HABERLER>GÜNCEL
15 Mayıs 2016 Pazar - 13:43

Aliağa'da çevreciler tek ses: Kömürden kurtul!

İzmir'de, termik santral tesislerinin bulunduğu Aliağa İlçesi'nde, 80 kurumun yanı sıra çevreciler, siyasi partilerin de desteğiyle 'Kömürden kurtul' protestosu düzenlendi. Yaklaşık 2.5 kilometrelik bölümü yürüyen 2 bin çevreci, "Kömürden kurtul" diye bağırdı.

Aliağa da çevreciler tek ses: Kömürden kurtul!

Fosil Yakıt Karşıtı İnisiyatif, 4 Mayıs'tan itibaren aralarında Almanya, ABD, Yeni Zellanda, Endonezya, Güney Afrika'nın da bulunduğu 12 ülkede yaptıkları 'Kömürden kurtul' protestolarının sonuncusunu, Türkiye'de sembol bölge olarak seçtikleri Aliağa'da yaptı. Foça Ilıpınar Bölgesi'nde toplanan yaklaşık 2 bin kişi, 2.5 kilometre uzaklıktaki cüruf sahasına kadar yürüdü. Çevreyle ilgili platformlar başta olmak üzere 80 kuruluşun destek verdiği yürüyüşe, CHP milletvekilleri Musa Çam, Atila Sertel, Mustafa Balbay, Fikri Sağlar, Mehmet Tüm ve ilçe belediye başkanları da katıldı. Yaklaşık 1 saat süren yürüyüşte protestocular, 'Kömürden kurtul' diye bağırdı. Türkiye'nin Paris Anlaşması'yla, iklim değişikliğinde en ciddi tehlike olan fosil yakıtların sınırlandırılmasını taahhüt ettiğini söyleyen katılımcılar, buna rağmen ülkede 71 yeni kömürlü termik santralin yapılmasının planlandığını, bunlardan 4'ünün Aliağa'da kurulacağını vurguladı.

"PROJELERİ YAPTIRMAYACAĞIZ"
Müzik gruplarının dinletileri ardından insiyatif adına Foça Çevre Platformu (FOÇEP) üyesi Ezgi Türetken, basın açıklamasını yaptı. 'Kömürden Kurtul' demek için Aliağa'da olduklarını söyleyen Ezgi Türetken, şöyle dedi:

"Tüm dünyanın bildiği bir gerçek, gözümüzün önünde duruyor. Fosil yakıtların hepsini yerin altında tutmalıyız. Paris Anlaşması'nın da söylediği gibi küresel ortalama sıcaklık artışını 1.5 derece de sınırlandırmak zorundayız. Tüm dünya bu gerçeğin farkında. Artık, 'Fosil yakıtlardan kurtul' diye haykırmanın tam zamanıdır. Gezegenimizi yok oluşa sürükleyen fosil şirketlerine, kömür şirketlerine yaşam alanlarımızı bırakmayacağız. Dünyanın en tehlikeli fosil yakıt projelerini durduracağız. Pervasızca sürdürülen bu sorumsuz sanayileşme rotasının sorumluları fosil yakıt şirketlerini ve enerji politikalarını durduracağız. Yeryüzünü, toptan yıkıma götürecek kritik eşiğe getiren, tüm dünyayı hızla yıkıma sürükleyen anlayışa izin vermeyeceğiz. Ülkelerin sera gazlarını azaltmak için; enerji üretiminde, kömür, petrol ürünleri ve doğalgazdan kurtulmak için, gerekli olan adımları atıyor, mücadelemizde yeni bir sayfa açıyoruz. Dünyanın en tehlikeli projelerini yaptırmayacağız." 

Projelerden dördünün Aliağa'da planlandığını da vurgulayan Ezgi Türetken, "Aliağa ağır sanayi bölgesi, 4 milyon insanın yaşadığı İzmir'in dibinde, halen 1'i kömürlü 4 santral var. Yüzlerce sanayi tesisi, petro kimya tesisi var. Bu tesislerin yarattığı yıkım yetmiyormuş gibi dört yeni termik santral daha yapılmak isteniyor. Buna izin vermeyeceğiz. Kömürden kurtulacağız. Karar vericiler, bölgeyi gözden çıkarmak istiyor olabilir. Biz, burada yaşıyoruz, bu serin suları, balıkları, foklarıyla birlikte tüm hayvanları, zeytini, bağlarıyla birlikte tüm tarımı, ormanları, toprakları savunacağız. Tüm doğal ve kültür varlıklarımızı koruyacağız, yaşam alanlarımızın zehirlenmesine izin vermeyeceğiz" dedi.

PİSLİĞİ İZMİR'E TAŞIYOR
Yöre halkının yanı başındaki sanayi tesislerinden ve termik santrallerden kaynaklanan ağır kirlilikle birlikte yaşamak zorunda bırakıldığını savunan Ezgi Türetken şöyle devam etti:

"Bölgedeki rüzgarlar, Aliağa'ya boca edilen pisliği, İzmir'e de taşıyor. Bu kirlilik hepimizi zehirliyor, hepimizi hasta ediyor. Kömür ve fosil yakıtlar hepimizi tehdit ediyor. Bu sorun sadece Aliağa'nın sorunu değil. Ülkemizin dört bir yanında, kömürlü termik santraller yaşam alanlarımızı zehirliyor. Tüm Türkiye'yi, cüruf dağları, kül barajlarıyla donatmak istiyorlar. Böyle giderse, nefes alabileceğimiz bir toprak parçası kalmayacak. Bu sorun, Zonguldak, Çanakkale, Konya, Muğla, Maraş, İskenderun ve tüm Türkiye'nin sorunu. Yaşam savunucuları olarak, bu projelerin hayata geçmesine göz yummayacağız. Bugün, hep beraber mücadelemize, yeni bir sayfa açıyoruz." 

İPTAL OLANA KADAR MÜCADELE
Talepleri yerine gelene kadar, Aliağa'daki 4 termik santral projesi iptal olana kadar, Türkiye'de yapılması planlanan 71 termik santralinden vazgeçilene kadar mücadeleye devam edeceklerini dile getiren Ezgi Türetken, şunları ekledi:

"Türkiye'nin enerjisini dönüştürmek zorundayız. Bu yüzden, Kömürlü termik santrallere ve petrokokla çalışan santrallere dur diyoruz. Aliağa bölgesi ve tüm Türkiye'nin termik santrallerden kaynaklanan kirliliğinin araştırılması için TBMM hemen, bugün bir araştırma komisyonu kurmalıdır. Kirlilik sınırlarını aştığını gözlemlediğimiz Aliağa bölgesiyle birlikte etki alanındaki bölgeler için, düzenli hava, su, toprak ve gürültü kirliliği analizlerinin yapılması, çevre kirliliği ölçümlerinin kamuoyuyla paylaşılmasının sağlanması için meclis gerekli adımları atmalıdır. Biz bu taleplerimizin gerçekleşmesi için mücadeleye devam edeceğiz. Hepimiz hep beraber, bu illetten kurtulacağız. Kömür ve tüm fosil yakıtlara yer yok."

Basın açıklamalarının ardından 2 bin katılımcı, vücutlarıyla 'Dur' yazdı, cüruf alanına doğru insan zinciri oluşturdu. (dha)

 
Bodrum'da emniyet kemeri eğitimi
 
Hakkari'den acı haber: 1 şehit, 6 yaralı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Tarık 16 Mayıs 2016 Pazartesi 08:04

Ya bu protestocular acaba evlerinde neyle ısınır, elektrik ihtiyacı nı nasıl karşılar merak ediyorum. Dünyanın heryerinde santraller var bize gelince avrupa sponsorlu bu çevreciler hemen eylemde. Ayıptır ya..

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Valiliğe beton bariyerli koruma
Diyarbakır'da ardı ardına meydana gelen bombalı araç saldırılarından ...
İzmir'de 'masaj salonu' patlaması
İzmir'de adeta masaj salonu patlaması yaşanıyor. Daha önceki yıllarda ...
Danıştay kararı organik pazarı kurtardı!
İzmir'in tarihi ve doğal güzelliklere sahip Selçuk İlçesi'nin tarım arazileri ...
 
İzmir'de zehir deposuna baskın!
İzmir'in Ödemiş İlçesi'nde, polisin bir eve düzenlediği operasyonda 14 ...
Şehit Gazeteci Hasan Tahsin İzmir'de anıldı
İzmir’in işgali sırasında düşmana ilk kurşunu atarak Milli Mücadele’yi ...
Göç İdaresi'nden 'Lütfen ölmeyin' afişleri
İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ile Birleşmiş Milletler ...
 
Ve Konak Üst Geçidi'nin montajı tamam!
İzmir Konak Meydanı'nda yapılan yaya üst geçidinin İzmit'ten iki TIR'la ...
Ve 'yılın düğünü' böyle yapıldı!
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan ile işadamı Selçuk ...
Erdoğan ailesinin mutlu günü: Ve imza atıldı
Selçuk Bayraktar ve Sümeyye Erdoğan Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi’nde ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva