HABERLER>GÜNCEL
12 Ocak 2022 Çarşamba - 09:55

'Sıcaklık artışlarıyla 'su stresi' başlayacak'

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi, Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yüksel Ardalı, kuraklığın yakın geleceğin önemli bir problemi olacağını belirterek, "Kişi başına düşen su miktarı yıllar geçtikçe azalıyor. Su indeksi hesaplandığında Türkiye'de, yıllık içme suyunun kişi başına bin 700 metreküpün altına düştüğü durum anlamına gelen 'su stresi' henüz başlamamış görünüyor. Fakat sıcaklık artışları böyle devam ederse birkaç sene içerisinde su sıkıntısının artacağını görebiliyoruz" dedi.

 Sıcaklık artışlarıyla  su stresi  başlayacak

OMÜ Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi, Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yüksel Ardalı, suyun kullanımı konusunda uyarılarda bulunarak kuraklığın yakın geleceğin önemli bir problemi olacağını ifade etti. Su kaynaklarının azalması ve kirliliğe dikkat çeken Prof. Dr. Ardalı, "Bütün dünyada su kaynaklarının kirlenmesi büyük bir problem. Bizi bekleyen başka bir şey var; suların azalması ile birlikte kirlilikler daha konsantre olacak. Bizlerin de suyu kullanılabilir bir hale getirmemiz problem oluşturacak. Yağış olduğu için su problemi yaşanmayacağı düşünülebilir, fakat şehir merkezleri çoğunlukla beton. Yağışlar yer altı sularına karışmıyor, denize doğru gidiyor. Denize gittikten sonra o suyu kullanabilmek için maliyeti yüksek işlemler gerekiyor. Kısacası çok yağış olması su kaynaklarımızın dolacağı anlamına gelmiyor. Bir anda fazla yağış olması da sel gibi afetlere neden oluyor" dedi.

'BAKIŞ AÇIMIZI DEĞİŞTİRMEMİZ GEREKİYOR'
Su kullanımının önemine değinen Prof. Dr. Ardalı, şunları söyledi:

"Su kaynaklarındaki azalmayla kirlilik konsantrasyonları artıyor. Örneğin anneyi karnındaki bebeğe bağlayan kordonda mikroplastik bulunuyor. Bunlar gerçekten çok önemli. Bu yüzden bir an önce önlemlerin alınması, harekete geçilmesi gerekiyor. Suların dikkatli kullanılması gerçekten çok önemli. Bunun da ötesinde endüstride ve tarımda kullanılan suyun çok iyi yönetilmesi gerekiyor. Halka çeşmeden gelen suyun içme suyu arıtma tesisinden çıktığını anlatmamız lazım. Biz ne yapıyoruz bu suyla, bahçe suluyoruz, araba yıkıyoruz, tuvalette kullanıyoruz. Bu gerçekten büyük bir israf. Tuvalette kullanılan suyun illaki içme suyu olması gerekmiyor. Bu konuda bakış açımızı biraz değiştirmeniz gerekiyor. Ön hazırlığını yapıp su konusunda mutlaka harekete geçmemiz gerekiyor. Avrupa, hatta dünya bunu fark etti ve 'Su Çerçeve Direktifi' hazırladı. Büyük havzalar oluşturdu ve bu havzalardaki ne kadar içilebilir ne kadar kullanılabilir şekilde analizler yaptı" 

'SU SIKINTISI ARTACAK'
Kişi başına düşen suyun yıllar geçtikçe azaldığının altını çizen Prof. Dr. Ardalı, "Kişi başına düşen su miktarı yıllar geçtikçe azalıyor. Su indeksi hesaplandığında Türkiye'de, yıllık içme suyunun kişi başına bin 700 metreküpün altına düştüğü durum anlamına gelen 'su stresi' henüz başlamamış görünüyor. Fakat sıcaklık artışları böyle devam ederse bize de çok yakın olduğunu söyleyebiliriz. Birkaç sene içerisinde su sıkıntısının artacağını görebiliyoruz" diye konuştu.

 
İzmirli kadın üreticiler CHP Lideri ile bir araya geldi
 
'Mutluyuz' plakalı aracıyla dehşet saçtı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Su zannedip içti... Küçük çocuk yoğun bakıma alındı!
Kilis'te 18 aylık olan Yusuf Can, kaşla göz arasında su zannederek kireç ...
Hanzade ÜNUZ yazdı... Bir melek intihar etti
Hanzade ÜNUZ yazdı... Bir melek intihar etti
Bakım yapan işçilere otomobil çarptı
Bursa'nın Osmangazi ilçesinde metronun elektrik bakımını yapan işçilere ...
 
İzmir'de feci kaza... Servisler birbirine girdi!
İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde, 2 servis minibüsünün çarpışması sonucu 3 kişi yaralandı.
İzmir'de 5070 paket kaçak sigara ele geçirildi
İzmir'in Urla ilçesinde düzenlenen operasyonda 5070 paket kaçak sigara ele geçirildi.
Sahte kimlikle gezen katil yakalandı!
İzmir'in Tire ilçesinde, sahte kimlikle gezen cinayet şüphelisi Ş.C., polis ekiplerince yakalandı.
 
Şehide sessiz sedasız veda!
Piyade Sözleşmeli Er Zafer Bağıran, görev yaptığı Suriye’de hayatını kaybetti. ...
İstanbul'un simgesi Boji'nin yuvası belli oldu!
İstanbul'da vapurdan, tramvaya, istasyonlardan metroya kadar farklı ulaşım ...
İzmir açıklarına itilen 63 göçmen kurtarıldı!
İzmir'in Dikili, Çeşme ve Seferihisar ilçeleri açıklarında, Yunanistan ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva