HABERLER>POLİTİKA
19 Kasım 2021 Cuma - 12:50

CHP'li Sarıbal hükümete Ödemiş'ten yüklendi: Tarımdaki sorun politik!

Ödemiş'te partisi tarafından gerçekleştirilecek saha çalışmaları için İzmir'e gelen ve düzenlenen basın toplantısında konuşan Cumhuriyet Halk Partisi Tarımdan Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Orhan Sarıbal, “Çiftçiye destek vereceğiz. Başarabiliriz. Bütün mesela tarımın sorunun ne olduğunu keşfetmekten geçer. Tarımın sorunu ekonomik değil. Para var. Bu parayı kendi çiftçimize aktaracağız. İki… Teknolojik olarak çiftçinin sorunu yok. Bilim… Bilim insanlarımız var tarım ve hayvancılık için. Sorun ne? Sorun politik. AKP bir tercih yaptı. Bütün sorunları çözebiliriz" dedi.

CHP li Sarıbal hükümete Ödemiş ten yüklendi: Tarımdaki sorun politik!

EGEDESONSÖZ - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Örgütü tarafından kentin çeşitli noktalarında devam eden saha çalışmaları bu kez de Cumhuriyet Halk Partisi Tarımdan Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı  Bursa Milletvekili ve Parti Meclis Üyesi Orhan Sarıbal'ın da katılımı ile Ödemiş ilçesinde devam etti.

Saha çalışmaları öncesi Ödemiş İlçe Başkanlığı binasında basın toplantısı düzenleyen CHP heyetinde CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ve Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş  açıklamalarda bulunurken, konuşmacıların hedefinde AK Parti ve tarım politikaları yer aldı.

SARIBAL: EMEKLERİNE SAĞLIK
Türkiye’nin tarihsel bir süreçten geçtiğini ileri süren Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, Türkiye'nin AK Parti hükümeti döneminde geldiği durumu eleştirirken, "Sözün bittiği yerdeyiz. Kelimelerin artık kifayetsiz kaldığı bir tarihsel dönemden geçiyoruz. Kocaman bir ülkenin 20 yılda ne hale geldiğini içimiz acıyarak izliyoruz. 84 milyon insanın aklıyla alay edilen bir dönemden geçiyoruz. İzmir, Türkiye’nin en güzel kentlerinden biri. İzmir’de cumhuriyet döneminde tarımda devrim yapan Atatürk’ten sonra Aziz Kocaoğlu ve Tunç Soyer, tarımsal devrim için harekete geçtiler. Kendilerinin tarıma destek, çiftçiyi kalkındırma, köylüyü göçten uzaklaştırma mücadelesini saygıyla karşılıyorum. Hepsinin emeğine sağlık" dedi.

ÇİFTÇİ GÖÇ EDİYORSA KRİZ VARDIR
Ülke genelinde 1 milyon vatandaşın her gün yatağa aç girdiğini belirten Sarıbal, "Şunu gördük: Paranız olsa da aç kalabileceğimiz gördük. Pandemi döneminde eğer yeteri derecede paramız olmasa bu topraklarda açtık. Peki neden? Nedeni şu: Ülkeler kendi üretim modellerinden vazgeçtikleri, kendi üretmek yerine ithalatı tercih ettikleri ve böylesi riskli dönemleri görmek istemediği için böle bir durumla karşı karşıya kaldık. Türkiye hiç hak etmediği bir tarihsel dönemden geçiyor. Genel Başkanımız ‘Hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek’ demişti. Neden böyle söyledi? Çünkü bu ülkede her gün 1 milyon insan yatağa aç giriyor. Toplumun çok büyük bir kısmı yeterli ve dengeli beslenemiyor. Yeterli gıdaya birçok sebepten dolayı ulaşamıyoruz. Bu ülkede ciddi bir gıda krizi var. 2006-2007’yi hatırlayın. Bugün olduğu gibi o gün de genç düveler kesildi. Bugün de ayanını yaşıyoruz. Çok ciddi bir gıda krizi içindeyiz İthalata bağlı olduğu, üretmediği için bu krizin içinde. İkincisi… Toplumun yüzde 60’a yakını yeterli geliri elde edemediği için bu krizde. İktidar ne derse desin çiftçi geçinemeyip doğduğu yerden göç ediyorsa kriz vardır. Tüketici akşam pazarda fiyatların düşmesini bekliyorsa kriz vardır. Sorun şu: Kriz daha da derinleşiyor" diye konuştu.

ÖZEL SEKTÖR BÜYÜK ZAMMI BEKLİYOR
Faiz indirimi sonrası ülkedeki ekonomik durum hakkında da konuşan Sarıbal, "Dün yetkililer faiz açıklaması yaptılar. Bu toplantıdan 15 dakika önce dolar düştü. Ardından 100 baz puan indirimi oldu ve dolar yine fırladı. Bu ne demek? Artık iktidar hiçbir şeyi kontrol edemez hale geldi. Eğer sizin vatandaşınız size inanmıyorsa, dövize talep artıyorsa burada ciddi bir kriz vardır. Artık toplum iktidara güvenmiyor. Kısaca Türkiye’nin çok acil olarak erken seçime ihtiyacı vardır. İktidar güvenini kaybetmiştir. Toplumun iktidardan gelecek acıkmalara güveni kalmamıştır. Güveni yitiriyorsanız onu sağlayabilmeniz çok zordur. Güven öylesine önemli bir kavramdır ki ruhtan çıktı mı bir daha gelir dönmez. Biz ne yapmaya çalışıyoruz? Neden Ödemişteyiz? Çiftçi zarar ediyor. Mesela bu bölge süt sanayisinin en önemli bölgelerinden biri. Bizim genel bir hesaplamamız var. 1 litre sütle 1,5 kilogram yem alamıyorsanız hayvancılığı sürdüremezsiniz. Bugün 1 kilo yem hemen hemen 4 liraya yaklaştı. Yani 1 litre sütle 1 kilo yem alamıyorsunuz. Yani süt üreticisi açık bir şekilde zarar ediyor. Peki et üreticisi… 1 kilo kırmızı etle en az 26 kilo yem alabilmelisiniz. Bugün ancak 14-15 kilo yem alabiliyorsunuz. Yani kırmızı et üreticisi de zarar ediyor. Gübre fabrikalarını özelleştirdiler, 19 yılda 75 milyon ton gübre ithal dediler ve bunun için 22 milyar dolar ödediler. Bugün çiftçi buğday ekemiyor, biz ‘çiftçiye buğday dağıtın’ dedik. Şeker bulamıyoruz denildi, şeker kanunuyla şeker pancarı ekimini kotalı hale getirdiler. Hiç hesaplarında yoktu dünyadaki bir krizle planlarının altüst olacağına dair. Bugün özel sektör ellerinde olmasına rağmen piyasaya şeker sürmüyorlar. Devlet fiyatları kontrol altında tutmaya çalışıyor ama özel sektör büyük zammı bekliyor" ifadelerini kullandı.

ÇİFTÇİYE DESTEK VERMENİZ GEREKİYOR
Sarıbal, tarım konusunda yapılabilecek önerileri ve yapılması gerekenleri dile getirerek, şu sözleri söyledi:

"Her defasında zeytin kanunu değişmek için meclise gelir ama hep geri döner. Binlerce yıllık insanlık farikasıdır zeytin. Birazdan o bahçelerde hasadı göreceğiz. Zeytin üreticisi zarar ediyor. Ama Yunanistan zeytinin zeytinyağına litre başına 1 Euro destek veriyor. Kameralar karşısına geçince istediğimiz gibi efelik yapıyoruz, yazlık saraya, uçan saraya, gezen saraya para bulabiliyoruz. Geçtiğiniz köprü gitmediğiniz havaalanı için sizden para alınıyor. Ama bir ülke insanın gıdasının hak olduğuna inanıyorsa… Gıda en az yaşam hakkı kadar kutsaldır. Anayasamız çok açık. Bir ülkenin yöneticileri toplumun yeterli düzeyde beslenmesi ve yeterli gıdaya ulaşması için her türlü tedbiri almak zorundadır diyor. Anayasaya karşı gelmek olur mu? Oraya garanti verebilmek için çiftçiye destek vermeniz gerekiyor.

BÜTÜN SORUNLARI ÇÖZEBİLİRİZ
"Temel felsefemiz şu: Çitçisi mutlu olmayan, kalkınamayan bir ülkenin tarımda sorunu çözmesi mümkün değildir. Çiftçimiz kazanacak. Bunun için CHP’nin tarım politikaları çok açıktır. Bir, tarım topraklarımızı koruyacağız. Ama lafta değil. Bir toprak koruma kurulu var. O topraklarımız korumak için değil başkalarına peşkeş çekmek için çalışıyor. İki, planlamamızı yapacağız. Hangi ürünü nerede ne kadar üreteceğimize karar vereceğiz. Bunu için bir mucizeye gerek yoksa ten Türkiye’nin hangi bölgesinde ne yetiştiği ortada. Planlamayı yapacağız. Ama bu yetmez. Çiftçinin birikmiş borçları var. Öyle borç ki bunlar… 2002 yılında AKP iktidara geldiğinde 2 milyon 780 bin çiftçimiz vardı. Bugün kayıtlı çiftçimiz 2 milyon civarında. Şu anda borçları 162 milyon lira. Biz borçları yapılandıracağız. Bütün faizleri sileceğiz. Kalan borları da çiftçinin ödeyebileceği şekilde şekillendireceğiz. Bir diğer konu da doğal afetler. Bunu da insanlar yaptı. Bugün de yarattığımız o sorunun altında eziliyoruz. Bütün riskleri giderecek etkili bir sigorta sistemini hayata geçireceğiz. Çiftçinin tarlasındaki ürünü kader değil akıl ve mantıkla sigortalayacağız. Diğer bir konu da alım garantisi. Ürünlerde fiyatları ekim zamanında belirleyeceğiz. Bir taban fiyatı oluşturup üstüne kar da koyacağız. Çiftçi günü geldiğinde en azından bu fiyatı alacağını bilecek. Biz devlet olarak çiftçiye alım garantisi vereceğiz. Ve girdiler… Yem, gübre, mazot, tohum ve elektrik, su faturaları. Çiftçinin onlarca girdisi var. Bunları planlamalarıyız. Ya girdileri ucuzlatacaksınız, çiftçi ucuz üretsin. Ya da tüketicinin gelir seviyesini artıracaksın. Bu iki şeyi düzeltmelisiniz. İkisinde de çiftçi ve tüketici kazanacaktır. Biz girdileri kontrol altına almalıyız. Bugün girdiler en uygun fiyatla gelse çiftçiler üretim yaparlar.

AK PARTİ BİR TERCİH YAPTI!
 Son olarak da traktöre, makineye, tarımsal üretim araçlarına haciz gelmeyecek bizim dönemimizde. Burada bir hukuki düzenleme mutlaka yapılacak. Bunları yapacağız. Çiftçinin örgütlenemesin için de elimizden geleni yapacağız. Bütün bunları destekleme politikasıyla yapacağız. Parayı nereden bulacağız? İktidar bir tercih yaptı ve çiftçiye ‘Ütmenize gerek yok ben ucuz üretici buldum ithal edeceğim’ dedi. Biz bunu yapmayacağız. Çiftçiye destken vereceğiz. Başarabiliriz. Bütün mesela tarımın sorunun ne olduğunu keşfetmekten geçer. Tarımın sorunu ekonomik değil. Para var. Bu parayı kendi çiftçimize aktaracağız. İki… teknolojik olarak çiftçinin sorunu yok. Bilim… Bilim insanlarımız var tarım ve hayvancılık için. Sorun ne? Sorun politik. AKP bir tercih yaptı. Bütün sorunları çözebiliriz. Bu ülkenin tarımını yeniden inşa edecek güce sahibiz."

YÜCEL: DÜNYADA ÇALIŞARAK BATMA SEVİYESİNE GELEN ÇİFTÇİLER BİZİM ÜLKEMİZDE
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin tarım ile ilgili söylediği sözleri eleştiren CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, Cumhuriyet Halk Partisi'nin bu sorunları çözebileceğini belirtirken, "Bir dizi kooperatif ziyareti yapacağız ve üreticilerle bir araya geleceğiz. Ülkenin durumu malum. Dövizlerdeki artış ve dalgalanma çiftçinin, üreticinin sırtındaki yükü artırıyor. Tarımda planlama yok, üreticiyi kollayan politikalar yok. Elektrik ve yem fiyatları üreticinin belini büküyor. Mazot fiyatları ve girdi maliyetlerine baktığımızda dünyada çalışarak para kazanamayan ve batma noktasına gelen tek çiftçi bizim çiftçimiz. Bütün bunlar rağmen ‘Her şeyin en iyisini ben biliyorum. Kimse bir şey üretmesin, kimse bir şey yapmasın’ anlayışıyla şahsım hükümetinin Tarım Bakanı ‘Türkiye’de zarar den çiftçi yok’ diyecek kadar olaylara yabancı. Tüm bu olumsuzluklara rağmen bu sorunları CHP iktidarında çözebilecek güçteyiz bu sorunların hepsini çözmeye talibiz. Bu vatan, illet, çiftçi bizim. Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi köylü milletin efendisi. Biz CHP iktidarında bunu tam anlamıyla hayata geçireceğiz. Bugün bunu tam anlamıyla hayata geçiren bir Ödemiş belediye başkanımız var. Bugün bunu hayata geçiren bir büyükşehir belediye başkanımız var. Kendisine üreticiye, hayvancıya olan desteklerden dolayı teşekkür ediyorum" dedi.

ERİŞ: ÇÖZÜMLERİMİZİ VATANDAŞA SÖYLEMELİYİZ
Gerçekleştirilecek program öncesi düzenlenen basın toplantısında konuşan Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, "Seçimin arifesindeyiz. Bu hafta bunu daha da netleştirdi. Başka bilgiler de var. Tarımın kenti olmanın hem güzelliğini hem de zorluklarını yaşıyoruz. İki yönlü bir durum var. Girdiler pahalı ve tüketiciye giden yılların hepsi de pahalı. Artık seçim sattı mahalline girdik. Bizler yerel politikacılar olarak sizlerin ve üreticinin işlerini kolaylaştırma. Nerede doğdularsa orada doysunlar sevdasındayız. Tarım açısından zengin bir kentiz. Kooperatif bölgesi olmamızdan kaynaklı olarak da biz u an 7-8 kooperatifin ürününü satıyoruz. Bu duygularla alanda işimiz kolay ama insanları kazanma noktasında da o dili Genel Başkanımız çok iyi kullanıyor. Bizleri koparan değil bizleri kaynaştıran o dili çok iyi kullanmalıyız. Bizler çekim noktası olabilmeliyiz. Biz böyle yapacağız demeliyiz. Biz bunları gönderiyoruz ama yerinde de bunu yapacağız demeliyiz. Biz CHP’nin çözüm merkezi olduğun söylersek üstün gayretimizle bunu başaracağımızı düşünüyorum" diye konuştu.

 
DİSK asgari ücret talebini açıkladı
 
Karşıyaka'ya dişli rakip
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
vatandaş 19 Kasım 2021 Cuma 20:25

Sayın Sarıbal Ödemiş belediyesine hangi yakınınızı yerleştirdiniz?

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Partili Sürekli'den Gültepe planları çıkışı: Niyetleri yok, oyalıyorlar!
AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, Gültepe planları hakkında ...
CHP Menderes'te 3 adaylı seçim!
Kemal Koç başkanlığındaki yönetimin düşmesinin ardından CHP Menderes’te ...
Beko'dan iktidara 'kalıcı yaz saati' çağrısı: Vazgeçin!
Kalıcı yaz saati uygulamasının en büyük mağdurlarının çocuklar ve emekçi ...
 
Mehmet KARABEL yazdı... O gün... Bugün... Yarın!
Mehmet KARABEL yazdı... O gün... Bugün... Yarın!
Kılıçdaroğlu'ndan 'hellaşme' eleştirilerine yanıt
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, helalleşme çıkışıyla ilgili "İlk ...
İlçe başkanını yakmıştı... Kayıtçı disiplinde!
Haftalık olağan Disiplin Kurulu’nun gerçekleştiği Cumhuriyet Halk Partisi ...
 
Kılıçdaroğlu: Artık dur Erdoğan! Hemen seçim
CHP lideri, “Artık dur Erdoğan! Hemen seçim” dedi.
Deva İzmir'de farkındalık etkinliği
Deva Partisi İzmir ev sahipliğinde anlamlı ve alışılmışın dışında bir etkinliğe imza atıldı.
CHP'li Bayır'dan '15 ilçe' yorumu: Hedef CHP değil, MHP!
İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar'ın 'İzmir'de 15 ilçeyi alabilecek ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva