HABERLER>POLİTİKA
2 Kasım 2021 Salı - 18:22

CHP’li Arslan’dan elektrik fişi eleştirisi: Şirketlerin cebine yılda 25 milyon giriyor!

CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakalığı’nın bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmasında, Türkiye’de son 20 yılda enerji tüketimine yapılan zamlara dikkat çekti. Arslan ayrıca, kesilen bir elektrik faturasının dahi bedeli olduğuna değinerek, “Fiş, önemli bir kağıt, değeri 6 kuruş… Yıllık 24 – 25 milyon lira vatandaşın cebinden çıkıp dağıtım şirketlerinin cebine giren bir para var burada” dedi.

CHP’li Arslan’dan elektrik fişi eleştirisi: Şirketlerin cebine yılda 25 milyon giriyor!

EGEDESONSÖZ- Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Çevre Komisyonu’nda konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Ednan Arslan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın bütçe görüşmeleri sırasında söz alarak çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Enerji kullanımına yansıtılan zamlar üzerinden hükümeti eleştiren Arslan, yapılan bu bütçe görüşmesinin önemine dikkat çekerek, “Bakanlığın bütçesini konuşuyoruz. Herkesi ilgilendiren bir bütçe bu… 46 milyon elektrik abonesini, 17 milyondan fazla doğalgaz abonesini ve 25 milyondan fazla aracı ilgilendiren bakanlığın bütçesini konuşuyoruz… 19 yıldır iktidardasınız, 2003 yılından bu yana geldiğimiz nokta şu; son zamlar hariç, elektrikte yüzde 475, doğalgazda yüzde 474, benzinde yüzde 380, motorinde yüzde 502, mutfak tüpünde ise yüzde 670 zam. Son bir yılda dört kişilik bir aile 230 kilovat elektrik kullansın, 300 metreküp doğalgaz kullansın ve ayda sadece 50 litre benzin alsın; faturası 220 lira zamlandı” ifadelerini kullandı.

25 MİLYONLUK FİŞ BEDELİ!
G20 ülkeleri arasında Türkiye’nin elektriği en pahalı kullanan 3’üncü ülke olduğuna vurgu yapan Arslan, “OECD verilerine göre ise enerji fiyatlarına en çok zam yapan ülke konumundayız” dedi ve elindeki elektrik faturası ve bir kağıt parçasını göstererek, “Bu faturanın hikayesi ilginç… Aslında bunun içinde çok şey var ama torba faturayla bunun içinde hiçbir şey göremiyoruz.  Bu elimdekini de sizin dağıtım şirketleri vatandaşa veriyor. Yani şu fatura geldiğinde kendi kullandığım enerjinin ne olduğunu görüyorum. Ama güneydoğuda, viran şehirde vatandaşlar ellerimize bunları tutuşturdu. Üstlerine rakamlar yazmışlar, üstündeki hesap numarasından bankaya gidin, ödeyin diyorlar. Bizdeki mali değeri olan bir fiş. Giderlerimizde fatura olarak kullanıyoruz. Muhasebecimize veriyoruz. Bu nedir, ben anlayamadım. Fiş, önemli bir kağıt, değeri 6 kuruş. Bunu adam kesiyor veriyor 6 kuruşa. Biz yemek yediğimiz lokantaya gittiğimizde fatura, fiş alıyor muyuz, alıyoruz. Peki onun için bir para ödüyor muyuz? Hayır. Bundan yaklaşık 400 adet basıldığını düşünelim. Yıllık 24 – 25 milyon lira vatandaşın cebinden çıkıp dağıtım şirketlerinin cebine giren bir para var burada” şeklinde konuştu.

KAZANDIĞIMIZ YENİLENEBİLİR ENERJİYİ KAYIP KAÇAKTAN KAYBEDİYORUZ
Kayıp kaçak bedeli konusuna da değinen Arslan, “Sayın bakan herhalde biz iyi durumdayız demiş. Benim elimde veriler var, pekte öyle gözükmüyor. Almanyada yüzde 4,5 , Macaristan’da yüzde 7, Gürcistan’da 6,5. Türkiye’de ise yüzde 13’ler civarında.  Bir de şöyle değerlendirelim  kayıp kaçağın ne kadar büyük olup olmadığını. Bizim toplam hidroelektiriği çıkardığımız zaman, yenilenebilir enerjiden elde ettiğimiz yüzde 16 – 17 payımız. Kayıp kaçak yüzde 13. Yani biz bir şekliyle rüzgardan, güneşten elde ettiğimiz enerjiyi burada kayıp kaçak olarak kaybediyoruz. Mesela bu enerji fonuyla ilgili Sayıştay’ın bulmuş olduğu bir bulgu var. Sayın bakanım ben bunu 2021 yılı Nisan ayında size sormuştum. Bu enerji fonu nedir, nasıl tahsil ediliyor, bu paralar nereye yatıyor diye. Sizin cevabınız da şu; ‘ Elektrik faturalarında yer alan pay, vergiler konusunda bakanlığımızın bir yetkisi bulunmamaktadır.’ Yani biz tarifeleri belirleriz ama TRT payıdır, enerji payıdır işte ne fon varsa orada onlar bizimle ilgili değil. Peki kiminle ilgili efendim? Sayıştay diyor ki; bakanlığın bankadaki hesaplarına yatırılmadı. O zaman Sayıştay’da bu konuya yanlış yerden bakıyor” diyerek elektrik açma-kapama bedelleri hakkında şu ifadeleri kullandı:

“Bir başka şey açma-kapama bedelleri. Bu dağıtım şirketleri; dağıtım şirketi midir, istihbarat kurumu mudur belli değil. Ne sorsak sır, cevap alamıyoruz. En son aldığımız bir cevapta dört tane dağıtım şirketimize veri verdi. Bu açma-kapama bedelleri hakkında kabaca hesap yaptığımızda 500 milyon lira bu dağıtım şirketlerinin cebine para giriyor. İnsanlar zaten faturasını ödeyemiyor, bir de açma-kapama bedeli üzerinden para alıyorsunuz.”

 
BioNTech'te 3. doz için yeni açıklama
 
Başkan Soyer: İzmir ülkeye ilham veriyor!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Tüketici 2 Kasım 2021 Salı 18:59

Gediz elektiriğe ödediğimiz paranın makbuzu 3 aydır indirilmiyor, ödeme yaptığımız da 3 ay önce makbuz dekontu iniyordu şimdi inmiyor hata veriyor..türk telekomda aynı... pdf ödeme makbuzu indirilmiyor bilginize.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MHP’li Osmanağaoğlu: Tüm eğitim camiasının her bir ferdine teşekkürlerimi sunuyorum
TBMM Plan Bütçe Komisyonunda Milli Eğitim Bakanlığı Bütçesi üzerinde görüşmeler ...
CHP Lideri, belediyelerin karakış paketini açıkladı
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "CHP'li belediyelerin olduğu yerlerde karakış ...
CHP'li Sertel sordu, Bakan Pakdemirli yanıtladı: Yangınla mücadelede kaç araç var?
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Türkiye’nin yangınla mücadelede ...
 
CHP'li Polat Tire'deki kazayı meclise taşıdı
CHP YDK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, Ödemiş Bayındır Devlet ...
'CHP'nin kimlere hizmet ettiğini ifşa edeceğiz'
MHP lideri Bahçeli, "CHP'nin kimlere hizmet ettiğini, ağır kusurlu siyasetini ...
Mehmet KARABEL yazdı... İlkeli yalnızlık!
Mehmet KARABEL yazdı... İlkeli yalnızlık!
 
AK Parti İzmir’de revizyon... Gedikoğlu gitti, Uçak geldi!
AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli yürütme kurulunda revizyon ...
Hastanenin yapımı tartışmalara neden olmuştu… Vekil Kaya ihale tarihini duyurdu
Selçuk’ta tartışmalara neden olan devlet hastanesi ihalesinin tarihi belli ...
CHP Bayraklı karıştı: Yönetimde toplu istifa!
Cumhuriyet Halk Partisi Bayraklı İlçe yöneticileri, İlçe Başkanı Pınar ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva