HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
28 Ekim 2022 Cuma - 09:08

Başkan Selvitopu saha gözlemlerini anlattı: İktidarın oyu daha da aşağıda olacak!

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, ekonomik kriz sebebiyle vatandaşların iktidara yönelik tepkilerini arttığını sahada gördüğünü belirterek “Ekonomik olarak insanların sıkıntıları çok ve doğal olarak siyasete yansıması olacak. Öngörüm; belli bir oy oranı gösteriliyor iktidar için ama daha aşağıda olacaktır. Ekonomi herkese dokunuyor. Bunun faturası çıkar” dedi.

Başkan Selvitopu saha gözlemlerini anlattı: İktidarın oyu daha da aşağıda olacak!

EGEDESONSÖZ- Karabğlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, SonSöz TV’de yayınlanan programda Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı.

SİVAS’TA YABANCILIK ÇEKMEDİM
CHP tarafından Sivas’ta belediye başkanlarının katılımı ile düzenlenen toplantı ve yaptıkları saha çalışmaları hakkında konuşan Başkan Selvitopu, “üç günlük bir programdı. İlk gün saha çalışmaları vardı. Sivas-Yıldızeli’nde görevliydim, orada dolaştık. Vatandaşlarla sohbet ettik, ekonomik koşullar üzerine konuştuk. Sıcak bir karşılama oldu. Bütün esnafı gezdik. Karabağlar’da oturan çok sayıda Sivaslı vatandaşımız var. Yıldızeli’nden de pek çok insanımız var. Yabancılık çekmedim o yüzden. Karabağlar her yerden göç alan bir ilçe. 81 ilden insanımız var. Gittiğimiz yerlerde bu yüzden yabancılık çekmiyorum. Ekonomik olarak insanların sıkıntıları çok ve doğal olarak siyasete yansıması olacak. Öngörüm; belli bir oy oranı gösteriliyor iktidar için ama daha aşağıda olacaktır. Ekonomi herkese dokunuyor. Bunun faturası çıkar. İnsanlar temkinli ve sıkıntının farkındalar. İktidar değişimi olacaksa güvenecekleri bir partiye yönelecekler. Bu yöndeki partimizin çabaları önemli… Ekonomi masasının etkileri çok… Bizden önce Sivas’a gitmişler. Yansımalarını gördük. Bazı kesimlerde CHP için farklı bir algı vardı, bu algı kırılıyor. Türkiye’nin her yerine giden bir partiyiz. Daha da geliştirmek için çalışıyoruz. Sivas’ta tarım var. Tarımın desteklenmesi lazım ama girdilerin artışları yüksek… İnsanlar bunlardan şikayet ediyor. Ekonomik olarak düzelmenin yolu tarımın desteklenmesi… Tarımı desteklemediğiniz zaman insanlar geçimlerini nasıl sağlayacaklar? Yansımaları sahada görüyoruz” dedi.

YARDIMA MUHTAÇ VATANDAŞLARA YARDIM EDİYORUZ AMA…
Karabağlar’da yaşayan vatandaş ekonomik olarak çok sıkıntı çektiğini ve yardım konusunda çok sayıda başvuru aldıklarını belirten Başkan Selvitopu, “Bu durumu birebir yaşıyoruz. İnsanların sıkıntıları büyük… Faturasını ödeyemeyen çok insanımız var. Biz yardım ediyoruz ama bu yardımlarla çözülecek bir konu değil. Biz yardıma muhtaç olmayan birey ve toplum yaratmalıyız. Bu ülke bu güçte… Bu imkanları doğru değerlendirmek lazım. Kaynaklar doğru değerlendirilmedi ülkede… Sosyal devletin olmanın gereği kimseyi yardıma muhtaç etmeden çözmek gerekir. Yardımlar mutlaka olur ama bu güvenceyi sağlayacak olan sosyal devlet anlayışıdır, burada eksiklik var. Yatağa aç girenleri birebir bilme şansımız yok. Bize başvuranlara gereken özeni gösteriyoruz. Ulaşabildiklerimize yardım etmeye çalışıyoruz. Bilgi gelirse derhal müdahale ediyoruz. En azından bu imkanlarımız var” şeklinde konuştu

OLANAKLARIMIZ KIT, İYİ DEĞERLENDİRME YAPMAMIZ LAZIM
Belediye bütçesinde disipline önem verdiklerini ve kurumsallığı ön plana çıkarmak için çabaladıklarını kaydeden Selvitopu, “Bu yıl gider bütçemiz 1 milyar 250 milyon, gelir bütçemiz 150 milyon. 100 milyon da borçlanma gördük. Yüzde 30 üzerinde yatırımla ilk defa yaptık bunu. Yatırımlar tek tek gerçekleşecek. Hedefimiz daha fazla oranda yatırım yapmak. Belediyenin temel hizmetleri var. Temizlik en büyük hizmet ve maliyeti var. İçerisinde bazı kalemler yatırım ama hizmet olarak görünmüyor. Bunları da ekleyince yüzde 60 oluyor. Hizmet binası yapacaksanız, bunlar yatırım olarak görünüyor. Temizlik işleri bir hizmet alımı, belediye şirket kanalıyla yapıyoruz. Diğer birebir yatırım olan işleri belirtmek istiyorum. Parklar, asfaltlar, binalar bunlar yatırım. Fiilen topluma hizmet eden projelerimiz var. Olanaklarımız kıt, bunları iyi değerlendirmemiz lazım. Bunun için sıkı bir bütçe bakışı olması lazım, benim bakış açım da bu. Her şeyi takip etmeye çalışırım. Birebir bakamam ama mali anlamda genelde bilgim var. Kurumsal yapı orası, bu anlayışın yerleşmesini istiyorum. Bazı işlerde o kurumsal yapı içerisinde gösteriliyor. Bakış ve anlayışı oturtmaya çalışıyoruz. Başkan ne derse o olur anlayışını doğru bulmuyorum. Başkanın bakışı önemli ama kurumsal yapı da çok önemli… Kişiye bağlı olmadan bu yapı otomatik olarak yerine getirmeli. Başkanın müdahalesi olmadan yapılması lazım. Karabağlar olarak bunu yapmaya çalışıyoruz. Başkanın her yeri her dakika denetleme şansı yok. Kurumsal yapı oluşursa aksaklıklar ortadan kalkar” ifadelerini kullandı.

DEVAM EDEN PROJELER
İlçede devam eden projeler hakkında konuşan Başkan Selvitopu, “Atatürk Gençlik Merkezi’ni 2023’te bitirmeyi planladık. Pazar yerleri, kültür merkezleri var. Bütçemiz olanakları içerisinde değerlendireceğiz. Yeşilyurt pazaryerini kapalı pazar yerine çevireceğiz. Esendere Pazar yeri var arkasında, Yurtoğlu var, Üçkuyular var, kültür merkezleri ve park projelerimiz var. Kapalı hale getirmeye çalışıyoruz pazar yerlerini. Yoğun olarak seneye sokakta olacağız. Asfaltlama, temizlik bunlara ağırlık vereceğiz. Asfalt plent tesisimiz çalışıyor. 58 mahallemizde hepsine sırayla giriyor. İsteyen olan belediyeye asfalt veriyoruz. Kar amaçlı değil, maliyet amaçlı veriyoruz. İsteyenlere yardımcı olduk. Kar amaçlı almıyoruz ücretini. Asfalt konusunda belediyemizin bir sıkıntısı yok. Diğer kurumların yaptıkları altyapı çalışmaları ile ilgili biz üzerimize düşeni yapıyoruz. Kurumlarla bu konuda zaman zaman sıkıntı yaşadığımız oluyor. Vatandaş belediye olarak bizle ilgisi olmasa dahi payımızı alıyoruz. Vatandaş bu anlamda haklı” açıklamasında bulundu.

Vatan Mahallesi İhsan Alinak Bulvarı’nda gerçekleştirilecek olan meydan projesi hakkında bilgiler veren Selvitopu, “Meydan projesi bizim için önemli. Planlanan bir alan var meydan için. Vatan Mahallesi ile Tahsin Yazıcı Mahallesi’nin bulunduğu yerde bir alan var. Çoğu yerlerin terkleri yapıldı. Kamu eline geçti. 3 parsel var, 29 bin metrekare onların daha terki olmadı hukuki süreçler devam ediyor. Onu bekliyoruz. Onlar olduktan sonra bir engel yok yapım için onu bekliyoruz” dedi.

Cennetoğlu Mahallesi’ndeki imar sorunları hakkında konuşan Selvitopu, “İmar planları yapıldı. İmar uygulamalarının yapılması gerekiyor” dedi.  İmar planlarının teknik bir konu olması sebebiyle vatandaşların anlamak konusunda sorun yaşayabilmesi sorusu üzerine konuşan Selvitopu, “Toplumun içerisinde yaşayanlar imarları anlıyor. İki aşamalı bu durum. Planlar önemli. Planlar kentin gelişmesine yön verir. Planları yapmak yetmiyor bundan sonra ikinci aşama olarak imar uygulamaları yapmak lazım. Var olan mülkiyet dokusunun planlara uygun hale getirilmesidir imar uygulamaları. İmar uygulamaları dediğimiz 18 uygulamaları, halkın arasındaki deyişle şuyu planı. Planlarda öngörülen koşul ve parsel sağlanamadığı zaman o koşulları sağlayacak şekilde düzenleme yapıyorsunuz. Bu da zaman alıyor. İtiraz hakları var. Bu bir süreç, bundan sonraki dönem içerisinde imar uygulama süreçleri olacak. Belediye olarak biz yapacağız, vatandaşlar da yapmak istiyor onlara da izin veriyoruz. Bu süreç devam edecek” açıklamalarında bulundu.

‘UZUNDERE’NİN 18 UYGULAMASI DEVAM EDİYOR’
Başkan Selvitopu Uzundere Köyü’nün ’18 uygulama’ planı hakkındaki soruya da “18 uygulaması bir süreçtir. 18 uygulamasının yapılan yerleri var. bu aceleye gelecek bir konu değil. Mülkiyete yeni bir şekil veriyorsunuz. Hakka hukuka adalete uygun yapmak lazım, bu sürece değer veriyoruz. Köylülerle görüşüyoruz, temsilci ve derneklerle de görüştük. Yeni bir yol da açtık. Yan tarafa bir yol bağlantısı gerçekleştirdik. Pazar yerini düzenleyip, hizmete açtık.” dedi. Uzundere Köyü’nün etrafındaki kaçak moloz döküm sahaları ile ilgili de işlem yapıldığını ifade eden Başkan Selvitopu şunları söyledi “ Orada kiraya verilmemesi gerekir yönünde uyarılarda bulunuyoruz. Onlar da haklı. Arazi var tarım yapılamıyor. İşlem yapılması için bekliyoruz müdürlüklere söyledik. Henüz işlem gerçekleşmedi, bekliyoruz.”.

BELEDİYELER EL ATMA DAVALARI YÜZÜNDEN ZOR DURUMDA
Belediyelerin geçmişte uyguladığı kamulaştırmasız el atma yolunun Anayasa Mahkemesi'nin “hak ihlali” olarak nitelendirmesinin ardından belediyelere yüksek rayiçli davalar açıldığını söyleyen Selvitopu, “Yasal değişiklik oldu. Hukuki el atma diye bir şey çıktı. Önceki yıllarda yoktu bu. Kamu kurumlarının derdi olmaya başladı. İmar planı yapıyorsunuz, ayırmaları yapıyorsunuz. Her yer kamu mülkü değil şahsa ait yerler oluyor. Vatandaş dava açıyor, yeşil alan görürse bunu ödeyin diye. Fiili el atma üzerinden zaten yapıyorsunuz. Harita üzerinden görüp dava açabiliyor vatandaş. Plan olgunlaşmadan dava açabiliyor. Belediyeleri yük altında bırakıyor bu durum. Yoğunlaşmaya başladı iptal kararı sonrası. İdari yargı karar veriyor ama tezçil alamıyor. Belediye olarak buna dair bir önlem aldık. ‘Tapuyu ver, paranı al’a çağırdık. Geçmiş dönemde yapılmamış. Parayı ödüyorsunuz tapu vatandaşta kalıyor. Biz belediye olarak tapuyu alıp parayı ödüyoruz. Birçok belediyede bu sıkıntılar yaşanır. Başka birine satılabilir tapuyu almayı sürece. Burada bir düzenleme yapılması şart. Biz tedbirliyiz buna dair. Bu önemli bir konu…” dedi.

40 TON ÜZÜM ALIP DAĞITTIK
Bu sene 40 ton Kavacık üzümünü belediye olarak satın aldıp dağıtımını yaptıklarını belirten Başkan Selvitopu, “Kavacık Üzümü daha vardır şimdi ama azaldı tabi. Geliştirilmesi ve pazarlanması için destek veriyoruz. Patent aldık, festival yaptık. Gübre desteği yaptık. Sivas’ta konu olunca en büyük sorun gübre fiyatları. Biz belediye olarak aldık ve 40 ton civarında dağıtım yaptık. Bildiğim kadarıyla 2 bin ton vardı. 15-18 TL arası oldu bu sene fiyatlar. Kavacıklılar çok memnunlar bu sene. Önemli bir ekonomik değer o üzüm. Meydan düzenlemesi yaptık orada. Köy evi projemiz var. Doğal sit alanı olduğu için izinleri almaya çalışıyoruz. Her yıl daha farklı bir alana taşıyacağız” şeklinde konuştu.

Toplu sözleşme sürecinin devam ettiğini kaydeden Selvitopu, “görüşmeler devam ediyor. Bir şekilde çözeceğiz. Grev noktasına gelmeden çözmek istiyoruz. Bütçemize göre değerlendireceğiz tabi ki ona göre artış olacak. Sürdürülebilir bir kurumsal çalışmasının sürmesi lazım orada” dedi.

29 EKİM’DE AĞBABA’YA VE ÖZEL’E DAVET: ADAYLIKLA İLGİSİ YOK!
Vatandaşları belediye tarafından düzenlenecek Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına davet eden Başkan Selvitopu, “Önümüzdeki süreçte modern bir Karabağlar için bütün çabalarımız yoğunlaşacak. Önümüzde Cumhuriyet Bayramı var. Yüz’e bir kaldı. Çok önemsiyoruz. Cuma günü panelimiz var bunun hakkında. Altan Öymen, İhsan Eliaçık, Veli Ağbaba ve Özgür Özel katılacak. Son günlerde bir tartışma var dilimizi değiştirdi. Orada da bu konu üzerine değerlendirme olacak. Geleneksel yürüyüşümüz olacak ve sonra Moğollar konseri var. Yüzüncü yıl hepimiz için çok önemli. Kimsesizlerin rejimidir cumhuriyet. Bu kıymeti bilmemiz gerekir” açıklamasında bulundu.

Son günlerde İzmir’den milletvekili adayı olacakları yönünde kulis bilgileri dolaşan CHP’li Özgür Özel ile Veli Ağbaba’nın etkinliğe davet edilmesiyle ilgili soruya yanıt veren Selvitopu, “Biz davet ettik isimleri. Adaylıkla ilgisi yok. Görevleri itibariyle önemli diye davet ettik” ifadelerini kullandı.

 
Artistik Cimnastik Dünya Şampiyonası başlıyor
 
TBMM'de görüşmeler başladı... İzmir'deki o üniversitenin bütçesinde dev artış!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
kanaat 28 Ekim 2022 Cuma 11:58

tokıyı nasıl engelledin ama..

Yorumu oyla      2      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Temiz enerji ve aydınlık yarınlar için Bornova’da buluştular
Bornova Belediyesi ve İzmir İş Kadınları Derneği işbirliğiyle düzenlenen ...
Selçuk'ta Cumhuriyet coşkuyla kutlanacak
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Selçuk’ta düzenlenecek etkinliklerle kutlanacak.
Cumhuriyet Bayramı'nda Bergama'da resim sergisi
Cumhuriyetin 99. yılında "Dünden Bugüne Bergama" konulu Uluslararası Karma ...
 
Söke Ticaret Borsası'ndan Başkan Çerçioğlu'na ziyaret
Söke Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nejat Sağel, beraberindeki ...
Karşıyaka’da o bulvara içki yasağı geliyor!
Karşıyaka Belediyesi Meclisi Hukuk, Esnaf Sanatkarlar ve Pazaryerleri, ...
Başkan Çerçioğlu'ndan Çine Muhtarlar Derneği’ne ziyaret
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Çine Muhtarlar Derneği’ni ...
 
Bergama'da personele yemek ücreti dopingi
Bergama Belediyesi ve Hizmet-İş Sendikası arasında imzalanan ve halen ...
Başkan Çerçioğlu'ndan Demokrat Parti kongresine ziyaret!
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Çine’de Demokrat Parti’nin ...
33 bin 100 bina incelendi... Bornova'nın röntgeni çekildi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 30 Ekim depreminin ardından kenti afetlere ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva