HABERLER>GÜNCEL
16 Kasım 2022 Çarşamba - 08:57

Avukat Cangı’dan ‘imparatorluk salonu’ tepkisi: Böyle koruma olmaz!

İzmir'in kalbi Konak'ta geçmişte Kaplan Mustafa Paşa Vakfı Çarşısı olarak kullanılan alanın yıkılması sonrasında antik Roma dönemine ait liman hamamı ve imparatorluk salonu çıkan arkeolojik bölgenin restorasyon karşılığında kiralanarak kısmi yapılaşmaya açılmasını değerlendiren Avukat Arif Ali Cangı yapılan işlemin bir koruma olmadığını vurguladı ve kalıntıların korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması, hukuksal bir sorumluluk olduğunu vurguladı. Avukat Cangı, Başkan Tunç Soyer’e de bu bölgenin korunması için çağrı da bulundu.

Avukat Cangı’dan ‘imparatorluk salonu’ tepkisi: Böyle koruma olmaz!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Ahmetağa Mahallesi'nde mülkiyeti Vakıflar Müdürlüğü'ne ait olan, 120 yıllık Kaptan Mustafa Paşa İş Merkezi için yap-işlet-devret modeli ile 2016 yılında ihaleye çıkıldı. İhaleyi kazanan firma, 12 Haziran 2016'da çalışmalara başladı. Binanın yıkımı sırasında zemininde tarihi kalıntılara rastlandı. 3'üncü derece arkeolojik sit alanında kalan bölgede, inşaat çalışmaları durduruldu. İncelemede, ortaya çıkan yapının M.S. 2'nci yüzyılda inşa edildiği anlaşılan Roma dönemine ait liman hamamı ile imparatorluk salonu olduğu belirlendi. İhaleyi alan firma, proje yükümlülüklerini yerine getirmeyince 2020'de sözleşme feshedildi.

3 KATLI İŞ MERKEZİ
Söz konusu alan için 2 defa ihale yapıldı, ancak pandemi döneminde katılan olmadı. İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü, 15 Eylül'de yapılan üçüncü ihalede işin yeni firmaya verildiğini, iki gün sonra sözleşme imzalandığını ve 27 Ekim'de ise yer tespiti yapıldığını açıkladı. Restore et, işlet ve devret modeli ile 35 yıllık kiralık verileceği belirtilen açıklamada, alanın kısmi yapılaşmaya açılacağı ve arkeolojik kalıntıların olmadığı yerde 3 katlı ticaret merkezi yapılacağı belirtildi. Proje bedelinin 22 milyon 124 bin 106 TL olduğu ve ticaret merkezi olarak kullanılmak üzere 35 yıl süreyle restorasyon veya onarım karşılığı kiralandığı belirtildi.

‘YAPILAN BİR KORUMA DEĞİL’
Çevre hakları savunucusu Avukat Arif Ali Cangı tarihi alanda yapılacak çalışmaları Egedesonsöz’e değerlendi. Yapılacak olan çalışmaların bir koruma olmadığını ifade eden Avukat Cangı “Ortaya çıkan İzmir'in antik Roma dönemi Limanıdır. Tarihi varlıkları koruması gereken Vakıflar idaresi, varlık nedenine aykırı şekilde, sanki ticari işletme gibi davranıyor. Başta mülk sahibi olan Vakıflar idaresi olmak üzere, bütün yetkili kurumların ve İzmirlilerin buradaki kazıların tamamlanarak, korunması için sorumlulukları vardır” dedi.

‘TARİHSEL BİR SORUMLULUK’
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve uluslararası sözleşmelere göre Kaptan Mustafa Paşa Vakıf Çarşısı temelinden çıkan kalıntıların korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması, hukuksal ve tarihi bir sorumluluk olduğunu vurgulayan Avukat Cangı “Anlaşıldığı kadarıyla Vakıflar idaresi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı kalıntıları camın altında sergilemek suretiyle, üzerine ticaret merkezi kurmayı hedefliyor.” diye konuştu.

SOYER BU KONUYA EL ATMALIDIR
Büyükşehir Belediyesi’ne da alanla ilgili çağrıda bulunan Avukat Cangı şunları söyledi:

“İzmir' in Tarihi Kemeraltı çarşısı ile birlikte Tarihi Liman Kenti olarak UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi’ne alınması isteniyorsa önce burasının korunması gerekir. Yapılması gereken ve hukuksal zorunluluk buranın kazılarının tamamlanıp, arkeopark haline getirilmesidir. Tarihi İzmir Limanı ve onun çarşısı olan tarihi Kemeraltı’nın, İzmir'in kültürel ve toplumsal hayatına katacağı çok şey olacaktır. İzmir Büyükşehir Belediyesi, başkan Tunç Soyer bu konuya el atmalıdır”

 
Araç sahipleri dikkat: Benzine indirim geliyor!
 
Karabağlar'da eğlence dolu ara tatil!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İzmir'li 16 Kasım 2022 Çarşamba 10:01

Agora için katlı otoparkı yıkmak isteyen zeka,antik roma dönemine ait hamam ve imparatorluk salonu üzerine kısmi inşaat izni veriyor.Binamı tarihmi,acaba hangisi İzmir'e değer katar?

Yorumu oyla      3      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'den Bursa'ya ölüm kargosu...Can verenlerin sayısı 4'e çıktı!
Bursa'nın Yıldırım ilçesinde sahte içkiden zehirlendikleri şüphesiyle ...
Vatandaşlar fark etti... Nehirde korkunç manzara!
Edirne'de Meriç Nehri'nde 20'li yaşlarında bir erkek cesedi bulundu. Kaçak ...
Bir ilde kuduz paniği: Karantinaya alındı!
Adıyaman'da ölen bir kedide kuduz tespit edilmesi üzerine 2 mahalle karantinaya alındı.
 
Anne babası bıçaklanan polis kurşun yağdırdı!
Ataşehir'de iddiaya göre komşularıyla tartışan anne ve babasının bıçaklandığını ...
İnşaat şantiyesinde yangın: 1 işçi öldü
Ümraniye'nin Finanskent Mahallesi'ndeki inşaatların şantiyesinde çalışan ...
Akaryakıt istasyonunda silahlı çatışma: 2 ölü
Ankara'da bir akaryakıt istasyonunda 2 kişi arasında silahlı çatışma çıktı. ...
 
105 servise suç üstü... 'İkiz plaka' oyunu tutmadı!
İzmir Emniyet Müdürlüğü ekipleri, kentte 105 aracın ikiz plakayla korsan ...
25 bıçak darbeli cinayette yeni gelişme
Antalya'da, çatıdan atlayarak intihar ettiği iddia edilen Suat Sırım'ın ...
Kestikleri ağaç üzerlerine yuvarlandı: 1 ölü
Rize'nin Çayeli ilçesinde, yamaçtan yuvarlanan tomruğun altında kalan ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Emek kutsaldır çünkü...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva