HABERLER>EKONOMİ
17 Nisan 2024 Çarşamba - 09:36

Balıkçılardan nadas çağrısı!

Denizlerde av yasağının dün itibariyle başlamasının ardından yasak kapsamına giren tekneler, İzmir'in Foça ilçesinde de liman ve balıkçı barınaklarına çekildi. Yasakların sürdürülebilir balıkçılık için doğru olduğunu belirten Foça Merkez Su ürünleri Kooperatifi Başkanı Ceyhan Çetin, "1 yıl avlanma yasağı konulsa denizlerimiz yeniden toparlanır, balık boyları büyür. Ayrıca sürdürülebilir balıkçılık için kota gelsin, balıkçı kendisine verilen kotadan fazla av yapmasın. Denizlerimizi gerektiği gibi kullanırsak deniz balıkçıyı da halkı da aç bırakmaz" dedi.

Balıkçılardan nadas çağrısı!

Denizlerde av yasağı dün itibariyle başladı. 31 Ağustos'a kadar sürecek yasaklar kapsamında giren tekneler İzmir'in Foça ilçesinde de liman ve balıkçı barınaklarına çekildi. Foça Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ceyhan Çetin, yasaklarla birlikte balıkçıların teknelerini barınağa çektiklerini, tarım ilçe müdürlüklerinden gelen ekiplerin ağları mühürlemesini sonrası 15 Temmuz'da uluslararası, 1 Eylül'de iç sularda başlayacak sezon için bakım ve onarım faaliyetlerinin yapılacağını söyledi. Çetin, "1 Eylül'de açılan av sezonumuz sona erdi. Yasaklarımızın başlaması insanımızın taze balık yemeyeceği anlamına gelmiyor. Kıyı balıkçılarımız, 12 metre altı olan balıkçı teknelerimiz avlanmalarına devam edecek. Yasalara uygun şekilde, balık türlerine, boylarına, ağ göz açıklıklarına uygun olarak avlak sahalarımızda avcılıklarını icra edecekler. Trol ve gırgır teknelerine yasak konulmasının en büyük sebeplerinden biri tutukları balıkların bu dönemde yumurtada olmaları. Sezon açıldığında bu balıklarımız yine avlanarak halkımıza sunulacak. Bu kapalı dönemde önce tarım il ve ilçe müdürlüklerimizden gelen ekipler kapıları, ağları, halatları mühürleyecek. Balıkçılar bu arada güverte, cihaz, boya, motor gibi tekne bakımlarını yapıyor. Sezon öncesi 15 gün kala ağlarının mühürleri açılıyor. Ağ bakımlarını da yaptıktan sonra sezona hazır hale geliyorlar" ifadelerini kullandı.

'HER YIL BİR ÖNCEKİNİ ARATIYOR'
Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Avlanma dönemlerinde av miktarları hep bir öncekini aratır durumda. Daha önceki yıllarda 25-30 metre gemileri olan balıkçılar, ekonomik nedenlerle küçülmeye gitti. Tekne ve makinelerini küçülterek maliyetleri düşürmeye ve karlılığı arttırmaya çalışıyorlar. Tekne küçüldükçe daha iyi kazanıyorlar." Bölgede avladıkları balık miktarından memnun olsalar da boylarından memnun olmadıklarını söyleyen Çetin, "Bölgesel balıkçılık istiyoruz. Bölgemizde hamsinin, sardalyanın boyları küçük. Bu balıkların tutulup, yem fabrikalarına, levrek, çipura çiftliklerine gitmesini istemiyoruz.

Bu bölgede balık varsa ve küçükse, bekleyelim büyüsün ondan sonra tutalım. Acilen sürdürülebilir balıkçılık için bölgesel yasaklar getirilmesini istiyoruz. Bölgesel yasaklar olmadığı sürece balık boylarından dolayı balık miktarlarında sıkıntı olacaktır. Foça adaları civarında baktığımız zaman hamsinin boyu 13-14 santimetre, İzmir Körfezi'ne doğru boylar küçülüyor. 1 yıl avlanma yasağı konulsa denizlerimiz yeniden toparlanır, balık boyları büyür. Ayrıca sürdürülebilir balıkçılık için kota gelsin, balıkçı kendisine verilen kotadan fazla av yapmasın. Denizlerimizi gerektiği gibi kullanırsak deniz balıkçıyı da halkı da aç bırakmaz" diye konuştu.(DHA)

 
ESHOT'tan iki yeni hat!
 
Çiftçinin sır sonu!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Tarım 17 Nisan 2024 Çarşamba 12:17

Yasak sadece gırgır ve trol teknelerine, onlar denizi kazıdı bitirdi şimdi biraz dinlenecek ama yüzbinlerce küçük balıkçı teknesi (her biri kilometrelerce ağ serer) avlanmaya devam..onlara derinlik limiti de yok biraz daha gayret etseler karadan ağı sermeye başlarlar.

Yorumu oyla      0      0  
Körfez 17 Nisan 2024 Çarşamba 12:13

Yasak sadece büyük teknelere var, yüzbinlerce küçük tekne durmaksızın en sığ kesimleri bile ağlarla sarıyor hem de sene boyunca...Balıkçılık ülkelerindeki tekne sayıları bile bizdeki balıkçı tekne sayısının %25'i... Küçük, büyük tekne alan herkes balıkçı, tutma limiti diye bir kota yok, boy limitini de doğru düzgün denetleyen yok, denizler oldu içi boş akvaryum..

Yorumu oyla      0      0  
Citizen 17 Nisan 2024 Çarşamba 10:31

İzmir körfezinde olta balıkçılığı hariç her türlü balık ağı ile av tamamen yasaklanmalı. Canlılara hiç yaşam şansı verilmiyor.

Yorumu oyla      2      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dolar/TL'de yüksek seyir devam ediyor
Dolar TL bu sabah güne 32.5 civarında zirveye yakın başlarken, piyasalarda ...
Karahan enflasyon hedefini anlattı
ABD'nin başkenti Washington'da bulunan Peterson Institute for International ...
IMF, Türkiye büyüme tahminini değiştirmedi
Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel ekonomik büyüme tahminini bu yıl ...
 
Lokanta ve kafelerde KDV'ye paket servis ayarı
Hazine ve Maliye Bakanlığı lokanta ve kafelerde paket servisler için uygulanan ...
Rekabet Kurulu'ndan iki ilaç firmasına ceza
Rekabet Kurulu tarafından soruşturma açılan GlaxoSmithKline ile Abdi İbrahim ...
Gözler Merkez Bankası faiz kararında!
Merkez Bankası faiz kararı son dakika açıklamaları yakından takip ediliyor. ...
 
İsviçre'de toplatıldı: Beypazarı Soda için 'sakın içmeyin' uyarısı!
İsviçre, Beypazarı maden suyunda yüksek miktarda bor olduğu gerekçesiyle yasakladı.
Perakende ticaret satış hacmi arttı
Ticaret satış hacmi şubatta yıllık bazda yüzde 11,3 artarken, perakende ...
Bakanlık’tan nihai karar… Tarihi kervan yoluna dinamit!
Aliağalıların protesto ederek halkın katılım toplantısını yaptırmadığı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Gözü kara’ lidere veda!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva