HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
2 Ocak 2023 Pazartesi - 08:33

Başkan Soyer: Bana ‘Tarım Bakanı mı olacaksın?’ diyorlar!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, tarımda üreticilere verdikleri destekler ile ilgili yaptığı değerlendirmede “’ sen tarım bakanı mı olacaksın?’ diyorlar. Ben bu şehirde belediye başkanıyım ve İzmir bir takım kenti… Bu bereketli topraklarda pandemi bize gösterdi ki kendi kendine yeten bir ülke olmak belki de en önemli şey. Kendi kendine yeten bir ekonomi olmak zorundayız. Sonra da ‘kendi çapında bir şey yapıyor’ diyorlar. Keşke herkes yapsa…” dedi.

Başkan Soyer: Bana ‘Tarım Bakanı mı olacaksın?’ diyorlar!

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, SonSöz TV’de katıldığı programda belediyenin tarıma verdiği desteklerle ilgili açıklamalarda bulundu.

EN BÜYÜK KAYBIMIZ KIRLA KENT ARASINDAKİ BU DENGENİN KAYBOLMASI
Ülkenin kalkınmasında tarımın önemine dikkat çeken Başkan Soyer, “Çocukluğumda yerli malı haftaları yaşanırdı. O hafta mutlaka annemiz çok güzel kekler, börekler, muzlar, mandalinalar, elmalar yapardı. Masaların üstü donanırdı. Çocuklar olarak ne kadar hayran olurduk ve ne kadar zenginiz derdik. Dünyanın kendi kendine yeten 7 ekonomisinden biriyiz, dünyanın tahıl ambarıyız sözünü göğsümüzü gere gere dinlerdik. Ancak bu kaybolmaya başladı. Giderek yerli malının önemi hafiflenmeye başladı, giderek ithalatın arttığı haberlerini okumaya başladık. Giderek yerli malı haftaları kayboldu ve tahıl ambarı olmaktan çıktık. Öyle bir noktaya geldik ki iki ülke savaşıyor ve biz oradan tahıl koridoru açmayı başardık diye bayram ediyoruz, çok seviniyoruz. O tahılı biz üretiyoruz. Dünyanın en büyük tahıl üreticisiydik. Bir kere tarımda eskiden DPT diye bir teşkilat vardı. Kim ne üretecek, ne kadar üretecek bu bilinirdi. Tüm dünyada biliniyor. Bir üretici ben bu sene patates ektim, gelecek sene bu para etmedi, nar ekeyim belirsizliği ile üretim yapılamaz. Üreticinin ne üreteceğini, bunu kaçtan nereye satacağını bilmesi lazım. Bu öngörü yoksa zaten üretimden çıkıyor ve topraklarını terk ediyor. Bizim en büyük kaybımız kırla kent arasındaki bu dengenin kaybolması. Köylü küçük üretici aslında. Küçük üretici tarımın bel kemiğidir. Siz üretmekten vazgeçirir, toprağını terk ettirirseniz sadece ona değil kentliye de zarar verdirmiş oluyorsunuz. Çünkü o ucuz iş gücü haline gelerek ya da işsiz ordusuna katılarak kentlinin de dengesini bozuyor. Kırın da, kentin de dengesi bozuluyor” dedi.

Küçük üreticiyi üretimde tutmanın önemine dikkat çeken Soyer, “Bizim mera projemiz, çoban haritasını çıkartmamız, küçük hayvancılığı desteklememiz, alım ve satım garantisi vermemizin nedeni bu. Biz üreticimizin doğduğu ve doyduğu yerde devam ettirmesini sağlamak zorundayız. O zarar gördüğünde hepimiz zarar görüyoruz. Küçük üretici tarımın bel kemiğidir ve biz onun üretmesine devam etmesini sağlamak zorundayız” şeklinde konuştu.

BANA ‘TARIM BAKANI MI OLACAKSIN?’ DİYORLAR
Yardımlar üzerinden kendisine ‘sen tarım bakanı mı olacaksın?’ sözünün söylendiğini kaydeden Soyer, “Ben bu şehirde belediye başkanıyım ve İzmir bir takım kenti…. Bütün interlandı ile birlikte Hollanda kadar bir coğrafya ve 10 milyonun üstünde bir nüfus… Akdeniz’in en büyük liman kentidir. Bütün bunların sebebi tarımdır. Tarımı başka bir şekilde düşünmek ve planlamak zorundayız. Bu bereketli topraklarda  pandemi bize gösterdi ki kendi kendine yeten bir ülke olmak belki de en önemli şey. İktisat Kongresinde diyor ki tam bağımsızlık… Çünkü kendi kendine yeten bir ekonomi olmak zorundayız. Bizim 750 milyon TL’nin üstünde tarıma yatırımımız var. Karakılçık buğdayı mesela… 1 avuçla başlamıştık Seferihisar’da. Gödence’de bir köylü amcamız vermişti. Biz saksıda ekmeye başladık sonra 6 dönümlük sera yaptık derken şu an 12 milyon metrekare sadece karakılçık. Bir avuçluk hikaye Menemen ovalarından Bergama’ya Ödemiş’e kadar her yere yayıldı. Karakılçık guliteni az, yerli, hibrit değil, tohum veriyoruz tekrar. Siz dışarıdan aldığınız tohumda her sene yenisini almanız gerekiyor. Ancak karakılçıkta tekrar tohum almanıza gerek yok. 2006 yılında yasa çıkarttık bu memlekette. Neden? Dışa bağımlılığı arttırdık. Biz bundan tohum takas şenliklerini başlattık. Tohum bizim tam bağımsızlığımızın teminatıdır. Bu nedenle tahıl koridoru açtık diye seviniyoruz. Bunu biz üretiyorduk, dünyanın en büyük tahıl ambarıydık. Sonra da ‘kendi çapında bir şey yapıyor’ diyorlar. Keşke herkes yapsa…” ifadelerini kullandı. 

 
Enflasyona bağlanmıştı… İzmir'de suya zam!
 
Tarihi ayıbı bitirecek hamle... Forbes'e talipli var!
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 9 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
"Kurşun asker vatandaş" 4 Ocak 2023 Çarşamba 01:15

Vatandaş, öncelikli olarak belediye hizmetlerini yapınız demek kadar saçma bir şey var mı? Belediye başkanı sadece Konak veya Karşıyaka'nın değil, İzmir'in tamamının başkanı. Buca'nın ihtiyacı metrodur, onu yaparsın; kırsalın ihtiyacı tarımsal destektir onu yaparsın. Bırakın şu oy verdim yalanını, kurşun askeri. Sabah akşam belediye eleştirip, hükümete tek laf etmeyen tipler kurşun asker diyor. Siz şaka mısınız?

Yorumu oyla      2      3  
Vatandaş 2 Ocak 2023 Pazartesi 21:17

Iktidarın yaptıkları ya da yapacakları bir vatandaş olarak çok ilgilendirmiyor,çünkü ben oy vermedim,ama oy verdiğim bir partinin belediye başkanının icraatlarını olumlu yönde düşüncelerimi paylaşmak isterim,elbette ki kırsal kesimide gereken önemi göstermelidir,ben kırsal kesimde yaşayan biri olarak bunları yeterli olmadığını vurguluyorum yoksa çok güzel olmuş devam ediniz demek ne derecede doğru olur,bizim başkan her zaman doğru söyler doğru işler yapar diyelim onlarda devam etsinler bakalım yarın sandıkta her şey açığa çıkar bu yorumu yazmak dahi gereksiz olduğuna şimdi inandım en iyisi kurşun asker olup nöbete devam etmek...

Yorumu oyla      4      4  
Manda yoğurdu, bal, yulaf 2 Ocak 2023 Pazartesi 17:27

Ülkede enflasyon patlamış, dolar-euro rekor kırmış, altta vatandaş manda yoğurdu 80 lira kim alabilir diye Soyer'e kızıyor. Manda yoğurdu doğru pahalı, vatandaş alamaz ama alabilen alıyor. Hatta bir tarif vereyim, not edin: manda yoğurduna, kestane balı, yulaf ekliyorsunuz, her sabah yiyorsunuz. Pahalı mı geldi; onun da muhattabı Soyer değil.

Yorumu oyla      3      5  
vatandaşa cvb 2 Ocak 2023 Pazartesi 17:08

yurtdışı yapıo o sayede gemi turzmi oldu turist getirmeye uğraşıyo adam ıktıdarın gözü sadece ıstanbulu görüyo ıktıdar tarım ve hayvancılıgı bıtırdı napsaydı sen ata tohumundan ekmek yedınmı? sanmıyorum

Yorumu oyla      3      4  
halk 2 Ocak 2023 Pazartesi 15:52

bırakmışsın izmiri tarımla ugraşıyorsun bıktık senden

Yorumu oyla      3      5  
Serdar 2 Ocak 2023 Pazartesi 15:26

Tamamen show danışmanlar ve yurtdisi gezileri yurtdisnda çevreci hikayesi ile dernekler kuruldu boşa izmirlinin parası harcanıyor gereksiz harcamalar yapılıyor turuzim bakanlığı o yatırımları zaten yapıyor belediye harcamaları incelenmeli

Yorumu oyla      3      5  
Ağzı olan konuşuyor 2 Ocak 2023 Pazartesi 11:09

Alttaki vatandaşa(!) göre ülkedeki hayvancılığın, tarımın bu hâle gelmesindeki en büyük sebep Soyer'in yurt dışına gitmesiymiş. O zaman bunların mantığına göre Erdoğan'ın da özel uçaklarla yurt dışına gitmemesi gerekiyor. Oraya harcanan parayla da onlar yapılabilir. Belediye başkanı sadece merkezde yaşayan vatandaşların belediye başkanı mı ki kırsala yatırım yapmasın? Belediyecilik sadece kaldırım yapıp, asfalt atmak mıdır?

Yorumu oyla      5      10  
Vatandaş 2 Ocak 2023 Pazartesi 09:46

Sayın SOYER,öncellikle belediye başkanı olarak belediye hizmetlerini yapınız,şimdiye kadar tarım nasıl oluyor ise yine olur,elbette ki yardımcı olabilirsiniz,on beş senedir yurtdışı gezilerine harcadığınız para ile izmir ovasının her yerinde verimli ürünler alınırdı,gübreleme,aşılama,teraslama gibi bir çok işlemler yapılabilirdi,bu gün hangi tarımsal ürün yetiştirildi? Halk hesaplı alabiliyor,manda çiftliği kuruldu seksen lira kilogramıyoğurdun kim alabilir? Sizlerden başka,ilçe belediyeleri almış başını gidiyor iki kişinin yapacağı işi on iki kişi uzun sürede yapıyor,seçimler geliyor bakalım ne olacak göreceğiz...

Yorumu oyla      13      10  
Ziraat teknikeri 2 Ocak 2023 Pazartesi 09:00

"Kepek ekin"emrini verenlerden tarım bakanı oluyorda sayın başkandan neden olmasın? Yakışır.

Yorumu oyla      6      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Enflasyona bağlanmıştı… İzmir'de suya zam!
'Otomatik zam’ sistemine geçilerek her ay ÜFE’ye bağlanan İZSU’da Kasım ...
Başkan Soyer’den ‘çifte İktisat Kongresi’ için açıklama: Ben bu işte yokum demem!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir İktisat Kongresi’nin ...
Bayraklı'da can dostları yeni yılı yeni yuvalarında karşıladı!
Bayraklı Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü ekipleri, özellikle kış ...
 
Karşıyaka yeni yazarlarını arıyor!
Karşıyaka Belediyesi ilkini geçen yıl gerçekleştirdiği “Yazarlık Atölyesi”ni ...
İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi’ne ödül
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tarım politikalarının önemli kaldıraçlarından ...
Cumhuriyet'in 100'üncü yılında açılacak... Karabağlar'ın yeni gençlik merkezi yükseliyor!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karabağlar Belediyesi iş birliğiyle hayata ...
 
Balçova’da Çalkaya Ailesi’nin yılbaşı klasiği
Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, dostluğu ve yardımlaşmayı artırmak ...
Başkan İduğ’dan işçilere baklava sürprizi
Bornova Belediyesi’nin Şubat ayında açılan Asfalt tesisi ile başlattığı ...
Başkan Selvitopu, işçilerle yeni yılı kutladı
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, yılın son günü Karabağlar ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva