HABERLER>GÜNCEL
14 Temmuz 2021 Çarşamba - 20:25

Büyükşehir Meclisi'nde gündem trafik... Genel Sekreter Gökçe'den yatırım müjdesi!

İzmir'de son dönemlerde tartışmalara neden olan trafik sorunu ile ilgili AK Partili Meclis üyeleri sunum yapılması talebinde bulunmuştu. Gerçekleşen talep sonrası ise Genel Sekreteri Buğra Gökçe ve Genel Sekreter Yardımcısı Eser Atak kürsüye çıkarak Meclis üyelerine trafik ile ilgili sunum gerçekleştirdi.

Büyükşehir Meclisi nde gündem trafik... Genel Sekreter Gökçe den yatırım müjdesi!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Temmuz ayı olağan Meclisinin ikinci oturumu gerçekleştirildi. Gediz Nehri gezisinde olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yokluğunda Başkan Vekili Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleştirilen oturuma Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi ev sahipliği yaptı.

Mecliste Genel Sekreter Yardımcısı Eser Atak ve Genel Sekreter Buğra Gökçe,  İzmir trafiği ve yapılanlar hakkında Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyelerine sunum gerçekleşti.

GÖKÇE: HEM KISA, ORTA VE UZUN VADEDE ÖNEMLİ YATIRIMLARIMIZ VAR
Genel Sekreter Buğra Gökçe, "Biz İZBAN'ın Torbalı'dan Tire ve Beydağ'a da uzanmasını öngörüyoruz, bunun içinde TCDD ile görüşeceğiz. Biz çağdaş ulaşım planlamasının temel ilkelerine uygun hareket etmeye çalışıyoruz. Çağdaş ulaşım planlaması kentin merkezinde battı-çıktı yaparak çözülemez. Üstelik bu kamu kaynaklarının verimsiz kullanımı anlamına gelir. Daha ince dokunuşlar ile sorunu çözmeye çalışıyorsanız doğruyu yapıyorsunuz demektir. Çok önemli 2 yol yatırımından bahsettik. Buca- Onat hattı çok önemli bir hat. Konak Tüneli'nden çıktığımız yerde bir uçan yol var, şimdi orada tünel çalışmasını bitirdik, geri kalan çalışmaları da tamamlamak üzereyiz. Bu yıl sonunda tüm çalışmaları bitirmeyi planlıyoruz. Bu çalışmalar yapıldığında Altındağ trafiğini büyük ölçüde rahatlatmayı planlıyoruz.  Bu bize alternatifsiz yolu olmayan durumundan kurtaracak.  Bir alt merkeze ihtiyacımız var. Merkeze olan zorunlu yolculukların azaltılmasını sağlayacak. Ulaşım planımızın söylediği gerekliliklerden bir tanesi. Ben Ankaralıyım, Ankara'daki kentin merkezi Kızılay yanlış politikalardan dolayı çökmüş durumda. İzmir'de Alsancak'ın çökmemesi için herkesin araçla içinden geçtiği ama göremediği bir ulaşım düzeni oluşturulmaması gerekiyor. Hem kısa, orta ve uzun vadede önemli yatırımlarımız var" diye konuştu.

TRAFİĞİN ASIL SORUNU BİREYSEL ARAÇ KULLANIMININ ARTMASI
İzmir ulaşımı ile ilgili yapılan ve yapılacak çalışmalar ile ilgili bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Eser Atak, "Bir süredir İzmir'deki trafik sorunu konuşuluyor. Ancak bu pandemi ile birlikte tüm büyük kentlerin sorunu haline geldi. Kentsel ulaşım planlaması bir bilim ve meslek disiplinidir.  Pek çok meslek alanından beslenen, içinde sosyoloji olan mühendislik olan şehir biliminin olduğu bir bilim. Sürdürülebilir kentsel ulaşım planlaması dediğimizde bunun bazı ilkeleri var. Ulaşım faaliyetlerinde kent dokusunu yok etmemeniz , kent dokusunu tahrip etmemeniz, sosyal ilişkilere zarar vermemeniz, motorsuz ulaşım türlerine trafikte öncelik vermeniz gerekiyor. Bunda da öncelik yürüyenlerde, sonra bisiklet, kamu taşıması, taksi, ve en son olarak otomobillere öncelik vermeniz gerekiyor. Trafik sıkışıklığının nedeni belli. Seçilen ulaşım araçlarında aranması lazım bu sorun. 250 kişiyi taşımak için 3 otobüste kullanabilirsiniz, 250 otomobil de kullanabilirsiniz Türkiye'nin büyük kentlerine baktığınızda toplu taşıma araçları yoların yüzde 10'unu kapsıyor ancak yolcuların yüzde 70'sini taşıyor. Trafik sorunun asıl sebebi kentsel toplumda bireysel araçların kullanımının artması" diye konuştu.


SALGINDA İNSANLAR TOPLU TAŞIMADAN BİREYSEL ARAÇLARA YÖNELDİ
Bireysel araç kullanımının zararlarını açıklayarak sözlerine devam eden Atak, şu ifadeleri kullandı:

"Bunun yol açtığı zararlar ise, fosil yakıt kullanımını artırıyor, hava kirliliğini arttırıyor, otopark yetersizliği söz konusu oluyor, sera gazı emilasyonu artıyor, trafik güvenliği sorunları oluşuyor, kamu kaynakları bireysel ulaşım için kullanılmaya başlıyor ve sınıfsal bir ayrımcılığa da yol açıyor. Araba kullanamayacağız mı derseniz tabii ki kullanılacak. Ancak sorun şu, sadece işe gidip gelmek için araç kullanımı sorun yaratıyor. Tüm ulaşım araçlarının yüzde 25'i geçmemesi gerekiyor bireysel araç kullanımı... Yoksa kentteki trafiği yönetemez hale geliyorsunuz. Bundan dolayı ulaşıma da sadece  şoför koltuğundan bakmamak lazım.  Son 2 senedir geldiğimiz noktada pandemi diye bir gerçek ile tanıştı dünya ve ulaşım alışkanlıkları değişti. Salgından korumak için insanlar toplu taşımadan bireysel araçlara yöneldi. Kent dışında İzmir'e yoğun bir göç oluştu. İzmir kentindeki yerleşim tarzları değişmeye başladı,  bunlara da kendi araçları ile gidip gelmeye başladılar ve hafta sonu araç hareketliliği tüm haftaya yayıldı."

TOPLU ULAŞIM KULLANIMI AZALDI
"Kamu toplu taşıma araçlarındaki biniş sayılarına baktığımızda mart 2020'de 1 milyon 800 binlerdeyken, bu sayı 250 binlere kadar düşüyor ancak Haziran 2021'de 900 binlere çıkıyor. Haziran ayı sonuna kadar toparlanmaya başladık ve bu 2021 Temmuz'da 1 milyon 200 bine kadar çıktık ancak geçen yıla göre 300 bin kişi eksik, bunlar da bireysel araçlara binmeyi tercih ediyor. Son 1 yıla baktığımızda nüfus artışı 27 bin olmuştan araç sayısı artışı 47 bin olmuş."

S PLAKA SAYISINI ARTTIRDIK, EK FERİBOT ALIMI İÇİN DÜĞMEYE BAŞTIK
"Altyapı çalışmaları kapsamında da Kemeraltı kuşak çalışması bir diğeri de altınyol drenaj çalışmaları yaptık. Halit Ziya bulvarındaki çalışmaları Temmuz ayının sona kadar tamamlayıp açmayı planlıyoruz, buradaki çalışmalar trafiğin oluşmasına neden oldu. Salgın sürecinde toplu taşımakdansa servise yöneltilmek istendi bizde S plaka ihalesine çıktık ve 200 bin S plaka verdik bunun da trafiği etkileyebileceğine inanıyoruz. Arızalanan araçlar ile ilgili sıkıntılar olduğunu tespit ettik, bunla ilgili de ücretsiz çekici hizmeti vermeye başladık. 3 noktada 3 çekici çalıştırıldı ve şimdiye kadar 2 bin 768 araca ücretsiz çekici hizmeti sağladık. Toplam 5 feribot ile  sefer sıklıklarını arttırdık, şu an 2 arabalı vapur kiralamak içinde İZDENİZ'in çalışmaları sürüyor.  Haziran 2021 de 136 bin araç taşıdık Bostanlı Üçkuyular arasında."

İNCİRALTI'NA KESİNTİSİZ ULAŞIMI SAĞLADIK
"451 adet yeni otobüsün alınması da İZULAŞ'ın yürüttüğü önemli çalışmalarından biri. Bir başka kısa vadede yapacağımız çalışma da Çiğli Travmayı çalışmaları devam ediyor ve 26 araç alımına çıkacağız ve bunlar yavaş yavaş dahil edilecek. Biz yaptığımız gözlemlerle sorunlu kavşaklarda düzenleme yapıyoruz, Üçkuyular kavşağı önemli bir kavşak düzenlemesi oldu. Burada göbek sisteminden kaynaklı birikmeler oluyordu, onları düzeltecek ve İnciraltı'na gidecek ulaşımı kesintisiz sağladık. Yine Karataş kavşağında önemli bir düzenleme yaptık, Çiğli Koçtaş kavşağında düzenlemeler yaptık, Sarnıç kavşağında bir düzenleme yaptık ve oradaki kuyruklandırmanın düzeltilmesi için önemliydi. Altınyol ve Alsancak Garı kavşaklarından düzenleme yapıldı."

OTOGAR BAĞLANTI HATTI YIL SONU TESLİM
"Devam eden yatırımlar Buca Onat caddesindeki şehirlerarası otobüs terminali ve çevre yolu bağlantı yolu bin 850 metrelik bunda da inşaat devam ediyor şu an yüzde 60'lar seviyesinde, bunun yanından Mürselpaşa karayolu alt geçit var, bu projede de çalışmalar sürüyor, alandaki bağlantı sorunlarını çözecek. Projemiz tamamlandı, ihale süreci içindeyiz. Gaziemir Hava Eğitim Karayolu geçici projemiz var, projemizi yaptık, kamulaştırmalar bitti bu yıl içinde ihale gerçekleştireceğiz. Yeşillik caddesi Yaşayanlar karayolu geçişi bununda projesini tamamladık, bu yol içinde ihalesi gerçekleştirilecek, 1,3 kilometrelik bir yol."

5 ELEKTRİKLİ YOLCU GEMİSİ İÇİN İHALEYE ÇIKACAĞIZ
"Halkapınar Otogar Metrosu'nu altyapı bakanlığı tarafından yapılmasını bekliyoruz. Bayraklı Belediyesi ve şehir hastanesi arasında yapılacak teleferik projesi projelerimizde bir tanesi 4 adet istasyondan oluşuyor, 2022'de onay için ulaştırma bakanlığına gönderilecek. Karabağlar-Gaziemir Metro hattı da 27,6 kilometrelik bir hat 24 istasyondan oluşacak. Projemizi yarıladık bu yıl içerisinde onay için göndereceğiz. Kemalpaşa- Pınarbaşı metro istasyonu projemize de bu yıl başkanımızın talimatı ile başladık.  Bir başka yeni projemiz ise Örnekköy-Girne Tramvayı projesi. 5 Kilometrelik 6 istasyondan oluşacak bir hat. 20 Ağustos'ta proje ihalesine çıkacağız. Bir diğer projemiz de yeni nesil elektrikli 5 yeni yolcu gemi… 325 yolcu kapasiteli 5 yolcu gemisi almayı planlıyoruz, bunun ihalesini de 2022 yılında yapmayı planlıyoruz."

 
MHP'li Osmanağaoğlu'ndan zehir zemberek sözler: Soyer Yunan vatandaşı olsun!
 
İzmir'de belediye otobüsü alev topuna döndü
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Al sana proje 15 Temmuz 2021 Perşembe 12:29

TCDD ile anlaşın, Alsancak limandan yer açılsın, feribot çalıştırın Üçkuyular a..O tarafa giden araç trafiği bütün sahili dolaşmak zorunda kalmaz..

Yorumu oyla      2      3  
14 Temmuz 2021 Çarşamba 20:43

otogar metrosunu belediye yapmalı; AKP'nin yapmaya niyeti yok. Yapacak olsalardı 8 yıldır yaparlardı. 2023'de yeni otogarla beraber bu projenin de yapılması gerekiyor. Yeni otogarla beraber bu hattın açılması gerekiyor. otogar-bornova arası metro veya tramvay hattı da yapılabilir mi bakmak lazım.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de 5 hektar orman küle döndü
İzmir'in Kınık ilçesindeki ormanlık alanda çıkan yangın havadan ve karadan ...
AYM, infaz yasasının iptal istemini reddetti
Anayasa Mahkemesi, 15 Nisan 2020'de yürürlüğe giren yeni İnfaz Yasasının iptal istemini reddetti.
Tahir Elçi davasında silinen kayıtlar incelenecek
Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin, 2015'te tarihi Dört Ayaklı Minare ...
 
18 bin Suriyeli bayram tatili için ülkesine gitti
Kilis'teki Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan Kurban Bayramı'nı ülkelerinde geçirmek ...
Amirini şehit eden polis tutuklandı
Hakkari İl Emniyet Müdür Yardımcısı Hasan Cevher'i şehit ettikten sonra ...
Bakan Pakdemirli: Herhangi bir zehirlenme yok
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Tuz Gölü'ndeki flamingo ölümleriyle ...
 
Komşu alarm verdi: Ege kıyılarını denizanaları bastı!
Yunanistan’ın Ege kıyılarını ve adalarını istila eden zehirli deniz adaları ...
Bir kripto para vurgunu daha: Bu sefer 14 milyonluk!
Bursa'da Avukat Arife Tuğba Çetinkaya, kendini 'Erkan A. adıyla tanıtan ...
Hastane müdürünü odasında bıçaklandı
Ankara'da Gazi Üniversitesi Hastanesi Müdürü Muammer Zeki Şahnaoğlu, aynı ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva