HABERLER>EGE
15 Mart 2023 Çarşamba - 08:33

Aydın'dan sonra sıra Manisa’da... Üzümün ölüm fermanı!

Türkiye’nin en verimli toprakları arasında yer alan Gediz Havzası’na yeni jeotermal santralleri yolda. Manisa Valiliği toplamda 44 bin 292 hektarlık alanda 18 yeni jeotermal kaynak arama ihalesine çıkıyor. Son olarak yakın zamanda 6 JES için verilen ÇED kararı Danıştay tarafından yer altı kaynak sularına zarar verdiği gerekçesiyle iptal edilmişti

Aydın dan sonra sıra Manisa’da... Üzümün ölüm fermanı!

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ – Çiftçilerin başta üzüm bağları olmak üzere tarımsal üretime zarar verdiği gerekçesiyle jeotermal enerji santrallere (JES) karşı çıktığı Manisa’da Valilik yeni JES alanları için ihale açtığını duyurdu.  Resmi Gazete’de yer alan ilana göre Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı 18 saha için önümüzdeki haftalarda ihaleye çıkacak.

İlçenin Şehzadeler, Salihli, Kula, Sarıgöl, Saruhanlı, Demirci, Akhisar, Gölmarmara, Cambazlı, Turgutlu ilçelerinde yer alan sahalar için jeotermal kaynak arama ve işletme ruhsatı ihalesi 28 Mart tarihinde Manisa Defterdarlık Müdürlüğü’nde gerçekleştirilecek.

İhaleyle birlikte ilin sınırları içerisinde yer alan 44 bin 292 hektarlık alan daha jeotermal enerji santraline açılacak. Açık artırma yöntemiyle gerçekleştirilecek ihalelerden ise yaklaşık 18 milyon TL gelir elde edilmesi bekleniyor.

EN AZ 17 JES VAR
Cumhuriyet Halk Partisi vekilleri tarafından hazırlanan 2021 yılında hazırlanan Jeotermal Enerji Santrallerinin Çevresel Etkileri Raporu’na göre Manisa’da 17 jeotermal enerji santrali bulunuyor ve bu tarihten sonra 2 proje için daha kaynak arama izni verilmişti.

TOPRAKTA BOR KİRLENMESİ
Manisa’nın en büyük üzüm üreticisinin olduğunun altının çizildiği raporda “Üzüm, diğer meyve türlerine göre daha fazla bora ihtiyaç duyan bir bitki olmasına rağmen, aynı zamanda bor fazlalığına karşı duyarlı bitkiler arasında yer almaktadır. Alaşehir ilçesinde özellikle JES’lerin yoğun olduğu bölgelerde yapılan araştırmalarda yeraltı sularının yüksek bor içerdiği, topraklarda bor kirlenmesinin olduğu ve bağların büyük bir kısmında bor toksisitesinin gözle de belirgin olarak görüldüğü araştırma sonuçlarında yer almaktadır.” ifadeleri yer almıştı.

DANIŞTAY’DAN VETO YEMİŞTİ
Son olarak Manisa Alaşehir Ziraat Odası tarafından açılan davada Danıştay 6’ıncı Dairesi, Özmen Holding bünyesinde yer alan SİS Enerji’nin Tepeköy Jeotermal Santralleri (Özmen-3 JES, Özmen-4 JES, Özmen-5 JES, Özmen-6 JES, Özmen-7 JES, Özmen-8 JES) projesi için verdiği ‘ÇED olumlu’ kararını iptal etmişti.  Kararda, jeotermal enerji santrallerinin bulunduğu Gediz Havzası’nda arsenik oranının 300 kata çıktığının da altı çizilmişti.

Kararda “Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün verdiği bu rakamlara göre ölçüm yapılan yerlerdeki yeraltı sularında tespit edilen arsenik oranı içme suyu kriterlerine göre 300 kat, “aşılmaması gereken doğal arka plan” olarak belirtilen değerin ise 75 katından fazla olduğunun belirtildiği, bu yazıdan anlaşılacağı üzere dava konusu proje alanında içinde bulunduğu havza bazında yeraltı tarımsal sulama sularındaki kirliliğin boyutunun çok yüksek olduğu, bu bağlamda dava konusu proje ile kirletici ve zararlı etkilerin katlanarak artacağı ve bağ şeklindeki sulu tarım yapılan ve sulama sularının büyük bir bölümünün de artezyen şeklindeki yeraltı suyu kuyuları yapıldığı düşünüldüğünde, sulama ile toprakların kirleneceği ovadaki tarımsal üretime büyük zarar vereceği bu kirliliğin tarımsal ürünlere geçeği, bu ürünlerin tüketilmesi ile bu zararlı etkinin besin zinciri yoluyla insan ve hayvanlara zararlı olacağı,” denilmişti.

 
Toprak Dede'nin adı Narlıdere'de yaşayacak!
 
Selçuk'a leylek göçü başladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kuaförün içinde katletmişti... Cezası belli oldu!
Aydın'ın Efeler ilçesinde, 2 Ekim 2020 tarihinde ayrı yaşadığı dini nikahlı ...
Alkollü eğlence kanlı bitmişti: 2 kişi tutuklandı!
Manisa'nın Turgutlu ilçesinde arkadaşlar arasında çıkan kavgada bir kişinin ...
12 yıllık kovalamaca sonlandı... Katil İzmir'de yakalandı!
Aydın'ın Germencik ilçesinde, 12 yıl önce Gökhan Ekmekçi (21) ve arkadaşı ...
 
Zehir evine baskın: 1 kişiye gözaltı!
Muğla'nın Bodrum ilçesinde, evinde hazırladığı ışık ve iklimlendirme sistemiyle ...
Ağaç budarken düştü... Canından oldu!
Manisa'nın Salihli ilçesinde budamak için çıktığı ayva ağacından düşen ...
2 aylık bebeğinin annesini öldürmüştü... Eşini suçladı!
Denizli'nin Merkezefendi ilçesinde, eşini tabancayla öldürdüğü öne sürülen ...
 
Faciadan dönüldü... Öğrenci servisi alev topuna döndü!
Muğla'nın Bodrum ilçesinde, sürücüsünün marşa bastığı sırada alev alan ...
Tartışma kanlı bitti... Sevgili dehşeti!
Afyonkarahisar'da K.Ç., birlikte yaşadığı Ebru Tekin'i (31) termal tesiste ...
Yunan yine itti... 'Ölüm Denizi'nde 4 cenaze daha!
Aydın'ın Kuşadası ilçesi açıklarında, Yunan unsurlarınca geri itilen kaçak ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva