HABERLER>EKONOMİ
8 Mayıs 2022 Pazar - 13:41

Bu zamanda kaldı mı böylesi... Kafesine iki yıldır zam yapmıyor!

Yaşanan ekonomik krizle beraber yaşam koşulları iyice zorlaşan öğrenciler için Alsancak'ın göbeğinde Şirinbaba çay ve kahve evi öğrencilere destek olarak ucuz ürünler satıyor. Kafesine iki senedir zam yapmayan Nejdet Demirhan, "Biz bu fiyatlara veriyorsak demek ki insanlar fiyatları biraz da kendileri şişiriyorlar. Kahvenin kilosuna 10 TL zam geliyor, bardağa 10 TL zam yapıyorlar. Bunu yanlış buluyorum" dedi.

Bu zamanda kaldı mı böylesi... Kafesine iki yıldır zam yapmıyor!

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – Yaşanan ekonomik krizin ardından içinde bulundurduğu birçok üniversite ile öğrenci kenti olan İzmir’de, öğrenciler geçim sorunlarını derinlemesine yaşıyorlar. Ev kirası başta olmak üzere artışa geçen fiyatlar yüzünden öğrencilerin sosyalleşme alanları epeyce kısıtlandı...

İzmir’de öğrencilerin yaşadığı bu derdin farkında olan ve buna göre hizmet veren bir kafe var... Alsancak’ın ara sokaklarından birinde olan bu kafenin adı ise "Şirinbaba". Kafenin sahibi Nejdet Demirhan, 2017 yılında önce balıkçı, daha sonra çayevi ve son olarak kafeye çevirdiği bu yeri mekanda gençlerle bir araya geliyor ve kendisinin de benzediğini düşünerek "Şirinbaba" ismini layık görüyor kafesine. Müşterilerinin birçoğunun öğrenci olduğunu anlatan Demirhan, bu durumdan çok memnun olduğunu ve gençlerle fikir alışverişinde bulunmanın keyif verdiğini anlatıyor. Yaşanan ekonomik krizin farkında olduğunu belirten Demirhan, elinden geldiğince öğrencilere burs veriyor.

‘BENİM KAFEMDE EKONOMİK KRİZ YOK’
Kendi kafesinde ekonomik kriz olmadığını söyleyen Demirhan, iki senedir hiç zam yapmadığını belirtti. Büyük paralar kazanmak istemediğini ve diğer kafelerde yapılan zamların olağan dışı olduğunu vurguladı. Demirhan, “Benim kafemde ekonomik kriz yok. Benim kafemde zam yok. Ben 2 senedir hiç zam yapmadım. Bizim büyük parada gözümüz yok. Biz bu fiyatlara veriyorsak demek ki insanlar fiyatları biraz da kendileri şişiriyorlar. Kahvenin kilosuna 10 TL zam geliyor, bardağa 10 TL zam yapıyorlar. Bunu yanlış buluyorum. Bizim de kiramız yüksek ama ödüyoruz. Sürümden kazanıyoruz ve büyük para peşinde değiliz. Bir mücadele veriyoruz ve verdiğimiz mücadeleyi yansıtabilmek için bazı şeylere katlanmak gerekiyor. Ölümlü dünya, hepimiz öleceğiz ama adımız kalsın” dedi.

‘ÇOCUKLARI YURT DIŞINA KAÇIRMAMAK GEREK’
Demirhan, öğrencilerin bu zorlu koşullarda okumasının zor olduğunu ancak Türkiye'den gitmemeleri için bir şeyler yapılması gerektiğini belirtti. Öğrencilerin vakit geçirebileceği yerlerde ‘Öğrencinin parasını cebinden nasıl alsak’ düşüncesi olduğunu ifade eden Demirhan, “Bu öğrencilere yazık değil mi? Bu ekonomik koşullarda nasıl okuyacaklar? Kafeye gidip kahve içiyorsun 30 TL. Bu çocuğun aldığı harçlık o kadar zaten. Biz bunu en aza indiriyoruz. O yüzden fiyatlarımız uygun. Öğrencinin cebinde 20-30 TL para varken ‘Bunu nasıl alabilsek’ diye düşünmesek... Bu çocuklar bizim çocuğumuz. Avukat olan çocuğu ofiste çaycı yapmamak lazım. Doktor olan çocukları staj yaparken dayak yedirtmemek lazım. Felsefeciyi yurt dışına kaçırmamak lazım. Biyokimya mezunu çocuklar simit satıyor, sonra yurt dışına kaçıyor” ifadelerini kullandı.

‘BURADA ÖĞRENCİLER PAYLAŞMAYI ÖĞRENİYORLAR’
Kafesine gelen öğrencilerin hiçbirini müşteri olarak görmediğini belirten Demirhan, hafta içi gelen öğrencilerin kafe işlerine yardım ettiğini söyledi. Öğrencilerin bu sayede kafeyi sahiplendiklerini ve günün sonunda ‘yaşam böyle güzelmiş’ deyip paylaşmayı öğrendiklerini ifade etti. Demirhan, ‘arkadaşları’ için “Benim müşterilerim yok, bütün öğrenciler arkadaşım. Kimisine bulaşık yıkatırım, kimisine servis yaptırırım... Burayı ayakta tutmak için hep beraberiz. Özellikle hafta içi öğrenciler geldiğinde kimi bulaşığa giriyor, kimi paspas çekiyor, kimi servis yapıyor... Bu sefer sahipleniyor insanlar mekanı. Sonra diyorlar ki ‘yaşam böyle birlikte güzelmiş’ Paylaşmayı öğreniyorlar” şeklinde konuştu.

‘O ÖĞRENCİ YALNIZ KALSIN İSTEMEDİM’
Bazen kafeye gelen öğrencilerin durumu olmamasını içine sindiremediğini ifade eden Demirhan, son zamanlarda yaşadığı bir olayı şöyle anlattı: 

"Mesela geçen gün bir grup geldi... 6 çay söylediler, biri çay istemedi. ‘Ya oruç ya da parası yok’ diye düşündüm. Çaktırmadan, ‘Bugün çok şanslısın. Bugün 49 kişi girdi sen 50’nci kişisin. İlk 50’ye böyle çay veriyoruz’ dedim. O yalnız kalsın istemedim."

ÖĞRENCİLİĞİ DEVAM EDİYOR
Halihazırda açık öğretime bağlı olarak İngiliz Dili ve Edebiyat’ı okuyan Demirhan, öğrenci dostu olma fikrinin öncelikle kendisinden başladığını belirtti. Aynı zamanda 60’a yakın filmde ve 70’e yakın tiyatroda oynamış olan Demirhan, bu sahne aşkını İngiltere’ye gidince bırakmak zorunda kaldığını anlattı. İngiltere’de bir turizm şirketi genel müdürü iken Türkiye’ye dönen Demirhan, kafenin tasarımının kendisine özgü olduğunu ve Şirinler konseptiyle her sene tasarım değiştirdiğini söyledi. İçeride bulunan her şeyi bit pazarından aldığını söyleyen Demirhan, “Öğrenci dostu olmayı şuradan düşündüm; ben de öğrencilik yapıyorum. Açıktan İngiliz Dili ve Edebiyatı okuyorum. Aynı zamanda sinema sanatçısıyım. Profesyonel olarak 60’ın üzerinde film ve 70’e yakın dizide oynadım. Tiyatro altyapılıyım. Bir dönem Müjdat Gezen, sonra Yılmaz Erdoğan tiyatrosunda oynadım. Sonrasında Üsküdar Sunal Tiyatrosu’nda oynadım. İngiltere’ye gidince tiyatro maceram son buldu. Bodrum’da bir barda çalışırken bir arkadaşla tanıştım. Yanında çalışırken aldı beni İngiltere’ye götürdü. Orada bir turizm şirketinin genel müdürü iken Türkiye’ye döndüm. Kafe için örnek aldığım bir yer olmadı... Tamamen özgün tasarımla yaptım. Gördüğünüz her şeyi bit pazarından topladım. Her sene dekor değiştiriyoruz. Şirinler konseptiyle dekorları her sene değiştiriyoruz” ifadelerini kullandı.

‘PANDEMİDE SOKAĞA ÇIKIP MASKE SATTIM’
Pandemi döneminde kafesini kapatmak zorunda olan Demirhan, o dönemde maske alıp sokakta dolaşıp satış yaptığını söyledi. Demirhan pandemi dönemindeki zorluklarla ilgili "Kafeler kapanınca maske alıp sokağa çıktım, satmaya başladım. Aç kalmadık, açıkta kalmadık... Yetecek kadar para kazandım. Kapalı olduğu halde kirayı da döndürdük" dedi.

DÜNKÜ ÇAY ÜCRETSİZ VE ASKIDA PED KAMPANYASI
‘Dünkü çay ücretsiz’ kampanyasına değinen Demirhan, bu modelin ‘askıda’ modelinin bir farklısı olduğunu söyleyerek, “Ben sabahları saat 6’da kafeyi açıyorum. Sahilde sokakta yatanlar burada çay ve kahvesini içerler ben de ücretini almam. Dilenci olarak hissetmesinler diye böyle yazdım. Bir yerde askıdanın başka modeli” dedi. Demirhan ayrıca kafenin tuvaletinde ‘ihtiyaç halinde anahtar isteyin’ dediği; içinde ped, disk pamuk, yara bandı, ağrı kesici, külotlu çorap olan ecza deposu tutuyor...

Demirhan, son olarak insanların kendisini neden tercih ettiğini diğer kafelere tavsiye olarak şöyle anlattı:

"Bizim öyle internettekiler gibi gösterişte işimiz yok. Ben internete reklam vermedim. İnsanlar yine bizi tercih ediyor. Önemli olan burada; seviyeli, dürüst olman ve yanlış yapmaman. İnsanların seni benimsemesi gerekiyor. İnsanlara kendini anlatabilmen gerekiyor."

 
İzmir'in tarihi tekerrür etti... Yeniden el ele küme düştüler!
 
Arabalı vapur seferlerine koşu engeli
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
8 Mayıs 2022 Pazar 15:02

Ucuz olduğu her halinden belli. Evde makinede yapmak varken ne diye dışarıda içeyim. Kebap mi bu?

Yorumu oyla      3      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gardıroplar artık tadilatla yenileniyor... Eskiler kıymete bindi!
Ağırlaşan ekonomik şartlar nedeniyle yeni giysi alamayan vatandaşlar, ...
Memur-Sen'den 3600 ek gösterge açıklaması
Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) Genel Başkanı Ali Yalçın, ...
Küresel piyasalar enflasyon verilerine odaklandı
Küresel pay piyasalarda gözler gelecek hafta başta ABD olmak üzere açıklanacak ...
 
TÜİK gelir dağılımında son tabloyu açıkladı
Türkiye'de en yüksek gelire sahip yüzde 20'lik grubun toplam gelirden ...
Konsey toplandı... Çiğ süt fiyatları arttı!
Ulusal Süt Konseyi, çiğ süt fiyatlarında yüzde 30 artış yaparak 5.7 liradan ...
Bakan Nebati'den 'enflasyon' açıklaması
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Yüksek enflasyon sebebiyle insanımızın ...
 
Memur ve emekliler ne kadar zam alacak?
TÜİK'in açıklamasına göre dört aylık enflasyon yüzde 31,71 olarak gerçekleşti. ...
Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı
TÜİK nisan ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. TÜFE nisanda yüzde 7,25 ...
Sigaraya yine zam geldi... En ucuzu 25,5 TL oldu!
Ocak ve Mart aylarında yapılan toplam 6 TL'lik artışın ardından sigara fiyatlarına yeni zam geldi.
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva