HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
23 Nisan 2022 Cumartesi - 16:02

Bakanlığın planlarına bir kez daha yargı freni!

İzmir 3. İdare Mahkemesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Karabağlar Uzundere’de 101 hektarlık kentsel dönüşüm alanına ilişkin imar planlarını bir kez daha iptal etti. Planları yargıya taşıyan mahalleliler bakanlığa kendilerini yok saymama çağrısında bulundu.

Bakanlığın planlarına bir kez daha yargı freni!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - 2012 yılında dönemin Bakanlar Kurulu kararı ile riskli alan ilan edilerek kentsel dönüşüm kapsamına alınan Karabağlar’daki 540 hektarlık alan ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Dönüşüm alanının içinde kalan ve 1. etap olarak adlandırılan Uzundere, Peker ve İhsan Alyanak Mahallelerini kısmen kapsayan 101.4 hektarlık alan için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği bir kez daha yargıdan döndü.

Uzundere Mahallesi Harmanyeri Kentsel Koruma Derneği, Limontepe Mahallesi Kentsel Dönüşüm Derneği,  Yüzbaşı Şerafettin Mahallesi Kentsel Dönüşüm Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Salihomurtak Mahallesi Kentsel Dönüşüm Derneği ve çok sayıda vatandaş tarafından yargıya taşınan plan iptal davasında İzmir 3. İdare Mahkemesi itirazları yerinde bularak planları iptal etti.

'İMAR MEVZUATINA, ŞEHİRCİLİK İLKELERİNE AYKIRI'
Mahkmenin kararında “Plan değişikliği ile merkezi iş alanının kentsel gelişme alanına dönüştürüldüğü ve önemli miktarda alanın gelişmeye açıldığı, değişime ilişkin nüfus yoğunluğu, sosyal ve teknik altyapı standartları açısından hesaplama ve değerlendirmenin yapılmadığı, mevcut ve öneri ulaşım sistemine yer verilmediği, mevcut plan ile bütünlüğün sağlanmasına ilişkin değerlendirmeye raporda yer verilmediği; plan raporunda yönetmelikte belirtilen detaylı analizlere sentezleme ve değerlendirmelere yer verilmediği; 30m genişliğindeki ana ulaşım bağlantısının 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliğinde gösterilmemesinin eksiklik olduğu, 35 m'lik yolun nereye bağlanacağının belirsiz olduğu, 1/5.000 ölçekli nazım imar plan ve 1/1.000 ölçekli Uygulama İmar Planında bulunan 30 m genişliğindeki Birinci Derece Yol'un ana yol niteliğinde olduğu, yatay kurp yarıçapı ve eğim standardını sağlamadığı, kavşak noktalarının standartlara (eğim dönüş açısı gibi) uygun oluşturulmadığı, planlama alanının batısında ve güneyindeki alanlar için kamusal ve yeşil alan sisteminin ve hiyerarşisinin sağlıklı kurulamadığı, cami alanın yer seçimi kararının sakıncalı olduğu, 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı değişikliği için görüş alınmadığı, Jeolojik-Jeoteknik etüt raporunun değerlendirme sonuçlarına plan notlarında yer verilmediği, TEİAŞ ve Karayolları Genel Müdürlüğü ve İller Bankası görüşlerinin dikkate alınmadığı ve mevzuatın öngördüğü standardı sağlamamış olduğu anlaşıldığından dava konusu planların imar mevzuatı, şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına uygun olmadığı sonucuna varılmıştır” ifadeleri yer aldı.

8 PLAN ASKIYA ÇIKARILDI
Yılan hikayesine dönen bölgedeki kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin şimdiye kadar 8 farklı imar planı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından askıya çıktı.  Askıya çıkarılan bütün imar planların için dönüşüm alanında yaşayan vatandaşlar tarafından iptal talebiyle dava açıldı. Bazı davalarda mahkeme bölge halkının taleplerini haklı bularak iptal ederken bazı davalarda ise yeni imar planları askıya çıkarıldığı için davalar boşa düşmüş oldu. 101 hektarlık alanın parselasyon planları bir kez iptal edilirken ikinci kez kabul edilen parselasyon planları için mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Bakanlığın bölgeye ilişkin yakın zamanda yeni bir plan yayınlaması bekleniyor.

20 BLOKLU YENİTEPE KONUTLARI DİKİLDİ
Söz konusu plan alanı kentsel dönüşüm kapsamına alındığında boş bir alandı ve bakanlık bu alana rezerv konut oluşturmak için harekete geçti. Kat karşılığı inşaat yaptırılması ihalesini kazanan Nuhoğolu, İlbankası’nın desteği ile bu bölgeye Yenitepe ismini verdiği 20 blokluk konutları dikti. Konutların bir kısmı Nuhoğlu ve bir kısmı da TOKİ tarafından satışa çıkarıldı.

EN BÜYÜK KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİNDEN BİRİ
Karabağlar’daki Cennetçeşme, Salih Omurtak, Bahriye Üçok, Limontepe, Ali Fuat Erden, Umut, Gazi, Özgür, Yüzbaşı Şerafettin, Devrim Mahallelerinin tamamı ile Yurtoğlu, Abdi İpekçi, İhsan Alyanak, Uzundere, Peker Mahallelerini kısmen kapsayan 540 hektarlık alan 31 Aralık 2012’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında “Riskli Alan” ilan edilmişti. Bu bölgede 100 bine yakın insan oturuyor.

MAHALLELER BİRLİĞİ: VATANDAŞLARI YOK SAYMAYIN
Mahkemenin kararı Karabağlar Mahalleler Birliği tarafından yapılan açıklama ile duyuruldu. Yüzbaşı Şerafettin Mahallesi Kentsel Dönüşüm Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği başkanı Derya Çolak, dönüşüm alanında kalan vatandaşların dikkate alınmadığını belirterek  “Yapmış olduğumuz yazılı itirazlara cevap vermeye dahi tenezzül etmeyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın 9 kez askıya çıkarmış olduğu imar planları her seferinde açtığımız iptal davaları sonucunda Mahkemelerce iptal edilmişti. Bu ölçekte yapılan planlara dair; İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karabağlar Belediyesi tarafından, belediye arazileri dışında ne yapılmış bir itiraz ne de açılmış bir dava mevcut değildir. En son askıya çıkarılan 10. İmar planı da İzmir 3. İdare Mahkemesi tarafından oy birliğiyle iptal edilmiştir”.

‘Artık Yeter’ çağrısının yapıldığı açıklamanın tamamı şu şekilde:

Mevcut planların yürürlükten kaldırılmasını gerektirecek herhangi bir durum bulunmamaktadır. Rant amaçlı kentsel dönüşüm için ortada imar planları, kentsel tasarım projesi ve sözleşme olmadığı halde vatandaşlara uzlaşma tutanakları imzalatılmak istenmişti. Bizler bu belirsizliğe imza atmayınca, bilgi/belge talep edince o uygulamadan vazgeçilmiştir. Ancak devamında bugün burada toplanmamıza neden olan usulsüzlüklerle imar planları yapılmaya başlanmıştır.

Kuşkuya düşmemizde de dava açmamızda da sonuna kadar haklı olduğumuzu zaman göstermiştir. Planlama alanı içinde bulunan İzmir’in en büyük heyelan bölgesi olarak daha önce bilimsel olarak tespit edilmiş alanda; 4 yıl içinde 3 defa AFAD kararları ile keyfi biçimde insan hayatını tehlikeye atan yapılaşmaya izin verilmiştir.

Diğer taraftan Acele Kamulaştırma kararlarıyla Vatandaşın elinden zorla mülkleri ve arazileri alınmıştır. Davamız sürmekte iken, mahkeme kararı beklenmeksizin yapılan YENİTEPE isimli konutlar, rezerv yapı olarak kullanılmamıştır. Aksine çeşitli kamu kurumlarına ve yatırımcılara ihale yoluyla satılmıştır. Kentsel dönüşüm ve bu amaçla düzenlendiği iddia edilen planlar inşaat sermayesinin ihtiyaçlarına göre düzenlenmiştir.

Plan iptal davaları devam ederken, nihai karar verilmeden önce Uzundere Köylüsünün ve diğer maliklerin arazileri üzerine, rızaları olmaksızın ve mahkeme kararları beklemeksizin yapılmış olan döner kavşak, yol ve istinatlar mevcut haliyle kaçaktır.

Bugün buraya toplanmamızın nedeni, İlgili İdareleri, Mahkeme kararının gereğini yapmaya davet etmektir. İdareyi, vatandaşların arazisi üzerinde ki bu kanunsuz, kaçak, yapılaşmayı durdurmaya davet ediyoruz. Yaptığımız başvuruların geciktirilmeden gereğinin yapmasını talep ediyoruz.

Bizler, bu mahallelerin yaşayanları, hak sahipleri, olarak; idarecilerin ve sermaye sahiplerinin haklarımızı ve hayatlarımızı yok saymasına asla izin vermeyeceğiz. Yasalardan doğan tüm hukuki haklarımızın hep birlikte arkasındayız. Mücadelemize sonuna kadar devam edeceğiz.

• Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nı vatandaşları yok sayan planlama çalışmalarından vazgeçmeye,

• İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Karabağlar Belediye Başkanlığı'nı kentin planlama süreçlerinde sözlerinin arkasında durarak, vatandaşın yanında olmaya davet ediyoruz.

 
1 milyon dolarlık banknot ele geçirildi
 
Buca’da 23 Nisan’a yakışır kutlama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
50 yıla biter! 23 Nisan 2022 Cumartesi 16:55

Bakanlık 10 yıldır şurayı yapamadı. Burası dururken üniversite alanına lüks konut yapmaya çalıştılar. Mahkeme oranın da yanlış yapılmış planlarını iptal edince gariban edebiyatı yapıldı.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Davada karar çıktı... İnciraltı'nın değeri belli oldu!
İnciraltı mülk sahipleri ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni mahkeme koridorlarında ...
TOKİ İzmir'de satışa çıktı!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, ...
İzmir'de ev almak hayal oldu... Fiyatlar tarihi seviyeye ulaştı!
Konut fiyat artışları, piyasaya yönelik verilerde de dikkat çekiyor. Türkiye’de ...
 
Afet binalarında borçlandırma indirimlerine yeni düzenleme
Afet sebebiyle yapılan ve yapılacak binaların borçlandırma bedellerindeki ...
İzmirli iş insanları depremzedeler için birlik olmuştu... Süreci hızlandıracak formül!
İzmir'de 30 Ekim 2020 de yaşanan deprem sonrası 117 vatandaş hayatını ...
Kiracıların yeni çilesi: Ara zam baskısı
Son dönemde emlak fiyatları ve buna bağlı olarak ev kiralarında fahiş ...
 
Tatil sezonu geldi çattı... Yetkililer dolandırıcılığa karşı uyardı!
Tatil sezonu öncesi villa ve yazlıklara talep artarken, emlakçılar ise ...
TOKİ'den dikkat çeken satış!
Gaziemir’in merkezi Atıfbey Mahallesinde Sevgi Yolu olarak kullanılan ...
Büyükşehir'in dönüşüm modeli için flaş çıkış: Dava açılması mümkün!
İZBETON tarafından hayata geçirilen 'kooperatif metodu' için eleştirilerde ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva