HABERLER>GÜNCEL
12 Ocak 2022 Çarşamba - 10:06

Bakanlık onay vermişti... Narlıdere'de dönüşüm davalık oldu!

Narlıdere’de belediye tarafından başlatılmak istenen kentsel dönüşüm çalışmasına vatandaşlardan itiraz geldi. 305 vatandaş ve mahalle derneği planların iptali için dava açtı. Dava dilekçesinde planların kamu yararına, planlama esaslarına ve şehircilik ilkelerine aykırı olduğu ileri sürüldü.

Bakanlık onay vermişti... Narlıdere de dönüşüm davalık oldu!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Narlıdere ilçesinin 15,7 hektarlık bölümünü kapsayan Narlı ve Çatalkaya mahalleleri, 2013 yılında Bakanlar Kurulu tarafından riskli alan ilan edildi ve dönüşüm yetkisi bakanlık tarafından Narlıdere Belediyesi’ne devredildi.

Narlıdere Belediyesi, dönüşüm çalışmalarının yapılmasını sağlayacak olan 1/1000 ve 1/5000 ölçekli planlar geçtiğimiz aylarda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanarak askıya çıkarıldı. Askıya çıkarılan planlara vatandaşlar tarafından itirazlar geldi ancak itirazlar kabul edilmeyerek planlar 9 Kasım tarihinde onaylandı.

Narlıdere Çatalkaya Mahallesi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ve 305 vatandaş planların iptali için yargıya başvurdu. Vatandaşlar yürütmeyi durdurulması ve plan iptali için mahkemeye dava dilekçesi sundu.

Dava dilekçesinde planların kamu yararına, planlama esaslarına ve şehircilik ilkelerine aykırı olduğunun altı çizilerek, “Dava konusu plan değişikliğinin uygulama aşamasında kent ve kamu adına telafisi olanaksız zararlara mahal verilmemesi için kesin yargı kararı oluşturuluncaya kadar, uygulamanın yürütmesinin durdurulması gerekmektedir” ifadeleri yer aldı.

Hukuka aykırılık gerekçesi olarak şunlar gösterildi:
-1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı,, 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Plan Uygulama Hükümlerinin, Planlama İlkelerinden biri olan, “Alt ölçeklerde hazırlanacak planların, bütüncül olarak hazırlanmasının desteklenmesi, parçacı gelişmelerin engellenmesi”ni öngören 5.3.5 maddesine aykırıdır.

-1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı'nın üst ölçekli plan ile belirlenen nüfus kabullerinin aşılamayacağı yönündeki 8.1.1.3 maddesi ile 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Plan Uygulama Hükümlerinin onaylı alt ölçekli imar planlarının öngördüğü yoğunluk ve nüfus değerlerinin aşılamayacağı yönündeki 6.7. maddesine, dolayısıyla üst ölçekli plan kararlarına açıkça aykırıdır.

-Dava konusu plan, planlama alanında fiziki dönüşümden öte herhangi bir ufka sahip değildir. İdarenin fiziksel mekanın yıkılıp yeniden nüfus ve yapı yoğunluğunu artırıp, sosyal dokuyu mahalle kültürünü bozarak alanın inşası dışında kentin geleceğine dair bir ufku da yoktur.

-Dava konusu plan yapım süreci açısından şehircilik biliminin günümüzde olmazsa olmaz ilkesi haline gelmiş olan katılımcı yönetim ilkesine uygun olarak yapılmamıştır. Dava konusu plan karar alma sürecinde şeffaf ve katılımcı bir şekilde hazırlanmamıştır.

-Dava konusu planın konut alanlarının fiziki dönüşüm sürecine sosyal boyutun kazandırılmasına ilişkin herhangi bir açık hüküm ihtiva etmemektedir. Mahalle boş bir arazi olarak görülmekte boş arazide inşaat yapılıyormuş gibi plan kararları getirmektedir. Sürecin nasıl işleyeceği plan raporu ve kararlarında yeterli ölçüde tanımlanmamıştır. Yerleşimcilerin hak sahipliğine dair bir analitik incelemeye bile sahip değildir.

-Dava Konusu Plan, Plan Kademelenmesi ve Nitelikleri açısından şehircilik ilke ve esaslarına aykırıdır.

-Dava konusu planlarla yetersiz donatı alanı belirlenmiştir. Belirlenen donatı alanlarının erişilebilirlik mesafeleri şehircilik ilke ve esaslarına aykırıdır. 14.06.2014 tarihli 29030 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği’nin Ek-2 kısmında belirtilen kişi başına hazırlanması gereken donatı standartlarını karşılamamaktadır.

-Plan notundan da anlaşılacağı üzere davaya konu planlarda henüz bir kentsel tasarım projesi hazırlanmadığı anlaşılmakta olup, bu durum anılan yönetmelik hükmüne aykırıdır.

-Dava konusu planların hazırlanma sürecinde ve onayı sonrasında şehircilik biliminin geldiği aşamada olmazsa olmazı haline gelmiş olan “katılım” süreci işletilmemiştir.

-Dava konusu planlar uluslararası sözleşmeler, anayasa, yasalar ve yönetmeliklerle tanımlanmış haklarımızı yok saymakta, hayatımızı ve yerleşimimizi, mahallemizi ve komşuluğumuzu belirsizliğe sürüklemektedir.

 
Torbalı’da tiyatro şöleni başlıyor
 
Site sakinlerine aidat şoku! Yüzde 113'ü bulan artış
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Şefika kahyaoğlu 13 Ocak 2022 Perşembe 13:22

Arsa sahibiyim arsa benim yıllardan beri vergisini veriyorum bana hiç yarar sağlamıyor arsamın üzerinde yaşayanlar yarıyor buna adil bir şekilde belediyenin çözüm bulmasını diliyorum

Yorumu oyla      2      3  
Nuray bozkurt 12 Ocak 2022 Çarşamba 18:38

25 yıldır mağduruz arsa sahibi olarak artık sonuçlanmasını bekliyoruz

Yorumu oyla      2      3  
sezarın hakkı sezara 12 Ocak 2022 Çarşamba 12:12

gece kondu sahibi "plan kademelenmesi ve nitelikleri açısından şehircilik ilke ve esaslarına aykırıdır" diye dava açıyor. çünkü kendi oturduğu depreme dayanıksız, bir dönem kaçak olarak tapusuz bir şekilde yapılmış , gece kondu niteliği taşıyan ve dönüştürülme teklifi sunulan evi şehircilik esaslarına aykırı değilmiş. ülkemizin vatandaşı bu tip konularda kafayı m2 ile bozduğu için nasıl bir evde yaşadığını unutuyor.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Mutluyuz' plakalı aracıyla dehşet saçtı
Esenyurt'ta, plakasında "Mutluyuz" yazan otomobilli saldırgan, sokakta ...
'Sıcaklık artışlarıyla 'su stresi' başlayacak'
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği ...
Su zannedip içti... Küçük çocuk yoğun bakıma alındı!
Kilis'te 18 aylık olan Yusuf Can, kaşla göz arasında su zannederek kireç ...
 
Hanzade ÜNUZ yazdı... Bir melek intihar etti
Hanzade ÜNUZ yazdı... Bir melek intihar etti
Bakım yapan işçilere otomobil çarptı
Bursa'nın Osmangazi ilçesinde metronun elektrik bakımını yapan işçilere ...
İzmir'de feci kaza... Servisler birbirine girdi!
İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde, 2 servis minibüsünün çarpışması sonucu 3 kişi yaralandı.
 
İzmir'de 5070 paket kaçak sigara ele geçirildi
İzmir'in Urla ilçesinde düzenlenen operasyonda 5070 paket kaçak sigara ele geçirildi.
Sahte kimlikle gezen katil yakalandı!
İzmir'in Tire ilçesinde, sahte kimlikle gezen cinayet şüphelisi Ş.C., polis ekiplerince yakalandı.
Şehide sessiz sedasız veda!
Piyade Sözleşmeli Er Zafer Bağıran, görev yaptığı Suriye’de hayatını kaybetti. ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva