HABERLER>İŞ DÜNYASI
22 Aralık 2022 Perşembe - 12:21

2023 yılı için asgari ücret belli oldu!

Milyonlarca işçinin merakla beklediği asgari ücret miktarı belli oldu. 2023 yılı için geçerli olacak asgari ücret net 8 bin 506 TL oldu.

2023 yılı için asgari ücret belli oldu!

EGEDESONSÖZ - İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2023'te geçerli olacak asgari ücret rakamını belirlemek üzere geçtiğimiz günlerde üçüncü kez toplanmıştı. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde Çalışma Genel Müdürü Sadettin Akyıl başkanlığında gerçekleşen toplantıda işveren heyetine Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç, işçi heyetine ise TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Pevrul Kavlak temsil etmişti.

TÜRK-İŞ: KIRMIZI ÇİZGİMİZ 9 BİN
Ancak toplantıda bir uzlaşıya varılamamıştı. Masada işçileri temsilen bulunan TÜRK-İŞ Genel Başkanı kırmızı çizgilerinin 9 bin olduğunu belirtmişti. Toplantı sonrası konuşan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, “Teklifimizi bakan beye ve komisyona ilettik. Bizim resmi teklifimiz 9 bin TL. Olursa imzalarız, olmazsa masada olmayız” demişti.

İŞVEREN HEYETİ İLE SON GÖRÜŞME
TİSK heyeti, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında Bakan Vedat Bilgin ile görüştü. İşveren tarafı ve Bakan Bilgin son rakamları değerlendirdi. Görüşme sonrası, Bakan Bilgin, bakanlıktan ayrılayarak külliyeye geçti.

ERDOĞAN AÇIKLADI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde 2023 yılında uygulanacak asgari ücreti kamuoyuna duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan 2023 yılı için asgari ücret net 8 bin 506 TL oldu. 

İŞVERENE MALİYETİ
Yeni asgari ücretin işverene maliyeti yaklaşık 11.750 TL olacak.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: 

Bize düşen görev milletimiz için hakkaniyetli sonucun ortaya çıkmasını sağlamaktır. Ne emekçilerimizin hakkının yenmesine ne de işverene altından kalkamayacakları bir yükün altına sokmak isteriz. Uzlaşma için samimi gayret sarf ettik. 

Çalışan ve işveren tarafı ortak rakam üzerine anlaşamadı. Taraflardan biri katılmadı ama asgari ücreti ortada bırakamazdık. Geçmişte de hükümetçe sonuçlandırılan asgari ücret vardır. 

Türkiye'de büyüme gayretlerinin en büyüğünün çalışma hayatında aldığımız bir gerçektir. Asgari ücreti açıkladıktan sonra memur ve emekli maaşlarında artış da bu şekilde tespit edilecek. 

Ülkemizde 2002 yılında 184 lira olan asgari ücret bizim dönemimizde reel olarak yüzde 142 oranında artmıştır. Geçtiğimiz yıl asgari ücrete yüzde 50 oranında artış yapılmıştı. Gelir ve damga vergisi de kaldırılmıştı. Ara zamla asgari ücret 5 bin 500 liraya çıkarılmıştı. 

Hem hakları koruyan hem denge gözeten bir yol izliyoruz. Biz hassasız, enflasyon rakamlarının düşüşüne şahitlik edeceğiz. Ülkemizdeki her vatandaşımız planını bu hedefe göre yapmasını bekliyoruz. 

Beklenmedik bir tabloyla karşılaşırsak yine asgari ücrette ara düzenleme yapmaktan da çekinmeyiz. Biz, milletimizle birlikte varız. Asgari ücretle ilgili adımları da bu hissiyatla atıcaz. 

Şimdi sizlerle önümüzdeki yılın asgari ücret rakamını paylaşmak istiyorum. Net asgari ücrette 2023 yılında inşallah 8 bin 506 lira olarak aramızda mutabık kaldık.

Bu asgari ücretin öyle ki tabii işverene yansıması olduğu gibi, bize de yansıması var. Bütün yansımaları düşünerek bu adımı attık. 

Böylece asgari ücrette geçtiğimiz yılın Ocak ayına göre yüzde 94 temmuz ayına göre yüzde 50 oranında artış sağlanmış, yıllık ortalama artış oranı yüzde 70’in üzerinde gerçekleşmiştir. Yeni asgari ücretin çalışan ve işverenlerimiz başta olmak üzere ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu süreçte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Devlet olarak bizim sırtımızda bir küfe var, bu küfe sürekli doluyor. Sağlık, eğitim ve ulaşımda atılan adımlarla Türkiye yeni bir yüzyıla giriyor. Şimdi Bitlis'te yapacağımız açılışta da ciddi bir adım atıyoruz. Batıda ne varsa doğuda da olacak prensibiyle devam ediyoruz.

Asgari ücret milletimiz için hayırlara vesile olsun diyorum. 

 
EGİAD’dan coşkulu yeni yıl kutlaması
 
Pehlivan’dan ‘Kubilay’ mesajı: Menemen, istiklal ve cumhuriyet şehridir
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
22 Aralık 2022 Perşembe 13:59

tüm çalışanlar asgari ücret ve az biraz üstü maaş alır hale geldi ülkede. totaliter ülkeyiz vesselam.

Yorumu oyla      2      3  
Zamlara devam 22 Aralık 2022 Perşembe 12:42

Ekmek 10 lira olur.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EGİAD’dan coşkulu yeni yıl kutlaması
EGİAD’ın aktif ve fahri üyeleri ile basın mensuplarının bir araya geldiği ...
Patent marka tescili 144 bini aştı
TÜRKPATENT verilerine göre, 2022'de yapılan marka tescili başvuruları 144 bini aştı.
TVF'den sermaye artırımı kararı!
Türkiye Varlık Fonu, kamu bankalarının çekirdek sermayelerini artırmak ...
 
Jak Eskinazi’nin acı kaybı
Türk ihracatının duayen isimlerinden, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör ...
Bakanlık nihai kararını verdi... Ana Tanrıça'ya dinamit!
Metropolis Antik Kenti'ne ismini veren ‘ana tanrıça’ heykellerinin bulunduğu ...
İzmirli sanayici dertli... 'Gençler üretimde görev almak istemiyor'
Tekstil sektöründe eleman arayışının artarak devam ettiğini belirten Ege ...
 
Cumhurbaşkanı imzaladı: Eğlence vergisi sıfırlandı!
Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile film gösterimleri, ...
Metropolis'e komşu taş ocağı!
OkkaGrup’un Menderes Çakaltepe’deki ormanlık ve tarım arazisinde açmak ...
Asgari ücrette kritik viraj: Son toplantı başladı!
Asgari Ücret Tespit Komisyonu üçüncü toplantısı başladı. Toplantıda yeni ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva