 90,9 milyarlık bütçenin sadece 27,9 milyar lirası harcanmış. Programdaki hedef ise 2024’te tamamlanması. Daha 63 milyarlık ödenek istiyor bu proje. Nasıl bitecek? Siz düşünün. Ömrümüz yetmez. Bir de İstanbul-İzmir Yüksek Hızlı Treni vardı bakanlığın projelerinde. Yatırım programına dahi eklenmemiş. Ortada bir proje dahi yok. Tamamen hayal ürünü bir proje. 60 ayda da bitirme sözü vermişler İzmir-İstanbul Hızlı Tren için. Sayın Yıldırım’a ve Sayın Sürekli’ye sorsanız da ‘Öyle bir şey mi vardı’ cevap verirler size. Bir de İzmir metrolarına bakalım. İzmir’de yapacağız dedikleri metroları yapmamışlar. 35 İzmir 35 Lay Lom Projesi yayınlandıktan sonra oysa İzmir Evka 3 – Üçkuyular Metrosunu yapmış, bu hattı Narlıdere’ye kadar uzatmış. Konak, Karşıyaka tramvaylarını yapmış. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin dış kredi destekli kamu yatırım programlarını yatırım programında görürsünüz. Buca Metro hattını Büyükşehir Belediyesi tüm engellere rağmen yapımına başladı ve 4 yılda bitecek. Bu projenin geri ödemesi 4 yıl sonra başlayacak ve bu hattın getirdiği gelir ile aldığı kredinin tamamını ödeyecek. Büyükşehir’e 1 kuruş bütçe yükü olmayacak. Çiğli tramvay hattı şu an bitmek üzere” ifadelerini kullandı.

‘SİZ Mİ BÜYÜKŞEHİR'İ ELEŞTİRİYORSUNUZ?’
AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e yönelik 14 milyarlık borçlanmalarla ilgili eleştirilerine de değinen Sındır, “Memleketin bir yılda 1 trilyon 202 milyar lira dış ticaret açığını verenler mi eleştiriyor? 1 yılda 818 milyar lira cari işlemler açığı veren iktidar mı eleştiriyor Büyükşehir’i? Memleketin dış borç stoğunu 8 trilyon üzerine çıkaranlar mı eleştiriyor? Buna verilecek tek söz hadi oradan sen de. Metro- İZBAN için AKP ne yapmış, Metroda yaptıkları bir şey yok, zaten Büyükşehir belediyemiz de istemiyor. Gölge yapmasın başka ihsan eylemem diyor” diye konuştu. 

‘BERGAMA UZANTISI PROGRAMDAN ÇIKARILDI’
İZBAN hattının Bergama’ya kadar uzatılma projesinin de yatırım programından çıkarıldığını belirten Sındır, “İZBAN hattı yapıldı, hat zaten TCDD’nın hattıydı. Bu hat üzerinden ortaklık kuruldu. İZBAN’da yapılan hattın tüm fiziki istasyonlarını Büyükşehir yaptı ve Büyükşehir kira ödüyor. Bu hat 35 İzmir 35 lay lay lom projesinde. Bu hat EGERAY olarak yer alıyor. EGERAY olarak söz verdikleri İZBAN’ın Aliağa- Bergama’ya uzatması var. İzmir’de Bu uzatmayı kamu yatırım programından çıkardılar. AK Parti’nin İzmir’e reva gördüğü bu. Neden diye sorduk yanıt yok. İZBAN sitesinde, ‘Kuzey’de Bergama’ya kadar uzanan’ ibareleri var. Kamu yatırım programında olmayan bir şey için İZBAN söz veriyori mu, dalga mı geçiyorsunuz? Aliağa-Çandarlı- Bergama demiryolu için soru önergesi vermişim bu proje yatırım hattında. İzmir’i bu projelerle kandırıyorlar” diye konuştu.

OTOGAR METROSU: YAPMIYORLAR, YAPTIRMIYORLAR
Halkapınar-Otogar Metro hattı için ayrılan sembolik bütçeyi eleştiren CHP’li Sındır, “Modern şehirlerde otogar ve havayolu birbirine bağlanır. Halkapınar- Otogar’da kent içi ulaşımı otogara bağlayan bir hat. Bu hattın güzergahı belli olsa büyükşehir hemen bütün istasyonlarını yapacak ama, yapmıyorlar,  yaptırmıyorlar. Kamu yatırım programında ayırdığı bütçe izbedel miktarı 3 bin TL.  Ben keyfime keder, işime gelirse yaparım diyorlar. Ödemiş- Kiraz hattı 2018’den beri yapılmıyor. O hat için bin TL ödenek ayrıldı” dedi.

KÖRFEZ TEMİZLİĞİNDE İZMİR İÇİN NE YAPTILAR?
Merkezi hükümetin İzmir Körfezi ile ilgili de hiçbir adım atmadığını ifade eden CHP’li Sındır, “Körfez kirli diye sürekli bahsederler, Körfez Dönüşüm Projesi adı altında bahsettikleri projede bir hayal ürünü. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ne yaptı bu körfez ile ilgili. Körfezi kirleten diğer unsurlar hakkında ne yaptınız? Kuzey Ege Limanı, Kruvaziyer Limanı gibi projeler var ama proje ortada yok. İzmir Çeşme otoyolu da hayal ürünü. Bir tane daha var. 35 İzmir 35’te yer alan Vecihi Hürkuş Havalimanı da hayalden öte gitmeyen bir proje oldu. Menderes- Beydağ projesinin bütçesinin yarısı bile verilmedi. Kemalpaşa Barajı’nı 2010 yılından beri bir türlü bitiremediler. Bakırçay projesi için de verilen ödenek ile 10 yıl daha sürer. Karaburun içme suyu projesinde ödeneğin yarısı karşılandı. Karayolları içinde durum aynı" diye konuştu.

İZMİR’E BAKIŞ AÇILARI ŞAŞ!
İktidarın İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ilgili eleştiri yapma hakkı olmadığını da belirten CHP’li Sındır şunları söyledi:

“İktidar 12 yıl önce verdiği sözlerin önce hesabını verecek, ondan sonra dili varacak birilerini eleştirmeye… İzmir Büyükşehir Belediyesi hakkında yorum yapmak gibi bir hakları olamaz. İzmir’e bakış açıları şaş... Bunu İzmir halkının bilmesini istiyorum. Bunun hesabını İzmir halkı soracak. Siz İzmir’e şaşı bakarsanız, ceza verirseniz, lay lay lom projelerle halkı aldatmaya kalkarsanız, İzmir’e vaatlerinizle talanlarınızla İzmirlileri kandırmaya kalkarsanız bunun hesabı İzmir halkı sandıkta soracaktır”

 
Yolsuzluk çağrısı: Komisyon kurulmalı!
 
Zehir tacirleri tutuklandı!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Vatandaş 19 Ocak 2023 Perşembe 19:02

Andımızı kaldıramazsınız diye yırtınanlar Anayasandan türklüğü kaldıracağız diyenlere çıt etmiyor

Yorumu oyla      4      4  
Lombak 19 Ocak 2023 Perşembe 18:40

Az önce chp kendisini tanımladı.

Yorumu oyla      2      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yolsuzluk çağrısı: Komisyon kurulmalı!
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, "Madem ki ortada bir yolsuzluk ...
İYİ Parti’de kongre ateşi… Dervişoğlu’nun açıklaması sonrası dikkat çeken poz!
İYİ Parti İzmir İl Teşkilat yaşanan il başkanlığı adaylığı krizinde süreç ...
MHP İzmir'den flaş transfer!
Zafer Partisi Kurucular Kurulu Üyeliğinden istifa eden Ayla Ülük, MHP'ye katıldı.
 
Kılıçdaroğlu'ndan 'ilaç' çıkışı: Palavra satıyorlar!
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, piyasada yaşanan ilaç sıkıntısına ...
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcıları İzmir'de
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcıları Aysun Hatipoğlu ve Evrim Rizvanoğlu ...
AK Parti’den Aslanoğlu’na ‘kongre’ yanıtı!
İktisat Kongresi ile ilgili olarak CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun ...
 
Genel Merkez'den kongre öncesi 'aday' mesajı: Anne hiç bir evladını ayırt etmez!
Türkiye Büyük Millet Meclisi İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili ...
Erdoğan: Küresel krizleri fırsata çevirdik
Amasya Badal Tüneli Açılış Töreni'ne Beştepe'den canlı bağlantıyla katılan ...
'Cumhurbaşkanımızın adaylığı önünde hiçbir engel yok'
Muhalefetin "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir kez daha aday olamayacağı" yönündeki ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Her genel başkan 'lider' olamıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva