HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
28 Mart 2021 Pazar - 09:03

Başkan Tugay o görüntüler için konuştu: Karşıyaka Çarşısı günah keçisi mi?

Pandemi sürecinde her vaka artışında sıkça gündeme getirilen 'Karşıyaka Çarşı'da yoğun kalabalık' görüntüleri hakkında konuşan Belediye Başkanı Cemil Tugay, "Bence yüksek risk yaratan bir durum değil. Açık bir alan ve insanlar hareketli. Üstelik tamamına yakını maskeli… Çarşımızın insanları hasta ettiğine dair iddialar gerçekleri yansıtmıyor" dedi

Başkan Tugay o görüntüler için konuştu: Karşıyaka Çarşısı günah keçisi mi?

EGEDESONSÖZ - Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, SonSöz TV'nin konuğu oldu. Gazeteci Fatih Yapar'ın sorularını yanıtlayan Başkan Tugay, gündeme dair açıklamalarda bulundu. Üçüncü dalganın yaşandığı pandemi sürecinden Karşıyaka'da gerçekleştirilen desteklere, salgın sürecinde Karşıyaka Çarşı'da görülen kalabalıklara yönelik gerçekleştirilen eleştirilerden Karşıyaka Stadı ile ilgili konulara kadar bir çok farklı konu hakkında görüşlerini açıklayan Tugay, deprem sonrası Anadolu Caddesi'ne dikkat çekti.

İNSANLARI ÇOK CİDDİ ŞEKİLDE ENDİŞELENDİRİYOR
Son dönemlerde artan koronavirüs vakalarını hekim kimliği ile değerlendiren Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, yabancı kaynakların daha doğru bilgiler verdiğini ve kendisinin sıklıkla onları takip ettiğini belirtti. Tugay, "Durum oldukça endişe verici gözüküyor. Hekim gözüyle olan biteni sağlıkçıların edinebildiği bilgilerin bundan sonraki aşamada insanları düşündürdüğü bakış açısıyla söylüyorum. Türkiye'nin dışında da bir şeyler oluyor. Baktığınız zaman çok gelişmiş ülkelerde endişe verici gelişmeler yaşanıyor. Hasta sayıları kontrol edilemiyor. Bunun nedeni, yeni virüs mutasyonlarının çıkmış olması ve bunların aşıya karşı dirençli olduğu. En dramatik olduğu Brezilya. 3 bini aşkın günlük vefat sayısı var. Herhangi bir yerde çıkan virüslerin diğer ülkelere çok kolay yayıldığını gördük. Şu an vaka sayısının artmış olmasının nedeni de İngiltere kaynaklı mutasyonlu virüsün ülkemizde etkisini göstermiş olması. Brezilya da üç farklı mutasyonlu virüsten de bahsediliyor. Tek tük görünenler, tam yayılmış durumda değil. Yabancı kaynaklardan okumaya çalışıyorum. Oralarda bilimsel kaynaklar daha somut ve doğru veriler veriyorlar. Bizim Türk Tabipler Birliğimiz de konuyu çok yakından takip ediyor ve bilgilendirmeler oluyor. Tabii herkes her şeyi açıklayamıyor ve konuşamıyor, böyle bir durum da söz konusu" dedi.

DENETİMDE BİZLERE DÜŞEN SORUMLULUKLAR VAR
Vatandaşların alması gereken tedbirler de olduğuna işaret eden Başkan Tugay, şu ifadeleri kullandı: "Pandemi ile ilgili yasakları ve kararları biz alamıyoruz. Denetimde bizlere düşen sorumluluklar var. Esnaf ve pazaryerleriyle ilgili konulan kuralları ve bunlara uyulup uyulmadığını denetliyoruz ancak sokaktaki vatandaşı denetleyemiyoruz. Biz bunu kolluk kuvvetleriyle çözelim diye düşünürsek, bunu böyle çözemeyeceğimizi söylüyoruz. Burada herkes doğru şeyi yapmalı. Kapalı ortamda maskesiz olmamak, yakın temas içinde bulunmamak, uzun süre kapalı ortamda kalmamak yapılması gereken en önemli şeyler.  Vücudumuzu korumak için üşütmemek, alkol ve tütün mamulleri kullanılmamak gerekiyor. Eleştirilerde tek hata yapıldığını düşüyorum. Açık alanlarda insanların kalabalık olması çok önemli değil. Sabit pozisyonda maskesiz ve birbirlerine yakın olmaları tehlikeli bir durum ancak kapalı alanlar, açık alanda 10 kat daha tehlikeli. Biz de pandeminin başından beri daha fazla açık alan oluşturmak için çok çalıştırıyoruz. Mümkün olduğunca kapalı alanlardan açık alanlara çekelim diyoruz insanları. Karşıyaka Çarşısı ile ilgili takıntılı durumu doğru bulmuyorum."

KARŞIYAKA, İZMİR'İN PANDEMİDE EN İYİ İLÇELERİNDEN OLDU
Karşıyaka Çarşısı'nda görüntülenen kalabalık ile ilgili haksızlık yapıldığını vurgulayan Başkan Tugay, "Bence ifade edildiği kadar yüksek risk yaratan bir durum değil. Açık bir alan ve insanlar hareketli. Hemen hemen hepsi maskeli. Bu yüzden Karşıyaka Çarşı'sının insanları hasta ettiğine inanmıyorum. Yukarıdan o fotoğrafı çeksen, insanların mesafeli olduğunu, maske takmayanın neredeyse hiç olmadığını görürüz. Günah keçisi olarak gösterilen yerlerden bir tanesi oldu ancak Karşıyaka, diğer iller ve ilçelere oranla daha düşük bir hasta oranına sahip oldu. Sadece deprem sonrasında bir artış yaşandı ancak o da o anın paniği olmasından dolayı. Biz geri kalan süreçte İzmir'in en iyi ilçelerinden bir tanesi olduk" dedi.

PANDEMİ VE DEPREMDE 4-5 MİLYON LİRALIK YARDIM YAPTIK
Pandemi ve deprem sonrası yapılan yardımların 4-5 milyon TL'yi geçtiğini belirten Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, bu yardımların rekor olduğunu vurguladı:

"Toplam sosyal yardım kapsamında yapılan yardım 4-5 milyon TL'nin üzerindedir. Bunun bir rekor olduğunu düşünüyorum. Sadece deprem ve kira yardımı 1 milyon TL'yi geçti. Toplam miktarını hesaplamış değilim ancak kabaca düşündüğümüzde en az 5 milyon TL'yi buluyordur.  Aracı olduklarımızla birlikte 7-8 milyon TL'yi bulmuştur. Karşıyaka dayanışması platformu üzerinden vatandaşları birleştirdik, ihtiyaç sahibiyiz diyen vatandaşların gerçekten doğru söyleyip söylemediğini inceleyen bir taraf olduk. Olabildiğince bunlara sivil toplumun desteğiyle cevap vermeye çalışıyoruz. Binlerce insana ulaştık, bu platform üzerinden. Aynı insanlara 3 veya 4 kez yardım ettiğimiz de çok oluyor."

200 BİNA AĞIR VE ORTA HASARLI OLARAK TESPİT EDİLDİ
30 Ekim tarihinde İzmir'de yaşanan deprem sonrası Karşıyaka Belediyesi olarak ilk hasara tespitlerini yaptıklarını belirten Belediye Başkanı Cemil Tugay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim ilk üç günde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzün ekiplerinin önce Manavkuyu'da inisiyatif aldık. O günlerde binlerce personelimiz Bornova ve Bayraklı'daydı. Biz o dönemlerde Çevre ve Şehircilik İl müdürlüğümüz ile konuşup yetki alarak kendi personelimizle ilk çalışmayı yaptık. 3 bin 200 binada tespit yapıldı ve bildirimler, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne iletildi. Şu an 200 civarında ağır ve orta hasarlı bina tespit edildi Karşıyaka'da. 1000 bina ise gerçekten hasarlı görüldü. Hafif hasarlılar ile ilgili şey yapmaya ihtiyaç duyulmadı ancak ağır ve orta hasarlılar boşaltıldı, boşaltılamayanların da boşaltılması talep edildi. O yönde tebligatlar yapıldı. Boşaltılan binalar yıkılıyor. Orta hasarlılar ile ilgili bir yıllık süreç içinde  binaların güçlendirilmesi halinde tekrar yerleşebileceklerini söylüyor bakanlık. Genelde güçlendirmeyi tercih ediyor, orta hasarlılar. Şu anki durum bu."

300 METREYE KADAR ALÜVYON ZEMİN MEVCUT
Karşıyaka'da zarar gören yapıların yoğunlukta bulunduğu Anadolu Caddesi'ndeki durum hakkında da bilgi veren Başkan Cemil Tugay, şunları söyledi:

"Benim de en çok cevabını aradığım konuydu bu. Deprem Çalıştayı çok değerli oldu ve ben güçlendirmeye çok sıcak bakmıyordum eskiden. Güçlendirme çok dahaa düşük maliyetli. Güçlendirmede, binanızın mimarisi ile oynamıyorsunuz, eski evinizde oturabiliyorsunuz. Problemin ne olduğuna bağlı tabii ki buradaki tercih. Bulunulan bölgelerde zemin sorunları da var. Zeminle ilgili gerekli çalışma yapıldıysa, o önemli.  Anadolu Caddesi'nin olduğu bölgede hasarlar daha çok, yukarı bölümlerde ise hasar daha az.  Anadolu Caddesini altında alüvyon ağırlıklı zemin var. Alaybey bölgesinin zemini daha güçlü. Binalar eski olmasına rağmen hafif hasarla atlatan bir bölge Alaybey...  Karşıyaka İskeleden itibaren Mavişehir'e kadar olan bölge alüvyon zemine sahip.  Bazı yerlerde 300 metreye kadar sırf alüvyon zemin mevcut. Buna göre bir zemin çalışması yapılmalı."

KARŞIYAKA STADI İÇİN ADIM ATMASI GEREKEN YER, BAKANLIKTIR
Karşıyaka Stadı için bekleyişlerinin sürdüğünü belirten Başkan Tugay, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü: "Karşıyaka Stadı ile ilgili sıkıntılar devam ediyor. AK Parti kongreleri vardı, kabine değişiklikleri vardı, bunlar konuşuluyordu, o yüzden beklemedeydik. Kulübün yaptığı gözden geçirme süreci tamamlandı. İş paylaşımının yapılması için bakan ile görüşüp uzlaşılması lazım. Biz bekliyoruz, bakanlıktan bize bir hamle gelmeli. En son biz, biraz zorlayan tarafa döneceğiz. O stadın yapımı ile ilgili Tunç başkanın ağırlıklı olarak, yapım sürecini yaparız, diye söylemi var. Benim de gerekirse taş taşırım, diye söylemim var. Bakana, yapım işini tamamen bize bırakabilirsiniz dedik. Şu anda adım atması gereken yer, bakanlıktır. Birkaç defa gelecek diye haber aldık ancak sonrasında iptal oldu."

EKONOMİ KÖTÜ GİTTİKÇE, BUNDAN ETKİLENMEMEK MÜMKÜN DEĞİL
Siyasi doğruları üzerinden çalışmalarını yürüteceğini belirten Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, zor şartlarda belediyecilik yapmaya çalıştıklarını söyledi: "Ödemeler disiplinize edildi. Hepimizi çok zorlayan şartlar var. Genel olarak ekonomi kötüye gittikçe bundan etkilenmemiz mümkün değil. Elimizden geldiğince yatırımları kısmadan çalışmalarımızı sürdürmeye çalışıyoruz. Ancak oldukça zor şartlarda belediyecilik yapmaya çalışıyoruz. Bütün bunlara rağmen iyi bir performans gösterdiğimizi düşünüyoruz. Ben iyi hizmetler yapmak için belediye başkanı oldum ve bunları yerine getirmek için hayatımda çalışmadığı kadar çok çalışıyorum.  Burada ailemin desteği çok büyük. Çevremde problem var gibi gösteriliyor ancak böyle bir durum söz konusu değil. Pek çok yerde problem var, bizimkiler körükle köpürtülüyor ve büyükmüş gibi gösteriliyor. Gerçekten memnuniyet oranı çok yüksek. Biz görevimizi hakkıyla yerine getiriyoruz. Gerçekleri  ne kadar çarpıtabilirsiniz ki... Siyasete birilerini aşağıya çekip onun koltuğuna oturmak için her türlü edepsizliği ve hainliği yapmak olarak mı göreceğiz? Hepimiz sonuçta bu görevden ayrılacağız. Doğrudan şaşmadan çalışmak önemli. Herkesin çektiği yöne gitsek, ne olduğu belli olmayan bir durum ortaya çıkar. Çok yakınımızda gibi görünüp de art niyetli olduğunu gördüğüm insanların yaşadığı hem hayrete düşürüyor, hem incitiyor beni. Bu kadar alçalmamak gerekir. Ben asla isim vermem ama zaten bunlar bilinir. Başkalarını karalayarak siyaset yapılmaz, bu hepimizi kötüye götürür. Çalışıp bir şey yapmak isteyen insanlara destek olunabilir. Ancak kendileri bir şey yapmıyorlar ve rakip olarak gördükleri insanları karalayıp zor duruma düşürme fikrine inanıyorlar. Ben bunun bir parçası olmayacağım. Çalışmaya devam edeceğim."

 
Endonezya’da kiliseye bombalı saldırı
 
CHP'li Bakan İzmir'in 18 yıllık ÇED başvurularını yayınladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Selvitopu, tartışmada son noktayı koydu: O parkta semt evi olmayacak
Yeni düzenlemelerde bulunmak için çalışma başlatılan Esenyalı mahallesindeki ...
Bayraklı'da parke taşı seferberliği
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal'ın ilçe genelinde başlattığı yol-kaldırım ...
Konak Belediyesi'nden 'yeşil' işbirliği
Konak Belediyesi ve TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, daha ...
 
Başkan Kılıç'tan zehir zemberek açıklama: 'FETÖ referansı' çıkışı!
Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, tartışmalara neden olan benzinlik istasyonu ...
Orman Haftası’nda Menemen’de yüzlerce fidan dikildi
21-26 Mart Orman Haftası nedeniyle Menemen’de yüzlerce dut fidanı toprakla ...
Karşıyaka'da halef selef karşı karşıya: Gündem 'kamu zararı'
Karşıyaka Belediyesi'nde çıkan 'arsa satışı' ve 'şantiye alanı' tartışmaları ...
 
Büyükşehir’den muhtarlara afet eğitimi
İzmir Büyükşehir Belediyesi 30 ilçede muhtarlara yönelik başlatılan yangın ...
Küba - İzmir ilişkileri güçleniyor
Küba’nın Ankara Büyükelçisi Luis Alberto Amoros Nunez, Büyükşehir Belediye ...
İzmirli Kadın yönetmenin uluslararası başarısı
Bornova Belediyesi'nin Film Ofisi’nin yapım desteği verdiği bir film daha ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Her genel başkan 'lider' olamıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva