HABERLER>EKONOMİ
16 Nisan 2024 Salı - 08:48

Bakanlık’tan nihai karar… Tarihi kervan yoluna dinamit!

Aliağalıların protesto ederek halkın katılım toplantısını yaptırmadığı andezit-bazalt ocağının projesi ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ‘nihai’ kararını verdi. Tarihi kervan yola 10 metre uzaklıktaki ocak sahasında patlatma yoluyla hammadde çıkarılacak. Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi de olumsuz görüş vermişti.

Bakanlık’tan nihai karar… Tarihi kervan yoluna dinamit!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Büyük sanayi kuruluşları ile çevrili İzmir’in Aliağa ilçesinin başı dertten kurtulmuyor. Bilimsel raporlara ‘İzmir’in en kirli havası’ olarak geçen ilçe bu sefer de cüruf tesisleri ve maden ocakları tehdidi altında.

Son olarak ilçenin Kapıkaya Mahallesi sınırları içerisinde açılmak istenen andezit-bazalt ocağı, kırma eleme ve plent tesisinin projesi ile ilgili proje ilgili yeni bir gelişme yaşandı. M. Sezgin İnşaat’ın sahibi ve Genel Müdürü Muammer Sezgin tarafından yapılan başvuruyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu ‘nihai’ kararını verdi. Projenin son hali ilan edildi.



BARAJ KORUMA HAVZASINDA

Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre; 9 hektarlık ÇED alanı 100 bin ölçekli İzmir-Manisa Çevre Düzeni Planı’nda ‘orman alanı’, ‘mera’ ve ‘sulak alan sürdürülebilir kullanım bölgesi sınırı’ içerisinde yer alıyor. Ocak alanında yılda 1 milyon 250 bin ton hammadde çıkarılması ve bu hammaddelerin kırma eleme tesisi ve asfalt plent tesisinde işlenmesi hedefleniyor.   Ocak alanı ayrıca DSİ tarafından yapılması planlanan Kunduz Barajı ‘İçme ve Kullanma Suyu Uzun Mesafeli Koruma Alanı'’ sınırları içinde de yer alıyor.

YILDA 48 PATLATMA
Proje sahasında ayda 4 yılda ise 48 patlatma yöntemiyle hammadde çıkarılması işlemi yapılması planlanıyor. Her bir patlatma işlemi sırasında 100 ayrı noktada dinamit ateşlenecek ve her defasında 4 tona yakın ANFO (patlayıcı madde), 97 kilogram dinamit kullanılacak. Ocak alanında saatte 30, gün içerisinde ise 240 kilograma yakın toz havaya karışacak. 4 milyon 228 bin TL yatırım bedeliyle kurulacak ocağın hazırlık aşamasında 10 personel, işletme aşamasında ise 25 personel istihdam edilmesi de planlar arasında.  Projenin halkın katılımı toplantısı ise herhangi bir kişinin katılmamasından kaynaklı yapılamamıştı. Toplantının yapılamadığı bakanlık yetkilileri tarafından tutulan tutanakla da kayıt altına alındı.



RUHSAT SAHASINDA TARİHİ YOL!

Yine proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere ruhsat sahası içerisinde kalan 148 ada 100 parsel ile 148 ada 154 parsel numaralı taşınmazlarda 1’inci derece arkeolojik SİT tescilli tarihi bir yol bulunuyor. Tarihi kervan yolunun ÇED sahasına uzaklığı 11 metre.

BÜYÜKŞEHİR’DEN OLUMSUZ GÖRÜŞ!
Şirketin ilk başvurusunda ocak Güzelhisar Barajı Uzun Mesafeli Koruma Alanı’nda kalıyordu ancak İzmir Büyükşehir ve İZSU Genel Müdürlüğü’nün yazıları doğrultusunda ocak alanın bir kısmı bu bölgeden çıkarıldı. Ancak projenin son haline de İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden olumsuz görüş geldi.



Büyükşehir’in yazısında “1/25000 olçekli Çevre Düzeni Plani, plan notları ve raporunda: Tarım alanlarının, orman alanlarının, makilik alanların, mera alanlarının ve tüm çevresel değerlerin korunması, ekolojik dengenin devamlılığının ve bu kaynakların gelecek nesillere aktarılmasının sağlanması ana hedeflerden birisi olarak belirlenmiştir. Bu tür alanlarda proje faaliyeti süresince ağaç ve bitki dokusunun zarar görmesiyle birlikte doğal yapının bozulacağı, söz konusu alanların rehabilite edilecek dahi olsa tahribata maruz bırakılmamasının gerektiği düşünülmektedir. Bununla birlikte: söz konusu projenin ruhsat sahasının, Kapıkaya köy yerleşik alanına yaklaşık 500 metre. ÇED proje alanının ise 1200 metre mesafede yer aldığı tespit edilmiş olup, üretim sürecinde oluşacak hava kirliliğinin proje alanının çevresinde bulunan Kapıkaya yerleşimini olumsuz etkileyeceği düşünülmektedir.”

 
İran'dan İsrail'e karşı saldırı tehditleri
 
Cennete göz diktiler... Ayvalık’ta haklı isyan!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pazarda son durum... Sebze fiyatlarında düşüş!
İki hafta önce 120 lirayı gören Ayşekadın fasulyesi 50 liraya gerilerken, ...
Altın ile yarışıyor: Kilosu 600 bin lira!
Dünyanın en değerli baharatlarından biri olan safranın kilogram fiyatı ...
Işıkhan açıkladı: İstihdam sayısı zirvesini yeniledi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "İstihdam sayımız 2024 ...
 
Z Raporu: Çeşme'de turizmci bayram etti!
ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir, 9 günlük bayram tatilinde Çeşme’nin talep ...
Tekstil ve giyimde konkordato alarmı!
Tekstil ve hazır giyim, mart ayında en fazla konkordato ilan eden sektörler ...
Maliye’den şirketlere 'hacker' uyarısı!
Mal almak için Fransa merkezli bir şirketle anlaşan şirket, ödeme yaparken ...
 
Şubat ayı işsizlik rakamı açıklandı
TÜİK'e göre dar tanımlı işsiz sayısı 2024 yılı Şubat ayında bir önceki ...
İzmir'in cennet koyunda balık çiftliği işgali!
Daha önce hem mahkeme kararları ile hem de Bakanlık tarafından ÇED süreçleri ...
Merkez Bankası, 818 milyar lira zarar etti!
Merkez Bankası, 2023 yılında 818,2 milyar lira zarar açıkladı. Zararın ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva