HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
18 Aralık 2021 Cumartesi - 12:57

Uluslararası kongrede konuşuldu... Bergama’nın adı Luvice mi?

Dünya çapında ünlü bilim insanlarının katıldığı kongrede sunum yapan Araştırmacı yazar Sefa Taşkın, "Bergama adının Yunanca ve Latince ya da bilinen başka bir dilde karşılığı yok. Bu bölgede yaşayan en eski halk, Luvi'lerdir. Dolayısıyla Bergama adının Luvi dilinden geldiğini düşünüyoruz. Bu yöndeki çalışmaların genişletilmesi, Batı Anadolu tarihinin bilinmeyen yönlerini aydınlatmaya yardımcı olacaktır" dedi.

Uluslararası kongrede konuşuldu... Bergama’nın adı Luvice mi?

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Her üç yılda bir yapılan Uluslararası Hititoloji kongrelerinin 11'incisi, Çorum Hitit Üniversitesi'nin pandemi nedeniyle online yaptığı organizasyonla devam ediyor. 13 Aralık'ta başlayan ve 19 Aralık'ta sona erecek kongreye katılan dünyaca ünlü bilim insanlarının arasında İzmirli Araştırmacı yazar Sefa Taşkın da vardı. 10. kongre, ABD'nin Chicago kentinde gerçekleştirilmişti. 11. Uluslararası Hititoloji kongresini, Hititoloji bilgini Prof. Dr. Aygül Süel yapıyor.

YUNANCA, LATİNCE BİR KARŞILIĞI YOK
Bergama ve bölgesinde yaptığı tarihsel araştırmalar ve Zeus Sunağı'nın evine getirilmesi konusunda verdiği mücadelelerle de yakından tanınan Bergama'nın eski Belediye Başkanı Sefa Taşkın, Bergama adının Yunanca, Latince veya bilinen başka bir dilde karşılığı olmadığını, bu bölgede uzun yıllar hüküm sürmüş Luvi halkının dili olan Luvice olabileceğini öne sürdü. Anadolu ve Bergama tarihi üzerinden yaptığı araştırmalardan elde ettiği bilgiler ışığında bir sunum gerçekleştiren Sefa Taşkın, şu bilgileri paylaştı:

SEFA TAŞKIN, LUVİLERLE İLGİLİ DÖRT CİLT KİTAP YAZDI
"Bergama adının,Hititoloji biliminin tarihsel, yersel ve dilbilgisel verilerine dayanarak,Anadolu’nun en eski halklarından Luviler’in dili ile ilgili olduğu konusunda bir sunum yaptım..Luvi adlı halkın; Batı ve Güney Anadolu, Kuzey Suriye’de yaşamış bilinen en eski halk olduğu düşünülüyor. Bu araştırmayı, Dünya’da Luvi bilimi konusunda duayen sayılan California Üniversitesinden Prof. H. C. Melchet’ın yönlendirmesiyle yaptım. Üç yıl önce Chicago'da yapılan X.Uluslararası Hititoloji Kongresinde Batı Anadolu Tarihi ve Luviler konusunda bir bildiri sunmuştum. Batı Anadolu’nun eski tarihi çoğunlukla Yunan ve Roma tarihi ile ilişkilendiriliyor. Bu da genellikle günümüze kalmış arkeolojik izlere, kültürel verilere dayanılarak yapılıyor. Oysa; Orta Anadolu, Çorum-Boğazköy/Hattuşa merkezli Hitit İmparatorluğunun, Yunanlılar ve Romalılardan çok önce, 4 bin yıl önce, 600 yıl Anadolu’ya egemen olduğu, Batı Anadolu’yu da bir sömürge olarak kullandığı biliniyor. Bu bilgiler Hititlerden kalma çivi yazılı kil tabletlerden öğreniliyor. Yine bu bilgilerden, yönetimin Hititlerin elinde olmasına rağmen, özellikle Batı Anadolu, Konya, Eskişehir, Göller bölgesi, Güney Anadolu, Kuzey Suriye’de kendilerine özgü dilleri ve kültürleri olan Luvi adlı bir halkın yaşadığı anlaşılıyor."

GÖRÜŞLERİMİN OLUMLU KARŞILANMASI UMUT VERİCİ
Araştırmacı yazar Sefa Taşkın, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu durum Ege bölgesi dahil birçok yerdeki kaya yazıtlarda, hala kullanılan, yaşayan yer adlarında da gözlemleniyor. Bergama adının Yunanca ve Latince ya da bilinen başka bir dilde karşılığının olmaması, bu adın anlamının yalnızca Yunan mitolojik hikayeleri ile açıklanmaya çalışılması, bizi bu adının bu bölgede yaşadığı bilinen en eski halk, Luvilerin dilinde olabileceğini araştırmaya yöneltti. Zaten bundan önce de Luviler konusunda dört ciltlik bir kitap serisi yazmış, yayınlamıştım. Bu bağlamda Bergama adının Luvilerle ilişkili olabileceği konusunda, dünyanın konu ile ilgili en önemli bilginlerinin katıldığı XI. Hititoloji kongresinde bir sunum yaptık. Görüşlerimizin Kongrede olumlu karşılanması sevindirici. Bu yöndeki çalışmaların genişlemesi Batı Anadolu tarihinin bilinmeyen yönlerini aydınlatmaya yardımcı olacaktır."

KİMLER KATILIYOR?
Hititlerin aynı zamanda dünyanın eski Hint Avrupa dilinin kullanıyor olması, bu alanda değişik ülkelerden onlarca bilim adamının çalışmasına yol açıyor. İngilizce, Almanca, Fransızca, Hintçe, Farsça gibi dillerin ortak bir kökten geldiği biliniyor ve bu dillere Hint Avrupa dilleri ailesi deniyor. Bu yılki kongreye katılan bilim insanları şunlar:

Prof. Dr. Aygül Süel, öğrencileri, Prof. Dr. Ahmet Ünal, Prof. Dr. Remzi Yağcı, Prof.Dr. Tayfun Yıldırım, Prof. Dr. Atilla Engin, Prof. Metin Alparslan; ABD Oriental Institute'dan Petra Geodegebuure,İtalya’dan Alfonso Archi, Almanya’dan Daniel Schemmer ve Andreas Schahner,, Hollanda’dan Willemijn Waal, Alwin Kloekhorst, Japonya’dan Hajime Yamamato, Kimiyoşi Matsumura, Çin’den Zheng Li, Rusya'dan İlya Yakubovich, Fransa'dan Alice Mouton, Eric Jean, D.Sasseville, İngiliz Max Weeden, Ispanya'dan İ.A.Adiego, LP.Rubio, Polonya'dan PiotrTarach.

 
Konak Belediyespor ilk hafta maçında
 
Şarkıcı Gülçin Ergül kazayı anlattı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Emin urgun 19 Aralık 2021 Pazar 10:44

Sefa Taşkın beyi kutluyorum.Luvilerle ilgili dört ciltlik Kitapları;çok yoğun bir araştırma,yabancı kaynaklardan Faydalanarak hazirlanmis,uzun bir araştırma sonucu Çalışma,diğer kitaplarında okumanızı tavsiye ederim Kına Rengidir Deniz,Pergamon Kadınları,Pembe Sardunya ve diğerleri. Bergama''lı olarak grurumuz olmuştur,kendisini tekrar Kutluyorum,Cumhuriyet donemi uluslar arası bir yazarımızla övünüyoruz

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tanrıların aşkı koruma altında!
Tanrıların aşkı koruma altında!
Mehmet KARABEL yazdı... Kuzucukların seni çok özlüyor!
Mehmet KARABEL yazdı... Kuzucukların seni çok özlüyor!
Dilberay 4 Şubat’ta vizyonda
2019 yılında yaşamını yitiren sanatçı Dilber Ay’ın hayatını anlatan “Dilberay” ...
 
Gökçe Bahadır'ın 'Matilda' uğuru
Oyuncu Gökçe Bahadır, son olarak Salih Bademci ile başrolü paylaştığı ...
Tarkan'dan heyecanlandıran paylaşım!
Megastar Tarkan, geçtiğimiz haftalarda yeni projeleri için Almanya'dan ...
Ajda Pekkan'ın yılbaşı tarifesi!
Yılbaşı gecesi Günay Restaurant’ta sahne alacak Ajda Pekkan’ı en ön masadan ...
 
Ödül alması tepki çekti!
Altın Kelebek Ödül Töreni'nde İbrahim Tatlıses'e verilen ''Yaşam Boyu ...
İzmir Tarihi Liman Kenti çalıştayı düzenlendi
Tarihi Kemeraltı çarşısı, Basmane, Kadifekale, Yassıtepe ve Yeşilova Höyükleri ...
BTS müziğe ara veriyor
Dünyanın en ünlü K-pop grubu BTS, “uzun bir dinlenme sürecine” giriyor. ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva