HABERLER>EKONOMİ
10 Eylül 2021 Cuma - 13:24

Çeşme Projesi’nde ayrıntılar netleşiyor... İşte yapılacaklar!

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un bizzat yürüttüğü Çeşme Projesi’nde ayrıntılar netleşti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran’a da verilen taslak projede yatak kapasitesi düşürülürken otellerin alanları ve uygulanacak yöntemlerde belli oldu. Buna göre, golf sahaları için ters ozmos yöntemiyle arıtma yapılacak. Ayrıca RES ve balık çiftlikleri bölgeden kaldırılacak. Öte yandan projenin merkezine Cumhuriyet Köyü inşa edilecek.

Çeşme Projesi’nde ayrıntılar netleşiyor... İşte yapılacaklar!

EGEDESONSÖZ- (Özel Haber) Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın koordinasyonunda çalışmaları devam eden Çeşme Projesi’nde aylardır hazırlıkları süren projede ayrıntılar netleşiyor. Bakan Mehmet Nuri Ersoy’un bizzat İzmir’e gelerek defalarca toplantı yaptığı projede taslak ortaya çıktı. Son yapılan çalışma; İzmir Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde taraflar ile paylaşıldı. Söz konusu proje,  ne diyeceği herkes tarafından merak edilen, zaman zaman hassasiyetlerini kamuoyuyla paylaşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran’a CD halinde teslim edildi. Teknik birimlerin değerlendirmesi ve uzmanların incelemesine bırakılan projeye iki belediye başkanı görüşlerini kısa süre içinde ekleyecek.

Bakan Ersoy’un toplantıda, “spekülasyon olmasın, önerileriniz neyse bize söyleyin” dediği öğrenilirken İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener’in talimatıyla üniversite ve teknik kurullardan oluşan bilimsel ekibin de yazılı görüş bildirdiği öğrenildi.  Bakan Ersoy’un toplantıda, “Gizlilik” konusuna vurgu yaptığı belirtilirken “Oluşabilecek tartışmalı konular ve hassasiyetleri kamuoyuna yansımadan kendi aramızda halledelim. Olası kriz yaşanması ve kamuoyunda yanlış anlaşılma bize zaman kaybettirir” dediği belirtildi.

AYRINTILARDA NELER VAR?
Yaklaşık 100 bin kişinin istihdam edileceği açıklanan projede otel kapasitesi düşürülürken yoğunluk ve inşaat konusuna ayrıca çalışıldı. Yatak kapasitesinin 60 bin civarına indirilmesine karar verildi. Toplam inşaat alanlarının oranı projenin toplam alanı içinde yüzde 3-5 arasına denk gelecek şekilde ayarlandı. Kat yükseklikleri bir ve iki kat olarak düşünüldü. Yüksek katlı yapıların inşasına kesinlikle izin verilmeyeceğine vurgu yapılırken projenin tüm alanında yer alan kıyı bandı yeşil olarak bırakıldı. Buraya da yürüyüş yolları, bisiklet parkurları ve park-yeşil alanlar ayrıldı. Ziyaretçiler ile denizin bağlantısını kesecek hiçbir şeyin yapılmayacağı kesinleşti.

SU TEMİNİ BELLİ OLDU
Projede en çok tartışılan konular arasında yer alan Golf alanlarına su teminini konusu da masaya yatırıldı. Yarımada’nın yaz dönemlerinde su sıkıntısı çekmesi nedeniyle golf alanlarının iptal edilmesi çağrısı gelmişti. Bakanlık son düzenlemede golf alanlarının miktarını azalttı. Alanlara gelecek suyun ise Kutlu Aktaş Barajı ya da arıtma tesisi suyu yerine denizden arıtılması konusunu netleştirdi. Projeye göre, denizden ters ozmos yöntemiyle arıtılacak bu gol alanlarına verilecek. Bu alandan çıkan su ise yeşil alanların sulanmasında kullanılacak.

Bakan Ersoy projeyle ilgili sistemin uygulanması konusunda bazı illerden örnekler verirken kendi otellerinde ve turizm tesislerinde de yöntemi kullandığını söyledi. Toplantıda bulunanlar arıtmadan çıkacak tuz miktarının nasıl depolanacağını da sorunca Ersoy’un, “Derin deşarj sistemiyle açıktaki alanlara deşarj etmeyi planlıyoruz. Bunun için farklı alanlarda uygulama yöntemi düşünüyoruz. Tuz doğal dengeyi bozmasın diye bir miktarını satmayı da düşünebiliriz. Geri kalanını bölgede açıkta bir alana depolayabiliriz. Bu konuda teknik ekipler çalışıyor” dediği öğrenildi.

RES’LER TAŞINIYOR
Bakan Ersoy toplantıda Çeşme Projesi kapsamında alan içinde kalan Rüzgar Enerji Santralleri (RES) projelerinin bir kısmının taşınacağını söyledi. Özellikle ön kısımda yer alan RES projeleri için şirketlerle görüşmeler yaptıklarını anlattı. Ersoy ayrıca, balık çiftlikleri ve orkinos çiftliklerinin de alandan taşınması için gereken çalışmayı yapacaklarını söyledi.

KİMLER GELECEK?
Taslak planda ve Çeşme Projesi’nin son şeklinde görsel olarak SİT alanları, korunacak alanlar, yeşil alanlar, kıyı bandı ve yerleşim alanları da ayrıldı. Konumlandırmanın yapıldığı projede parsel büyüklükleri ve kimlere verildiği konusunda bir bilgi paylaşılmadı. Bakan Ersoy’un konuşmasında, “Bölgeyi cazibe merkezi haline getirmek istiyoruz. Burası değerlensin istiyoruz. Bunun için Uluslararası turizm acentalarıyla görüşebiliriz. Yurt dışından Türkiye’ye ziyaretçi getiren İngiliz, Alman ve İskandinav ülkeleriyle çalışmalar yapabiliriz” dediği öğrenildi.

CUMHURİYET KÖYÜ GELİYOR
Proje içinde İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne bağlı esnafların da yer alabileceği çarşıların olacağı açıklanmıştı. İzmir’e özgü yiyecek ve özel gıda maddeleri için alanların oluşturulacağı dile getirilmişti. Projede bir de yerleşim yeri olarak Cumhuriyet Köyü Projesi ortaya konuldu. Buna göre, köy meydanı, kahvehaneler ve Cumhuriyetin ilk dönemi yerleşim modeliyle dinlenme alanları yaratılacak. Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı mücadelesi verdiği dönem tasvir edilerek o döneme ışık tutacak köy modeli proje içine yerleştirilecek.

BAŞKAN LOJMAN İSTEDİ
Toplantıda, Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran’ın konut fiyatları nedeniyle turizmcilere hizmet edecek çalışan personeller konusunda değerlendirme yaptığı öğrenildi. Başkan Oran, otellerin lojman sıkıntısı yaşadığını söylerken Çeşme Projesi’nde ön kısımlarda yer alan turizm tesislerine hizmet verecek lojistik alan olarak ayrılan yerlerde lojman tahsisi istedi. Bakan Ersoy’un talebe olumlu yaklaştığı öğrenilirken bu konuda çalışma yapılması talimatını verdi. Başkan Oran’ın ikinci talebi ise Çeşme’de bulunan sanayi sitesinin taşınması oldu. Oran, turizm bölgesinde artık şehir içinde kalan alanın proje içinde uygun bir yere taşınması için imar planı düzenlemesi ve yer tahsisi talep edilmesini istedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in bakanlık tarafından verilen taslak projeyi inceledikten sonra görüşlerini kurumsal bildireceğini söylediği öğrenildi. Toplantıda, yerel yönetimleri temsil eden iki başkan da olumsuz bir görüş bildirmedi. Yerel yöneticiler, İzmir’in hassasiyetinin göz önünde bulundurulması talebinde bulundu. Bakan Ersoy da toplantıda, “İzmir’in istemediği, üzerinde uzlaşmadığımız hiçbir şeyi yapmayacağız” diyerek toplantıyı noktaladı. 

 
Bayraklı Belediyesi fuarda gazeteciler söyleşisi düzenledi
 
Galatasaray eski Başkanı hayatını kaybetti
YORUMLAR
Toplam 30 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Rifat şener 27 Ekim 2021 Çarşamba 15:53

Çeşme projesi cok güzel insallah bütün cesmeye böyle yatirimlar ''olur bi kac solgruplar dikkate alınmaması lazim bunların zihniyetleri izmirde ne yapilirsa karsi çıkmak binlerce kisiye ekmek aş verecek proje insallah biran önce başlanır

Yorumu oyla      2      3  
Aytül 26 Ekim 2021 Salı 09:26

Dünya kültür merkezleri dayanışma platformlarıyla ortak olsunlar

Yorumu oyla      2      3  
Aytül Erciyes 26 Ekim 2021 Salı 09:24

Atatürk Lisesi mezunu olan eşimin ve çocuklarımın doğduğu yere yapılan bu proje çok başarılı

Yorumu oyla      2      3  
Yılmaz Yalçınkaya 25 Ekim 2021 Pazartesi 17:43

Mevcut iktidarın yönetmediği bir il ve ilçenin belediye başkanlarının desteğini almaya soyunarak yandaşa rant yaratma projesi.Başlangıçta başkanların onayını alsa bile devamında bildiklerini okuyacaklarına adım gibi eminim.

Yorumu oyla      2      3  
Günsel Islamoğlu 13 Eylül 2021 Pazartesi 16:25

İnşallah denildiği gibi olur.Sakin kalmalıki cazibesi olsun.

Yorumu oyla      3      3  
popülizm 13 Eylül 2021 Pazartesi 14:50

60 bin kişilik konaklama alanı yaratılıp, 100 bin kişiye istihdam sağlanacak öyle mi? Bu 100 bin çalışan nerede konaklayacak. 100 bin kişilik lojman ne demek biliyor musunuz? Çeşme de kiralayacak bir ev bile yok. Mevcut yerlisi kafasını sokacak bir yer bulamıyor. Ama yerel yönetimde ki beyefendiler yeni imar alanı açıp konut üreterek sorun cozeceklerine, sorunları daha da derinlestirecek projelere imza atıyorlar. CHP çeşmeyi çok az bir farkla kazandı. Bu son seçiminizdi. Umarım seçimi AKP kazanır. Sizin sorun çözeceğiniz yok. Sayenizde bir gece kararnamesi ile nice köylüye ait tarlalar daha komuslastirilir. Akpden zinhar farkınız yok.

Yorumu oyla      2      3  
Seyhan kurt 12 Eylül 2021 Pazar 12:38

Izmır e cesmeye yatırım yapılmaya kalksa itirazlar gelir imar çizilmesi yeni binalara geçilmesi lazım alt yapi öyle düzgün bir sistemle düzelir ama itiraz eden ler yüzünden cesme de evler trilyon u geçti hemde eski evler turizim yapılması şart çeşmenin gelişmesi işsizlik sorunu halledilmesi lazım ama bu sentetik çevreciler yüzünden imkansız bunlar bi faydası olmayan devamli itiraz etmeyi meslek haline getiren hastalıklı zihniyettir dikkate alınmamaları gerekir

Yorumu oyla      2      3  
emin özdemir 12 Eylül 2021 Pazar 08:43

akıl birliği içindekarar akmak çok doğru.personel barındırma tesisleri çok gerekli.kreş çok gerekli okul önemli. çeşme ılıcada dükkanlar yatakhane oldu.burada iş üreten önemli bir nüfüs var.saglıklı bir yaşam ortamı yok.100m kıyı kenar kavramı kullanılmalı.tatilin yaşam tarzına uygun bir şehir planlaması düşünülmeli.şehir suyun aktıgı rüzgarın estiği yönde kurulmalıdır.denize paralel yollar az ıl alı.inişler dikine yapılmalı

Yorumu oyla      2      3  
Ramazan kayan 11 Eylül 2021 Cumartesi 15:45

Ben o yöreyi çok iyi biliyorum bir zamanlar dunyanın en kaliteli şaraplık üzümü yetişiyormuş hizmet yerine üretim düşünülse hem doga bozulmaz hemde beton olmaz benim hayalim orda şaraplık üzüm yetişdirip dünyaya şarap satmakdı ama benim ne gücüm nede ömrüm Yeter ama her aileye on yada yirmi dönüm yer verip ö insanlara yardımcı olup çikan üzümdende dünyanin begenecegi şarabı üretip satmak hem doga bozulmaz hemde iş gücü oluşur

Yorumu oyla      3      3  
İ.Yaman 11 Eylül 2021 Cumartesi 15:07

Niye anlamıyorlar, niye anlamak istemiyorlar. STK lar, DKÖ ler,ilgili meslek odaları hepsi bu projenin İZMİR'in kanal İstanbul'udur diyorlar. Ve bu görüşlerini bilimsel temellere dayanarak söylüyorlar. Ama yöneticiler bu sağduyu haykırışına kulaklarını, ruhlarını, akıllarını kapattılar. Sonu iyi olmayacak bu projenin. Böyle biline.

Yorumu oyla      5      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Temmuz ayı işsizlik rakamları açıklandı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayı işsizlik rakamlarını açıkladı. ...
Bu kez başka yaylada ortaya çıktı.... Bozdağlar'a hançer!
Ödemiş Bozdağlar’da daha önce bakanlığın ÇED sürecini iptal ettiği şirket ...
İzmir’de midye tüketiminde artış!
Geçen hafta kilosu 40 lira olan hamsi ve sardalyanın fiyatı, ilginin az ...
 
Yetkili isimden çarpıcı Bitcoin yorumu
Meksika Merkez Bankası Başkanı Alejandro Diaz de Leon, Bitcoin'i bir para ...
Çeşme turizmcilerinin başkanı yerli turistten dem vurdu: 1000 Euro'ya şişe açtıran gurbetçiler var!
Turizmdeki sıcak para akışının para harcayan turistlerle sağlandığına ...
İzmir’in kuzeyi yabancı yatırımcıyı çağırıyor
İzmir’in kuzeyi yabancı yatırımcı için cazibe merkezi haline geliyor. ...
 
Rusya'dan domates-biber ithalatı kararı
Rusya 9 ay önce getirdiği, Türkiye'den domates ve biber ithalatı kısıtlamasını kaldırdı.
Üreticiden kuru üzüm fiyatına tepki!
Manisa'da bir araya gelen ziraat odaları, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ...
Gözler Serbest Bölge'de... İzmir'e 4 milyar dolarlık nefes!
Cumhurbaşkanı kararı ile kurulmasına karar verilen İzmir'in üçüncü serbest ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva