HABERLER>İŞ DÜNYASI
22 Aralık 2022 Perşembe - 15:53

Arkeolojik SİT’teki ‘izinsiz’ yapıya Kınık OSB’den açıklama: Karar tebliğ edilmedi!

Kınık Organize Sanayi Bölgesi sınırları içindeki birinci derece arkeolojik SİT alanına dikilen izin alınmadan dikilen fabrika ile ilgili açıklama yapan OSB yönetimi topu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na atarak SİT kararlarının kendilerine tebliğ edilmediğini ve tapuya işlenmediğini dile getirdi. OSB söz konusu yapının ruhsatı olduğunu da açıkladı.

Arkeolojik SİT’teki ‘izinsiz’ yapıya Kınık OSB’den açıklama: Karar tebliğ edilmedi!

EGEDESONSÖZ -  Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 1998 yılında 1’inci derece arkeolojik SİT ilanı edilen Kınık Kocaömerli’deki bölge için başvuran Kınık Organize Sanayi Bölge Yönetimi SİT alanı kararının güncellenmesini talep etmişti. OSB yönetiminin talebini ele alan Kurul bölgede yaptığı incelemeler sonucunda bazı parsellerin SİT derecesini 1’den 3’e düşürmüştü.

Ancak Kurul tarafından yayınlanan açıklamada karar öncesinde 1’inci derece arkeolojik SİT derecesinde olan 156 ada 1 parseldeki yapının izinsiz dikildiği ifade edilmişti. Söz konusu parselde Yönetim Kurulu Başkanlığını Fikret Ürperler’in yaptığı Ürperler Şirketi’nin iştiraklerinden İz Granit’e ait bir işletme bulunuyor. 

Kınık Organize Sanayi Bölgesi yönetimi 1’inci derece arkeolojik SİT alanında çıkan izinsiz yapı ile ilgili açıklama yayınladı. Açıklamada Kınık Organize Sanayi Bölgesi imar planları, İzmir I Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 1998 tarihli kararıyla SİT Alanı ilan edilen alan dışarıda bırakılarak yapıldığı ifade edildi. Ancak 1999 yılında genişletildiği belirtilen SİT sınırlarının kendilerine tebliği edilmediği ve tapuya tescil edilmediği dile getirildi. Açıklamada yapının ruhsatı olduğu da belirtildi.

Oda Yönetimi’nin açıklaması şu şekilde:

Kınık Organize Sanayi Bölgesi imar planları, İzmir I Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 1998 tarihli kararıyla Sit Alanı ilan edilen alan dışarıda bırakılarak yapılmış ve akabinde birçok resmi kurum ve kuruluşun onayıyla yer seçimi kararı kesinleştirilerek yürürlüğe girmiştir.

1999 yılında genişletildiği belirtilen sit sınırları Organize Sanayi Bölgemize tebliğ edilmemiş olup, sit kararı tapuya tescil edilmemiştir.

Söz konusu 1999 yılı kararı 2021 yılında imar planı çalışmaları yapılırken öğrenilmiş ve akabinde konunun açıklığa kavuşması için OSB’mizin talebi üzerine üniversite tarafından yapılan bilimsel araştırmalar, uzman raporları ve kurul kararları neticesinde alınan kararlara göre gerekli çalışmalar yapılmıştır. Gelinen son noktada ise, İzmir 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nu 20 Aralık tarihli Resmî Gazetede yayımlanan kararıyla söz konusu alanın derecesi 1’den 3’e düşürülmüş olup, konuyla ilgili süreç devam etmektedir.

Sit Alanı sınırında kesinleşen yer seçiminden sonra yapılan değişikliğin bilgisinin ulaşmadığı ve 1999 yılında alınan Sit kararının tapu siciline şerh düşülmediği hususları göz önüne alınmadan ve Organize Sanayi Bölgemizden bilgi alınmadan habere konu edilmiştir. Söz konusu haberde yer alan katılımcı firmaya ait ruhsatsız yapıların olduğu iddiası doğruyu yansıtmayıp, yapılara ilişkin tüm ruhsatlar mevzuata uygundur.

 
Otomobil kontrolden çıktı... Market duvarına çarptı!
 
HDP'li Semra Güzel'in milletvekilliği düşürüldü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TÜRK-İŞ'ten asgari ücret yorumu: Karşılamıyor!
Türk İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Cumhurbaşkanı Erdoğan ...
Eskinazi'den annesine son veda!
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı ve İsrail'in İzmir ...
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi ...
 
2023 yılı için asgari ücret belli oldu!
Milyonlarca işçinin merakla beklediği asgari ücret miktarı belli oldu. ...
EGİAD’dan coşkulu yeni yıl kutlaması
EGİAD’ın aktif ve fahri üyeleri ile basın mensuplarının bir araya geldiği ...
Patent marka tescili 144 bini aştı
TÜRKPATENT verilerine göre, 2022'de yapılan marka tescili başvuruları 144 bini aştı.
 
TVF'den sermaye artırımı kararı!
Türkiye Varlık Fonu, kamu bankalarının çekirdek sermayelerini artırmak ...
Jak Eskinazi’nin acı kaybı
Türk ihracatının duayen isimlerinden, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör ...
Bakanlık nihai kararını verdi... Ana Tanrıça'ya dinamit!
Metropolis Antik Kenti'ne ismini veren ‘ana tanrıça’ heykellerinin bulunduğu ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva