HABERLER>POLİTİKA
1 Aralık 2021 Çarşamba - 09:49

CHP'li Kılıç'tan asgari ücret çıkışı: Alın terini masada bırakmayın

CHP İzmir Milletvekili, TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, yaptığı yazılı açıklamada,Türkiye’de 7 milyondan fazla asgari ücretli çalışan bulunduğunu ifade ederek, “3 bin 93 lira olan açlık sınırı ve 10 bin lirayı aşan yoksulluk sınırı hesaba katıldığında, 2 bin 825 TL ile açlığa terk edilen milyonlarca asgari ücretli 2022 yılı için insan onuruna yaraşır bir asgari ücret artışı beklemektedir.” dedi.

CHP li Kılıç tan asgari ücret çıkışı: Alın terini masada bırakmayın

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) enflasyonu yüzde 20’lerde tutmayı başarmasına karşın çarşıda, manavda ve markette durumun içler acısı olduğunu belirten CHP Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, sokaktaki gerçek enflasyonun yüzde 50’lerde seyrettiğini, bu nedenle TÜİK’in artık güvenirliğinin kalmadığını vurguladı.

“Bırakın faturaları ödemeyi insanlar temel gıda maddelerine bile ulaşamıyor”
Katip Üye Av. Sevda Erdan Kılıç,açıklamasında şunları kaydetti:

“Son bir yılda TÜİK’in açıkladığı verilere göre tavuk eti %68, mercimek %52, margarin %50, yumurta %47, Ayçiçek yağı %41, makarna %40, süt ve yoğurt %37, ekmek %26,un %25 zamlandı. 2022 yılı yeniden değerleme oranı, vergi, harç ve cezalarda yüzde 36,20 olarak belirlendi. Son iki yılda elektriğe yüzde 47.4, doğalgaza yüzde 42.3 zam yapıldıve her geçen gün de yeni yeni zamlar yapılmaya devam ediliyor. Marketler fiyat etiketi yetiştiremezken, asgari ücretli de para yetiştiremez duruma geldi.TÜİK’in kendi verileri bile enflasyon açıklamasıyla çelişiyor. Şimdi bu verilerle enflasyonun yüzde 20 olduğuna inanabilir miyiz? Tabi ki inanamayız.

Milyonlarca kişi açlık sınırının altında yaşamaya mahkumedildi. Bırakın ev kirasını, faturaları ödemeyi; insanlar temel gıda maddelerine ulaşamaz duruma geldi. Daha geçen gün bir baba asgari ücretle geçinemediği için Gaziantep Valiliği’ne yazdığı yazıyla,‘Ne dayanacak gücüm ne de umudum kaldı’ diyerek çocuklarını devlet korumasına vermek istedi. İnanması güç ancak Türkiye’nin gerçekliği bunlar.”

“Asgari ücretten vergi kesintisi yapılmamalıdır”
CHP İzmir Milletvekili Av. Kılıç, Türkiye'de toplumun en düşük gelirine sahip olan asgari ücretlilerden yüksek oranda vergi kesintisi yapıldığını ifade etti.

Asgari ücretin brüt 3 bin 577 lira olduğunu dile getiren Av. Sevda Erdan Kılıç, “Asgari ücretten yapılan vergi ve SGK kesintilerinden sonra bir asgari ücretlinin eline 2 bin 825 lira geçmektedir. Çünkü asgari ücretliden gelir vergisi, SGK işçi payı, işsizlik sigortası primi, damga vergisi olmak üzere yapılan aylık toplam kesinti tutarı 752 liradır. Şimdiye kadar ‘sefalet ücreti’ yani asgari ücretten vergi kesilmemesi yönünde birçok kanun teklifi verdik. Ancak hepsi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. En son Grup Başkanvekillerimiz Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç, ortak bir kanun teklifi vererek asgari ücretten vergi kesintisi yapılmaması konusunu tekrar Meclis’e taşıdı. İktidar olduğumuzda Türkiye’deki asgari ücret sorununu kökünden çözeceğiz. Sadece asgari ücret sorununudeğil, bütün ücretlilerin sorunlarını biliyoruz ve çözeceğiz.” dedi.

“Dünyanın ucuz işgücü olduk”
Katip Üye Av. Sevda Erdan Kılıç, Türkiye’nin; yanlış ekonomi politikaları, faiz indirimindeki inat ve Türk Lirası’nın aşırı değer kaybıyla birlikte Dünya’da ucuz işgücü sıralamasında Çin’i, Avrupa’da ise Arnavutluk’u geride bırakarak “ucuz emek ülkesi” haline geldiğini kaydederek, “Asgari ücret dolar ve enflasyon karşısında sürekli değer kaybediyor. Açlık sınırının altındaki asgari ücretin alım gücü eriyor. İktidarın sürekli ücretleri baskılama politikası ile tüm diğer ücretler de asgari ücret seviyesinde eşitleniyor. Türkiye; emeklileri, kamu işçileri, çalışanları ile bir asgari ücretliler toplumuna dönüştürülüyor. Asgari ücret artık çay simit hesabına bile yetmiyor. Geldiğimiz nokta maalesef bu… Ama şunu da hiçbir zaman unutmamamız gerekiyor; Türkiye’nin ekonomide bugün bu halde olmasının tek sorumlusu, ‘ben ekonomistim’ diyen Cumhurbaşkanı’dır.” dedi.

İktidarın, asgari ücretliden bile vergi koparma sevdası…”
CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, her yıl Aralık ayında toplanarak bir dizi görüşmeler sonrası açıklanan “sefalet ücretinin”Cumhuriyet Halk Partisi’nin yaptığı baskılarla belli bir noktayakadar gelmiş olsa da iktidarın, asgari ücretliden bile vergi koparma sevdası nedeniyle hiçbir zaman asgari ücretlileri memnun edecek düzeye gelemediğini vurguladı.

“Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun bu çalışma şekliyle zaman zaman skandalların yaşandığını, işçilerin haklarının korunamadığını biliyoruz.” diyen CHP’li Av. Sevda Erdan Kılıç, açıklamasını şöyle tamamladı:

“Türk-İş Başkanı’nın mikrofonu açık unutarak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’na,‘uzasa işi karıştıracağız. En azından kapattım böyle’ diyerek işçinin alınterinin karşılığını masada bıraktığını da biliyoruz. Milyonlarca kişinin aileleriyle birlikte gözü kulağı, ilk toplantısını bugün yapacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda olacak. Buradan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Vedat Bilgin’e sesleniyorum; asgari ücretlinin alın terini masada bırakmayın.”

 
O katiller tek kişilik odalarda kalıyor
 
Konak Şube Başkanı Şanlı: İhtiyaç sahibini veresiye defterinden buluyoruz
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
BALLI KAYMAKLI SENDİKACI 1 Aralık 2021 Çarşamba 13:02

TÜRK İŞ BAŞKANI HERYIL AYNI DAVRANIŞ O BAKIYOR KOLTUK GİTMESİN İŞÇİYİ DÜŞÜNDÜĞÜ YOK ÇIKIYOR EKRANLARA KONUŞUYOR AMA KONUŞTUĞUNLA YAPTIĞI AYNI DEĞİL İŞÇİLER YEMİYOR ERGÜN ATALAY BEY BİZAR DÜRÜST OLUN İŞÇİYİ SAVUNUN HER İŞÇİDEN KESTİĞİNİZ PARAYLA SALTANAT YAŞIYORSUNUZ GÜNAHA GİRMEYİN İŞÇİYİ SAVUNUN

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Partili Nasır’dan ‘trafo’ çıkışı: Üzerimize düşeni yaptık!
30 Ekim depreminden etkilenen vatandaşlarla toplantı yapan AK Parti İzmir ...
DP Lideri Uysal'dan hükümete 'ekonomi' eleştirisi: 300 yıl ömrümüz yok!
Türkiye'deki son dönemlerde yaşanan ekonomik dalgalanmayı değerlendiren ...
6 partiden yolsuzluk mutabakatı: Greco
Güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönüşü savunan 6 partinin temsilcileri ...
 
TBMM Başkanı Şentop Varşova'da
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, resmi ziyaret için Polonya'nın başkenti Varşova'ya gitti.
'Kur-faiz-enflasyon sarmalında yaşamayacağız'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan TRT yayınında gündeme yönelik değerlendirmelerde bulunuyor.
Erdoğan'dan Azerbaycan'a taziye mesajı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'i ...
 
AK Parti'den asgari ücret açıklaması
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, yarın başlayacak asgari ücret görüşmeleri ...
CHP’li Yücel, Tire çıkarmasında konuştu: Kur artışı talimatla engellenmez
CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ve beraberindeki heyet, Tire’ye ziyarette ...
Kılıçdaroğlu'ndan il ve ilçe başkanlarına talimat
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında yaptığı ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Daha önceleri nerelerdeydiniz?
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Boşanan aileler ve çocuklar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva