HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
9 Haziran 2022 Perşembe - 16:28

Avrupa'da Türkiye'yi Selçuk temsil edecek

Selçuk Belediyesi, Türkiye’yi temsil etmek üzere, Avrupa Birliği ve Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerin yerel ve bölgesel temsilcilerinin yer aldığı bir oluşum olan Avrupa-Akdeniz Bölgesel ve Yerel Meclisi’ne (ARLEM) seçildi.

Avrupa da Türkiye yi Selçuk temsil edecek

Selçuk Belediyesi, Avrupa Bölgeler Komitesi (CoR) çatısı altında 2010 yılında kurulan ve Türkiye Heyeti Sekretarya görevi Türkiye Belediyeler Birliği tarafından yürütülen ARLEM’e seçilen 5 Belediyenin arasında yer aldı.

Yerinden yönetim, kentsel ve bölgesel kalkınma, kültürel iş birliği, bilgi toplumu, göç ve entegrasyon gibi konuları gündemine alan ve politik diyaloğu devam ettirerek bölgeler arası işbirliğini teşvik eden böylesine bir platformda Türkiye’yi temsil edecek olmanın gurur verici olduğunu belirten Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, “Küresel ölçekte pek çok sorunun derinleşerek krize dönüştüğü böylesine zor dönemlerde, yerelde hissedilen sorunların ulusal sınırları aşan bölgesel bir perspektifle ele alınabilmesi ve çözüm üretebilecek platformların güçlendirilmesi çok umut verici. Diyalog içerisinde ortak geleceğimizin korunması için katkı sunma olanağı bulduğumuz için Efes Selçuk oldukça heyecanlı ve mutluyuz.” ifadelerini kullandı.

Avrupa Bölgeler Komitesi (CoR), AB için her zaman stratejik bir bölge olan ve 500 milyondan fazla nüfusa ev sahipliği yapan Akdeniz Bölgesi’nin küresel ısınma ve çevresel zorlukların yanı sıra tek bir ülke tarafından ele alınamayacak sosyo-ekonomik zorluklara karşı özellikle savunmasız oluşunun yanında Akdeniz Bölgesi’nin ayrıca tüm üyelerinin (örneğin turizm, yenilenebilir enerjiler) menfaatleri için daha fazla yararlanılabilecek büyük bir potansiyele sahip olduğu tespitiyle makro-bölgesel stratejilerin oluşturulması ve yaşama geçirilmesini hedefliyor.

Makro-bölgesel stratejiler (MRS), ortak bir dizi zorlukla karşı karşıya kalan üye devletleri ve   farklı bölgeleri bir araya getirerek söz konusu zorlukların ele alınması için koordineli bir yaklaşımı   içeriyor. Bu stratejilerle, özellikle çevrenin korunmasıyla ilgili olarak anlamlı sonuçlar elde edildiği biliniyor.

AB Bölgeler Komitesi (CoR), bir makro-bölgesel stratejisinin Akdeniz ülkelerinin ve bölgelerinin daha verimli bir şekilde işbirliği yapmasına nasıl izin verebileceğini ve Avrupa programlarının sinerjisini nasıl teşvik edebileceğini araştırarak somut önerilerde bulunmayı amaçlıyor.

ARLEM Nedir?
Avrupa-Akdeniz Bölgesel ve Yerel Meclisi (ARLEM) Avrupa Birliği ve Akdenizli ortaklarından oluşan yerel ve bölgesel temsilciler topluluğudur. AB Bölgeler Komitesi (CoR), Akdeniz’in üç kıyısındaki bölgesel yönetimler ve Avrupa-Akdeniz Ortaklığı bünyesinde yer alan yerel ve bölgesel yönetimleri temsil eden uluslararası kuruluşlar ve Avrupa kuruluşları tarafından 2010 yılında kurulmuştur.

Hedefleri; AB ve Akdeniz için Birlik’in (AiB) yerel ve bölgesel makamlarını siyasi olarak temsil etmek, politik diyaloğu devam ettirmek ve bölgeler arası işbirliğini teşvik etmektir.

ARLEM Kimlerden Oluşur?
ARLEM, AB ve Akdeniz’deki toplam 43 ülkeden 80 üye ve 2 gözlemciyi bir araya getirmektedir. Üyelikler, 15 Akdeniz ortağı ve Avrupa Birliği arasında eşit olarak bölünmüştür. Meclisin 40 üyesi Akdeniz ortaklarından 40 üyesi ise Avrupa Birliği tarafından (Avrupa Bölgeler Komitesi'nin 32 üyesi ve Avrupa-Akdeniz işbirliği alanında faaliyet gösteren Avrupa yerel ve bölgesel yönetim birliklerini temsil eden 8 üye) belirlenmektedir. Üyelerini bölgesel veya yerel düzeyde yetkiye sahip seçilmişler oluşturmaktadır. AB ve Akdeniz partnerleri tarafından eşit temsil yetkisine sahip eş başkanlara sahiptir.

Üye Ülkeler
Türkiye (5), Mısır (5), Cezayir (4), Fas (4), Suriye (3) (üyeliği geçici olarak askıya alındı), Tunus (3), Arnavutluk (2), Bosna Hersek (2), İsrail (2), Ürdün (2), Lübnan (2), Moritanya (2), Filistin (2), Monako (1), Karadağ (1). (Libya, gözlemci statüsünde katılmaktadır.)

ARLEM Nasıl Çalışır?
ARLEM, devam eden siyasi diyalog için bir forum sunar. Temsilci raporları aracılığıyla CoR'un danışma göreviyle ilgili çalışmalarına katkıda bulunur. Aynı zamanda Akdeniz için Birlik zirvelerinde yerel ve bölgesel düzeyi temsil eder. ARLEM raportörleri; adem-i merkeziyetçi yönetim, kentsel ve bölgesel kalkınma, kültürel iş birliği, bilgi toplumu, göç ve entegrasyon, küçük ve orta ölçekli işletmeler, ticaret, sürdürülebilir kalkınma, su yönetimi, atık yönetimi, enerji, ulaşım, tarım ve turizm alanlarına değinen konularla ilgili tematik raporlar hazırlamaktadır.

 
BM: 5 milyon Ukraynalı Avrupa'ya sığındı
 
'Korumaya giren para' 1 trilyona koşuyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İncirliova’da düzenlenen konserde vatandaşlar doyasıya eğlendi
Aydın Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarı’nın düzenlediği “Bahar Konserleri”nin ...
Soyer'e başarılı kadınların elinden 3 ödül
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer on ikincisi düzenlenen Özelkalem ...
Çiğli'den Nar Hareketi’ne destek!
Çiğli Belediyesi, İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) tarafından medyadaki ...
 
Bayraklı’da ‘kitap kafe’ dönemi
Vatandaşların kitaplara daha kolay ulaşımını sağlamak ve kitap okuma alışkanlığını ...
35 bin bilet tükendi... İzmirli gençler sanatla buluşuyor!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in İzmir Gençlik Festivali’nde ...
Karşıyakalı baba ve çocuklara muhteşem kamp
Karşıyaka Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü ile Ege Fark Yaratanlar ...
 
Bergama'da gökyüzü uçurtmalarla renklendi!
Bu yıl 2.'nci düzenlenen Uçurtma Şenliği ile Bergama'nın Kültürel Mirası'nın ...
Büyükerşen'den Çeşme'ye övgü seli!
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen yenilenen ...
Cittaslow kriterlerini İzmir belirleyecek!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 10-11 Haziran tarihleri ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva