HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
28 Aralık 2021 Salı - 09:25

Çakırcalı Efe'nin İngiliz sırları!

Güvenlik güçlerinin mafya tipi organize suç örgütlerine yönelik operasyonları sürüyor. Bu tür yapıların öncüleri olan eşkıyalara dair yazılan “Ege’de Eşkıyalar” adlı kitap ise dönemin ünlü efesi Çakırcalı Mehmet Efe ile bölgenin zengin ve güçlü İngiliz aileleri arasındaki ilişkiyi ortaya koydu.

Çakırcalı Efe nin İngiliz sırları!

Tarihçi Doç. Dr. Sabri Yetkin’in yazdığı kitaba göre 1838’de İngilizlerle imzalanan Baltalimanı Ticaret Anlaşması’nın ardından Osmanlı ekonomisi tam olarak dışa açıldı. Hürriyet'ten Musa Kesler'in haberine göre, anlaşma hükümleri ağırlıklı olarak İngiliz tüccarların lehineydi. İngiliz tüccar aileleri kısa sürede Ege ticaretine hâkim oldu. Whittall, Wilkinson ve Forbes aileleri Avrupa bağlantılı bu tüccarların önde gelenleri idi.

EGE’NİN TİCARİ HÂKİMLERİ
Bu aileler Ege’nin değerli tarım ürünlerinin ticareti dışında bölgeye büyük yatırımlar da yapmaya başladılar. Whittall Ailesi Ödemiş’te cıva madeni işletmeye başladı. Forbes Ailesi’nin kurduğu meyan kökü işletmesi bu konuda dünyadaki en büyük işletmelerden biriydi. Avrupa’ya ihraç edilen meyan kökü sayesinde milyonlar kazanıyorlardı. Ancak bölgede eşkıya faaliyetleri de çok ciddi boyuttaydı. Rum çetelerinin yanı sıra yerli efelerin kurdukları çeteler Ege kıyılarında ve iç kesimlerle faaliyetteydi. En önemli faaliyetleri ise kervanlara saldırmak ve tüccarlardan haraç ve fidye almaktı. Whittall’lerin çocukları 1887’de Rum çetesi tarafından kaçırılmış, fidye ödendikten sonra serbest bırakılmıştı. Forbes’ların meyan kökü işletmesi de yine başka bir Rum çetesi tarafından basılmıştı.

ÇETELERE KARŞI KORUMA
Kitaba göre bu tüccarlar hem kendilerini diğer çetelere karşı korumak hem de kendilerine saldırmasını önlemek için Çakırcalı Efe ile “işbirliği” yaptılar. Özellikle Whittall Ailesi ile Çakırcalı Efe arasında “büyük yakınlık” vardı. Onlardan silah yardımı alan Çakırcalı, Whittall Ailesi vasıtasıyla İngiltere’nin Aydın konsolosuyla da tanışmıştı. 1904 Mart’ında Çakırcalı’yı “düze indirmek için” görüşmeler başladı. Çakırcalı’nın istediğiyle kendisiyle görüşecek üç kişilik heyete “Mösyö Whittall” de dahil oldu. Affedilerek düze inmeyi kabul eden Çakırcalı anlaşmanın kefili olarak yine “Mösyö Whittall” şartını koymuştu. Çakırcalı iki yıl sonra anlaşmayı bozup tekrar eşkıyalığa başlayınca İzmir Valiliği Forbes ve Whittall ailelerini aracı olarak görevlendirmişti. Çakırcalı, İngiliz gazetelerine Haber olacak kadar şöhretliydi. Ayrıca faaliyetleri İngiliz Avam Kamarası’nda bile gündeme gelmişti.

ÇERKES FEDAİLER ÖLDÜRDÜ
Çakıcı olarak da bilinen, adına türküler yakılan Çakırcalı Mehmet Efe, bölgedeki Arnavut ve Çerkes gruplara da saldırıyordu. Aralarında kan davası vardı. Şöhretli Çerkes fedaileri Kuşbaşı Eşref ve kardeşi Kuşçubaşı Sami’nin de içinde olduğu bir Çerkes grubuyla girdiği çatışmada 17 Kasım 1911’de öldürüldü. Adamları cesedinin tanınmasını önlemek için de başını ve ellerini kesip götürmüş, vücudunda belirgin izler olan bir bölgenin ise derisini yüzmüştü. Birçok kez affa uğrayan Çakırcalı’nın 15 yıllık eşkıyalık sürecinde en az bin kişiyi öldürdüğü kayıtlara geçti.

FORBES VE WHITTALL AİLELERİ
İskoçya kökenli Forbes Ailesi’nin bir kolu ABD’ye göçerek Boston’un üst sınıfını oluşturan ailelerden biri oldu. Ünlü Forbes dergisi, ailenin bu kolu tarafından yayınlandı. Bir başka kolu ise İngiltere üzerinden İzmir’e göçerek buradaki en güçlü “Levanten” ailelerden biri oldu. Whittallerin ikinci kuşağı ise İstanbul’a göçerek Moda’ya yerleşti ve bu bölgenin en bilinen ailelerinden biri oldu. Moda’daki “Vitol Çıkmazı” adlı sokak adını bu aileden alıyor.

FORBES’LARIN İZMİR YATIRIMLARI
Forbes Ailesi Meyan kökünün ilk fabrikasını 1854’te Aydın’da kurdu. Çok ucuza mal ettikleri bu ürünü, kurdukları fabrikada işleyip içki ve ilaç sanayisinde kullanılmak üzere dünya pazarına sundular. 1856 yılında Anadolu’daki ilk demir yolu İzmir-Aydın arasında yapıldı. Böylece Forbes Ailesi’ne servet kazandıran meyan kökünün nakliyesi daha da kolaylaştı. Bu fabrikaya Rum çeteleri baskın yapmıştı.

 
Başkan İduğ 'tehdit' ve 'şiddet' iddialarına müdahale etti... Görevden uzaklaştırıldılar!
 
CHP'li Purçu Roman gençlere rozet taktı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gönül Yazar ilk kez dile getirdi: Alâeddin Abi beni ölümden kurtardı
Gönül Yazar, geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren sanatçı Prof. Dr. Alâeddin ...
Bu solan bahçede bülbüllere yer yok!
Bu solan bahçede bülbüllere yer yok!
Gürel’den belediyelere çağrı: Her yere gittikleri gibi tiyatrolara da gelsinler!
Han Tiyatrosu Genel Yayın Yönetmeni Rüçhan Gürel, İzmir’de ilk özel tiyatro ...
 
Vişne Bahçesi, İzmirlilerle buluştu
Anton Çehov’un yazdığı Vişne Bahçesi isimli tiyatro oyunu Folkart’ın ev ...
Bergen'in beklenen fragmanı geldi
Merakla beklenen 'Bergen' filminin fragmanı izleyiciyle buluştu. Filmin ...
Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük ödülleri sahiplerini buldu
Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri sahiplerini buldu. Törende ...
 
Yunanistan öyle bir film yaptı ki… Tüm okları üzerine çekti!
23 Aralık’ta vizyona girecek olan “Sevgili İzmir” adlı filmin, yılın anısı ...
İzzet Altınmeşe'nin oyuncu oğlu Ali yaşamını yitirdi
İzzet Altınmeşe’nin oyuncu oğlu Ali Murat Altunmeşe (42), Mersin’de kaldığı ...
Uluslararası kongrede konuşuldu... Bergama’nın adı Luvice mi?
Dünya çapında ünlü bilim insanlarının katıldığı kongrede sunum yapan Araştırmacı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva