HABERLER>POLİTİKA
3 Ocak 2023 Salı - 14:02

Çavuşoğlu'ndan ABD'ye Suriye tepkisi!

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rusya-Suriye-Türkiye arasındaki 3'lü görüşmeyle ilgili, "ABD ‘Neden görüşüyorsunuz’ demedi ama normalleşmeye karşı olduklarını anlıyoruz" şeklinde konuştu. Çavuşoğlu, "Rejim Suriyelilerin dönmesi konusunda iş birliği yapmak istiyor" dedi.

Çavuşoğlu ndan ABD ye Suriye tepkisi!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brezilya dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çavuşoğlu, Moskova'da Rusya ve Suriye Savunma Bakanları arasındaki 3'lü görüşmeyle ilgili açıklama yaptı.

Çavuşoğlu, ABD'nin Suriye ile normalleşme adımına karşı olduğunu anladıklarını söyledi, kendilerine herhangi bir bilgi gelmediğini söyledi.

Bakan Çavuşoğlu sözlerine şöyle devam etti:

"ABD’den bize “bunlarla neden görüşüyorsunuz ya da ne oluyor” diye herhangi bir şey gelmedi. Ama böyle bir normalleşmeye karşı olduklarını da anlıyoruz. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü’nün bir basın mensubunun sorusuna verdiği cevaptan da bunu görüyoruz. Ama yıllardır izlenen politikaların bir neticeye varmadığını ABD’nin de görmesi lazım. Sonuçta bu iç savaşı durdurmak lazım. Bunun yolunun da muhalefetin hilafına olmayacağını söylüyoruz. Yani muhalefete rağmen bir normalleşme ya da görüşme olmaz. Zaten görüşmelerin amacı bu"

Suriye'de hedeflerinin, kalıcı istikrar, barış, terörün sonlanması, sınır bütünlüğü ve toprak bütünlüğünü korumak olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, "Muhalefet ile rejimin Anayasa Komitesi dahil yürüttükleri müzakerelerden bir sonuç almak. Bunun için doğrudan temaslarımızın da faydalı olacağını düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

"ABD, bize YPG ile ilgili yeni bir öneriyle gelmedi"
Moskova'da savunma bakanları toplantısında terörle mücadele ve PKK ile mücadelenin de gündemde olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, "Biz geçmişte de, temaslar olmadan önce -benim açıklamalarımı belki hatırlarsınız- terörle mücadelede işbirliği yapabileceğimizi de söylemiştik. Çünkü terör örgütü her iki ülkenin de düşmanı" dedi.

ABD'nin kendilerine terör örgütü YPG ile mücadelede herhangi bir öneriyle gelmediğini söyleyen Bakan Çavuşoğlu, "Gelmesine de gerek yok. Zaten 2019 mutabakatımız var. Ortak Açıklamamız var, onun yükümlülüklerini yerine getirsin yeter" şeklinde konuştu.

"Bir toplantıda Suriye ile ilgili tüm kararların alınması beklenemez"
Rusya'nın dışişleri bakanları toplantısı için tarih belirlediğini ancak kendilerinin takviminin uygun olmadığını ifade eden Çavuşoğlu, "Bunlar değişik seviyelerde yapılan bir günlük toplantı, ya da bir kerelik toplantılar olmayacak. Bir üçlü toplantıda Suriye ile ilgili tüm kararların alınması beklenemez. Bunların hepsi aslında, hem güvenin tesis edilmesi hem de önümüzdeki süreçte hassas konularda işbirliğinin somutlaştırılmasına yönelik adımlar" açıklamasını yaptı.

Suriyeli sığınmacıların güvenli geri dönüşleri
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, hem Türkiye'den hem de diğer ülkelerin Suriyelilerin güvenli geri dönmeleri için rejimle angajmana girmesi gerektiğini ifade etti.

Diğer ülkelerin de böyle düşündüğünü vurgulayan Çavuşoğlu, "Güvenlik, geride bırakılan malların iadesi, oraya dönüldüğü zaman hangi imkanların sağlanacağı önemli. Eğitim, çocukların eğitimi önemli, sağlık önemli, hayatlarının idame ettirebilmesi için istihdam yaratıcı projelerin gerçekleştirilmesi önemli… Yani uluslararası toplumun rejimle angajmanı bu nedenle önemli. Rejim Suriyelilerin dönmesi konusunda işbirliği yapmak istediğini söylüyor" şeklinde konuştu. 

ABD'ye ziyaret
Bakan Çavuşoğlu, 17 Ocak'ta ABD'ye ziyaret gerçekleştireceğini söyledi. Çok sayıda resmi temasta bulunacağını söyleyen Çavuşoğlu, "Blinken ile görüşmemiz, ayın 18’i saat 13’de gerçekleşecek. Birçok temaslarımız olacak. Belki Houston’a gidip orada Başkonsolosluğumuzun yeni binasının da açılışını yapabiliriz" dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan-Esad görüşmesi olur mu?
Mevlüt Çavuşoğlu, "Cumhurbaşkanı Erdoğan-Esed görüşmesi olur mu?" sorusu üzerine, "Böyle bir tahminde bulunmak doğru olmaz. En nihayetinde bu Sayın Cumhurbaşkanımızın vereceği bir karar" dedi.

Çavuşoğlu sözlerine şöyle devam etti:

"Ama Cumhurbaşkanımızın söylediği bir şey vardı: “Aşamalı bir diyalog olacak” şeklinde. Önce istihbarat ve Savunma Bakanları, sonra Dışişleri bakanları, sonra liderler düzeyinde görüşme olur. Önce biz bir görüşelim, sonra bu değerlendirilir"

 
Kılıçdaroğlu: Susarak bu işi geçiştiremezler
 
Rakamlar belli oldu... İzmir'e turist sağanağı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kılıçdaroğlu: Susarak bu işi geçiştiremezler
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında açıklamalarda ...
CHP'li Arslan'dan 'elektrik faturası' tepkisi!
CHP PM Üyesi ve İzmir Milletvekili Ednan Arslan EPDK kararı ile 1 Ocak ...
CHP Selçuk'tan okul hatırlatması
2023 yılının ilk mesai gününde ilçede yapımı bir türlü başlamayan okulların ...
 
Bahçeli: İki seçeneğe de varız
MHP lideri Bahçeli, seçimlerin erkene alınması tartışmasıyla ilgili, "Seçimler ...
CHP’li Beko, maden işçilerinin sorunlarına dikkat çekti!
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Manisa Kırkağaç’tan bir maden işçisinin ...
AK Partili Kaya, İnciraltı Planlaması’nda son durumu anlattı: Belki yarın, belki yarından da yakın!
Şehrin kronik sorunlarından birisi olan İnciraltı Planlaması’nda son aşamaya ...
 
Başkan Sürekli üniversitelilerle buluştu... TEKNOFEST İzmir için tarih verdi!
AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli; İl Gençlik Kolları’nın düzenlediği ...
'Altılı Masa'nın adayı bu ay açıklanabilir'
İYİ Partili Buğra Kavuncu, Altılı Masa'nın cumhurbaşkanı adayına ilişkin ...
CHP'li Faik Öztrak'tan dış ticaret tepkisi!
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “‘TL değer kaybedecek, rekabet gücümüz artacak, ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva