HABERLER>GÜNCEL
5 Haziran 2023 Pazartesi - 11:20

Çeşme Projesi'nin önünü açmıştı... Mahkeme'den SİT'e durdurma!

Çeşme Projesi’ne karşı açılan iptal davasının reddedilmesinin kamuoyunda yankıları devam ederken bir karar da SİT değişikliği ile ilgili açılan davada geldi. Mahkeme Çeşme Projesi’nin önünü açan SİT değişikliği ilgili davada kısmen yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Çeşme Projesi nin önünü açmıştı... Mahkeme den SİT e durdurma!

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ –  Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile İzmir Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi sınırlarının yeniden belirlenmesine yönelik açılan davanın Danıştay 6’ncı İdare Dairesi’nin iptal etmesinin ardından yeni bir gelişme daha yaşandı.

Çeşme Projesi’nin önünü açan SİT değişikliğinin iptali için açılan davada da mahkeme kararını verdi. Açılan iptal davasında İzmir 2’inci İdare Mahkemesi ilk kararını verdi.  Mahkeme, bilirkişi kararı doğrultusunda bölgenin bir bölümünde SİT derecesinin düşürülmesi yürütmeyi durdurma kararı verirken diğer kısmı ile ilgili de yürütmeyi durdurma kararını reddetti.

Bilirkişi heyeti SİT değişikliği yapılan 38.Grup  (Karaköy-Zeytineli Etabı) sınırlarını 9 bölgeye  (5 tanesi “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” ( N1, N2, N3, N4, N5), 4 tanesi “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” (S1, S2, S3, S4, ) )  bölerek ayrı ayrı incelemelerde bulundu. 


(SİT değişikliği öncesi)

YAPILAŞMAYA KARŞI DURDURMA
Mahkeme 2’nci derece doğal SİT’e denk gelen nitelikli doğal koruma alanları yönünden hukuka aykırılık bulmazken 3’üncü derece doğal SİT’e denk gelen sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanları açısından hukuka aykırılıklar buldu. Mahkeme olası yapılaşma ihtimallerinin önüne geçmek ve telafisi güç zararları engellemek için S1, S2, S3, ve S4 numaralı alanlar için yürütmeyi durdurma kararı verdi. 

‘SİT DERECELERİ UYGUN BELİRLENMEDİ’
Kararda S1, S2, S3, ve S4 bölgelerinin bir kısmının tümüyle “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” özelliklerini taşıdığı, bir kısmının ise kısmen "Sürdürülebilir Koruma Ve Kontrollü Kullanım Alanı" kısmen “Nitelikli Doğal Koruma” alanı özelliklerini taşıdığı, dolayısıyla SİT derecelerinin uygun belirlenmediği ve SİT sınırlarının doğal veya yapay eşiklere uygun olarak belirlenmediği vurgulandı. SİT değişikliği ile birlikte alanın büyük bir kısmı ‘sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım’ alanı ilan edilmişti.


(SİT değişikliği sonrası)

‘DOĞAL EŞİKLERE UYGUN BELİRLENMEDİ’
Kararda şu ifadeler yer aldı:

“Bakılan davada, yukarıda yer verilen bilirkişi raporundaki tespitler ve dava dosyasındaki bilgi ve belgeler bir bütün olarak değerlendirildiğinde, "nitelikli doğal koruma alanı" doğal sit statüsündeki N1, N2, N3, N4 ve N5 numaralı poligonların, çevresindeki bitişik-komşu nitelikli doğal koruma alanı statüsündeki doğal sit alanları ile ekolojik bütünlük içinde olduğu, insan kullanımı ve mevcudiyetinden uzak olduğu, yaban hayvanlarının barınma, beslenme ve üreme gibi hayati ihtiyaçlarını temin edebileceği uygun yaşama şartlarını sağladığı, çok yoğun endemik tür bulunmasa da flora ve fauna yapısının çeşitliliği, dönemsel olarak gözlenen Akdeniz tip dönemsel (geçici) sulak alan ekosistemini içerdiği, ekolojik yaşam ve barınakları bulundurduğu ve peyzaj değerleri nedenleriyle “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” kullanımında belirlenmesinin uygun olduğu, poligonların sit sınırları doğal veya yapay eşiklere uygun olarak belirlenmemiş ise de, tüm poligonların “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” olarak belirlenmesi uygun olduğundan, N1, N2, N3, N4 ve N5 numaralı poligonlar yönüyle dava konusu işlemi hukuka aykırı hale getirmeyeceği, yapılan tespitler ve değerlendirmeler neticesinde "Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı" olarak değerlendirilen S1, S2, S3, S4 numaralı poligonlardan, bir kısmının tümüyle “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” özelliklerini taşıdığı, bir kısmının ise kısmen "Sürdürülebilir Koruma Ve Kontrollü Kullanım Alanı" kısmen “Nitelikli Doğal Koruma” alanı özelliklerini taşıdığı, dolayısıyla sit derecelerinin uygun belirlenmediği, aynı zamanda poligonların sit sınırlarının doğal veya yapay eşiklere uygun olarak belirlenmediği görülmektedir”

SİT DERECELERİ DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, geçtiğimiz yıl aldığı kararla Çeşme Projesi’nin hayata geçirilmek istendiği bölgedeki SİT değişikliğine gitmişti.  Kararla birlikte Çeşme ve Urla ilçelerinde yer alan Karaköy ve Zeytineli bölgesindeki 2’inci Derece Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı ile kaplı alandaki pek çok bölgenin derecesi 3’üncü "Doğal Sit Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’na düşürülmüştü.



ÇEŞME PROJESİ NEDİR?
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü tarafından İzmir’in Çeşme Yarımadası’nda hayata geçirilmesi planlanan Çeşme Turizmini Koruma ve Geliştirme Kararı, Çeşme’nin Alaçatı ile Urla’nın Zeytineli bölgelerini içine alan 9 bin 574 hektarlık bölgede hayata geçirilmek isteniyor. Proje ile bölgedeki turizm sezonu 12 aya çıkarılması ve en az 100 bin kişiye istihdam sağlanması planlanıyor. Proje, İzmir'in Kanal İstanbul'u olarak değerlendiriliyor.

PROJEDE NELER VAR?
Projede; 20 golf sahası, turnuvalara uygun spor alanları, termal turizm tesisleri, kongre, fuar ve etkinlik merkezi, kültür ve sanat merkezleri, tarım ve doğa turizmi alanları, Ege’nin en büyük müzesi, ekstrem spor alanları, film stüdyosu, turizm teknik meslek liseleri ve sağlık merkezi gibi tesisler yer alacak. Turizm tesisleri, denize sıfır olacak şekilde planlanmayacak ve sahilde geniş bir bant genel kullanıma açık olacak.

İPTAL TALEBİ REDDEDİLMİŞTİ
TMMOB, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, Ege Çevre ve Kültür Platformu ve vatandaşlar tarafından açılan davada Danıştay 6’ıncı İdari Dava İdaresi Cumhurbaşkanı kararının iptali talebini reddetmişti. Mahkemenin kararı davacılar tarafından Danıştay İdari Dava Genel Kurulu’na taşındı.

 
Balçova'da uluslararası şampiyona!
 
Sanatın kalbi Torbalı'da attı
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ahmet 6 Haziran 2023 Salı 01:41

Bunlar bahane orası otluktur doğa harikası gibi lanse etmeyin çeşmeye ihanet bu yatırıma karşı çıkan grup yurtdisi bağlantılı yovmiyeciler yargı ve Bilirkişiler aynı zihniyetin ürünü tabiki olacak memleket için çok önemli yatırım kimse karşı çıkamaz

Yorumu oyla      3      3  
5 Haziran 2023 Pazartesi 14:10

Türkiyeyi araplar mı ayakta tutuyormuş? :)))) gülme geldi. araplardan cacık olmaz cacık. Türkiye turizminde pastayı avrupalı turistlerle ruslar paylaşmış durumda. arap ne yahu? hiç gelmesinler.

Yorumu oyla      7      7  
Feyzullah Yerebatansarnıcı 5 Haziran 2023 Pazartesi 13:10

Bu çeşme projesi kesinlikle hayata geçirilmeli hem turizmde hemde ekonomide çağ atlayacağız. Arab yatırımcılara öncelik olmalıyız unutmayın ki Türkiye ekonomisini onlar ayakta tutuyor.

Yorumu oyla      6      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Son görüntüleri çıktı... Ali 23 gündür kayıp!
İzmir'in Urla ilçesinde, bisikletiyle gezmeye çıktıktan sonra kaybolan ...
Terör operasyonlarında bir haftada 9 gözaltı!
Van'da geçen hafta terör örgütleri PKK ve FETÖ'ye düzenlenen operasyonlarda ...
Silahlı kavga: 7'si polis 11 yaralı
Konya'nın Ereğli ilçesinde bir iş yerinde iki grup arasında silahlı kavga ...
 
İzmir'in hava raporu... Önce güneş sonra sağanak!
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan verilere göre; İzmir’de yağışlara ...
Samsun'da sel baskını... 1 ölü!
Samsun’un Ladik ilçesinde aniden bastıran sağanak nedeniyle cadde ve sokakları ...
Sokak ortasında kanlı hesaplaşma... 2 ağır yaralı!
İzmir'in Konak ilçesinde, iddiaya göre aralarında husumet bulunan 3 kişinin ...
 
Tartıştığı arkadaşına kurşun yağdırdı: 4 el ateş açtı!
Bahçelievler'de bir kamyonetin içinde sohbet eden Berkay Ö. ile Barış ...
Fenerbahçe taraftarından yumurtalı ve soğanlı protesto
Galatasaray-Fenerbahçe maçının ardından Samandıra'da bulunan Fenerbahçe ...
İzmir-Aydın Otoyolu'ndaki zincirleme kazada 6 kişi yaralandı
İzmir-Aydın Otoyolu'nda bir kamyonet ile 4 otomobilin karıştığı zincirleme kazada 6 kişi yaralandı.
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva