HABERLER>GÜNCEL
13 Haziran 2015 Cumartesi - 09:28

Çevik Bir’den Genelkurmay’a ilginç soru!

28 Şubat davasının iki numaralı sanığı Çevik Bir, Paralel Yapı’nın iç tehdit olarak Milli Siyaset Belgesi’ne girmesinin ardından Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde 1997 yılında oluşturulan Batı Çalışma Grubu’na benzer bir birim oluşturulup oluşturulmadığını sordu. Genelkurmay Başkanlığı, Bir’e, söz konusu çalışmaların devlet sırrı kapsamında olduğu gerekçesiyle bilgi verilmeyeceğini bildirdi.

Çevik Bir’den Genelkurmay’a ilginç soru!

54’üncü hükümet Refah-Yol’u düşürmekle suçlanan, 28 Şubat döneminin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı ve İkinci Başkan Çevik Bir’in de aralarında bulunduğu 103 sanığın yargılanmasına Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediliyor. Karadayı, sağlık gerekçesiyle duruşmalara katılmazken, Çevik Bir ve diğer sanıklar duruşmalarda hazır bulunuyor.
 
BÇG, YASAL BİR GRUP
Çevik Bir, mahkemede yaptığı savunmalarda, suçlama konusu olan Batı Çalışma Grubu’nun (BÇG), “MGK’da alınan kararlar doğrultusunda oluşturulan yasal bir grup” olduğunu ısrarla vurguladı. Paralel Yapı’nın iç tehdit olarak Milli Siyaset Belgesi’ne girmesinin ardından Genelkurmay Başkanlığı’nda BÇG benzeri yeni bir birimin oluşturulduğu iddiası gündeme geldi. Bu iddia üzerine Çevik Bir’in avukatı Ümit Kara, müvekkili adına Genelkurmay Başkanlığı’na başvurarak, BÇG benzeri bir yapılanmanın oluşturulup oluşturulmadığını sordu. Genelkurmay Başkanlığı’na yapılan başvuruda şöyle denildi:
 
TARİHİ TEKERRÜR
“Kamuoyunda ‘28 Şubat Batı Çalışma Grubu’ davası olarak bilinen, dava kapsamında mahkemenin tahkik ettiği 28 Şubat MGK kararlarıyla uyumlu bir süreç Nisan 2014-Mayıs 2015 döneminde ülkemizde ‘tarihi tekerrür’ olarak yaşanmıştır. 30 Ekim 2014 tarihli MGK’da alınan tavsiye kararı, 24 Kasım 2014 tarihinde toplanan Bakanlar Kurulu tarafından benimsenerek ‘Paralel Yapı’ iç tehdit olarak kabul edilmiştir.
 
BAKANLAR KURULU KARARI
26 Şubat 2015 tarihinde konuyla ilgili çalışmalar yeniden ele alınmış ve müdahale tedbirleri somut olarak belirlenmiştir. Son olarak 29 Nisan 2015 tarihli MGK toplantısında ‘Paralel Yapı’ kavramı açık şekilde toplantı tutanaklarında yer almış ve Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’ne girmiştir. Bu tavsiye kararı, 5 gün sonra 4 Mayıs 2015 tarihli Bakanlar Kurulu toplantısında görüşülmüş ve Bakanlar Kurulu kararı haline getirilmiştir. Aynı gün bu konuda Başbakanlık tarafından tüm bakanlıklara ve bu arada Milli Savunma Bakanlığı’na hükümet direktifi yayımlanmıştır.
Kararda, ‘Haklarında 6 bine yakın suç duyurusu bulunan Paralel Yapı’yla irtibatı olduğu iddia edilen askeri personel hakkında işlem yapmak ve Başbakanlık’a bilgi vermek üzere çalışma yapılması’ direktifi yer almıştır.
 
KOMİSYON MU OLUŞTURULDU
Bu halde, Paralel Yapı’yla irtibatı olduğu iddia edilen askeri personel hakkında işlem yapmak ve Başbakanlık’a bilgi vermek üzere oluşturulan Kurul/ Komisyon ve çalışmaları hakkında; sözü edilen şikâyetlerle ilgili herhangi bir idari tahkikat olup olmadığı hakkında; sözü edilen şikâyetlerle ilgili herhangi bir adli tahkikat olup olmadığı hakkında; aynı yapıya mensup olduğu soruşturma safahatindeki bağlantılarıyla ortaya çıkan TSK’dan ilişiği kesilmiş olan Tamer Tatar adlı personelin Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2013/43 (28 Şubat davası) esas sayılı dosyasının açılmasına temel teşkil eden dijital delil CD 5’in beraber hareket ettiği Paralel Yapı’nın desteğiyle Genelkurmay Karargâhı’ndan dışarı çıkarılması ile ilgili soruşturma olup olmadığı hakkında tarafıma bilgi verilmesini talep ederim.”
 
DEVLET SIRRI DENİLDİ
Avukat Ümit Kara, 10 Haziran tarihli duruşmada, müvekkili adına Genelkurmay Başkanlığı’na yaptığı bu başvuruyu anlattı. Kara, “Yaptığımız başvuru üzerine Genelkurmay Başkanlığı talep edilen bilgilerin devlet sırrı kapsamında olduğunu bildirdi” dedi. (Hürriyet)

 
İstanbul’da faciaya kıl payı: 5 katlı bina bir anda…
 
AK Parti’den erken seçim anketi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İstanbul’da faciaya kıl payı: 5 katlı bina bir anda…
Gaziosmanpaşa’da 5 katlı bir bina henüz bilinmeyen bir nedenle yan yattı. ...
Sinemanın yas günü: Sümer Tilmaç’ı kaybettik
Ünlü tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Sümer Tilmaç (67), Sedat Peker'in ...
Flaş! 2 bin 664 hakim ve savcının yeri değiştirildi
2015 Adli ve İdari Yargı Yaz Kararnamesi'yle HSYK 1. Dairesi tarafından ...
 
Flaş! Özgecan Aslan davasında ara karar
Mersin’de 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın vahşi bir ...
Dehşet: Hamile olduğunu öğrendiği kızını öldürdü
Niğde'de 36 yaşındaki Emine Adıgüzel, 3 aylık hamile olduğunu öğrendiği ...
Ömrü yetiştirme yurdunda geçti, ‘koca vahşet’le bitti
Malatya'da 19 yaşındaki Canan Koçoğlu, boşandığı eşinin kardeşi tarafından ...
 
İzmir’de meclis üyesi iş yeri bastı, sahibesini tartakladı!
İzmir’in Karşıyaka İlçesi'nde, Karşıyaka Belediyesi Meclis Üyesi CHP'li ...
Öğretmenler eğitim yılını eylemle kapattı
İzmir'in Konak İlçesi'nde toplanan Eğitim-Sen üyesi bir grup öğretmen, ...
‘Boşanmış Babaların Başkanı’ dehşet sözler nedeniyle hakim karşısında
İzmir’de Mağdur Boşanmış Babalar Derneği Başkanı Muhammet Özen, bir gazeteye ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva