HABERLER>POLİTİKA
1 Kasım 2021 Pazartesi - 09:50

CHP’li Purçu, imar barışı mağduriyetlerini meclis gündemine taşıdı

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, son İmar Barışı düzenlemesinin sebep olduğu mağduriyetler ve bugüne kadarki düzenlemelerin sonuçları hakkında araştırma komisyonu kurulmasını talep etti.

CHP’li Purçu, imar barışı mağduriyetlerini meclis gündemine taşıdı

Araştırma önergesi hakkında açıklama yapan Purçu, “Bugüne dek çıkarılan imar aflarıyla, planlama esaslarına, kamu yararına, imar mevzuatına ve mimarlık- mühendislik su?recine uygun, afete dayanıklı, insan ve çevre sağlığını gözeten, yaşanabilir kentlere karşı; mimarlık ve mühendislik süreçlerinden bağımsız olarak üretilmiş, sosyal donatısız, yeşil alan sistemlerinden yoksun yapılaşma adeta teşvik edilmiş; kentlerden yaylalara, tarım alanlarına; kıyılardan ormanlara yayılmış, doğal, tarihi arkeolojik varlıklarımız talan edilmiştir. Son düzenleme ise; sağlıksız ve güvenliksiz yapıların kayıt altına alınması suretiyle teşvik edilmesi, Yapı Kayıt Belgelerinin iptal edilmesi, bunun sonucunda milyonlarca kişinin mağdur olması gibi sonuçlar doğurmuştur” dedi.

Özcan Purçu, araştırma önergesinde, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hayata geçirilen imar barışı uygulamaları kapsamında, Başvurulara ilişkin değerlendirmenin ardından bugüne kadar toplam 7.2 milyon kaçak bağımsız yapıya ruhsat verildiği belirlenmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verilerine göre, 31 Aralık 2019 tarihinde 3 milyon 141 bin 821 kaçak yapıya Yapı Kayıt Belgesi verilmiştir. Son İmar Barışı düzenlemesine istinaden yapılan 3 milyon 141 bin 821 başvurudan ise 25 milyar TL gelir elde edilmiştir.” Şeklinde çarpıcı verilere yer vererek, bu verilerin yaşanan mağduriyeti gözler önüne serdiğini belirtti.

Kaçak yapılaşmanın meşruiyeti olmaması gerektiğini açıklayan Milletvekili Purçu, “Kaçak yapılaşma, sonuçları itibarıyla tüm toplumu etkileyecek niteliktedir. Bu nedenledir ki, yurttaşların/toplumun sağlıklı ve güvenli barınma hakkının sağlanması devlete Anayasa’yla verilmiş temel görevlerdendir.” dedi.

Son olarak, “Son yapılan İmar Barışı düzenlemesi ile; İmar Kanununa aykırı olarak, hiçbir ruhsat sürecine girmemiş veya ruhsat ve eklerine aykırı her türlü yapıya, arazinin niteliğine/mülkiyetine bakılmaksızın “kayıt altına alma adı altında” hukuki geçerlilik, toplum nezdinde de meşruiyet kazandırılması amaçlanmaktadır. Yapı kayıt belgesi düzenlenerek yapının kullanımına izin verilmesinden sonra idarenin sorumsuzluğunun öngörülmesi, sosyal hukuk devleti ilkesi ile bağdaşmadığı gibi Anayasa’nın 125. Maddesinin “İdare, kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararı ödemekle yükümlüdür” hükmüne aykırı bir düzenlemedir.” açıklamasında bulundu.

 
Kasaptaki ete her hafta zam!
 
Beş kupalı şampiyonlar!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TC misafir 1 Kasım 2021 Pazartesi 19:13

Bornovada 4.sanayi yakınında 2 katlı olarak projelendirilmiş bina üzerine 4 kat daha çıkılmış ve bu bina için yapı kayıt belgesi alınmış, yapım sürecinde ise belediye resmen ayakta uyumuştur çünkü yapı hakkında ne mühür ne de yıkım kararı var. Kamu kurumları yasal olmayan ve tehlike saçan yapıları bu tür aflarla teşvik etmeyi bırakmadıkça sağlıklı ve yaşanabilir bir kentte yaşamak biz vatandaşlar için hayalden öteye gitmez.

Yorumu oyla      2      3  
Selçuklu 1 Kasım 2021 Pazartesi 10:53

Imar barışı bir çok usulsüz ve kaçak yapılara resmiyet getirdi,hazineye katkısı olsun diyerek,hâlâ daha kaçak yapılanma devam ediyor,en güzeli doğada çadır kurmak yaşamak...

Yorumu oyla      5      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Meclis lojmanı cinayeti kapandı... Aile özür istedi!
Dönemin SHP İzmir Milletvekili Erol Güngör’ün oğlu Mustafa Güngör, 24 ...
Erdoğan'dan Biden görüşmesi sonrası açıklama
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Roma'da düzenlenen G-20 zirvesinin ardından açıklama ...
Meclis'te bütçe maratonu devam edecek
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yeni haftada bütçe maratonu devam edecek. ...
 
AK Partili Doğan’dan depremin birinci yılı raporu: Rezerv alanda teslimler yıl sonu başlıyor
AK Parti İzmir İl Çevre, Şehircilik ve Kültür Başkanı Deniz Doğan, depremin ...
Erdoğan ile ABD Başkanı Biden'ın görüşmesi sona erdi
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden'ın İtalya'nın başkenti Roma'daki ...
CHP'li Purçu'dan Afyon'a ziyaret
CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Cumhuriyet Halk Partisi’nin Afyonkarahisar ...
 
Türkiye, Yemen'deki bombalı saldırıyı kınadı
Dışişleri Bakanlığı, Yemen'in geçici başkenti Aden'deki havalimanının ...
Bakan'dan Ukrayna'daki SİHA'lara ilişkin açıklama
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna'nın kullandığı silahlı insansız ...
Erdoğan-Biden görüşmesi bugün
ABD'li üst düzey bir yetkili, ABD Başkanı Biden ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset insanı bozuyor
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sahipsiz kalan eski İzmir…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gülayşe’den doğma ben ‘Öksüz Cüneyd’!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Çağlardan 324’e İzmir Tarihi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Nepotizm hastalığı ve belediyecilik...
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva