HABERLER>POLİTİKA
17 Ağustos 2021 Salı - 17:55

Başkan Soyer’in AFAD eleştirisine yanıt: Teessüf ediyorum!

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in İzmir depreminin yaşandığı dönem AFAD’ın geç kaldığı yönündeki sözlerine tepki gösterdi. Çataklı, “Teessüf ediyorum. Yakışmadı” dedi.

Başkan Soyer’in AFAD eleştirisine yanıt: Teessüf ediyorum!

EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in 30 Ekim’de yaşanan İzmir depreminden sonra belediye çalışmalarını anlattığı açıklamaları tartışmalara neden oldu. Başkan Soyer, “Depremden 5 saat sonra çadırları kurduk, AFAD ertesi gün kurabildi” ifadelerini kullandı.

Soyer’in açıklamalarına İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı tepki gösterdi. Çataklı, “Kastamonu Bozkurt’tan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanına teessüf ediyorum. İzmir depreminde 4 saat 14 dk sonra ilk çadırı kuran AFAD adına da teessüf ediyorum. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanına yakışmadı” açıklamasını yaptı.

SOYER NE DEMİŞTİ?
Independent Türkçe’ye konuşan Başkan Soyer şunları söylemişti:

“İzmir 2020 yılının sonunda ve 2021 yılında afetlerle mücadele etti. Başkanlığınız döneminde afet yönetimi konusunda belirli bir tecrübeye sahip oldunuz. İzmir, afetlerin öncesinde ve sonrasında hangi adımları attı?

Biz seçildikten sonra Deprem Afet Daire Başkanlığı ve İklim Değişikliği Daire Başkanlığı ve Toplum Sağlığı Daire Başkanlığı'nı kurduk. Bugünden bakında iyi ki böyle yapmışız diyorum. Çünkü asıl mesele, krizde koordinasyon meselesi. Biz pandemi çıktığında Toplum Sağlığı Daire Başkanlığımız vasıtası ile hemen bir bilim kurulu kurduk. Ve o bilim kurulundan İzmir'de sağlıkçıları, doktorları, akademisyenleri bir araya getirip sürekli toplanmalarını ve bize her gün rota çizmelerini istedik. Böyle bir koordinasyon ile yürüdük pandemi sürecinde.

Deprem sürecinde ise bir başka yapı vardı. Gördük ki depremin arkasından muazzam bir destek geliyor. İzmir ve Türkiye'nin her yerinden. Asıl odaklanmamız gereken meselenin bu yardımların doğru zamanda, doğru yere ulaşmasını sağlamak olduğunu gördük ve buna konsantre olduk. Kısacası bir kriz yönetiminin bütün ağırlığının gelen yardımların koordine edilmesi olduğunu düşündük. Çünkü yardıma erişmekte bir sıkıntı yoktu. Ne istesek insanlar gönderiyordu. Ulaştırıyordu bir biçimde. Mesele onu gerçekten ihtiyaç sahibine ulaştırmak ve yapılan yardımın bir zerresinin, bir kuruşunun zayi olmasını engellemekti. Bunu başardık.

Depremden 5 saate sonra bir yerel yönetim olmamıza rağmen ilk çadırları kurmuştuk. AFAD ertesi gün kurabildi. AFAD'ın asıl işi bu ama onlar ertesi gün kurabildiler. Herkesi işin içine dahil ederek yol almaya çalıştık. Odalar, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları, dernekler… Sadece belediye olarak biz yaparız demedik. Tam tersine mümkün olduğu kadar geniş bir zemin oluşturmamız gerektiğini düşündük. Ve öyle yol aldık.

Burada tabi aksayan neydi onu da söyleyeyim. İlk günden itibaren bir basın toplantısı yapmaya karar verdik. Dedik ki her gün ne yaptığımızı anlatalım ki şeffaf bir biçimde vatandaş görsün, duysun. Sahipsiz olmadıklarını anlasınlar. O arada duyduk ki AFAD ta kendi içerisinde toplanıyor. Fakat biz yokuz.

 Biz de kendi başımıza bir basın toplantısı yapıyoruz. Bir tane mikrofon var. O da Halk TV'nin mikrofonuydu galiba. Ben Halk TV'ye konuşuyorum işte. Böyle 3-5 gün geçti. Ondan sonra Bakan Bey aradı, 'toplantımıza siz de gelin' dedi.

Asli görevi mevzuat gereği afet yönetimi olan kurumların çok daha fazla fikre, katkıya, desteğe açık olması lazım. Örnek şu; depremden 30 gün sonra 30 Kasım'da, biz son çadırı da söktük. Böyle bir şey yaşanmadı Türkiye'de. Herkes konutlara yerleşti. Bu nasıl oldu? Şimdi AFAD'ın veya hükümetin olaya bakışı, 'Konteynerlerimiz var, konteynerlerimizi koyacağımız bir yer bulalım, konteynerler yapılsın, gelsin, yerleştirilsin ve insanları konteynerlere sokalım' şeklinde idi. Oysa biz ne tür çözümlerle daha fazla vatandaşı memnun edebiliriz sorusunun yanıtına kafa yorduk. Çünkü o konteynerlere çıkmak istemeyen insanlar olabileceğini düşündük. Nitekim öyle oldu.1000 tane konteyner kuruldu, en yüksek 178'di. Konteynerler boş kaldı”

 
Aşıda çip var demişti... Ventilatöre bağlandı!
 
Minibüsçü kavgası... Karabağlar ringe döndü!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
18 Ağustos 2021 Çarşamba 10:02

Geç kalmadı. Talimatla geç gönderildi

Yorumu oyla      2      3  
Vatandaş rıza 17 Ağustos 2021 Salı 20:36

Aman hizmet yapmak için organize olmayınız,sen ben kavgası artık iki kesimde inandırıcı değil, boşuna kuru söz düellosu yapmayın bu işlerden oy hesabı yapanlar sandıkta kayıp olur gider...

Yorumu oyla      3      3  
Balaban 17 Ağustos 2021 Salı 18:30

SN. Tunç Soyer bey, İZMİR büyükşehir belediye başkanlığı gömleği size çok büyük gelmişe benziyor, ikibuçuk senedir hatırlarda kalacak çivi bile çakamadınız.Hep cek cak larla günü geçiştiriyorsunuz. Böylede devam edeceğe benziyor, dolayısıyla önümüzdeki seçimde sizin olmayacağınız ÇOK KESİNDE partiniz bile ÇOK ZORLANACAK!!!!

Yorumu oyla      8      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şentop, Güney Koreli mevkidaşıyla görüştü
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Güney Kore Meclis Başkanı Park Byeong-Seug ile bir araya geldi.
'Barış istiyorsan daima savaşa hazır olmalısın'
İDEF’21 15'inci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı Açılış Töreni'nde konuşan ...
Mülteci resti: İmza atmayacaksın Erdoğan!
Kılıçdaroğlu, sığınmacı tartışmalarıyla ilgili, "Avrupa liderleri 'Afganistan ...
 
CHP'li Beko'dan altın madeni tepkisi
ÇED izninin mahkemelerce iki kez durdurduğu şirketin Dikili Çukuralan ...
CHP'li vekillerden 'kredi' isyanı... Binlerce İzmirlinin hayatı tehlikede!
Cumhuriyet Halk Partisi Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi ve İzmir Milletvekili ...
İYİ Parti’den Büyükşehir'e yakın takip! ‘Çalışmaların yüzde 70'i tamam’
Millet İttifakı adayı olarak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen ...
 
DEVA İzmir'den temizlik etkinliği
Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi İzmir İl Yönetimi, genel merkez Gençlik, ...
'Afganistan'da askerimizin can güvenliği yok'
CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) dün Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında ...
Bahçeli'den Afganistan açıklaması
Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, "Afganistan’daki ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Latife Hanım'la '3 dakika' süren tek röportaj!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Muhalefete muhalefet…
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
‘Paranın içinden geçmişler...’
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva