HABERLER>EKONOMİ
22 Eylül 2022 Perşembe - 11:27

Bakanlıktan tüketici ürünlerine denetim!

Ticaret Bakanlığı, bu yıl kırtasiye ürünleri, oyuncak, tekstil, ayakkabı, yüzme yardımcıları, çocuk bakım ürünleri, hijyenik kağıt ürünleri ve deterjan sektöründe faaliyet gösteren 2 bin 238 firmanın 3 milyon 722 bin 232 ürününü denetlerken uygunsuz ürünlerin imalatçı ve ithalatçılarına 2 milyon 37 bin 112 lira idari para cezası kesti.

Bakanlıktan tüketici ürünlerine denetim!

AA muhabirinin Bakanlıktan edindiği bilgiye göre, tüketicilerin hem ekonomik menfaatlerini hem de ürün güvenliğini sağlayarak "güvensiz ürüne sıfır tolerans" ilkesi çerçevesinde sağlıklarını korumak amacıyla çalışmalar yapılıyor. Özellikle "hassas tüketici" olarak nitelendirilen bebeklerin ve çocukların kullanımına yönelik ürün gruplarının denetimlerine özel önem gösteriliyor.

Bakanlığın yürüttüğü bu faaliyetler, tekstil, ayakkabı, kırtasiye, mobilya, çocuk bakım ürünleri, oyuncak, deterjan gibi günlük yaşamda tüketiciler tarafından kullanılan ürünleri kapsıyor.

Bu ürünlere yönelik denetimler, resen, ihbar ve şikayet üzerine veya Avrupa Birliği Hızlı Alarm Sistemi (RAPEX) bildirimlerine dayanarak risk esaslı yaklaşımla gerçekleştiriliyor. Bu kapsamda 20 Eylül itibarıyla kırtasiye ürünleri, oyuncak, tekstil, ayakkabı, yüzme yardımcıları, çocuk bakım ürünleri, hijyenik kağıt (tuvalet kağıdı, çocuk bezi, kadın hijyen) ürünleri ve deterjan sektöründe faaliyet gösteren 2 bin 238 firmanın 2 bin 707 parti (3 milyon 722 bin 232 adet) ürünü denetlendi. Mevzuata uygun olmadığı tespit edilen ürünlerin imalatçı ve ithalatçılarına 2 milyon 37 bin 112 lira idari para cezası uygulandı.

İdari para cezasının yanı sıra ürünlerin toplatılması, bertaraf edilmesi ve kamuoyuna duyurulması gibi önlemlerin uygulanması da sağlanıyor.

Oyuncak firmaları bilgilendirildi
Ayrıca tüketicilere güvenli ürün arzının sağlanabilmesi için tedarik zincirindeki tüm işletmelere yönelik rehberlik faaliyetleri de gerçekleştiriliyor. Bu yıl çocuk bakım gereçleri, oyuncak, ayakkabı ve tekstil ürünleri sektöründe faaliyet gösteren işletmelere yönelik rehberlik ve bilgilendirme çalışmaları yürütüldü.

Her yıl okul sezonu öncesinde, tüketicilerin sağlık ve güvenliği açısından risk taşıyan ürünlerin tespit edilmesi için kırtasiye, okul kıyafeti ve ayakkabılara yönelik gerçekleştirilen ürün güvenliği denetimleri 2022-2023 eğitim öğretim dönemine girilmeden de yapıldı.

Alışverişten önce GÜBİS'ten kontrol etmek fayda sağlıyor
Türkiye'de 9 farklı bakanlık ve kamu kurumu tarafından gerçekleştirilen piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri sonucu güvensizliği tespit edilen ürünlerin tüketicilere tek bir platformdan aktarılması amacıyla hazırlanan ve 2018 yılında devreye alınan Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi (GÜBİS) de 2,8 milyonu aşkın ziyaret sayısına ulaştı. Sisteme "www.guvensizurun.gov.tr" ve "www.gubis.gov.tr" bağlantılarından erişim sağlanabiliyor. Bu çerçevede, tüketicilerin alışveriş yapmadan önce sistemi kontrol ederek ürün seçimlerinde bu bilgileri dikkate almaları fayda sağlıyor.

Ticaret Bakanlığı, ürün güvenliği alanındaki gelişmeleri küresel çapta takip ederek güncel yaklaşımları yakından izliyor. Bakanlık, Avrupa Komisyonu uzman grupları, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ile Birleşmiş Milletler Kalkınma ve Ticaret Konferansı (UNCTAD) ürün güvenliği çalışma grupları gibi uluslararası kuruluşların çalışmalarına katılım sağlayarak görüş alışverişinde bulunuyor ve iş birliği yapıyor.??????? (AA)

 
Bakanlık askıya çıkardı… Baraj gitti, tarım arazisi geldi!
 
Esra Erol'daki Cemile Hanım, tepkileriyle viral oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tüketici güven endeksi eylülde arttı!
Tüketici güven endeksi eylülde aylık bazda yüzde 0,3 artışla 72,4'e yükseldi.
Bakan Varank'tan ABD'li iş insanlarına yatırım çağrısı!
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, ABD'li iş insanlarını Türk teknoloji ...
Dolar, tüm zamanların rekorunu kırdı!
Dolar/TL, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararının ardından 18,36 TL'yi ...
 
Türkiye’de kripto madenciliği saldırıları arttı!
2022'nin ikinci çeyreğinde Kaspersky çözümleri, madencilerde 40 bin 788 ...
Bakan Muş: ABD şirketlerini ağırlamaya hazırız
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, "Türkiye'yi üretim, ihracat veya bölgesel yönetim ...
Kırmızı et ve süt fiyatlarına zam geliyor!
Üst üste zamlardan nasibini alan kırmızı et ve süt fiyatlarında yeniden ...
 
SGK Konak Müdürü’nden işverenlere çağrı: Sigortalı çalıştır, sen de kazan!
Kayıt dışı istihdamın en çok tekstil, turizm ve inşaat sektörlerinde görüldüğünü ...
İzmirli plastikçilerden Mahmut Özgener’e ziyaret
İzmir Ticaret Odası’nın (İZTO) 3 Ekim’de yapılacak Meclis Üyeliği ve Meslek ...
ABD Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Piyasaların merakla beklediği ABD Merkez Bankası'nın faiz kararı açıklandı.
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva