HABERLER>EKONOMİ
13 Nisan 2021 Salı - 10:26

ÇEŞTOB Başkanı Demir: Kapanırsak felaketimiz olur

Bilim Kurulu'nun Ramazan'a özel pandemi önlemleri arasında tam kapanma olmaması gerektiğine vurgu yapan Çeşme Otelciler Birliği Başkanı Yakup Demir, "Bayram ziyaretleriyle oluşacak kalabalıkların önüne geçecek önlemler alınmalı. Bayramda kapalı olursak, bu turizm için tam bir felaket olur" dedi

ÇEŞTOB Başkanı Demir: Kapanırsak felaketimiz olur

EGEDESONSÖZ - Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir Sonsöz TV'nin konuğu oldu. Gazeteci  yazar Muhittin Akbel'in sorularını yanıtlayan Demir, birçok konu hakkında açıklamalarda bulundu. Ramazan Bayramı sürecinden pandemi rakamlarına, Çeşme'de Ukraynalı bir modelin saldırıya uğramasından ilçede artan nüfusa kadar birçok konuyu değerlendiren Demir, Malta hükümeti tarafından uygulanacağı duyurulan 'Ülkeye gelen turistlere 200 dolar destek' açıklamasını da gerçekçi bulmadığını belirtti.

 HİÇBİR ZAMAN ÜMİTLERİMİZ KAYBETMEDİK
Ramazan Bayramı ile birlikte pandemide vaka sayılarının düşeceğine inandıklarını belirten  Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir, "Virüsün nereye gittiğini dünya da göremez oldu. Kapanıyor dünya. Bu virüs dünyayı bayağı bir oynatıyor. Nereye kadar gidecek bilmiyoruz. Biz turizmciler hiçbir zaman ümitlerimiz kaybetmedik. Bu virüs de doğanın bir kanunu. Bu virüs er ya da geç dünyamızı terk edecek. Tabii ki ne olacağını bilemeyiz. Dünya var olduğundan bu yana savaşlar pandemiler olmuş ve bunların hepsi kaybolup gitmiştir. Biz ümit ediyoruz ki bayramla birlikte bu virüsten kurtuluş günlerimiz olur, diye düşünüyoruz. Yaz biraz geç geldi, gerçi kış da geç gelmişti. Birbirini tamamladılar. Vaka sayıları da 55 binlerden 50 binlere geriledi. Önümüzdeki günlerde bu düşüş devam edecektir. Ramazan ayının kısmi kapanması ile birlikte bu sayılar bir hayli düşecektir" ifadelerini kullandı.ÇEŞME MAVİYDİ, ŞİMDİ KIRMIZI OLDU
Çeşme'de de risk haritasında kırmızılık olduğuna belirten Demir, hastalığın yayılma hızına dikkat çekti. Demir, "Bizde de kırmızılık var. Çeşme'de kırmızılık var, bunu üzülerek söylüyoruz. Global bir virüs olduğu için İngiltere'deki değişim, Türkiye'de de etkisini gösteriyor. Virüs toplumu çok hızlı yakalıyor. Geçen hafta  aradığım arkadaşlarımın neredeyse yarısı karantinada. Aşı olanlar da var, hemen ikinci aşısından sonra korona geçirdi ancak kendisi hastalığı rahat yendi. Demek ki aşının hastalığı daha hafif geçirmek gibi bir faydası da var" dedi.

ÇEŞME, İYİ GÜNDE KÖTÜ GÜNDE TERCİH EDİLEN BİR YER OLDU
Pandemi ve deprem sonrası Çeşme'ye olan talebin arttığına da dikkat çeken Demir, şu değerlendirmelerde bulundu: "Çeşme demek ki iyi günde de kötü günde de tercih edilen bir yer.  Yalova depreminde bile neredeyse 8 saat içinde otellerimiz yüzde 100 dolmuştu. İzmir depremlerinde de bu talepler oluştu. Pandemi ile birlikte kalıcı talepler de oluştu. Çeşme'de ne arsa kaldı ,ne kiralık ev kaldı. Harıl harıl bir inşaat var Çeşme'de. Sanki tatil merkezi değil de, adeta bir şantiye. İnsanlar hem arsalarına inşaat yapıyor, hem de tadilat işleri yapılıyor. Çeşme artık iyi günde kötü günde tercih edilen bir yer oldu. Bu tercih, bence bundan sonra da devam edecektir. İnsanların kafasında bu konu yer edindi. Yazlık alanlar, artık kışlığa da dönüşmeye başladı. Bence bu güzel bir şey. Pandemi bize bazı şeyler öğretti. Kalabalık yerlerde yaşamayı da öğretmeye başladı diye düşünüyoruz. Güzelyalı'da kışlık, Çeşme'de yazlık evim var. Çeşme'de hafta sonunu evinde geçiren yok. Yani bir şekilde kapalı alandan açık alanın kullanımı var. İzmir'de de bu yapılıyor ancak açık alanda da rahat, huzurlu bir yer yok. Buralarda mesafeyi korumak bile sıkıntı oluyor. Bu yüzden Çeşme gibi sakin yerler daha çok tercih ediliyor."RESTORAN VE KAFELERİN AÇIK OLMASI ARTIŞTA ETKİLİ
Otellerin pandemide de olsa kapanamayacağına dikkat çeken Demir, sözlerini şu ifadeler ile südürdü:

"Otelleri kapatamayız, çünkü oteller kapanırsa, otomatik olarak iş hayatı sönmüş olur. İş faaliyetleri ülkeler arasında devam ediyor. Avrupa'dan Türkiye'ye iş yapmaya gelmiş birisinin bir yerde konaklaması lazım. Bu yüzden otellerin açık kalması lazım. Dolayısıyla bakanımızın, otellerin açık kalması  yönünde ciddi bir çabası vardı. Bundan dolayı da güvenli otel projesi başlatıldı. Nedir güvenli otel projesi? Bunun içinde hijyenden odaların havalandırılması, açık büfenin düzenlenmesinden oturma planının kontrol kontrol edilmesine kadar bir çok kriter var. Restoranlar ve kafeler açılınca vaka sayıları bir anda artışa geçti. Kafe ve restoranların açık olması, kısmen de olsa vaka artışlarını tetikliyor. Çünkü maske çıkıyor ve mesafe sıklaşıyor. Masalar hala birleşiyor. Buna zincir markalar bile izin veriyor. Bunu üzülerek söylüyorum, bir marka restoranda misafir ağırlamak için çıktık, gelen garson hemen masayı birleştirdi. Çok dikkatli olmamız lazım. Ancak otellerde bu yok. Kendi mahreminde kalabilir, balkonuna çıkabilir, restoranları geniş, rahat rahat oturabilir. Hem oteller, güvenlik sertifikası olduğu için daha güvenli kalıyor. O zaman restoranlarda da 30 masanın üstü kapasiteye sahipse, onlara da sertifika uygulansın. Otelci, kriterleri çiğnediğinde ceza alacağını bilir, o kuralların her dakika uygulanmasına özen gösterir."

UKRAYNALI TOP MODEL OLAYI, BİZİ ÇOK SARSMIŞTI
Ukraynalı model Daria Kyryliuk'ın Çeşme'de bir beach de saldırıya uğraması sonrası Çeşme ile ilgili oluşan algıyı da değerlendiren Demir,  şunları söyledi:

"Bir Ukraynalı model ile ilgili geçen yıl çok üzüldük. Çeşme'de aslında çok abartıldı bu olay. Çok çok küçük bir olay aslında ama medyada bu çok abartıldı, sosyal medyada büyütüldükçe büyütüldü. Böyle olunca İçişleri bakanımız da bu işe zaman ayırdı ve kaymakam değişti ,yeni kaymakam geldi. Olmaması gerekenleri yaşadık. Bu olayın izleri silindi ama Çeşme'deki beach clublar çok baskı gördü.  Çeşme'de beach clublar olmasa, çok ciddi sıkıntılara girer turizm. Bu gibi olayla bağlı kalarak algı operasyonu ile Çeşme'yi olumsuz yönde etiketlemek doğru değil." YERLİ VE YABANCILAR ÇEŞME'YE AKIN EDİYOR
Çeşme'de her şey dahil paketlere ısrarla karşı olduklarını belirten Demir, bu anlayıştan taviz vermeyeceklerini açıkladı:

"Bizim yıllardır hedefimiz, iç pazar olmuş. Diğer bir deyişle iç pazarın destinasyonu, Çeşme olmuştur. Biz dış pazar için defalarca tur operatörleri ile görüştük. Her şey dahil olmazsanız biz Çeşme'ye turist getiremeyiz diye baskı yapılıyor. Biz bunu hiç kabul etmedik ve çok direndik. Her şey dahil olmamanın doğru yol olduğuna inanıyoruz. Geçen yıl Çeşme yüzde 70 doluydu. Geçen sene 5 yıldızlı bir otelin güneyde 5 geceliğinin 990 liraya satıldığını gördük. Bu bizim tek gecelik ücretlerimiz. Artık insanlar Alaçatı'yı merak ediyor. Sosyal medyadan gören yerli ve yabancılar Çeşme'ye akın ediyor. Bu bizim için çok kıymetli. Normalleşme olduğunda Çeşme, yabancı turist açısından yüzde 30-40'a doğru yükseliş görecektir. Önemli olan bizim Adnan Menderes Havaalanının iyi bir entegrasyonu olması. Türkiye'de vaka sayıları yükselince, yurtdışından gelecek turistlerle ilgili kararlar da otomatik olarak değişiyor. Ben inanıyorum ki bizim ülkemizde rakamlar yakında düşmeye başlayacak ve Türkiye'ye karşı önyargılar da ortadan kalkacak. Ramazan ayı baktığımızda dinimizde de kültürümüzde de restoranların kapalı olduğu aydır. Dolayısıyla biz bundan önceki kapanışa Türkiye'yi entegre edersek, bayrama kadar kapalı kalırsak vaka sayılarının 10 binlere kadar düşeceğini ümit ediyoruz. Böyle bir durumda yüzde 70-80 beklentilerimiz var."

MALTA'NIN YAPTIĞI, TAŞIMA SUYLA DEĞİRMEN DÖNDÜRMEK
Malta hükümeti tarafından koronavirüs pandemisinde ülkelerine gelecek turistlere 200 dolar verileceğinin duyurulması ile ilgili de konuşan Demir, yapılan açıklamanın reklam amaçlı olduğunu söyledi:

"Malta'nın yaptığı, taşıma su ile değirmen döndürmek. Bunlar çok tutmaz ve iyi turist getirmez. Biraz bu reklam kokuyor. Biz ülke olarak güvenli turizm sertifikasını uygulayalım… Önümüzdeki günlerde vakalar değil, ölüm sayıları konuşulacaktır, diye düşünüyorum. Bizim öncelikle gurbetçi kesimimiz her şekilde Çeşme'ye gelecek. Bunların 3 milyonu gelse bile turizmde önemli bir gelişme sağlanır. Bizim hedefimiz bu sezonu birkaç tık üstünde kapatmak. 50 milyar dolar ciro beklemiyoruz ancak 30 milyar dolar, neden olmasın, diye bakıyoruz."

BAYRAMDA BAYRAMLAŞMAYA SINIR GETİRİLMELİ, ANCAK...
Ramazan Bayramı'nda kapanmaya gerek olmadığını sadece bayramlaşmaların yasaklanması gerektiğini belirten Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eğer geçen yıl olduğu gibi bu yıl da bayramda kapalı olursak, bu, turizm için tam bir felaket olur. Bayramlaşmayı biraz yasaklamak lazım. Bayram ziyaretleriyle oluşacak kalabalıkların önüne geçmek lazım. Tatile gidenler hep var zaten. Yasak olsa da var, olmasa da... Zaten otele gitmek ve plajlarını kullanmak istiyor vatandaşlar... Burada bayramlaşmak aslında pandemiyi tetikliyor ve bulaşı hızlandırıyor. Bilim Kurulu, kapanma konusunda karar alırken genel bir karar almaması lazım. Bunu spotlarla sürekli bayramlaşmayın, cenazeye gitmeyin, gibi kararlar almalı. Bayramda tam kapanm turizm sektörünü mahveder."

PANDEMİYE RAĞMEN TURİZME YATIRIM YAPILIYOR
Çeşme'de son zamanlarda inşaat sektörünün oldukça yoğun çalıştığına dikkat çeken Demir,

"Çeşme'ye baktığımızda Çeşme şantiye gibi. İnşaat sektörü çok iyi gidiyor bence. İnşaatı çok yakından tanıdım son dönemlerde. Boyacı bulmak çok zor. Yevmiyeler almış başını gitmiş. İnşaatın kalemleri ile ilgili işçi bulmak  usta bulmak çok zor. Tadilat yapımı daha çok. İnşaat ürünleri de çok pahalı. Kum çimento bile dolara entegre olmuş. Tarım da fena değil, tabii patates ve soğan hariç. Bakınca hizmet sektörü çok darbe almış durumda. Araba almaya kalksanız 150 bine aldığınız araç, 250 bin olmuş. Ben biraz ekonomiye de bakıyorum, hizmet sektöründe çok şey götürdü. Pandemiye rağmen turizme yapılan yatırım, çok büyük miktarlarda olmasa da devam ediyor. En azından otelini tadilattan geçirdi, para harcadı" dedi.

 DÜNYANIN HER YERİNDE FİYAT FARKI VAR
Çeşme ve Bodrum için 'çok pahalı' eleştirilerine yanıt veren Demir, dünyada gezdiği ülkelerin hepsinde turistlik yerler ile şehir merkezleri arasında fiyat farkını olduğunu gördüğünü belirtti:

"Ben 70'e yakın ülke gezdim. Vietnam'da, Jamaika'da , İspanya'da normal insanların yaşadığı yer ile turistik yerlere gittiğinizde aynı ürün neredeyse 2 katı... Dünyada da bu böyle. Çeşme, Bodrum, yazlık sezonla ekonomisi çevirdiği için, oradaki işletmelerde de günlük yevmiyeler neredeyse İzmir'in 2 katı. Parası olan, Çeşme'ye gelmesin, diye bir sözümüz yok. Her keseye uygun tatil seçeneklerimiz var. Çeşme, yüzde 15-20 pahalı olabilir, ama yüzde 100 asla olamaz. Olmamalı da."

ÇEŞME'DE KAHVALTI DAHİL 100-160 LİRAYA OTEL VAR
Çeşme'de bütçelere uygun otel fiyatlarının olduğuna dikkat çeken Demir, sözlerini şu ifadeler ile sürdürdü:

"Şu anda 100-160 TL'ye oteller var Çeşme'de. Halkımız, zamanını evde geçireceğine, buyursunlar, Çeşme'de geçirsinler. Çeşme'deki otellerimiz açıldılar. Hepsinin havuzları var, onlar açıldı. Evlerinde kalmak yerine biz vatandaşlarımızı Çeşme'ye davet ediyoruz. Otellerde, pandemi şartlarına uygun olmadığı bilindiği halde parti verildiğini okuyoruz. Böyle bir şey Çeşme'de görülmez. Zaten bunu yapanlar otelci değildir. O kadar toplumda değişik insanlar var ki, bunlar da yaşanıyor. Uludağ'da ve bazı bölgelerde bunların örnekleri oldu. Bu olaylar, diğer otellerimize mal edilmemeli. Çeşme'de biz üyelerimizle iletişim halindeyiz, en ufak bir şeyi bile sorabiliyorlar. Sayın kaymakamımız butik otelin restoranını biraz kalabalık görmüş ve hemen sorgulamış. Yani Çeşme olarak otokontrolü o kadar iyi sağlamış durumdayız, o kadar hassasız. Çeşme'deki yerel yönetim bu kadar ilgili ve bilinçli.  Biz de medyaya düşmemek için tedbirliyiz."

Ege Turizm Merkezi Çeşme Projesi hakkında da bilgi veren ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir, " Son bir ay önce İzmir'de bir toplantıya katıldı bakanımız ve bilgiler verdi. Projenin arka planında sanırım yapılacak bir şey kalmadı. Eylül ile birlikte projelerin paylaşılacağını umuyorum" diye konuştu.

 
Hadise'nin '1 milyar' sevinci!
 
Amatörler aynı görüşte: Erteleme doğru karar!
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 9 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
muhalif 14 Nisan 2021 Çarşamba 00:48

sn.Demiri milletin sağlığı değil, turizm geliri ilgilendiriyor demekki.yazık, millet kırılacağına turizmciler zarar etsin....

Yorumu oyla      2      3  
Mehmet79 13 Nisan 2021 Salı 18:46

Kapanmazsak da felaketimiz oluyor. Sizin cebinizi düşüneceğiz diye ne hale geldik zaten.

Yorumu oyla      2      3  
sezarın hakkı sezara 13 Nisan 2021 Salı 18:33

Troll falan herhalde.

Yorumu oyla      2      3  
izmirli 13 Nisan 2021 Salı 16:37

100-160 otlede sen kalsana bakalım nasıl oluyormus...

Yorumu oyla      2      3  
13 Nisan 2021 Salı 13:34

Kapanmayalım da tüm ülke korona mı olsun, siz para kazanacaksınız diye? Saçmalıyorsunuz

Yorumu oyla      7      4  
13 Nisan 2021 Salı 12:40

Düşme yok. Araya haftasonu girdi. 60bin geçeriz bu hızla. Beyefendiler para kazanacak diye koronayı patlatamayız.

Yorumu oyla      7      3  
Giritli... 13 Nisan 2021 Salı 11:09

Koyun can derdinde, kasap et...

Yorumu oyla      14      3  
bucali 13 Nisan 2021 Salı 11:07

Çeşmeyi kırmızı yapanlar kimler...hafta sonu akin akin buraya gelenler...

Yorumu oyla      9      3  
citizen 13 Nisan 2021 Salı 10:51

"Vaka sayıları 55binlerden 50 binlere geriledi..." müthiş bir düşüş olmuş gerçekten! Size akıl ve fikir diliyorum Sn. Yakup Demir

Yorumu oyla      9      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ticaret Odası Başkanı’ndan ‘yeşil’ isyan: Torbalı’yı değneksiz köy mü zannettiniz?
Torbalı OSB’de bir yıl önce kurşun ve akü geri dönüşüm tesisi başvurusu ...
Bitcoin 60,000 doların üzerinde tutundu
Kripto para piyasalarının en yüksek hacimli birimi Bitcoin, yeni güne ...
Bir kalker ocağı daha… Metropolis’in sessiz çığlığı!
İzmir’in Menderes ile Torbalı ilçesi arasında kalan bölgede vatandaşların ...
 
Başkan Erişen 'onların sattığını biz bedava dağıtırız' dedi... Pazarın marketle savaşı!
Pandemiyle birlikte artan gıda ihtiyaçları üzerine art arda gelen zamlar ...
Kilosu 10 TL… Karpuz tezgaha bomba gibi düştü!
Havaların ısınması ile birlikte yaz mevsimi ürünleri de tezgahta yerini ...
Tane ile satılan domateslerle ilgili açıklama
Sosyal medyada gündeme oturan tane ile satılan domateslerle ilgili Migros'tan açıklama geldi.
 
Sahurda ne yemeli?
Sahurda ne yemeli?
Şubat ayı işsizlik rakamları açıklandı
Türkiye'de şubat döneminde işsizlik oranı %13,4 olarak açıklandı.
Bazı işlemlerde imza sirküleri şartı kaldırıldı
Ticaret Bakanlığı bazı iş ve işlemlerde imza sirküleri şartını kaldırdı. ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva