HABERLER>GÜNCEL
8 Ağustos 2021 Pazar - 08:58

Çevre Mühendisleri Şube Başkanı Kınay: Orman yasası ormanı korumuyor!

Orman yangınlarını değerlendiren Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Helil İnay Kınay, 6831 sayılı Orman Kanunu’nda, 1956’dan 2003’e kadar 15, 2003’ten 2021’e kadar 29 kez değişikliğe gidildiğini hatırlatarak, “Ne yazık ki söz konusu yasa ile ormanları koruma değil, kaybına ve tahribatına yönelik uygulamalar işletilmiştir” değerlendirmesinde bulundu

Çevre Mühendisleri Şube Başkanı Kınay: Orman yasası ormanı korumuyor!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Türkiye’nin ormanları cayır cayır yanarken, söndürme çalışmaları pek çok noktada yetersiz kalıyor. Çok sayıda orman alanı kül olurken, buraların imara açılacağı endişesi, sadece vatandaşları, çevrecileri değil, Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Helil İnay Kınay’ı da tedirgin ediyor. Başkan Kınay, 6831 sayılı Orman Yasası’nın, ormanı koruma değil, kaybına ve tahribatına yönelik uygulamalara yol açtığı iddiasında bulundu.

EN BÜYÜK TAHRİBATI, O İZİNLER YAŞATIYOR
Orman alanlarının, tarım alanlarının, meralar ve doğal karakteri korunması gereken yerlerin mevzuatlar eliyle madencilik, sanayi, enerji, turizm konut gibi faaliyetlere açılarak kaybedildiğine vurgu yapan Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Helil İnay Kınay, “Bir taraftan yangınlarla kaybettiğimiz orman alanlarımız, en büyük tahribatı, Orman Mevzuatı kapsamında verilen izinlerle yaşıyor. Prof. Dr. Doğanay Tolunay hocamızın tespitine göre, son 15 yılda ortalama 29 bin hektar orman alanı için izinler verilirken, 9 bin hektar orman alanını yangınlarla kaybettik” dedi.

KANUN, 18 YILDA 29 KEZ DEĞİŞTİ
6831 sayılı Orman Kanununda, 1956’dan-2003 yılına kadar 15; 2003’ten 2021’e kadar 29 kez olmak üzere toplam 44 kez değişikliğe gidildiğini anlatan Başkan Kınay, “Üzerinde bu kadar çok oynanmış orman yasası ile ormanları koruma değil, kaybına ve tahribatına yönelik uygulamalar işletilmiştir. Orman Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından yapılan bilgilendirmelere göre, 739 bin hektar büyüklüğündeki orman alanları, ormancılık dışı amaçlarla kullanılmak üzere madencilik, enerji, turizm gibi etkinliklere tahsis edildiğini görüyoruz. Son yıllarda orman yangını sayılarında sürekli artış var. Bir taraftan orman mevzuatında yapılan değişiklikler, diğer taraftan orman alanlarına yönelik olumsuz müdahaleler, orman alanlarına yönelik tesislere verilen izinler, orman alanları ve insan etkileşiminin artması, meteorolojik faktörler, iklim değişikliği, sıcaklık artışı gibi nedenler, yangın riskini büyütüyor” diye konuştu.

EKOLOJİ, EKONOMİYE KURBAN EDİLMESİN
Risk yönetimi ve dirençlilik noktasında ek çalışmalar yapmak gerekirken, ilgili idarelerin ekipman, personel ve bütçe yetersizlikleri gibi faktörlerin, yönetememe gerçeğini ortaya koyduğuna işaret eden Başkan Kınay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Prof. Dr. Doğanay Tolunay’ın tespitlerine göre, yıllık ortalama 9 bin 166 hektar alan, orman yangınları ile kaybediliyor. Tesis, maden amaçlı verilen izinlerle kaybedilen orman alanı, yılda ortalama 29 bin 199 hektar. Ormanların korunması, geliştirilmesi, yönetimi ve yangına karşı gç doğru yönetilemezken, yangınla mücadelede gelişmiş ülkelerdeki araç, teçhizat ve son teknolojik olanaklar konusunda yetersiz olduğumuz bir gerçektir. Liyakate dayalı personel politikasının terk edilmiş olması, yangınla mücadelede yetersiz kalınmasına sebep oluyor. Ekolojiyi, ekonomiye kurban etmeyen, kamu ve doğa yararına politikalara, bu politikaları hayata geçirecek liyakat ve yetkin yönetici ve personele ihtiyacımız var.  Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi olarak; planlanan ve yürütülen her faaliyetin çevresel boyutlarının, sonuçlarının değerlendirilmesi, ekolojinin, yaşamımızın bazı çevrelerin ekonomisine kurban edilmemesi için kamu ve doğa yararına mücadelemize devam edeceğiz.”

 
Büyükşehir'de komisyonlar kararını verdi… Katı Organik Gübre Üretim Tesisi için önemli adım
 
MMO Şube Başkanı Yalçın’dan İzmir’in asansör karnesi: Kötünün iyisiyiz!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bahçesinde 11 köpeğin ölüsü bulunan kadın tutuklandı
Ankara'da, köpeklere eziyet ettiği belirlenen ve evinin bahçesinde 11 ...
Katliam gibi kaza... Takla atan otobüste 15 ölü 17 yaralı!
Zonguldak-İzmir seferini yapan yolcu otobüsü, Balıkesir'de yoldan çıkarak ...
Sokaktaki kediyi öldüren kişi tutuklandı
İstanbul Üsküdar'da bir kediyi işkence ederek öldürdüğü görüntülerin sosyal ...
 
Mehmet KARABEL yazdı... Araları neden hep açıktı?
Mehmet KARABEL yazdı... Araları neden hep açıktı?
Erdoğan, Irak Dışişleri Bakanı'yla görüştü
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak Dışişleri Bakanı Fuat Hüseyin'i kabul etti.
6 yaşındaki Tarık, kale direğinin altında kaldı!
Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesinde, okul bahçesindeki halı sahada top ...
 
3 günlük bebeği poşete koyup, attılar!
Bursa'nın Orhangazi ilçesinde çiftçiler, poşet içinde yol kenarına çalılıkların ...
Kamyonun altında kalmışlardı... Baba-kız yan yana gömüldüler
İzmir'in Kiraz ilçesinde, kamyon ile motosikletin çarpışması sonucu hayatını ...
Minik Mihrimah'ın babasından adalet çağrısı
İzmir'in Çiğli ilçesinde, dün kamyonetin çarpması sonucu hayatını kaybeden ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çok mu çok oluyor bu Çeşme?
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva