HABERLER>EKONOMİ
16 Aralık 2015 Çarşamba - 21:02

Bakan Işık yerli otomobil için tarih verdi: İzmir’de mi üretilecek?

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık İzmir turunun son durağında EBSO’da sanayicilerle buluştu. Sanayicilerin sorunlarını ve talepleri kürsüden sıralayan EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, yerli otomobil üretiminde İzmir için müjde istedi. Yerli otomobilde üretim tarihini İzmir’den açıklayan Bakan Işık, İzmir ile ilgili ise, ‘‘Eğer bir babayiğit İzmir’den çıkarsa, rahatlıkla İzmir’de üretilecek” dedi.

Bakan Işık yerli otomobil için tarih verdi: İzmir’de mi üretilecek?

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’a özel meclis toplantısını gerçekleştirdi.  

Gün boyu İzmir’de temaslarını sürdüren ve mesajlar veren Bakan Işık, programını EBSO’da sonlandırırken önemli mesajlar verdi.

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar meclis konuşmasında sözlerine 64. Hükümet’in yol haritasında yer verilen ekonomik programlara teşekkür ederek başladı.  Yorgancılar, yeni program içinde TOKİ modelinin, işbaşı eğitim programının, 5. Bölge teşvikleri gibi konuların yer almasından dolayı, “Üretime katkı konan her kararı alkışlıyoruz”  sözleriyle teşekkür etti.  

YERLİ OTOMOBİLİ VERİN UÇURURUZ
Başkan Yorgancılar konuşmasında Fikri Işık’tan İzmir için müjde istedi. Prototipi tamamlanan yerli otomobil için İzmir’in üs olmasını istedi. Otomobil üretiminde Marmara Bölgesi’nin lider olmasına karşın İzmir’in potansiyelinden söz eden Yorgancılar, “Bu ziyaretin müjdeli bir haberle sonuçlanması beklentimiz içinde. Yerli otomobil üretimi bizleri heyecanlandırmaktadır. İzmir otomotivde Marmara gibi söz sahibi olamasa da dünyanın en önemli markalarına yan sanayi ürünleri sağlayan tesislere sahip. Yerli otomobil için en iyi adresin İzmir olduğunu düşünüyorum. yatırım bekleyen OSB’miz var. Eğer siz bize bu müjdeyi verirseniz biz bu havayla bu işleri alır götürürüz” ifadelerini kullandı.



SİYASETEN ARTIRILAN ASGARİ ÜCRETİ KAMU KARŞILASIN  
Yorgancılar, üyelerden gelen ve uzun süredir çözüme kavuşmayan sorunları teker teker sıraladı. Seçim öncesi vaat edilen asgari ücret miktarı hakkında iş verene yük binmeme çağrısını dile getiren Yorgancılar, “Asgari ücret ne olacak hiçbirimiz bilmiyoruz.  Biz çalışanların açlık sınırının altında çalışmasından yana değiliz. Bunu hiçbir zaman kabul etmiyoruz. Ama maliyeti hesaplamak zorundayız.  Yeni ücretlerde domino etkisiyle üst yönetimlerin de ücretlerinin iyi belirlenmesi lazım. Siyaseten arttırılan asgari ücretlerin kamu tarafından karşılanmasını istiyoruz.  Asgari ücret düzenlenmesiyle kıdem tazminatı, taşeron, arz talep sistemi gibi birçok konuda da sorunlar bir paket halinde çözülebilir.  Eğer bunlar tamamlanırsa iş barışının da kısa vadede sağlanacağını düşünüyorum” diye konuştu.  
 
MESLEK LİSELERİNİ TOBB’A VERİN
Mesleki eğitim ile ilgili sorunları aktaran Yorgancılar, “Ben burada kime meslek lisesi mezunu lazım desem herkes el kaldırır. Biz meslek lisesi mezunu çalışan bulamıyoruz. Türkiye’de sanayici çırak bulamıyor, biz burada üretim yapmak istiyoruz. Siz meslek liselerini TOBB’a devredin biz bunu Almanya’da Avustralya’da olduğu gibi  yerinde eğitim programlarına uygulayalım.  Bu gelirse her  OSB’ye bir meslek lisesi yapma zorunluluğu da getirilecek. Ama sonuç Almanya ve Avustralya modeliyle nitelikli elemanların sektöre girmesi kolaylaşacak” dedi.
 
TALEPLERİ SIRALADI ALKIŞ ALDI
Ender Yorgancılar konuşmasında sanayicilerin sorunlarını ve taleplerini Bakan Işık’a , “TRT payı da artık elektrik faturalarından çıkarılmalıdır. SGK pirim sisteminde gibi vergi de düzenli vergi ödeyenleri özendirecek bir düzenleme yapılmalı. Suriyelilerin kayıt altına alınması gerek. Geçici vergiler kaldırılsın işletmeler üretimlerini nerede yapıyorsa vergisini orada ödesin. Kamu İhale Kanunu’nun 63. maddesindeki yüzde 15’lik yerli ürün oranını yüzde 20’ye çıkarılmasını istiyoruz. Demiryollarının OSB’lerle bağlantısı güçlendirilmeli. Yüksek lisans, doktora ve doçentlik çalışmaları da sanayi ile birlikte yapılmalı. Üniversite-sanayi  işbirliği için YÖK ile koordineli çalışılmalı” cümleleriyle açıkladı. Yorgancılar’ın talepleri sıralaması, salondaki sanayiciler tarafından alkış aldı.  
 
BİR YIL ÖNCEKİ SORUNLAR ÇÖZÜLDÜ
Ender Yorgancılar’ın ardından kürsüye Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık çıktı.  Işık konuşmasında gün içinde gerçekleştirdiği programlar hakkında bilgi verirken, sanayicilerin taleplerini değerlendirdi. Bakan Işık, “İzmir, her geldiğimde beni heyecanlandırıyor. Sizinle 1 yıl kadar önce burada buluşmuştuk. Orada sizden gelen talepleri özenle not etmiştim. 1 yıl sonra sizden aldığımız notların büyük bölümünün çözülmüş olması bize sevinç veriyor.  Türkiye 13 yılda önemli bir sıçrama yaptı.  Orta düşük gelir grubundan orta yüksek gelir grubuna çıktı. Türkiye’nin en büyük hedefi yüksek gelir ülkeler arasına girmektir. Türkiye bunu mutlaka başarmak zorunda. Ülkemize yapacağımız en büyük kötülük, geldiğimiz yeri yeterli görmektir. Türkiye artık özgüveni eksik bir ülke değil. Biz durumun gerektirdiğini yapan bir ülke konumundayız” diye konuştu.
 


TÜRKİYE’NİN NE YAPILMASI GEREKTİĞİNE DAİR BİR BİLGİ EKSİKLİĞİ YOK
Yorgancılar’ın talepleriyle ilgili Işık, “Bizim son sanayi strateji belgelerimizde bunların tamamı var. Bu planlar takvimine göre takip ediyoruz. Türkiye’nin ne yapılması gerektiğine dair bir bilgi eksikliği yok. Türkiye’ni devlet tecrübesi nerede ne yapılması gerektiğini gösteriyor. Artık Türkiye’nin yol haritası belli. Türkiye önündeki engelleri kaldırdı. Artık yapısal dönüşümü sağlamanın zamanı geldi” dedi.
 
Türkiye’nin yeni bir büyüme sistemi içine girmesi gerektiğini söyleyen Işık, AR-GE inovasyon ve katma değerli üretim modelleri hakkında bilgi verdi. Işık, “Artık dünyada ciddi bir yarış var. Türkiye’nin kendi yerini alması için zaman kaybına gerek yok. Türkiye seçim zamanında  ciddi süre kaybetti. Eğer 1 Kasım sonuçları 7 Haziran’da çıkmış olsaydı, 3 aylık programın ciddi bir bölümünü tamamlamış olacaktık” ifadesini kullandı.   
 
İZMİR’DE TIBBİ CİHAZ YATIRIMI ARTACAK
İzmir yatırımları hakkında konuşan Fikri Işık, “İzmir’i yüksek teknolojinin merkezi olarak görmek istiyoruz. İzmir’de bizim ilaç ve tıbbi cihaz sektörüne yönelik ciddi yatırım yapmamız lazım. Bu sektörde  önemli olan nitelikli insan. En fazla nitelikli insan gücü ise İzmir’de.  Biz hastanelerin  tıbbi ilaçlarını biz karşılarsak hem sanayici kazanacak, hem ihracatımız olacak. Olmazsa ithal edeceğiz. Artık İzmir’i bu sektörlerde büyütmek istiyoruz. Orta yüksek teknolojide İzmir’i teşvik altına almak istiyoruz” dedi.  
 
DEVRİM’E GÖNDERME
Yerli otomobil üretimi hakkında konuşan  Fikri Işık, sözlerine Abdülhamit döneminde  Amerika’dan getirilen ve Devrim arabasıyla ilk üretimi gerçekleşen otomobil tarihini anlattı.  Devrim’in başarıyla tamamlanmasına rağmen üretiminin yaygınlaşmaması hakkında, “Burada en temel eksik siyasi rant eksikliği. Eğer o dönemdeki  iktidar otomobil önemli deseydi Türkiye’nin  şu an dünyada söz sahibi olduğu 5 marka olurdu” ifadesini kullandı.
 
OTOMOBİLDE DÖNÜŞÜM FIRSATI
Işık, “Otomobilde bir dönüşüm yaşıyoruz. Artık motorlu araçlardan bataryalı sisteme geçiyoruz. Türkiye’nin önünde 5 yıllık önemli bir fırsat var. Biz motor dışında her türlü parçayı üretiyoruz. Bunların önemli bir kısmı da İzmir de yaratılıyor.  Biz yerli otomobilde Türkiye’nin bir markası olsun istiyoruz. Türk otomobil yan sanayicisini tedarikçi olmaktan çıkarıp stratejik ortak konumuna koymak istiyoruz. Eğer Türkiye bu teknolojik dönüşümü yaşamazsa yan sanayide her geçen gün sıkıntılar yaşarız. Yerli otomobil bizim için bir teknoloji geliştirme platformu olacak” şeklinde konuştu.
 
YERLİ OTOMOBİLE ÜRETİM TARİHİ VERDİ
Yerli otomobilin 2016 sonunda 36 araçlı bir filo ile hazır olacağını, yapılan testlerin ardından 2018 Haziran’da piyasaya sunulup, 2019’da ise üretime geçilme hedefinde olduklarını söyleyen Işık, İzmir isteği hakkında ‘babayiğit’ göndermesi yaptı. Prototipin açıklandığı dönemde otomobili üretecek firmaya ‘bir babayiğit çıksın yerli otomobili yapsın’ sözüne gönderme yaparak, “Eğer babayiğit İzmir’den çıkarsa, rahatlıkla İzmir’de üretilecek” ifadesini kullandı.
 
ASGARİ ÜCRETTE HAK KAYBININ OLMADIĞI BİR SİSTEM
Asgari ücretin işverene yük getireceği konusundaki eleştirileri de cevaplayan Bakan Işık, “Asgari ücretin işverenler açısından nasıl minimize edileceği konusunda çalışmalar sürüyor ama ‘yükün tamamını kamu alsın’ fikri doğru değil. Çünkü kamu zaten sizin cebiniz. Yükün paylaşılması için çalışmalar sürüyor. Olgunlaşınca Başbakanımız veya ilgili bakanlarımız açıklama yapacak. Kıdem tazminatında da demokrasinin kılıcı gibi sallanan bu uygulamayı kaldırılarak çalışanlarımızı hiç bir hak kaybına uğramayacağı bir düzene geçilecek. Bunu da çok uzatmadan yapmamız lazım” dedi. 
 
ANAHTAR TESLİM FABRİKA’DA İKİNCİ PERDE
EBSO tarafından önerilen, TOKİ’nin anahtar teslim fabrika projesinin ardından yeni projenin kapıda olduğunu söyleyen Işık, “TOKİ’den anahtar teslim fabrika çalışmasının ardından ikinci sanayi hamlesini hayata geçireceğiz.  Sanayi Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ile Türkiye’de arsa almak istemeyen yabancı yatırımcılara kira karşılığı yerini vereceğiz. Burada yatırımını yapacak, üretime başlayacak” dedi.


 
Toplantı sonunda EBSO Başkanı Yorgancılar, sorunları anlatan detaylı bir talep dosyasını Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’a verdi.
 
Bakan Işık’ın programı son bulurken saat 21.40’ta İzmir’den ayrılacak.  
 

 
ABD İncirlik'teki F15'leri geri çekiyor
 
Flaş! Ve Fed'den tarihi faiz kararı geldi
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
16 Aralık 2015 Çarşamba 22:02

laf olsun diye söylemiş. vermezler. Konya-Kayseri-Bursa veya Kocaeli olur diye tahmin ediyorum.

Yorumu oyla      12      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Işınsu Kestelli’den ‘kelaynak’ çıkışı
İzmir Ticaret Borsası ve TOBB İzmir İl Kadın Girişimciler Kurulu, Sabancı ...
Katmerciler TOMA’da ABD’yle işbirliği yaptı!
Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı'nın (TOMA) üreticisi Katmerciler ABD'li ...
Bakan Işık’tan ‘İzmir’e teşvik’ raporu!
Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Işık, İzmir'in yüksek teknolojili ürünlerde ...
 
DYO’nun matbaa mürekkepleri Japonların oldu
Yaşar Holding, Türkiye'nin ilk matbaa mürekkepleri fabrikası Dyo Matbaa ...
Bilim Bakanı Işık’tan İzmir’de ‘su’ mesajları!
Bakan Işık kentteki temaslarına EBSO ve DEÜ ortaklığı ile düzenlenen Sanayi ...
Bostanlı'da yine indirim günleri: Pırlantada bile...
İzmir'de 18 Aralık Cuma günü başlayacak ayışveriş festivalinde, yeni yıl ...
 
Örtülü ödenek Kasım ayında rekor kırdı!
Kasım ayında örtülü ödenek olarak bilinen gizli hizmet gideri yüzde 90 ...
TTO’dan Bayırbucak tepkisi: İran gezisi iptal
19-24 Aralık’ta İran’a iş gezisi yapmayı planlayan Torbalı Ticaret Odası ...
2016'da kimin maaşına ne kadar zam gelecek?
Şirketler, yeni yılda asgari ücretin 1.300 liraya çıkarılması halinde, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Acil çözüm şart!’
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva