HABERLER>EKONOMİ
31 Mart 2011 Perşembe - 10:12

Avrupa’nın en hızlı büyüyen ekonomisiyiz

Türkiye ekonomisi son çeyrekte yüzde 9.2 .büyüyerek Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomisi oldu.

Avrupa’nın en hızlı büyüyen ekonomisiyiz

İSTANBUL - Dünyayı saran küresel kriz nedeniyle 2009'u küçülerek kapatan Türkiye ekonomisi geçen yıl hızlı bir şekilde ayağa kalktı.
 
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, ekonomi geçen yılın son çeyreğinde yüzde 9.2 büyüdü. Türkiye bu büyüme oranıyla Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomisi oldu.
 
2010''un tamamında büyüme oranı yüzde 8.9 olarak gerçekleşti. Bu rakam yıllık bazda 2004'ten bu yana en yüksek büyüme rakamını ifade ediyor.
 
Ekonominin büyüklüğü geçen yıl 1 trilyon 105 milyar 101 liraya (735 milyar 828 milyon dolar) ulaştı. Kişi başına gelir 10 bin 79 dolara yükseldi.
 
Bu arada TÜİK üçüncü çeyrekte yüzde 5.5 olan büyümeyi yüzde 5.2, ikinci çeyrekte yüzde 10.2 olan büyümeyi yüzde 10.3, ilk çeyrekte yüzde 11.8 olan büyümeyi yüzde 12 olarak revize etti.
 
Yılın toplamında yüzde 8.9'luk büyümede 5.4 puan özel yatırımlardan, yüzde 4.7 puanı da özel tüketimden geldi. Kamu sektörünün 2010 büyümesine toplam katkısı (tüketim + yatırım) yüzde 0.8 puan ile 2009 düzeyinde kaldı.

 

 
EN HIZLISI İNŞAAT
İnşaat sektörü geçen yıl yüzde 17.1'le en hızlı büyüyen sektör olarak başı çekti. Onu yüzde 14.2'yle balıkçılık, yüzde 13.6'yla imalat sanayi, yüzde 13.3'le toptan ve perakende ticaret, yüzde 12.9'la vergi-sübvansiyon, yüzde 10.5'le ulaştırma ve haberleşme izledi.
 
2010'da daralma gösteren sektör bulunmadı. Ancak en küçük büyüme yüzde 0.3 ile oteller ve lokantalarda gözlendi. Kamu yönetimi-savunma, zorunlu sosyal güvenlik'te büyüme yüzde 0.5, eğitimde büyüme de yüzde 0.6'da kaldı.
 
TÜKETİM YÜZDE 6.6 ARTTI
Yerleşik hanehalklarının tüketimi dördüncü çeyrekte yüzde 9, yılın tamamında yüzde 6.6, özel sektörün yatırım harcamaları ise dördüncü çeyrekte yüzde 49.5, yılın tamamında ise yüzde 33.5 büyüme gösterdi.
 
İTHALAT YÜZDE 20 BÜYÜDÜ
Devletin tüketim harcamaları son çeyrekte yüzde 3.2, 2010'un tamamında yüzde 2, kamu sektörü ise dördüncü çeyrekte yüzde 17.1, yılın tamamında yüzde 15.1 arttı. Dördüncü çeyrekte ihracat yüzde 4.3, yılın tamamında yüzde 3.4, ithalat ise son çeyrekte yüzde 25.4, yılın tamamında yüzde 20.7 artış kaydetti.
 
ASH: ÇOK GÜÇLÜ RAKAMLAR
Büyüme rakamlarını değerlendiren Royal Bank of Scotland Ekonomisti Timothy Ash "Çok güçlü rakamlar. Türkiye'nin 2010'da büyüyen Avrupa ülkelerine öncülük ettiğine ve Şubat ayı dış ticaret açığındaki artış da göz önüne alındığında TCMB'nin iç talebi azaltmaya tekrar odaklanacağına işaret ediyor. Büyüme rakamlarının TCMB'nin kararları öncesinde ait olduğu hatırlatılabilir, ama yine de büyüme verisi çıktı açığının, eğer hâlâ varsa, çok çok hızlı kapandığını gösteriyor" dedi.
 
'MB HAMLESİNDE HAKLI'
Finansbank Ekonomisti Cevdet Çağdaş Üna da şunları söyledi: "Tahminlerimizin biraz üstünde olsa da beklenen bir gelişmeydi. 4. çeyrekte sanayi üretim rakamları dahil aktivite göstergeleri çok coşkuluydu. Mevsimsellikten ve takvim etkisinden arındırılmış yüzde 3.6 artışa baktığımızda, 2011'de her çeyrekte aynı şekilde korunduğunu düşünürsek, 2011'de mevsim etkilerinden arındırılmış yüzde 4 büyüme beklemek gerekir. Açıklanan rakamlar TCMB'nin soğutma hamlelerinde haklı olduğunu gösteriyor. Görünen o ki, 2011'de her çeyrekte bu seviyelerde olunursa, yıl sonunda oldukça coşkulu olur."
 
Oyak Yatırım Ekonomisti Gülay Elif Girgin ise şunları kaydetti: "Büyüme rakamlarına bakıldığında, özellikle son çeyrekte, harcama tarafının yüksek olduğunu gösteriyor. Eylül ayından bu yana cari açık rekor düzeyde artış gösteriyordu. Merkez Bankası bu rakamları görerek, Kasım ayından itibaren önlemlerini almaya başlamıştı. Bu rakamlar sürpriz değil. Büyüme rakamları içinde, özel sektör yüzde 50 ile rekor seviyede büyüdü. İthalat yüzde 26 büyüme göstermiş. Çok ciddi bir tüketim yapılmış son çeyrekte. İç tüketim de yüzde 9 büyümüş. Bunlar çok büyük rakamlar. Şubat ayında dış ticaret rakamlarında beklentilerin üstünde bir ithalat çıktı. Bunlar da gösteriyor ki, alınan tedbirlere rağmen güçlü iç tüketim devam ediyor. Önümüzdeki dönemde de bu şekilde giderse, kredilerde yavaşlama olmazsa Merkez Bankası bilanço içi ve bilanço dışı yeni önlemleri almaya devam edecektir diye düşünüyorum." (NTV, AA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cimbom’a kira sürprizi
Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Özak, "Galatasaray’ın stat geliri 3-4 kat ...
İTO'da Özpoyraz dönemi
İzmir Ticaret Odası’nda seçim heyecanı sona erdi. İTO’nun yeni Meclis ...
‘Yabancılar piyasaya güveniyor’
İMKB Başkanı Erkan, yabancı yatırımcıların küresel krizde İMKB'den çıkmadıklarını ...
 
İTO'da 'Torba Yasa' etkileri tartışıldı
İzmir Ticaret Odası’nda ‘Torba Yasa’nın İzmir İş Dünyasına Etkileri Toplantısı’ düzenlendi.
EBSO çözüm bekliyor
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar Gelir ...
Paranın patronluğuna beş aday
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 18 Nisan'da görevden ayrılıyor. ...
 
Termal otellere ciro şoku
32 İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin, termal su kullanan işletmelerin ...
Kamuda farklı maaşa neşter
Kamu kurumları arasında sık sık gündeme gelen yüksek maaş farklılığına ekonomi yönetimi el atıyor.
İzmir'den Yunan Adalarına tur başlıyor
Kruvaziyer turizmde gemilerin uğrak limanları arasına girmeyi başaran ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva