HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
4 Şubat 2021 Perşembe - 16:57

Buca Meclisi’nde ‘borçlanma’ tartışması!

Buca Belediyesi'nin Şubat ayı olağan Meclisi'nde gündeme gelen 34 Milyon TL'lik borçlanma yetkisi konusu mecliste tartışmalar neden oldu. Cumhuriyet Halk Partili Meclis Üyelerinin oyları ile kabul edilen borçlanma konusu hakkında konuşan Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, " Buca'nın geleceğini kurtarıyoruz" ifadelerini kullandı.

Buca Meclisi’nde ‘borçlanma’ tartışması!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ- Buca Belediyesi Şubat ayı olağan Meclis oturumunu gerçekleştirdi. Buca Belediyesi Meclis toplantı salonunda gerçekleştirilen oturuma Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç başkanlık yaptı.

Meclisin gündeminde ise Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç'a 34 milyon TL borçlanma yetkisinin verilmesi talebi yer aldı. Mecliste ayrıca Belediye mülkiyetine alınacak olan 2 adet çöp aracı da gündem maddeleri arasında yer aldı.

"KENDİMİZE AİT OLMAYA BAŞLADIĞIMIZIN GÖSTERGESİ GİBİ DURUYOR"
Buca Belediyesi bünyesine 2 adet çöp kamyonu alınması için getirilen meclis gündeminin oybirliği ile kabul edilmesinin ardından söz alan AK Parti Meclis Üyesi Ekrem Gündoğdu, araçların Buca'ya hayırlısı olmasını dilediğini belirtti. Gündoğdu, "Bu da çöp araçlarımızın kendimize ait olmaya başladığımızın göstergesi gibi duruyor. Aldığımız karar ilçemize hayırlı uğurlu olsun" dedi.

Gündoğdu'nun temennisi sonrası söz alan Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç ise, "Evet inşallah Nisan ayında tüm araçlarımız kendimize ait olacaktır" ifadelerini kullandı.

PLAN VE BÜTÇEYE GÖNDERİLSİN
İller Bankası ve/veya diğer bankalardan 34 milyon TL borçlanma yetkisinin Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç'a verilmesi yönünde getirilen gündem dışı Meclis gündemi talebi Meclis üyelerine sunuldu. Talebin görüşülmesi sırasında söz alan AK Parti Meclis Üyesi  Ekrem Gündoğdu, maddenin plan ve bütçe komisyonuna gönderilmesini önedi. Gündoğdu, "Kararın alınmadan önce plan bütçeye gitmesini ve mali tablonun çıkarılmasını öneriyoruz" diye konuştu.

MALİ TABLOYU HAZIRLAYARAK SUNMAK ZORUNDAYIZ
AK Partili Gündoğdu'nun önerisi üzerine söze giren Başkan Erhan Kılıç, yeni bir hesap yapılmasına gerek olmadığını belirtti. Kılıç, "Biz bunu zaten mali tabloyu hazırlayarak sunmak zorundayız çünkü iller bankasının ihtiyacı böyle. Bir önceki yılın gelirleri ile bu yılın gelirlerinin hesaplanması ile çekilecek kredi bu. O yüzden tekrar bir hesap yapılsa da bir anlamı olmadığını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

BELEDİYE ZATEN AÇIK VERMİŞ
Erhan Kılıç'ın ardından yeniden söz alan Ekrem Gündoğdu, 2019 yılındaki gelir ve gider arasındaki farka dikkat çekti. Gündoğdu, "BİZ denetim komisyonu olduğumuzda 2020 yılını incelediğimiz de 312 bin gelirimiz 361 milyon TL giderimiz var. Bu sene 2020 yılı için 50 milyon açık vermişiz. Belediye zaten açık vermiş ve borcun üzerine borç koymuş. Daha önce 34 milyonu nereye harcadığınızı bilmediğimiz için komisyonlara gönderilmesini istiyoruz. Eğer komisyona gönderilmezse biz öneriye ret vereceğiz" dedi.

BELEDİYE GİDERLERİ VE TEMİZLİK ARACINA HARCANACAK
Yeniden söz alan Erhan Kılıç borçlanmaların nereye gideceğini açıkladı. Kılıç, "Çekeceğimiz kredinin bir kısmı alacağımız temizlik araçlarında kullanılacak geri kalanlar ise belediyenin ihtiyaçlarında kullanılacak" ifadelerini kullandı.

OY ÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ
Başkan Erhan Kılıç'ın ardından Meclis gündem maddesi oylamaya sunulurken, borçlanma yetkisine AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi 'ret' oyu kullanırken, CHP'li Meclis Üyelerinin 'kabul' oyu sonrası madde oy çokluğu ile kabul edildi.

BU BÜTÇE İLE BELEDİYENİN YÖNETİLMEYECEĞİ ÇOK AÇIK
Maddenin oy çokluğu ile kabul edilmesinin ardından söz alan AK Parti Meclis Üyesi İsa Nezir, Başkan Kılıç'ın belediyeyi devir alırken dile getirdiği 'borçlanma' sorununa kendisinin de dahil olduğunu söyledi. Nezir, "Mali tabloyu daha önce de açıklamıştınız. Çok büyük paraların faize gittiğinden şikayet etmiştiniz. Bu artarak devam ediyor. Çekilecek kredi borcun azaltılması ile ilgili değil bunun arttırılması yönünde bir karar. Bu borcunun tekrar belediyemize kambur oluşturacağı ve bu bütçe ile belediyenin yönetilmeyeceği çok açıktı. Bu belediye size devredildiğinde bu tür şikayetleri sizden de duymuştuk. Tekrar faizin yansıyacak" dedi.

İZMİR'İN EN BAŞARILI BELEDİYELERİNDEN BİRİ HALİNE GELECEĞİZ
Nezir'in borçlanma yetkisinin belediyenin sırtında kambur olacağını söylemesi üzerine söz alan Erhan Kılıç, belediyenin durumunun 2021 yılında daha iyi olduğunu söyledi. Kılıç, "Şu an belediye 2021 yılında iyi durumda. Biz ilk göreve geldiğimizde Buca'nın gerçekleşen bütçesi 220 milyondu biz bu yılı 315 milyon ile tamamladık neredeyse. Bu devlet kurumlarında çok büyük bir büyümedir. Bizde yüzde 40 a yakın bir büyüme oldu. Biz belki 2021 sonlarında 400 milyona kayın bir büyüme yapacağız. Bizim mali tablomuzu bozacak hiçbir durum yok. Çekilecek kredi de gelecekte yapacağım çalışmaları öne çekecek. Bazı durumlarda kurulardaki borçlanmamalar iyi bile olabiliyor. Birkaç yıl sonra yapılacak işlemler daha erken hayata geçiriliyor. Borçlanma yetkisi 100 milyon bile olsa onu çekmek isterim. Menemen Belediyesi bizim bütçemizin yarısı ancak orada 65 milyon bir borçlanma istendi. Şu ana kadar göreve geldiğimizden itibaren personel maaşlarımız ödüyoruz, araçlar alıyoruz… Sizde haklısınız bir meclis üyesi olarak endişelerinizi dile getiriyorsunuz. Ancak bende bir belediye başkanı olarak size rahatlıkla söylüyorum bir sorun yok. Mali disiplin olarak 2021 yılında İzmir'in en başarılı belediyelerinden biri haline geleceğiz" dedi.

Başkan Kılıç'ın belirttiği yüzde 40'lık bütçe büyümesinin olumlu olduğunu ifade eden  AK Parti Meclis Üyesi İsa Nezir, 34 milyonun TL'lik borçlanmanın belediyenin sırtında kambur olacağını belirtti. Nezir, "Sizin söylediğiniz gibi yüzde 40'lık büyüme güzel. Biz daha öncede yatırımlara ayrılan payları söyledik. Siz bize daha önce söylediğinizde de paranın büyük bir kısmının borca gittiğini ve belediyenin borçlarını söylediniz. Biz şu an da diyoruz ki çekilecek 34 milyonluk kredi de belediye sırtında kambura neden olacak" ifadelerini kullandı.

BUCA'NIN GELECEĞİNİ KURTARIYORUZ
Nezir'in ardından yeniden söz alan AK Parti Meclis Üyesi Ekrem Gündoğdu, borçların her geçen gün yükseldiğine dikkat çekti. Gündoğdu, "Biz ilk geldiğimiz görevde 257 milyon borçla devraldığınızı biliyorduk. Siz ilk göreve geldiğiniz de e belediyeyi borçla aldığınızdan serzenişte bulundunuz ancak aynı borçlanma yolunda sizde devam ediyorsunuz. Biz 30-40 sene sonraki çocuklarımızın geleceğini çalıyoruz. Borç yüksele yüksele nereye kadar varacak? Bütçeniz 312 milyon ancak belediyenin borcu 350 milyon. Ekonomideki rakam yüksek… Sizin geliriniz olur 1 milyar, borcunuz o zaman 350 milyon olsun" dedi.

Gündoğdu'nun sözleri üzerine Başkan Kılıç ve AK Partili Gündoğdu arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Gündoğdu'nun iddialarına yanıt veren Kılıç, "Biz Buca'nın geleceğini kurtarıyoruz bunu bilin" diye konuştu.

GERİSİ NE OLACAK?
Kılıç'ın ardından söze AK Partili İbrahim Şengöz girdi. Çekilecek kredinin tam olarak nereye gideceğini bilmediklerini belirten Şengöz, "Muhalefet etmek aslında sizi daha kaliteli biçimde çalıştırmak anlamındadır. Biz buradan AK Parti grubu olarak size söz verdik. Biz eğer alacaksanız 34 milyon TL ile biz varız. Ancak bunun 5 milyonu ile 2 araç alıp, gerisini belediyeye verdiğinizde ne olacağını bilmiyoruz" dedi.

Borçlanma yetkisinin verilmesi sonrası Buca Belediyesi'nin kendi temizlik araçlarına sahip olacağını ifade eden Başkan Kılıç, "Biz nisan sonundan itibaren temizlik araçları ile ilgili herhangi bir ihale yapmayacağız ve kendi işimizi kendimiz yapacağız" diye konuştu.

 ESNAFA YARDIM YOLDA
Pandemi nedeniyle kapalı olan esnaflar hakkında gündem dışı konuşmalarda söz alan Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, belediye olarak esnafa yardım edeceklerini belirtti. Kılıç, "Kafe ve kıraathaneler kapılı bundan dolayı esnafa çok ciddi bir kırılma noktasına gelmeye başladık. Bunun bir iki ay daha devam etmesinin ardından geri dönülemez bir duruma doğru gidecek. Bizde yerel yönetimler sosyal yardımlar ile bir yere kadar desteklemeye çalışacağız ancak merkezi hükümetin de bildiğim kadarı ile yardımları var. Gerçekten esnaf çok zor durumda. Yiyecek ekmek bulamıyoruz diye esnaf var. Bizde belediye olarak pandemi sürecinde kapalı olan ve hiç açamayan işletmeler için az da olsa  belediyenin yapabileceği imkanlar doğrultusunda bir şeyler yapmaya çalışacağız. Pazarcı esnafı içinde yaparız ancak onlar yine de bir şekilde pazarlarını açabiliyorlar. Pandemi oldu diye vatandaşların alış ihtiyacı azalmadı sonuç olarak" diye konuştu.

 
İzmir Büyükşehir Belediyesi felaketin yaralarını sarıyor
 
1 günde 2 kez zehirlendiler! 3 kardeşten 1'inin durumu ağır
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir Büyükşehir Belediyesi felaketin yaralarını sarıyor
1 Şubat günü başlayan şiddetli yağmurun ardından gerçekleşen sel felaketiyle ...
Çiğli'de iletişim giderleri yüzde 10 azaldı
Çiğli Belediyesi'nde Başkan Utku Gümrükçü öncülüğünde başlatılan kurum ...
Büyükşehir ekipleri yaraları sarmak için sahada
Selde evleri ve işyerleri zarar görenler için hasar tespit çalışmalarını ...
 
Bergama'daki antik kanalda temizlik
Üç bin yıllık kadim şehir Bergama'da yıllardır hayal edilen ama bugüne ...
Selçuk'ta sahne çalışmaları devam ediyor
Efes Selçuk Belediyesi Sahnedekiler Tiyatro Grubu çalışmalarına kaldığı ...
Başkanvekili Pehlivan’dan yeni çıkış: Davul başkasında tokmak başkasında olmaz!
Menemen Belediyesi’ne bağlı şirketler olan Meta-Su ve Menaş’ta çalışan ...
 
Güzelbahçe’de esnafa destek
Güzelbahçe Belediyesi, pandemi nedeniyle zor durumda olan esnaftan çevre, ...
Bornova’da sıfır atık hamlesi
Daha temiz bir kent yaratma hedefiyle geri dönüşüm konusunda önemli çalışmalar ...
Başkan Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu'na nergisli ziyaret
Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, Ankara’daki temasları ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva