HABERLER>EKONOMİ
16 Aralık 2015 Çarşamba - 12:11

Bilim Bakanı Işık’tan İzmir’de ‘su’ mesajları!

Bakan Işık kentteki temaslarına EBSO ve DEÜ ortaklığı ile düzenlenen Sanayi ve Su Verimliliği konulu 3. Sürdürülebilir Üretim Sempozyumu’na katılarak başladı. Işık oturumda Türkiye’nin su fakiri bir ülke olduğunu söyledi. Paris Konferansı’nda imzalanan çevre protokolü hakkında ise Işık, “Bu çalışmalarda herkesin ne yapabileceği var. Ama taşına altına elini en çok elini koyması gerekenler gelişmiş ülkelerdedir. Bugün dünyayı en çok kirleyen ülkeler gelişmiş ülkelerdir” diye konuştu.

Bilim Bakanı Işık’tan İzmir’de ‘su’ mesajları!

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, bir dizi temasta bulunmak üzere İzmir’e geldi.

Bakan Fikri Işık kentte ilk olarak Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) iş birliğiyle düzenlenen Sanayi ve Su Verimliliği konulu 3. Sürdürülebilir Üretim Sempozyumu’na katıldı.
 
Dokuz Eylül Üniversitesi 75. Yıl Amfisi’nde gerçekleştirilen toplantıya Sanayi Bakanı Fikri Işık’ın yanı sıra İzmir Valisi Mustafa Toprak, Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü, Prof. Dr. Mehmet Füzün, AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican, ve çok sayıda temsilci katıldı.
 
HERKESİN ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMASI LAZIM
Toplantıda konuşan EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, su ve sürdürülebilir enerji kaynaklarının ülke ve sanayicilerin gelişimi için önemini anlattı. Su kaynaklarının özenli kullanımı için tüm kurumların üzerine düşeni yapması gerektiğine vurgu yapan Yorgancılar, “Bu toplantı geleceğimiz açısından son derece önemli. Kesintisiz üretimi sağlayacak kaynakların oluşması kapsamında ülkeleri zor günlerin beklediğini biliyoruz.  Sanayi 4’e giden yolda su kaynaklarımızın en iyi şekilde kullanılması, hem çevre, hem doğal kaynak kullanımı hem sanayinin gelişimi gibi konularda önemli bir kaynak olacaktır.  Suyun iyi kullanılması açısından tüm kurumların üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.
 
Yorgancılar’ın ardından kürsüye çıkan DEÜ Rektörü Mehmet Füzün ise toplantının önemine vurgu yaparken, “Su olmazsa hayat olmaz, suyun akıllı kullanımı çok önemli. Türkiye’nin su kıtlığı çekecek potansiyel ülkelerden biri olma durumu nedeniyle bu sempozyum çok önemlidir” dedi.  
 
AZİZ SANCAR MUTLULUĞU
Toplantıda konuşmacı olarak kürsüye çıkan Bakan Fikri Işık sözlerine, “İzmir bizim için çok önemli. İzmir’e daha sık gelmeye dikkat edeceğiz” diyerek başladı.
 
Önceki ziyaretinde Nobel Kimya Ödüllü Bilim Adamı Aziz Sancar’ı, kendisine Dokuz Eylül Üniversitesi’nin tanıttığını söyleyen Işık, “Aziz Sancar her birimizin göğsünü kabartan bir isim oldu. Bizim için çok büyük bir mutluluk. Hocamızın Dokuz Eylül’de yer alması üniversitenin bilim insanlarına ne kadar değer verdiği görülüyor. Nobel aldıktan sonra çağırılsaydı bu kadar değerli olmazdı” dedi.
 
GELİŞMİŞ ÜLKELER ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI 
Avrupa ülkeleri başta olmak üzere gelişmiş ülkelerinin dünyayı en çok kirleten ülkeler olduğunu söyleyen Işık, “Şu anda dünyada bir büyüme var. Her ne kadar hızı düşse de bu büyüme yaşanırken eğer tedbir alınmazsa dünya, 100 yılın sonunda 4 derece daha fazla ısınmış olacak. Üzerinde yürüdüğümüz topraklar su altında kalmış olacak. Dünyada bu değişikliği gördüğü için önemli çalışmalar yaratılıyor. KYOTO 2020’de tamamlanacak.  Paris Konferansı’nda alınan karar devreye girecek. Bu çalışmalarda herkesin ne yapabileceği var. Ama taşına altına en çok elini koyması gerekenler gelişmiş ülkelerdir. Bugün dünyayı en çok kirleten ülkeler gelişmiş ülkelerdir. Dolayısıyla en büyük yük onlardadır. Gelişmeye devam eden ülkelere bu yükleri yüklemek haksızlık olur. Kendi gelişimi için çalışmalarını sürdüren ülkelere teknolojik gelişmeleri kullanarak, doğal kaynakları en iyi şekilde kullanması için gelişmiş ülkelerin katkı sağlaması gereklidir” ifadelerini kullandı. 
 
TÜRKİYE İSTENİLEN NOKTADA DEĞİL
Sürdürülebilir üretim kilit bir kavram. En az atıkla ve en yüksek verim sağlanarak sürdürülebilir üretim sağlanır. Eğer siz, bir birim üretim yapılırken iki birim enerji harcıyorsanız; bu sürdürülebilir üretim değildir. Biz burada istenilen seviyede değiliz.  Japonya bu üretimi yaparken 0.75 enerji harcıyor. Türkiye’de bu rakam maalesef 1.50’lerde. Türkiye enerji yoğunluğunu azaltmak durumunda. Biz bunun için Enerji Bakanlığımızla çalışmaları sürdürüyoruz. Biz artık verimsiz elektrik motorlarının sanayide kullanılmasını istemiyoruz. Hem ithal ediyoruz. Hem çok fiyat ödüyoruz, hem de fazla enerji harcıyoruz. Bunu Kayseri’de başlattık. Girdiyi minimize etmek ve bu girdinin atığının da minimize edilmesi sürdürülebilirlik için en önemli bileşendir. 1 birim üretim için 50 ton su kullanmak yerine çok daha düşük su kullanmak gerekir” şeklinde konuştu.


TÜRKİYE SU FAKİRİDİR
Ülkenin su potansiyelini değerlendiren Işık, “Türkiye su zengini bir ülke değildir. Türkiye su noktasında fakir diyebileceğimiz bir ülkelerden biridir. Türkiye’nin kişi başına düşen su miktarı bin 519 metreküp olması, su sıkıntısı çeken bir ülke olduğunu gösteriyor. Bu rakam 2030 yılında bin 120 metreküpe düşecek. Suyun ne kadar verimli kullanmamız gerektiğiniz anlamamız gerekiyor. Tarımda az suyla çok daha fazla üretimin yollarını aramalıyız” dedi.
 
BİLİMİ SOSYAL FAYDAYA DÖNÜŞTÜRECEĞİZ
Gelecek nesillere daha iyi bir ülke bırakılması için herkesin sorumlu olduğunu söyleyen Bakan Işık, ”Bu ülke bize sadece ecdattan emanet değildir. Gelecek nesillere en iyi bir ülke bırakmak bizim sorumluluğumuz. Bunu söylem olarak ifade etmek kolay ama hayata geçirmek için daha fazla çalışmamız lazım.  Biz bunu yenilikçi üretimle başarabiliriz. Biz üretim stratejimizi '3 Y' olarak belirledik. Yerli, yenilikçi ve yeşil üretim. Bu çalışmalarda en önemli kaynağımız üniversitelerimizdir. Üniversite-sanayi işbirliği, ülke geleceği için en temel faktörlerinden biridir. Artık bilim, bilim içindir anlayışını bırakıp sosyal faydaya dönüştüreceğiz” dedi.
 
GÜN BOYU PROGRAM 
Fikri Işık, İzmir programı kapsamında sempozyumun ardından Kemalpaşa’da Organize Sanayi Bölgesi’ni ve Kemalpaşa Belediyesi’ni ziyaret edecek. Kemalpaşa turunun ardından Dokuz Eylül Üniversitesi DEPARK hizmet binası açılışını gerçekleştirecek Işık, EBSO tarafından organize edilen özel meclise katılmasının ardından kentten ayrılacak.

 
Potanın yıldızları Karşıyaka'da ortaya çıkıyor
 
İzmir'de lokum can aldı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bostanlı'da yine indirim günleri: Pırlantada bile...
İzmir'de 18 Aralık Cuma günü başlayacak ayışveriş festivalinde, yeni yıl ...
Örtülü ödenek Kasım ayında rekor kırdı!
Kasım ayında örtülü ödenek olarak bilinen gizli hizmet gideri yüzde 90 ...
TTO’dan Bayırbucak tepkisi: İran gezisi iptal
19-24 Aralık’ta İran’a iş gezisi yapmayı planlayan Torbalı Ticaret Odası ...
 
2016'da kimin maaşına ne kadar zam gelecek?
Şirketler, yeni yılda asgari ücretin 1.300 liraya çıkarılması halinde, ...
Emekliye Ocak ayında 100 lira zam
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, SSK ve BAĞKUR emeklilerine 2016 yılı ...
Salihli TSO 54 girişimci adayını mezun etti
Salihli Ticaret ve Sanayi Odası’nın düzenlediği eşzamanlı iki girişimci ...
 
İTO Başkanı Demirtaş’tan vergide teşvik önerisi
İzmir Ticaret Odası, yeni yılla birlikte yürürlüğe girecek e- tebligat ...
Travel Turkey yüzleri güldürdü!
10 - 13 Aralık 2015 tarihleri arasında düzenlenen 9. Travel Turkey İzmir ...
Kültürpark'ta Souvenir zamanı
Her yıl binlerce Egelinin büyük ilgi gösterdiği SOUVENIR Hediyelik Eşya ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva