HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
6 Şubat 2020 Perşembe - 14:20

CHP’li Selvitopu AK Partili Kaya’ya patladı: Bilmeden atıp tutuyorsun, göçebe üniversite mi istiyorsun?

Karabağlar’da üniversite alanı üzerinden yaşanan tartışma gitgide alevleniyor. AK Partili Vekil Kaya, üniversitenin ilçeden gideceğini ifade ederken Belediye Başkanı CHP’li Selvitopu’nu hedef almıştı. Selvitopu’nun üniversiteyi istemediğini vurgulayan Kaya’ya cevap geldi. Selvitopu, “Bilmeden konuşmayacaksın. Sen bilmeden atıp tutuyorsun. ‘Belediye başkanı üniversiteye karşıdır, yok üniversite başka yere gidecek’ diyorsun. Siz göçebe üniversite mi yapıyorsunuz? Biz oranın geleceğe dönük üniversite olmasını istiyoruz” dedi.

CHP’li Selvitopu AK Partili Kaya’ya patladı: Bilmeden atıp tutuyorsun, göçebe üniversite mi istiyorsun?

EGEDESONSÖZ- Karabağlar Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Muhittin Selvitopu, Sonsöz TV’de yayınlanan Günaydın Ege Programına konuk oldu.

Belediye Başkanı Selvitopu hizmetler ve projeler noktasında bilgilendirme yaparken önemli açıklamalar yaptı.

Başkan Selvitopu bazı yasaların ilçe belediyelerini mali açıdan zora soktuğunu ifade ederken kentsel dönüşüm ve imar planlaması üzerinden konuştu.

Yayında kentte tartışmalara neden olan Karabağlar'a üniversite tartışması da gündeme geldi. AK Parti İzmir Milletvekili Atilla Kaya’nın bilirkişi raporu üzerinden CHP'li Karabağlar Belediyesi'ne yönelik yaptığı "Belediye başkanı üniversite istemiyor. Bu tavrı doğru değil. Bilirkişiyi kazanabilirsin. Kazandın, şimdi ne olacak? Planlar iptal oldu, üniversite? Gidecek. İlçen bunu kaybediyor. Bu siyaset değil, vizyon ve bakış açısıdır" sözlerine yanıt veren Başkan Selvitopu, “Üniversiteyi istiyoruz ama göçebe üniversite istemiyoruz” çıkışında bulundu.

AK PARTİLİ KAYA’YA: BİLMEDEN ATIP TUTUYORSUN, GÖÇEBE ÜNİVERSİTE Mİ YAPIYORSUNUZ?
Üniversite alanı üzerinden yaşanan tartışma için konuşan Selvitopu isim vermeden AK Partili Vekil Kaya’ya cevap verdi.  Bilirkişi raporunu açıklayan Selvitopu kamuoyu oluşturmakla suçlanması için ise, “Ben 38 hektarı yargıya taşımadım ki! O bölüm üniversite alanı olarak kesinleşti. Nereyi taşıdık? Konut alanını yargıya taşıdık. Süreç devam ediyor. Biz kurum olarak süreç devam ederken yorum yapmayı doğru bulmayız. Ama kamuoyunda yanış algılar yaratılınca süreç konusunda bilgi vermek zorunda kaldık. Bilirkişi raporunu paylaştık. Taraflara iletiliyor zaten, biz de onu açıkladık. Orada konut yapılması planlama teknikleri olarak uygun değil. Bu kesin mi? Değil. Bunu inceleyecek karar verecek olan mahkemedir.  Biz suçlandık. Kimse kusura bakmasın! Sen çıkar Karabağlar Belediye Başkanı üniversiteye engel oluyor dersen, ben bunları ortaya koyarım. Bunları bilmeden de konuşmayacaksın. Sen bilmeden atıp tutuyorsun. ‘Belediye başkanı üniversiteye karşıdır, yok üniversite başka yere gidecek’ diyorsun. Siz göçebe üniversite mi yapıyorsunuz? Biz oranın geleceğe dönük üniversite olmasını istiyoruz. Bugünkü gibi göçebe üniversite olmasını istemiyoruz. Bunu algılamayanlara söyleyecek bir şeyim yok.

38 hektar üniversite alanı olarak ayrıldı. Hiçbir yere gidemez. Üniversite alanı kesinleşmiştir. O plan nereye gidecek? Üniversite alanını mı kaldıracaklar? Siz bugün yapmazsanız, yarın bu ülkeyi yönetenlerden biri gelir yapar. Bizim için önemli olan üniversite alanının ayrılmasıdır. Üniversite 3-5 ayda kurulacak bir olay mı? Siz bir kampüs yapacaksınız. İzmir’deki üniversitelerin kuruluşunu düşünün, yıllar almıştır. Biz buranın planlanmasını istiyoruz. Şu an demokrasi üniversitesi alan arıyor. Buraya verilsin ama konut yapılmasın diyoruz. İçine lojman, yurt yapacaksınız buyurun yapın. Yapılacak konutlarla üniversitenin yapılacağını söylüyorlar. Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Yüksek Teknoloji Üniversitesi kat karşılığı mı yapıldı? Bunun kararını kamuoyuna bırakıyorum. Şu anda hukuken kimse orayı götüremez. Demokrasi üniversitesi bugün orayı kullanmazsa başka üniversite gelir kullanır. Buradaki araziler bir gecede TOKİ’ye devredildi. Niçin devredildi? Tamamına konut yapılmak kaydıyla devredildi. Üniversite yok! Sonradan Karabağlar’da kamuoyu oluşunca 38 hektar üniversite alanı olarak ayrıldı. Demek ki bir gereksinim var. Biz 42 hektar da üniversite alanı olsun diyoruz. Başka dediğimiz bir şey yok. Bize verilsin ya da başka bir şey yapılsın demiyoruz. Söylediğimizde bir çelişki yok ve çok net! Bunu söylemek üniversiteye karşı olmaksa onu da anlamıyorum, nasıl karşı olmakmış? Bu günlük siyaset ve günlük popülizmdir. Biz kente planlayarak bakmak zorundayız. Çok kısa vadeli bir konuymuş gibi gündeme getirmek ileriyi görmemektir” ifadelerini kullandı.

‘AYRICALIKLI İMAR VAR’ DİYENLERİ İSPATA DAVET EDİYORUM
İmar planlaması üzerine konuşan Selvitopu, Mimarlar Odası’ndan gelen itirazlara değindi. Selvitopu, “Mimarlar Odası’nda şimdi yeni yönetim var. O arkadaşlar nasıl değerlendirme yaparlar, bilemiyorum. Önceki yönetim imar planlarının iptaliyle ilgili bir dava açtı. İstinaf mahkemesinde döndü ve belediye lehine bitti. O zamanki yönetim davayı kaybetti. Ancak o kadar verilirken plan notlarıyla ilgili de yeni meclis kararları olduğunu göz önüne alarak idari mahkemeye iade etmişti. Mimarlar odası 4 tane notla ilgili açıklama yaptı. Bu plan notlarıyla ilgili bir uygulama varsa onu bağlar. Biz ona da itiraz ettik. Hukuki süreç devam ediyor. Ayrıcalıklı imar diyorlar. Bunlar doğru değil. Bir yerlere farklı imar vermeniz demektir bu. Bizim yaptığımızda herkes faydalanabiliyor. Bu nasıl ayrıcalıklı oluyor? Koşullar vardır, onu sağlarsanız o haklardan yararlanırsınız. Şu ada, parselde bu imar verilmiş denebilir mi? Bu iddia edilebilir mi? Bunu kimse söyleyemez. Biz parsel bazlı imar değişikliği hiç yapmadık. Ne yaptı Karabağlar Belediyesi? Kente bütün olarak baktı ve kenti bütün olarak planlamayı programına aldı. Kentsel dönüşüm dışında kalan 2 bin hektarı planladı ve revize etti. Buradaki amaç parsel bazlı imarın önüne geçmekti. Bugüne kadar bunu Türkiye’de en iyi uygulayan belediyelerden birisiyiz. Bu konuda çok iddialıyım. Karabağlar’ın yüzde 60’ı çarpık bir yapılaşma ile dolu. Biz bunun giderilmesi için gayret sarf ediyoruz. Depremler oluyor, bu binaların hangi durumda olduğunu hiçbirimiz bilmiyoruz. Düzelmesi için teşvik ediyoruz. Yarın daha düzgün binalar ortaya çıksın diye plan notları getirildi. Biz bunları yargıya anlattık, sonucu bekleyeceğiz. Bunu söyleyenleri ispata davet ediyorum. Karabağlar’ın neresinde varmış, göstersinler öğrenelim. 40 yıldır bu işin içindeyim. İzmir’de nerede ne oluyor biliyorum. Konuyla ilgili birçok uzman yaptıklarımızın doğru olduğunu değerlendiriyor” diye konuştu.

BİZ NEYİ ENGELLİYORUZ, BEN ONU ANLAYAMADIM!
Kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi veren Selvitopu, “Bakanlığımızın denetiminde Büyükşehir ve ilçe belediyemizle birlikte yapılmasını istiyoruz. Konuyu sanıyorum bakanlık değerlendirecek. 101 hektarla ilgili de yeni bir plan askıya çıktı. Onunla ilgili incelemelerimiz de sürüyor. 540 hektarlık alan ve 74 hektarlık bir alanda planlama yapıldı. Onunla ilgili süreç devam ediyor. 2012’de 540 hektarlık alan ilan edildi. 8 yıl geçti. Ben şunu söylüyorum; 8 yıl az bir zaman değil. Bu süreçte biraz konut yapıldı onun dışında somut adım atılamadı. Bu büyük bir zaman kaybıdır. Zaman zaman belediye engelliyor deniyor. Biz neyi engelliyoruz, ben onu anlayamadım. Yetkimiz yok. Sadece biz planlar yapıldığında itiraz yapıyoruz. Ben yıllardır kamuda çalışan birisiyim. İtiraz organizasyonunu doğru bulmam. Vatandaşın aklı var, gider inceler. Bize gelip sorarsa biz de belediye olarak bilgi veririz. Bundan kaçınacak mıyız? Belediye ne için var? Bu işler için var. Sadece o alanda değil, kendi yaptığımız alanlarda da bilgi veriyoruz. Bu bilgiyi verince belediye engelliyor demek doğru değil. Meclis üyeleri yapıyor diyorlar. Vatandaş sormuştur, meclis üyesi cevap vermiştir. İtiraz edilecek bir konu varsa biz belediye olarak itiraz ediyoruz. Saklı, gizli değil. Neden itiraz ettiğimizi de bilgilendiriyoruz. Son itirazımızda sosyal donatı alanları, yeşil alanlarının eksik oluşu var. Yeterli değil. Bunu söyleyemeyecek miyiz? Bunu iletmeyecek miyiz? Biz bunları iletmezsek görevimizi yapmamış oluruz. Bunları yapıyoruz diye belediye engellemiş mi oluyor? Haklılığımıza inanıyorsak yargıya taşırız. Doğru iş yaptığınıza inanıyorsanız yargıdan niye çekiniyorsunuz? Mimarlar odası da bize dava açıyor, kızmaya hakkımız var mı? Hayır. Saygı duyarız, ama yargıda savunma yapar, niye öyle yaptık, onu anlatırız. Türkiye’de sürecin böyle olması gerekiyor. Bunu farklı noktalara çekmek doğru değil. Bunları yaparken siyasi bir hedef gütmüyoruz. Bunları bir türlü anlatamadık” dedi.  

TASARRUF UYGULUYORUZ AMA NEREYE KADAR GİDER, KESTİRMEK ZOR!
Ekonomik krize değinen Selvitopu, “Geride kalan 10 aylık süreç biraz sıkıntılı oldu. Yerel yönetimlerde ekonomik olarak zorluklar yaşıyoruz. 2019 yılını sıkıntıyla tamamladık. Umuyoruz yeni yılda bu zorlukları atlatır biraz rahtlarız. Bunları atlatmak için var gücümüzle çalışıyoruz. İstikrarlı bir şekilde de hizmetleri sürdürmeye çalışıyoruz. Bu önümüzdeki günlerde böyle devam ederse sıkıntılı bir döneme hazırlıklı olmak zorundayız. Bu sadece Karabağlar için değil tüm ilçeler için geçerli. Biz hazırlıklıyız. Tasarruf tedbirlerimiz uyguluyoruz ve bu dönemleri en az hasarla atlatmayı düşünüyoruz. İşlerimizde aksama yok, yürütüyoruz ama nereye kadar gider, kestirmek zor” açıklamasını yaptı.

EMLAK VERGİLERİNDEKİ YASAL DÜZENLEMEDEN 2019’DAKİ KAYBIMIZ 22 MİLYON TL!
Belediye kanununda yapılan düzenleme ve ilçelerin yaşadığı gelir kayıplarına değinen Selvitopu, “Önceki yıllarda da benzer uygulamalar oldu. Yerel yönetimler birçok hizmeti yapacak ama devlet buna bütçe ayrılmalı. Örneğin emlak vergileri beyanları 5 yılda bir yenileniyordu. Siz de o günün değerlerine göre belirleme yapıyordunuz. Burada belirlenen değerler sonra bir kanunla kaldırıldı. En fazla yüzde 50 artış yapılır denildi. Sadece bundan belediyemizin kaybı 22 milyon TL. Çok yüksek fiyatlar belirlemedik. O yasa çıkarken irdelenmeliydi. Oluşturulacak heyetle belirlenebilirdi. Bundan dolayı Karabağlar Belediyesi’nin 2019 yılında kaybı oluştu. Biz bütçemizi ona göre yapmıştık. Bütçeden sonra bu yasa çıkınca zorlandık ama ona göre tedbirlerimizi aldık. Bunlar belirlenirken belediyelerden görüş alınırsa doğru olur. Eğer gelirler arttırılırsa belediyeler nefes alır. Yüzde 80 oranında geliri iyi olmayan belediyelerimiz var. Bunun düzeltilmesi lazım. Karabağlar’da 500 bin nüfus yaşıyor. 2019 yılı İller Bankası’ndan tahakkuk 118 milyon TL, kasamıza giren 96 milyon TL! 2018’de de 112 milyon tahakkuk vardı, kasamıza giren 94 milyon TL’ydi. Bizim ilçemize göre düşük bir rakamdır” diye konuştu.   

BAŞLADIĞIM İŞİ YARIDA BIRAKMAM
Hizmetlere ayrı bir parantez açan Selvitopu, “Pazar yerlerini yapıyoruz, planladık. Bütçe imkanlarımızla değerlendirerek projelerimizi yapmak istiyoruz. Hedefimiz tüm projeleri hayata geçirmek ama bunların bir bütçesi, maddi boyutu var. Bu bütçeyi denkleştirmeden işlere başlamak onların yarım kalması demektir. Ben hiçbir işin yarım kalmasından yana değilim. Yarım kalacak işin başlatılmasının doğru olduğunu düşünmüyorum. Bu konuda tedbirliyiz. Başladığım işi yarıda bırakmam, bırakmak istemiyorum. Bu yıl tüm işleri tamamlayacağız” dedi.

İŞE, AŞA HERKESİN İHTİYACI VAR, BUNLARIN SİYASETE ALET EDİLMESİ DOĞRU DEĞİL!
Partisinin içinde bulunduğu kongre sürecine değinen Selvitopu net ifadeler kullandı. İlçe kongresinde yanında durduğu Ali İhsan Yıldız’ın Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen Mehmet Türkbay’a 3 oyla mağlup olmasının hatırlatılması üzerine konuşan Selvitopu ayrıca hazırlanacak kurultay delege listesi özelinde açıklama yaptı. Hafta sonu gerçekleşecek il kongresi için de değerlendirme yapan Selvitopu, “Kongre süreçleri parti içi yarıştır. Öyle bakmak lazım… Karabağlar’da da sıkı bir yarış oldu. Aritmetiksel olarak bir taraf kazanıyor. Ama siyaset uzun vadelidir. Bir kongre sonucuna göre siyaseti belirlemezsiniz. Sonuçlandıktan sonra süreci devam ettirmek bana göre anlamsızdır. Deniz Yücel genç bir arkadaşımız. Geçtiğimiz süreçlerde partiyi temsil etme anlamında başarılı çıkmıştır. Başarılı çıkan biri hakkında bir anda, ‘olmadı’ demek doruğu değildir. Görünen o ki tek aday olarak gidecek. Bu süreçte parti içi yarışlardan ziyade dışa dönük çalışmalar yapmalıyız belediye başkanları olarak. Parti içinde de belediye başkanlarının siyaset dışı kalması mümkün değil. Kim olursa olsun ben dışında kaldım diyenlere ben inanmam. Belediye başkanı kentin içinde olan, nabız tutan bir insandır. Siyasetin dışında olma şansı hiç yok. Ama görev ve yetki anlamında bunları yaparken siyasi anlamda tarafsız olması gerektiğine inanıyorum. Kamu gücünü siyasi amaçla kullanmayı doğru bulmuyorum. Ben de bu süreçte dikkatli davrandım. İşe, aşa herkesin ihtiyacı var. Kongre süreçlerine bunların alet edilmesini doğru bulmuyorum. Tabii ki insanlara sahip çıkarsınız. Biz belediye başkanıyız, bunlar olduğunda sahip çıkmaya çalışırsınız ama hakkı, adalet, sağlayarak yaparsınız. Bunların siyasete alet edilmesi doğru değil. Kim yaparsa yapsın!” dedi.

KİM KARŞI DURURSA KARŞIMA ALIRIM, HİÇ AFFETMEM
Selvitopu sözlerini sürdürdü ve “Siyaset yaparken saygıyı kaybetmemeliyiz. Sevmeye bilirsiniz ama saygı olmalı. Ben Cumartesi olgun bir kongre geçeceğini, farklı bir seçim olacağını düşünüyorum. Genel merkezimizin hedeflediği bir şey var; Türkiye’de iktidar olmak! Bence bunu iyi değerlendirmek gerekiyor. Bu konuların nasıl bir değerlendirmeye tutulacağını bilmiyorum. Mevcut il başkanı aday… Siyaset bir yapıyla yapılır. Parti genel merkezinde görüşmeler var. Sanırım oradan alınan görüşler doğrultunda hareket edilecektir. Benim açımdan kişisel hırsım yoktur. Hırsım, kendi ilçemde başarılı olmak ve oradaki insanlara layık olabilmektir. Başka hiçbir şey düşünmem. Yönetimler değişir ama bizim bulunduğumuz görevdeki sorumluluğumuz değişmiyor. Ben bu sorumluluğu yerine getirmeye çalışacağım. Benim esas görevim bu. Kurultay delegeliği için belediye başkanları aday gösterilir gösterilmez, ona bir şey diyemem. Geçen kongrede ilke kararı alındı, yazılmadı, biz de tamam dedik. Önceki yıllarda belediye başkanları kurultay delegesi yapılıyordu. Sonuçta bunun değerlendirmesini kurultay sürecindeki çalışmayı yapanlar belirleyecektir. İlçe başkanlarının da görüşü olacaktır. Tek kişi ile olacak bir olay değil. Hiçbir zaman ne küserim ne bir şey yarım. Benim esas işim belediye başkanlığıdır. Onu ihmal etmemeye çalışırım. Görevimi en iyi şekilde yapmaya çalışırım buna kim karşı durursa karşıma alırım, hiç affetmem” ifadelerini kullandı.  

 
İzmir'de akıl almaz hırsızlık! Çatıdan girdiler
 
İl Sağlık Müdürlüğü: Kazazedeler otobüsle hastaneye kaldırılmadı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
KARABAGLAR HALKI 6 Şubat 2020 Perşembe 17:48

başkanım bunlar ünüversite alanının rant peşinde istanbul bitti ankara bitti şimdi izmirdeki kupon arazilerin peşindeler gözleri doymuyor ..buraya ünüvers,teyi getir tarih yaz

Yorumu oyla      6      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Vilayette Kınık zirvesi
Kınık'ta hizmetler ve projelerle ilgili zirve gerçekleştirildi.
Bornava geleceğin sinemacılarını yetiştiriyor
Sinema sanatını sevdirmek ve geleceğin sinemacılarını yetiştirmek amacıyla ...
Yangınlarda başrol sigaranın
İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'nın verilerine göre ...
 
Güzelyalı’daki menfez yenileme çalışması tam gaz!
İZSU Genel Müdürlüğü’nün Mithatpaşa Caddesi’ni Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’na ...
Dikili'de bebeklere 'hoş geldin' hediyesi
Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz ilçede dünyaya gelen bebeklerin ilk ...
Bayraklı'dan şehide anlamlı vefa
Bayraklı Belediyesi meclisinde alınan kararla Şehit Piyade Er Deniz Yüzgeç'in ...
 
Gaziemirli çifte şampiyon Balkan yolcusu
Gaziemir Belediyesi sporcusu Rahime Tekin, Türkiye Büyükler Salon Atletizm ...
Bornova'nın yeni pazaryeri hizmete girdi
Bornova Belediyesi, İnönü Mahallesi Pazaryeri hizmete girdi. Esnaf, 1.900 ...
Kemalpaşa’da altyapı atağı
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Kemalpaşa Belediyesi’nin işbirliğiyle ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Gözü kara’ lidere veda!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva