HABERLER>EGE
16 Nisan 2024 Salı - 08:54

Cennete göz diktiler... Ayvalık’ta haklı isyan!

Ayvalık sınırları içerisinde 1. Derece Doğal Sit Alanı olarak yer alan Güvercin Adası ile Sefa Çamlık Mesire Yeri’nin statülerinin düşürülmesi üzerine açılan davada istenen bilirkişi incelemesi yapıldı. Ayvalık Tabiat Platformu tarafından yapılan açıklamada "Doğal Sit Alanları yok olursa Ayvalık’ın kimlikleri de yok olur" denildi.

Cennete göz diktiler... Ayvalık’ta haklı isyan!

Büşra ÇETİNKAYA/EGEDESONSÖZ – Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde yer alan ve 1. Derece Doğal Sit Alanı olan Güvercin Adası ile Sefa Çamlık Mesire Yeri’nin statüleri düşürülerek ‘Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ olarak tescil edilmişti. Bu tescil üzerine Ayvalık Tabiat Platformu’nun açtığı davada keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verilmişti.

15 Nisan Pazartesi günü bölgede yapılan bilirkişi incelemesine Ayvalık Tabiat Platformu katılım göstererek bir açıklama metni paylaştı.

DOĞAL SİT ALANLARI HAZİNEMİZDİR

Platformun açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“1. Derece Doğal Sit Alanı olan Manastır (Güvercin) Adası ile Sefa Çamlık Mesire Yerinin statüleri düşürülerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca "Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı" olarak tescil edilmesine karşı Balıkesir 1. İdare Mahkemesi’nde açtığımız davada keşif ve bilirkişi incelemesi bugün gerçekleştirildi.

Ayvalık çok sayıda ve önemli oranda Doğal Sit Alanına sahip. Tabiat Parkı, adaları, kıyıları ve kenti çevreleyen yeşil bantı, eski Rum mimarisi, kilise ve manastırları, zeytini, rüzgârı, balığı, denizi, otu, ve farklı yaşam tarzını barındıran çok kimlikli kent. Biliyoruz ki Doğal Sit Alanları yok olursa Ayvalık’ın kimlikleri de yok olur.

Tamamı hazineye ait, ormanlık, kızıl çam ağaçlarıyla kaplı olan Çamlık Mesire Yeri, Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’nın sınırında bulunması, doğal miras alanlarını barındırması ve yakın çevresinde konumlanan kimisi korunan kimisi günümüze ulaşamamış kültürel varlıkların bulunması sebebiyle korunagelmiştir

Çamlık ve Manastır(Güvercin) Adası doğal sit alanları  bizim hazinelerimizdir, mutlak korunması gerekir.

BİLİMSEL RAPOR PAYLAŞILMADI

-Balıkesir Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nun önerisiyle Balıkesir İli, Ayvalık ilçesi sınırları içinde kalan Sefa- Çamlık Mevkii 70 nolu doğal SİT alanı ve Manastır Adası Mevkii doğal SİT alanı 25.01.2023 tarihli bakanlık oluruyla  “Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı” olarak tescil edildi.

-Bu işlemin dayanağı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 2014 yılında özel bir şirkete (Ekoiz) ihale ederek hazırlattığı Balıkesir İli Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu’ydu.

-Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmeliği’nin 5/c maddesine göre, söz konusu alanların en az ardışık dört mevsimi kapsayacak şekilde araştırma yapılarak raporun hazırlanması gerekiyordu.

-Ancak, Ayvalık’ta bu kurala uyulmadı. Şubat, Nisan, Mayıs ve Ağustos aylarında en az ardışık dört mevsim inceleme yapılması gerekirken ihaleyi alan Eko İz firması Ayvalık doğal sit alanlarını 10-13 Mart 2015 tarihlerinde ancak iki günlük bir geziyle görebilmiştir.

-Böylece sit derecesi değişikliklerine esas olacak dört mevsimi kapsayan bir çalışma yapılmamıştır.

-Bakanlıkça bu alanlarla ilgili daha önce yapılan farklı çalışmalar- Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Uzun Devreli Gelişme Planı,

1/100.000 Ölçekli Balıkesir Çanakkale Çevre düzenleme planı,

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Denizel Biyolojik Çeşitlilik Çalışması- raporun hazırlık sürecinde dikkate alınmamıştır.

-2872 sayılı Çevre Kanunu’nun ‘İlkeler’ başlıklı 3. Madde e fıkrasına göre; “Çevre politikalarının oluşmasında katılım hakkı esastır. Bakanlık ve yerel yönetimler; meslek odaları, birlikler, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların çevre hakkını kullanacakları katılım ortamını yaratmakla yükümlüdür.”

-Karar alınırken, çevre konusunda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar bilgilendirilerek görüş ve değerlendirmeleri alınmamıştır.

-Söz konusu Bilimsel Rapor kamuoyu ile paylaşılmamıştır.

-Görüşü sorulan Ayvalık Belediyesi ve diğer kurum ve kuruluşlara da gönderilmemiştir.

-Ayvalık Tabiat Derneği ve diğer STK lar tarafından Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’na uygun biçimde talep edilmesine rağmen, Rapor verilmemiştir.

-Bu durum doğal olarak yapılan işlemin bilimselliği konusunda ciddi soru işaretleri barındırmaktadır.”

STATÜ DÜŞÜRÜLMESİNİ DOĞRU BULMUYORUZ
Ayvalık Tabiat Platformu Başkanı Nebahat Dinler, keşif sonrası Egedesonsöz’e yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Doğal sitlerin yeniden belirlenmesine yönelik olarak 81 ilde daha önceden Çevre Bakanlığı ihaleye çıktı ve belirli firmalar ekolojik temelli bilimsel rapor hazırladılar. ETBAR dediğimiz ekolojik temelli bilimsel araştırma raporunun çok da bilimsel olmadığını, bu rapor esas alınarak gerçekleştirilen yeni belirlemelerin, statü düşürülmelerin doğru olmadığını savunuyoruz.”

 
Bakanlık’tan nihai karar… Tarihi kervan yoluna dinamit!
 
Dikili’de yeni dönemin ilk meclisi tamam
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ş. Ersin Taş 22 Nisan 2024 Pazartesi 14:29

Ayvalık Koruma platformunu tebrik ediyor ve cennet yöremizi korumak için yaptığı girişimleri takdirle karşılıyorum .

Yorumu oyla      0      0  
Hulusi kentmen 17 Nisan 2024 Çarşamba 18:03

Nüfus 85.000.000 ( seksen beş milyon ) olunca bir metreye onaltı kişi düşüyor, herkes kumsalları kendine yontunca arıza çıkıyor. Nüfus artışı durmazsa durum daha da kötüleyecek.

Yorumu oyla      0      0  
Cemal 16 Nisan 2024 Salı 13:25

Ayvalık kendi mimarisini koruyarak yapilasmasi şart döküyor heryeri park yeri yok insan lar çaresiz sit alanı ilan edilmiş heryer adam çatısını yaptiramyor leş gibi heryer turistik falan değil kokuyor sokaklar kordon u berbat sanki işgal edilmiş gibi yerel halkı zaten sit alanı olduğu için de rahatsız yapısında uygun imar mimari altyapı gelişim yollar park yeri oteller yapılması lazım bi kaç kendini bilmez ev aldı diye ayvaligin tapusunu aldı zannediyor herşeye kulp takıp itiraz edenleri dinlemeyin gelişim şart yenilenme şart

Yorumu oyla      1      0  
Kemal kuru 16 Nisan 2024 Salı 12:00

Ayvalık cunda adası sizin dedelerinize ait değil siz oraya sonradan geldiniz çok değerliydi neden sattınız biz alınca kıymetlimi oldu tapular bize ait istersek çok şeyler yaparız ama bizler ayvalığı seviyoruz bir zarar gelmesini istemeyiz... Ortunç kıyunda adam köprü inşa edip kamp alanı yapıyor 1.derece ait alanı kızılçam ormanı değilmi..

Yorumu oyla      2      1  
16 Nisan 2024 Salı 11:31

Akepenin son yerel seçimler ile hüküm sürme olanağı kalmamıştır. Acilen memleketin bekası için erken genel seçim yapılması gerekiyor. akepe görülüyorki doğal güzellikleri talana devam ediyor. derhal seçim yapılıp akepe ülkenin başından uzaklaştırılmalıdır.

Yorumu oyla      2      2  
Ayfer uğurer 16 Nisan 2024 Salı 10:06

Ayvalık -Cunda cennet kalsın

Yorumu oyla      5      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Avrupa hayalleri suya düştü!
Muğla'nın Bodrum ilçesi açıklarında 43 düzensiz göçmen yakalandı.
Bıçaklı dehşet: 2 kişi ve bekçiyi yaraladı!
Manisa'nın Yunusemre ilçesinde bıçaklı kavgada 2 kişiyi ve kavgaya müdahale ...
Ege Denizi'nde can pazarı!
Muğla'nın Fethiye ilçesi açıklarında, Yunanistan unsurlarınca geri itilen ...
 
Aydın'da metruk ev küle döndü!
Aydın'ın Germencik ilçesinde, çıkan yangında metruk bina kullanılamaz hale geldi.
Açtığı kuyu sonu oldu... Göçük altında kaldı!
Denizli'nin Kale ilçesinde göçük altında kalan kişi hayatını kaybetti.
2 kilo metamfetamin çıktı... Zehir valizi!
Kütahya'da durdurulan yolcu otobüsünde 2 kilo uyuşturucu maddesi metamfetamin ...
 
İş kazasında ölen madenciye son görev!
Manisa'nın Soma ilçesindeki özel bir kömür madeni ocağında iş kazası sonucu ...
Kıbrıs gazisi son yolculuğuna uğurlandı!
Manisa'nın Alaşehir ilçesinde yaşayan Kıbrıs Gazisi Halil İbrahim Avcı, ...
Çoluk çocuk umut yolculuğu: 26 göçmen durduruldu!
Muğla'nın Bodrum ilçesinde, lastik botla Yunan adalarına geçmeye çalışan ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva