HABERLER>YAŞAM
27 Aralık 2021 Pazartesi - 08:23

Can dostlara mama alamayan… Hayvanseverlerin utandığı an!

Artan fiyatlar nedeniyle mama satışlarında yüzde 40 azalma olduğuna dikkat çeken petshop işletmecisi Serkan Omay, “Evlerinde hayvan besleyenler, ödül maması, konserve gibi gıdaları azalttı ama olan sokak hayvanlarına oldu. Hayvanseverler, sokak hayvanları için mama alamayınca, yollarının üstündeki sadık dostlara görünmemek için arka sokaklardan dolaşarak evlerine gitmeye başladı” dedi

Can dostlara mama alamayan… Hayvanseverlerin utandığı an!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Son zamanlarda kedi ve köpek mamalarına yapılan aşırı zamlar, en çok sokak hayvanlarını etkiledi. Hayvansever vatandaşların aldığı mamalarla karınlarını doyuran binlerce sokak hayvanı, zamlar yüzünden aç kaldı. İzmir’de yıllardır petshop işleten Serkan Omay, bu durumu bir cümleyle şöyle özetledi: “İnsanlar artık sokak hayvanları için mama alamaz oldu. Çaresizlikten ne yapacağını bilemeyen hayvanseverler, bugüne kadar beslediği yolunun üstündeki sadık dostlara görünmemek, onların mama isteyen bakışlarına hedef olmamak için arka sokaklardan dolaşıyorlar.”

EMEKLİLER, DÜKKANIMIZA UĞRAMAZ OLDULAR
Hayvanseverleri utandıran bu durumun acı verici olduğuna dikkat çeken Serkan Omay, iki ay içinde kendisi gibi pek çok petshop işletmecisinin yüzde 40 müşteri kaybına uğradığını öne sürdü. Kendileri için ciro kadar, dükkana giren ayak sayısının önemine vurgu yapan Omay, “Sokak hayvanlarını besleyen emekli Ali amcalar, Fatma teyzeler artık bize uğramıyor. Bir hayvansever, her akşam sokak hayvanları için 10 liralık mama alırdı. O mama 16 liraya çıkınca, alamaz oldu. Yine bir ablamız her gün iki kilo mama alırdı, sokaktaki can dostlar için. O da artık mama alamıyor. Bu güzel insanlar, canları gibi sevdikleri o güzel sokak hayvanlarına görünmemek için yollarını değiştirmek zorunda kaldılar” dedi. 500-600 liralık aksesuvarların satışının bıçak gibi kesildiğini belirten Serkan Omay, şu değerlendirmelerde bulundu:

SOKAKTAKİ HAYVANLARA BAKANLARIN YÜREKLERİ PARÇALANIYOR
“Kediyi, köpeği, kuşu beslemek, herkesin önceliği durumuna geldi. Kimse kafesle, baksla, mama kabıyla ilgilenmiyor. Mama fiyatları da arttı. Dolayısıyla onları besleyen güzel insanlar da günümüzün ekonomik koşullarında hayvanlara mama alamaz hale geldi. Evde beslenen hayvanlar için sorun yok. Çünkü onlar evladınız gibi gözünüzün içine bakıyor. Sokaktaki hayvanlar, kaderlerine terk ediliyor. İnsanlarımız, yürekleri parçalanarak onları görmemek için yollarını değiştiriyor, arka sokaklardan dolaşarak evlerine gidiyor. Evde hayvan besleyenler, eskiden üç kutu konserve alıyorsa, bire düşürdü. Atıştırmalık krakeri iki günde bir alanlar, artık haftada bir alabiliyor. Evinde hayvan besleyenler de zor durumda.”

KUŞ YEMİ SIFIR KDV, KEDİ KÖPEK MAMASINDA KDV YÜZDE 18
10 liralık kedi mamasının 16 ila 22 lira arasında satılmaya başlandığını, 175 liralık bir çuval mamanın 320 liraya yükseldiğini hatırlatan Serkan Omay, “Kuş yeminde KDV yok. Ancak kedi köpek mamalarında yüzde 18 KDV var” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kedi ve köpek mamaları da yem kategorisine alınsa, bunu yapamıyorlarsa yüzde 18’lik KDV’yi yüzde 8’e, 5’e çekseler bile rakamlar düşer. Mama üreticilerinin, dövizin düşmesinin ardından mamalarda fiyat düşürmelerini, hatta kampanya yapmalarını bekliyoruz. Bazı mama üreticileri, kar marjlarını düşünerek gerekli indirimleri yaptı. Diğer üreticilerin de aynı davranışı göstermelerini, sokak hayvanları ve hayvanseverler adına bekliyoruz. Bir muhabbet kuşu, bir kilo yemi üç ayda tüketiyor. Bir kilo yem 20 lira. Oysa bir kedi, ayda iki kilo mama tüketir. Kedi mamasının kilosu 80 lira. KDV’nin sıfırlanması ya da düşürülmesi, sokak hayvanlarına yapılacak en büyük iyilik olacaktır.”

 
Kalın: Tarihte yeni bir sayfa açıldı
 
Türkiye deprem fırtınasına uyandı!
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
VfV 27 Aralık 2021 Pazartesi 17:39

Durduk yere köpek saldırmaz diyen arkadaş, Geçen hafta 4 yaşındaki çocuğun başına gelenleri bilmiyorsan oku. O çocuğun ne suçu vardı da durduk yere saldırdı o köpekler. Ya da her motorluyu, her geçeni kovalayan sokak köpekleri. Bunlar hayvan. Bunlara 'sana ben şiddet uygulamadım, beni ısırma' diyemezsin. Onların da bizimle yaşama hakkı var diyenlere; benim, çocuğumun ya da diğer insanların da sokaklarda güvenle dolaşabilme hakkımız var.

Yorumu oyla      2      3  
altan koralttan 27 Aralık 2021 Pazartesi 10:58

çin'e ihraç edin..ekonomiye katkısı olsun..

Yorumu oyla      2      3  
cevap 27 Aralık 2021 Pazartesi 09:54

niye baktın ki yardım etseydin adamı çok düşünüyorsan durduk yere köpekler saldırmaz ya insana benzeye malukatlar kızdırmıştır yada geçmişinde o köpeğe birileri tarafından şiddete maruz bırakılmıştır.

Yorumu oyla      2      4  
Başka açıdan da bakın 27 Aralık 2021 Pazartesi 08:47

Bu sabah karanlıkta arabayla gecerken yürüyen bir adamı beş köpek duvara sıkıştırmış havlıyordu.. adam çaresizce gitmelerini bekliyordu.. ağlayarak baktım:((

Yorumu oyla      7      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Faruk Tınaz’ın ölümünde vahim iddia!
Önceki gün yaşamını yitiren sanatçı Faruk Tınaz (65) ile ilgili, ‘ölümünde ...
Devlet sanatçısı Prof. Dr. Yavaşca vefat etti
Klasik Türk müziği sanatçısı, icracı ve bestekar Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca, ...
Sezai Aydın son yolculuğuna uğurlandı
Kalp yetmezliği nedeniyle yaşamını yitiren usta sanatçı Sezai Aydın için ...
 
33 kilo gitti, yeni hayat geldi... İnanılmaz değişim!
İzmir'de yaşayan ve evine girebilmek için her gün onlarca basamak çıkmak ...
21 yıl önce yapılan iyilik paylaştıkça çoğaldı!
İzmir'de 23 bin üyesi bulunan 'Bir Çocuk Da Sen Giydir' projesini yürüten ...
Mehmet KARABEL yazdı... Atatürk’ü görünce neden hep saklandı?
Mehmet KARABEL yazdı... Atatürk’ü görünce neden hep saklandı?
 
Mehmet KARABEL yazdı... Bülbül'ün çektiği dili belası!
Mehmet KARABEL yazdı... Bülbül'ün çektiği dili belası!
Fred Çakmaktaş'ın sesi koronaya yenildi
Oyuncu Sezai Aydın, koronavirüs nedeniyle 69 yaşında yaşamını yitirdi.
Fabrikanın yönetimine can dostlar pati koydu!
Fabrikanın yönetimine can dostlar pati koydu!
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset insanı bozuyor
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sahipsiz kalan eski İzmir…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gülayşe’den doğma ben ‘Öksüz Cüneyd’!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Çağlardan 324’e İzmir Tarihi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Nepotizm hastalığı ve belediyecilik...
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva