HABERLER>EKONOMİ
23 Mart 2022 Çarşamba - 15:21

Başkan Toprak’tan süt zammını eleştirdi... Bu bir döngü!

Sütün litre fiyatının 1 Nisan’dan itibaren 5,70; destekleme priminin 1 lira olmasıyla 6.70 liraya çıkmasını değerlendiren Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Uğur Toprak, “Üretici açısından tatmin edici bir rakam değil, çünkü maliyetler yerinde durmuyor. Hem süt ürünlerinin fiyatları artacak, hem de pahalılık yüzünden piyasaya taklit ve tağşişli daha çok sürülecek” dedi

Başkan Toprak’tan süt zammını eleştirdi... Bu bir döngü!

MUHİTTİN AKBEL / EGEDESONSÖZ – Ulusal Süt Konseyi’nin aldığı kararın, üç bakanlığın temsilcilerinden oluşan Gıda Komitesi tarafından kabul edilmesiyle bir litre sütün fiyatı, 4,70 liradan 5,70 liraya çıkarıldı. 20 kuruşluk destekleme primi de 1 liraya çıkarılmıştı. 1 Nisan’dan itibaren uygulanacak yeni tarifeye göre bir litre sütten 6,70 lira para kazanacak olan üreticinin bu rakamla mutlu olmadığını belirten Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı İbrahim Uğur, “Yem başta olmak üzere temel girdi maliyetleri durdurulmadığı takdirde en kısa zamanda başa dönülür. Ayrıca hem süt ürünlerinin fiyatları artar, hem de piyasadaki taklit ve tağşişli ürünü daha çok görürüz” açıklamasında bulundu.

SÜTTEN SONRA MALİYET KALEMLERİNİN DE ZAMLANMASI KAÇINILMAZ
Sütün zamlı tarifeden satışının başlamasıyla birlikte süt ürünlerinde ciddi zam olacağını belirten Başkan İbrahim Uğur Toprak, “Sütün litresinin, destekleme primi hariç 5,70 lira olması üretici açısından bir dert, tüketici açısından ayrı bir dert. Üreticiler açısından bakıldığında rakamın, yeterli olmadığını görüyoruz” dedi ve şu değerlendirmelerde bulundu:

“Eski fiyatlar, hakikaten maliyetleri karşılamaktan uzak, çok düşük kalmıştı. Haliyle insanlar süt veren hayvanlarını kesime gönderdi. O kadar çok süt hayvanı kesime gönderildi ki, bu sebepten dolayı piyasadaki süt miktarında önemli bir düşüş oldu. Sütün azalması, zaten piyasadaki süt ürünlerinin fiyatlarının artmasına yol açmıştı. Şimdi süte zam yapıldı ve süt ürünleri daha çok zam alacak. Maliyet kalemlerine de zamlar gelecek. Bu kaçınılmaz bir şey. Maliyetlerdeki artış, süt ürünlerine ekstra yansıyacak. Bu durum, süt ürünlerine erişimi zorlaştıracak. O zaman, taklit ve tağşişli süt ürünlerine olan talep artacak. Bu bir senaryo değil, her zaman yaşadığımız bir durumdur.”

BUGÜN SÜT ÜRÜNLERİ, YARINA GÖRE ÇOK UCUZ KALACAK
TÜİK’in açıkladığı oran dikkate alınsa bile yüzde 60’ın üstündeki gıda enflasyonunun tüketiciyi ezip geçtiğine vurgu yapan Başkan Toprak,  sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sonuçta olan yine tüketiciye olacak. Üretici, binlerce süt veren ineğini kesime göndermekten şimdilik vazgeçti. Yeni süt fiyatı, inekleri kesimden ne kadar zaman diliminde kurtarabilir? Diğer deyişle, yeni fiyat, hayvanların kesimini ne kadar önleyebilecek? Bence yeni fiyat, süt hayvanlarının kesime gitmesini engellemedi, sadece bir süreliğine öteledi. Şu unutulmamalı ki, süt-ot paritesi 1,3 olarak dikkate alındığında, sütün litresinin 7,70 lira olması lazım. Süte zam olmadığı halde periyodik olarak yem fiyatları arttı. Süte zam gelince, hiç kuşku yok ki, yem fiyatlarına zam yapılacak. Sonuçta en kısa zamanda da başa, yani bugünlere dönülecek. Bugün tükettiğimiz süt ve ürünleri, yarınlara göre daha ucuz kalacak.”

 
Göztepe'ye Danimarka'dan talip çıktı
 
Türkiye'den S-400 açıklaması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Et kuyruğuna çözüm 'zam yapmak' oldu
Et ve Süt Kurumu’nun kırmızı ette satış fiyatına yüzde 48 oranında zam ...
Kur korumalı mevduat ödemeleri başladı
Hazine ve Maliye Bakanlığı, kur korumalı mevduat hesabı uygulamasında ...
Bakanlık'tan et fiyatlarına ilişkin açıklama
Tarım ve Orman Bakanlığı, Et ve Süt Kurumu'nun, kırmızı ve beyaz et ürünlerine ...
 
Turizmciler yeni sezon hedeflerini masaya yatırdı
İzmir'in turizm pazarındaki payını artırmak amacıyla düzenlenen İzmir ...
Mart ayının tüketici güven endeksi belli oldu
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mart ayına ilişkin tüketici güven endeksini ...
Rakamlar açıklandı: İşsizlik azaldı!
Türkiye'de işsizlik oranı, 2021'de bir önceki yıla göre 1,1 puan azalışla ...
 
İki ilde acele kamulaştırma kararı
Giresun'un Dereli, Espiye ve Tirebolu ilçeleri ile Ankara'nın Bala ilçesindeki ...
Kur korumalı mevduata teşvik!
Kur korumalı mevduat sistemine ilişkin yürürlüğe giren yeni kararla, vade ...
BDDK’dan bankalara TL uyarısı
BDDK, yurt dışı piyasaya TL veren şirketler için bankaları uyardı.
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
5 Haziran Dünya Yeşil Yıkama Günü!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmir, Bodrum'a kucak açmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Alevi köylerine cami yapmak…
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yeryüzü kaosa sürüklenirken
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva