HABERLER>İŞ DÜNYASI
22 Aralık 2022 Perşembe - 11:54

Patent marka tescili 144 bini aştı

TÜRKPATENT verilerine göre, 2022'de yapılan marka tescili başvuruları 144 bini aştı.

Patent marka tescili 144 bini aştı

E-ticaretin yükselişinin etkisi, marka tescili başvurularında da görüldü. TÜRKPATENT verileri 2022'de yapılan toplam marka tescili başvuru sayısının 144 bini aştığını gösterdi. Uzmanlar, internette özgün ürünlerle satış yapmaya başlayanların, iş fikirlerini güvence altına almak için vakit kaybetmeden marka tescili yaptırması gerektiğine dikkat çekti.

Yalnızca İstanbul'dan 70 bine yakın marka tescili başvurusu yapıldığı görülürken, en çok başvuru yapılan şehirler İstanbul, Ankara ve İzmir oldu. Ayrıca 2022'nin ilk 10 ayına ilişkin veriler, en çok marka tescilinin eylül ayında gerçekleştirildiğini ortaya koydu. Dijitalde ve e-ticarette rekabetin her geçen gün artığına dikkat çeken Patent Sorgu Marka Vekili Av. Uğur Acar, marka tescilinin yanı sıra özgün ürünlerin isim hakkının alınmasının da önemine dikkat çekti.

Amazon gibi büyük e-ticaret platformlarının, marka tescili olmayan satıcıları listelemediğini, yerli e-ticaret platformlarında da benzer uygulamaların görüldüğünü söyleyen Acar, “Özellikle e-ticarete yönelecek satıcıların emeklerini korumak için marka tescilini ürünlerini listelemeden önce yapmaları büyük önem arz ediyor. Tescil edilmemiş marka ve ürünler, iyi satış hacimlerine ulaştığında hemen taklit ediliyor. Burada da tasarım tescili devreye giriyor. Tasarımın başkaları tarafından kopyalanmasını veya taklit edilmesini önlemek için yapılan tasarım tescilleri, sahibine o tasarımı kullanma konusunda münhasır haklar veriyor" dedi.

TÜRKİYE’DE HER AY YAKLAŞIK 12 BİN MARKA TESCİLİ BAŞVURUSU YAPILIYOR
TÜRKPATENT'in 2022'nin ilk 10 ayına ilişkin verilerine bakıldığında, aylık marka tescil başvurusu ortalamasının 11 bin 800'ü aştığı görüldü. Marka tescili, patent ve faydalı model başvurularında e-ticaretin yükselişinin etkilerinin fark edildiğini söyleyen Acar, şunları kaydetti:

"Danışmanlık şirketi SEAL tarafından hazırlanan raporda, Trendyol satıcılarının, benzer yapıdaki şirketlerle kıyaslandığında satışın gerçekleştiği yıl ve bir sonraki yıl 2 kat daha fazla patent, marka tescil ve faydalı model başvurusu yaptığı görülüyor. E-ticaret oldukça dinamik bir sektör. Hangi orijinal ürünün ne kadar sevileceğini, hangi hacimde satılacağını önceden kestirmek çok kolay olmuyor. Girişimcilerin marka ve ürünlerine güvenle yatırım yapabilmek için pazara girmeden önce marka tescil süreçlerini tamamlamaları gerekiyor. Marka tescili, fikri mülkiyeti güvence altına alırken, ileride çıkabilecek problemlerin de önüne geçiyor. TÜRKPATENT tarafından yetkilendirilen bir danışmanlık şirketi olan PatentSorgu, iş kurma heyecanını yaşayan girişimcilerin fikri haklarını güvence altına almaları konusunda çözüm ortağı oluyor.”

“UZMAN DESTEĞİ ALMAK ŞART”
Tescil başvurusunun 1 gün içinde tamamlanabildiğini, fakat değerlendirme ve ilan sürecinin 6 ayı bulabildiğini hatırlatan Acar, “Başvuru süreçleri günler içinde tamamlansa da değerlendirme aşaması 6 ay sürüyor. Bu noktada, başvurunun kusursuz olması, süreçte verilen emeğin boşa gitmemesi açısından uzman desteği almak şart. Marka vekillerinden ve hukukçulardan oluşan ekibiyle Patent Sorgu Türkiye'nin her yerinden iş kurma sürecinde olan girişimcilerin tescil işlemlerini kolaylaştırmak için çalışan dijital bir patent ofisi olarak konumlanıyor. Başvuru sürecinde karşılaşılabilecek sorunların, reddedilme riskinin ortadan kalkması için ön araştırma aşamasını titizlikle yürütüyoruz. Ayrıca tüm hazırlık ve başvuru aşamalarını, dijital ortamda gerçekleştiriyoruz. Marka ismi bulma konusunda zorluk yaşayan girişimcilere de internet sitemizde ücretsiz sunduğumuz ‘isim bulma robotu’ uygulamamızla destek oluyoruz” diye konuştu.

 
Sobadan sıçrayan alev evi sardı!
 
'Bu yasayı geri çekin, bizi dünyaya rezil etmeyin'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TVF'den sermaye artırımı kararı!
Türkiye Varlık Fonu, kamu bankalarının çekirdek sermayelerini artırmak ...
Jak Eskinazi’nin acı kaybı
Türk ihracatının duayen isimlerinden, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör ...
Bakanlık nihai kararını verdi... Ana Tanrıça'ya dinamit!
Metropolis Antik Kenti'ne ismini veren ‘ana tanrıça’ heykellerinin bulunduğu ...
 
İzmirli sanayici dertli... 'Gençler üretimde görev almak istemiyor'
Tekstil sektöründe eleman arayışının artarak devam ettiğini belirten Ege ...
Cumhurbaşkanı imzaladı: Eğlence vergisi sıfırlandı!
Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile film gösterimleri, ...
Metropolis'e komşu taş ocağı!
OkkaGrup’un Menderes Çakaltepe’deki ormanlık ve tarım arazisinde açmak ...
 
Asgari ücrette kritik viraj: Son toplantı başladı!
Asgari Ücret Tespit Komisyonu üçüncü toplantısı başladı. Toplantıda yeni ...
EGİAD Danışma Kurulu gündem yarattı
İzmir iş dünyasının protokol isimlerini ağırlayan, derneğin çalışma alanında ...
Asgari ücrette son viraj... Bugün belli oluyor!
Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücrette sona yaklaşılıyor. ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva