HABERLER>GÜNCEL
29 Eylül 2022 Perşembe - 11:05

Bakan Kirişci'den gıda israfı çağrısı: Sofrana sahip çık

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "'Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü' vesilesiyle vatandaşlarımıza gıda üretiminde ve gıdanın topraktan sofraya serüveninde, ne emekler harcandığını bilerek, gıdaların asla israf edilmemesi çağrısında bulunuyor ve bir kez daha tekrarlıyorum; gıdanı koru, sofrana sahip çık" dedi.

Bakan Kirişci den gıda israfı çağrısı: Sofrana sahip çık

Bakan Kirişci, '29 Eylül Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü' nedeniyle yazılı açıklama yaptı. İklim değişikliğinin etkilerinin daha da hissedildiği dönemde, önce pandemi ardından da Ukrayna- Rusya savaşıyla ortaya çıkan krizlerin, tarım ve gıda güvenliğinin vazgeçilmez olduğunu bir kez daha gösterdiğine değinen Kirişci, "Bunun bilincinde olan ülkeler, tabii kaynakları korumak, toprağı, suyu yönetmek ve tarımda sürdürülebilirliği sağlamak için tedbir almaktadır. Gıda güvenliğini sağlamaya yönelik kapsamlı çalışmalar yapılırken sadece üretim ve verimliliğe değil; elbette gıda tüketimine de odaklanmalıyız. Gıda israfı; sosyal, ekonomik ve çevresel sorunlar başta olmak üzere çok boyutlu bir meseledir. Dünya genelinde, her yıl, üretilen gıdanın 3'te 1'i kayba uğramakta ya da israf edilmektedir. Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) 'Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenme 2021 Raporu'na göre; 1 yılda israf edilen gıda miktarı 1,3 milyar tondur. Sadece bu kaybın büyüklüğü bile, israfla mücadelenin önemini göstermektedir" dedi. 

'FARKINDALIK ÇALIŞMALARI YAPILDI'
Türkiye'nin, israfın azaltılması için uluslararası ölçekte yapılan çalışmalarda öncü olduğunu aktaran Bakan Kirişci, "Tarım ve Orman Bakanlığımız, FAO iş birliğiyle gıda kayıpları ve israfının azaltılmasına yönelik olarak 'Gıdanı Koru- Sofrana Sahip Çık' isimli büyük çaplı, uluslararası bir kampanyayı 20 Mayıs 2020 tarihinde başlatmıştır. Kampanya ile Tarım ve Orman Bakanlığı ve FAO; gıda kayıpları ve israfı konusunda gerek ulusal gerekse uluslararası düzeyde mücadele etmeyi, ilgili tüm tarafları bilinçlendirerek toplumsal farkındalık düzeyini artırmayı hedeflemektedir. Ayrıca Türkiye'de gerçekleştirilen iyi uygulama örneklerinin uluslararası alanda model haline getirilmesi amaçlanmaktadır. 'Gıdanı Koru- Sofrana Sahip Çık' kampanyası kapsamında; tüketicilerin gıdalarını nasıl koruyacakları, alışverişe planlı çıkmaları, gıda artıklarının yeniden işlenerek gıda dışında başka ürünlere dönüştürülmesi gibi birçok konuda farkındalık çalışmaları yapılmıştır. Kamu ve özel sektördeki kurumların, gıda artıklarının yeniden değerlendirilmesine yönelik proje geliştirmeleri teşvik edilmiştir" açıklamasında bulundu. 

Bakan Kirişci, 9 Ağustos 2022 tarihinde 'Yemlerin Piyasaya Arzı ve Kullanımı Hakkında Yönetmelik'te yapılan değişikliğe de değinerek, şunları kaydetti:

"Lokanta, otel, fabrika gibi toplu yemek tüketim yerleri ile hazır gıda üretim işletmelerindeki gıda artıklarının hayvanlar için yeme dönüştürülmesinin de önü açılmıştır. Böylece 18 milyon ton gıda artığının yeniden değerlendirilmesine imkan sağlanmıştır. Bakanlık olarak paydaşlarımızla birlikte gıda kayıplarının ve israfının önlenmesine yönelik olarak ülkemizde ve uluslararası alandaki çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz. 'Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü' vesileyle vatandaşlarımıza gıda üretiminde ve gıdanın topraktan sofraya serüveninde, ne emekler harcandığını bilerek, gıdaların asla israf edilmemesi çağrısında bulunuyor ve bir kez daha tekrarlıyorum; gıdanı koru, sofrana sahip çık." (DHA)

 
Flaş karar: Derbilerde misafir takım seyircileri yok
 
Danla Bilic'ten ilişki yorumu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TUS sonuçları açıklandı
Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı sonuçları açıklandı.
Polise direnen sürücü ortalığı birbirine kattı
İstanbul Güngören'de, trafik polisleri durdurdukları motosikletin belgelerinin ...
İlişki vaadiyle kandırıp dövdüler
Adana'da Mehmet Resul D. (51), ilişkiye girme vaadiyle aracına binen Gürcü ...
 
Düğünde istek parça kavgası! Karakolda bitti
Bayrampaşa'da, düğünde istek şarkı yüzünden çıkan tartışma sonucu kız ...
Hurdaya dönen araçta 2 kişi hayatını kaybetti
Malatya'nın Yazıhan ilçesinde, refüje çarptıktan sonra karşı yönden gelen ...
Önce kalbini sonra böbreğini verdi
İzmir'de, makineye bağlı yaşayan diyaliz hastası Güliz Avcı Baykuş (26), ...
 
Kibarlıktan rahatsız olmuş... Eczanede yumruklu saldırı!
İstanbul Gaziosmanpaşa'da eczanede hiç tanımadığı kadına yumrukla saldıran ...
Oyun oynarken can vermişti... İzmir'deki davada yeni gelişme!
İzmir'in Çiğli ilçesinde, kaldırımda oynayan Mihrimah Gece Akalın'a (6) ...
Kızına 'yakıştıramadığı' damadını bıçaklayıp öldürdü!
İstanbul'da bir kişi, iddiaya göre kızına yakıştıramadığı damadını kalbinden ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva