HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
5 Haziran 2023 Pazartesi - 12:49

Başkan Soyer'den körfez mesajı: Yüzme heyecanını hep birlikte yaşayacağız!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İZSU’nun körfezde sığlaşma kaynaklı koku sorununun önüne geçilmesi için yürüttüğü dip tarama çalışmalarını ve Çiğli Arıtma Tesisi’ndeki iyileştirme faaliyetlerini inceledi. Önümüzdeki günlerde temeli atılması planlanan 4. Faz ile birlikte yüzülebilir Körfez için dev adımlar atıldığını ifade eden Başkan Soyer, “Diliyorum önümüzdeki süreçte Körfez’de yüzme heyecanını hep birlikte yaşayacağız” ifadelerini kullandı.

Başkan Soyer den körfez mesajı: Yüzme heyecanını hep birlikte yaşayacağız!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde İzmir Körfezi’nin geleceği için tarihi projeleri hayata geçiren İZSU Genel Müdürlüğü’nün Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’ni ziyaret etti. Başkan Tunç Soyer’e eşi Neptün Soyer’in yanı sıra İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu, İzdoğa A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Güven Eken ve İZSU bürokratları eşlik etti.

Başkan Soyer, ziyaret kapsamında Çiğli Atık Su Artma Tesisi’nin deşarj noktasından tekneye binerek İZSU tarafından körfezde sığlaşma kaynaklı koku sorununun önüne geçilmesini sağlayacak dip tarama çalışması ve Çilazmak Dalyanı Restorasyon Projesi hakkında bilgi aldı.


 
“İZSU restorasyon sürecini bir senede çok önemli bir noktaya getirdi”
İnceleme sonrası çalışmalar hakkında konuşan Başkan Soyer, “İZSU ekibimiz, geçmiş senelerde genellikle göz ardı edilmiş Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nin restorasyon sürecini bir senede çok önemli bir noktaya getirdi. Öncelikle günde 600 bin metreküp su arıtan tesise 4. Faz ünitelerinin ilavesiyle ilgili çok önemli bir adım atıldı. Önümüzdeki günlerde de temel atma töreni gerçekleşecek ve 600 bin metreküp kapasiteye 200 bin metreküp daha ilave edilecek. İlk 3 etabın restorasyonu tamamlandı. Kanal çıkışında, Körfez’e çıkan deşarj noktasında derinleştirme çalışmaları yapıldı. Eskiden biriktirilen çamurların rehabilitasyonu ve kireçlemesi yapıldı” diye konuştu. 
 
“Körfez’de yüzme heyecanı birlikte yaşayacağız”
Başkan Soyer, “Bugün Dünya Çevre Günü münasebetiyle şunu söyleyebilirim ki, Körfez’i yüzülebilir hale getirebilmek için dev adımlar atılmış durumda. Sessiz sedasız atılan bu adımlarla çok önemli yol alındı. Önümüzdeki yıllarda kalıcı çözümlerin devam etmesiyle, ilerlemesiyle çok daha kıymetli sonuçlar alınacak. Niyetimiz gelecek nesillere pırıl pırıl bir Körfez bırakmak. Bugünden bunun müjdesini verebiliriz. Bu yaz kokuyu da daha az duyacağız. Çiğli Arıtma Tesisi’nin kapasitesinin de çok daha iyileştiğini göreceğiz. Diliyorum önümüzdeki günlerde de Körfez’de yüzme heyecanını hep birlikte yaşayacağız” ifadelerini kullandı.


 
“Derinleştirme çalışması kokuyu büyük ölçüde azalttı”
Saha turunda incelediği dip tarama çalışmalarının koku sorununa kalıcı çözüm için önemli bir adım olduğunu ifade eden Başkan Soyer, “Burada en önemli hedeflerden bir tanesi orta körfezde deşarj yapılan Çiğli Arıtma Tesisi suyunu dış körfeze aktarmak olacak. Asıl kalıcı çözüm orada yatıyor. Bu sığlaşmış orta körfezi Çiğli Arıtma Tesisi’nin deşarjından tamamen kurtarmak istiyoruz. Onun için tam çıkış noktasında yapılan derinleştirme çalışmalarının çok büyük etkisini gördük. Şu an üstünde bulunduğumuz çıkış noktasında olmamıza rağmen kokudan eser yok. Bu çalışma bile kokuyu önemli ölçüde azaltan bir sonuç doğurdu. Ama asıl kalıcı sonuç o deşarj noktasının orta körfezden dış körfeze aktarılması olacak. 4 kilometrelik bir güzergahla çıkış noktası değiştirilecek” dedi.


 
“İzmir’i kokudan kurtaracağız”
İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu ise, “İZSU olarak, İzmir’de yaşayan 4 buçuk milyon yurttaşımızın yaşam kalitesini daha da yükseltmek için, yüzülebilir bir körfez için teknik ve bilimsel olarak çalışıyoruz. Teknik çözümler üretiyoruz. Vatandaşlarımız müsterih olsunlar. Bu yaza ve bundan sonraki yaza tüm vatandaşlarımıza bir eser bırakacağız. İzmir’i kokudan arındıracağız”  diye konuştu.
 
420 bin metreküp tarama çalışması tamamlandı
7/24 sahada çalışma yürüten İZSU ekipleri, Körfez’e akan derelerin getirdiği kokuya neden olan malzemeleri, sığlaşan dere çıkış ağızlarında eksi 4 metreye kadar tarama çalışması yaparak alandan uzaklaştırdı.  Bornova Deresi, Bostanlı Deresi, Peynircioğlu Deresi çıkış ağızlarında 420 bin metreküplük tarama çalışması tamamlandı. Kuzey aksında, özellikle Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi çıkış noktasındaki sığlaşan alanda, 2023 yılında yaklaşık 3 bin 500 metre uzunluğunda, 40 metre genişliğinde 4 metre derinliğinde bir alan taranarak açılan kanalla su sirkülasyonunun artırılması ve Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nin çıkış suyunun dış körfeze daha hızlı bir şekilde çıkması sağlandı.


 
Dip tarama malzemesi sulak alan restorasyonunda kullanılacak
Açılan kanaldaki malzemeyle Çilazmak Dalyanı’nın restorasyonu/rehabilitasyonu sağlanacak. Çilazmak Dalyanı’nın Gediz Sulak Alanı’nda yer alan ve yıllar içinde kaybolmuş yaklaşık 10 kilometrelik dalyan sınırının yeniden oluşturulmasıyla kuş ve balık popülasyonu artacak, amatör ve ticari balıkçılık açısından ekonomiye kazanç sağlanacak. Çıkan tarama malzemesinin Dalyan restorasyonunda kullanılmasıyla önemli bir çevre projesi de hayata geçirilmiş olacak.

 
CHP’li Bakan ‘Soylu sonrası’ dönem için konuştu: Bakan Yerlikaya’ya kredimiz var!
 
CHP’li Aslanoğlu, ‘tüzük kurultay çağrısı’ için konuştu: Kılıçdaroğlu’na muhalefet göremiyorum!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Yavuz Okur 7 Haziran 2023 Çarşamba 21:09

Sayın başkan bir de şu konuya el atmalı! Belediye aş evinden dağıtılan yemek kahramanmaraş depremi döneminde olduğu gibi naylon kapların içinde gönderiliyor. Sıcaktan naylon eriyor. Kap yamulmuş olarak geliyor. Bu demektir ki ne kadar sağlıksız bir iş yapılıyor. BVu halkın sağlığını tehdit eden bir şey. Ayrıca yemekler yenilecek gibi değil. Çok kalitesiz. Uzun zamandır bu şekilde aslında. Sayın başkanın bunlardan ne kadart haberi var bilemiyorum. Eğer varsa durum çok vahim. Yok eğer haberim yok diyorsa lütfen ilgilenin sayın başkan. Bunların mazereti olmaz, olamaz.

Yorumu oyla      3      3  
Izmirli 5 Haziran 2023 Pazartesi 18:46

Yerel seçimlerde körfezde yüzmek için ay verilmişti malesef olmadı,gelecek yerel seçimlerde tekrar vaat edilir,izmir halkı beklesin dayatma milletvekilleri,atama belediye başkanları tıpış tıpış oy versinler yeterki,düşünün seçimden üç gün önce iktidara yürüyüş adı altında bando birliği ile gösteriler yapıldı sonra ne oldu? Insanlar layık olduğu gibi yönetilir yapacak birşey yok...

Yorumu oyla      3      3  
YORGUN DEMOKRAT 5 Haziran 2023 Pazartesi 15:24

İcraat yok hayal var. Yarım kalan hayallerin şehri oldu İzmir.Geçen yaz sıfır koku hayali kuruldu. Şimdi az kokuya bırakıldı hayal. Yarım kalan Opera binası, yarım kalan Çiğli Tramvayı vb. Dönem bitiyor. Hala hayaller satılıyor.

Yorumu oyla      5      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova'da Balkan rüzgarı!
Bornova Belediyesi’nin çok sayıda sivil toplum kuruluşu ile birlikte düzenlediği ...
Çiğli'de pati dostu festivale yoğun ilgi
Çiğli Belediyesi tarafından bu yıl yedincisi düzenlenen Pati Dostları ...
Bayraklı’nın ‘Mandolin Orkestrası’ yaza merhaba diyecek
Bayraklı Belediyesinin TOBAV işbirliği ile hayata geçirdiği Bayraklı Mandolin ...
 
Karşıyaka'dan hayati eğitim!
Karşıyaka Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü düzenlediği ilk yardım kurslarıyla ...
Nazım Hikmet Menderes’te anıldı!
Menderes Belediyesi, Menderes Kültür Yaşam Derneği ve Şiir Edebiyat Kültür ...
Sanatın kalbi Torbalı'da attı
Torbalı’nın uluslararası ödüllü Tiyatro Festivali dün coşkuyla sona erdi. ...
 
Balçova'da uluslararası şampiyona!
Balçova’da, Cumhuriyet’in 100. Yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen ...
Belenbaşı'nda renkli buluşma... İki başkan keşkek dövdü!
Buca Belediyesi tarafından 16.’sı düzenlenen Belenbaşı Yörük Kültürünü ...
İzmir'de 'mavi' başarı: 41'de 40!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, hayata geçirdiği çevre yatırımlarıyla şehre ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva