HABERLER>GÜNCEL
15 Mayıs 2016 Pazar - 10:58

Danıştay kararı organik pazarı kurtardı!

İzmir'in tarihi ve doğal güzelliklere sahip Selçuk İlçesi'nin tarım arazileri ve zeytinlikler bulunan Gökçealan ile Kirazlı köylerine açılacak taş ocağına, Danıştay geçit vermedi. Avukat Cem Altıparmak, kararla Türkiye'deki tüm zeytin sahalarının bu türü tehlikelerden kurtulduğunu söyledi.

Danıştay kararı organik pazarı kurtardı!

Yerel mahkemenin 'ÇED gerekli değildir' kararını iptal etmesini onayan Danıştay 14'üncü Dairesi kararında, zeytincilik yasasıyla ilgili Danıştay 8'inci Dairesi'nin kararına atıfta bulunup, "Artık kamu yararı kararı alınarak dahi kimyevi atık, toz ve duman çıkaran tesislerin zeytinlik sahalara 3 kilometre mesafe içerisinde yapılması mümkün değildir" ifadesine yer verdi. Avukat Cem Altıparmak, kararla Türkiye'deki tüm zeytin sahalarının bu türü tehlikelerden kurtulduğunu söyledi.

Tarihi Efes harabeleri ile Meryem Ana evinin de bulunduğu Türkiye'nin tarihi ve doğal güzellikteki ilçesi Selçuk'a bağlı Gökçealan ve Kirazlı köylerine 2014 yılında taş ocağı kurulması için hazırlıkların yapılması, vatandaşların tepkisini çekti. Taş ocağının kurulmaması için köylüler ve çevreciler adına Avukat Cem Altıparmak, idare mahkemesine dava açtı. İzmir İdare Mahkemesi de, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı adına Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün verdiği 'ÇED gerekli değildir' kararını iptal etti. 

'ZEYTİNLİKLERE ZARAR VERMEDEN FAALİYET, HAYATIN OLAĞAN AKIŞINA AYKIRI'
Bunun üzerine bakanlık, 2015 yılının Mart ayında kararı temyiz etti. Yerel mahkemenin kararının yanı sıra tarafların avukatlarının savunmalarını da inceleyen Danıştay 14'üncü Dairesi, köylüleri sevindiren bir karara imza attı. Danıştay incelemesinde şu görüşlere yer verildi:

"Ruhsat sahasında işletme izin sahası ve kırma- eleme sahası sınırlarından itibaren 3 kilometrelik alan içerisinde yoğun ve geniş yayılımlı zeytinlik alanlar bulunmaktadır. Söz konusu zeytinliklere sınır komşusu olan, işletilmesi planlanan dava konusu kalker ocağı, kırma-eleme tesisinde zeytinliklere zarar vermeden, toz ve duman çıkarmayacak şekilde faaliyette bulunulması hayatın olağan akışına aykırıdır. 3573 sayılı kanun uyarınca zeytinlik sahalarına 3 kilometreden daha kısa mesafede kurulması mümkün olmayan tesislerden olan dava konusu kalker ocağı ve kırma-eleme tesisi için verilen 'ÇED Gerekli Değildir' kararında hukuka uyarlık bulunmamaktadır. Ayrıca, ÇED Gerekli Değildir, kararı 12.24 hektarlık kısım için verildiği, oysa faaliyet konusu ruhsat alanı 99.97 hektar olduğundan, bu da yönetmelikte belirtilen 25 hektarlık sınırdan daha büyük bir alanı kapsamaktadır."

'KAMU YARARI KARARI ALINSA BİLE MÜMKÜN DEĞİL'
Danıştay 14'üncü Dairesi, 'ÇED gerekli Değildir' raporları için gerekçe gösterilen 'kamu yararı' konusunda da zeytincilik yasasıyla ilgili önceden karar veren Danıştay 8'inci Dairesi'nin kararına atıfta bulundu. Danıştay 14'üncü Dairesi kararında, 'Zeytinlik alanlarda yürütülecek faaliyetlere ilişkin olarak öncelikle dikkate alınması gereken özel düzenlemenin, 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkında Kanun hükümleri olduğuna kuşku bulunmamaktadır. Anılan kanunun 20'nci maddesinin, gerekli tedbirler alınmış olsa bile, zeytinlik sahalarında ve bu sahalara 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikaları ile küçük ölçekli tarımsal sanayi işletmeleri hariç kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran ya da sayılan olumsuz sonuçlara yol açma ihtimali bulunan tesislerin yapılmasını, işletilmesini önlemeyi amaçladığı açıktır. Diğer taraftan; Danıştay 8'inci Dairesi'nin 19.02.2015 günlü kararı karşısında, artık kamu yararı kararı alınarak dahi kimyevi atık, toz ve duman çıkaran tesislerin zeytinlik sahalara 3 kilometre mesafe içerisinde yapılması mümkün değildir. Dava dosyasının incelenme konusu 'ÇED gerekli değildir' kararında bu yönden de hukuka uyarlık bulunmadığı ve temyiz isteminin reddi ile mahkeme kararının belirtilen gerekçelerin de eklenmesi suretiyle onanması gerektiği düşünülmektedir" ifadelerine yer verdi.

OSMANCIK CİNSİ ÜZÜMLER İLE YAYLA KİRAZLARI KURTULDU
Danıştay'ın kararı sonrasında, Türkiye'deki ilk organik pazarı kuran, bölgeye özgü üzüm ve kiraz yeştiren köylüler büyük sevinç yaşadı. Köylüler, bu bölgede en iyi şekilde yetiştirilen 'Osmancık' cinsi üzüm ile bölgenin özel kiraz türünün kurtulduğunu söyledi. Davayı köylüler ve çevreciler adına takip eden avukat Cem Altıparmak kararı şöyle değerlendirdi:

"Gökçealan ve Kirazlı köyleri ile diğer civar köyleri barındıran bölge, birinci derece tarım arazilerine sahip, çevresi yüksek dağlarla çevrili olması sebebiyle kendine özgü mikro klima özellikleri gösteren bir yayla. Bu iklim sayesinde, Türkiye'de nadir birkaç bölgede yetişebilen osmancık cinsi üzüm üretiliyor. Yine Kirazlı Köyü'ne adını veren kiraz cinsi de sadece bu bölgede yetişebiliyor. Zeytincilik, bağcılık ve organik tarımcılığın yaygın olduğu bir bölge. Danıştay bu kararında, 'artık kamu yararı kararı alınarak dahi kimyevi atık, toz ve duman çıkaran tesislerin zeytinlik sahalara 3 kilometre mesafe içerisinde yapılması mümkün değildir' hükmünü veriyor. Bu yüzden bu karar ülkedeki tüm zeytinlikler için hayati öneme sahip. Türkiye'nin tüm zeytinlikleri, başta taş ocakları ve termik santraller olmak üzere, zeytinliklere zarar verecek olan her türlü sanayi tesisinin baskısından kurtulmuş oldu. Bakanlıkların bu kararı dikkate alıp bundan böyle zeytinlik sahalara 3 kilometreye kadar zarar verecek hiçbir yatırıma izin vermemeleri gerekir. Zeytinlikleri artık rahat bıraksınlar." (dha)

 
İzmir'de zehir deposuna baskın!
 
İzmir'de 'masaj salonu' patlaması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de zehir deposuna baskın!
İzmir'in Ödemiş İlçesi'nde, polisin bir eve düzenlediği operasyonda 14 ...
Şehit Gazeteci Hasan Tahsin İzmir'de anıldı
İzmir’in işgali sırasında düşmana ilk kurşunu atarak Milli Mücadele’yi ...
Göç İdaresi'nden 'Lütfen ölmeyin' afişleri
İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ile Birleşmiş Milletler ...
 
Ve Konak Üst Geçidi'nin montajı tamam!
İzmir Konak Meydanı'nda yapılan yaya üst geçidinin İzmit'ten iki TIR'la ...
Ve 'yılın düğünü' böyle yapıldı!
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan ile işadamı Selçuk ...
Erdoğan ailesinin mutlu günü: Ve imza atıldı
Selçuk Bayraktar ve Sümeyye Erdoğan Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi’nde ...
 
DİSK o yasayı AYM’ye taşıyor!
İşverene işçileri geri alması çağrısı yapan Kani Beko, TBMM'den geçen ...
İzmir’de 10 yıl önce işlenen cinayete 2 tutuklama
İzmir’in Kemalpaşa İlçesi'nde 10 yıl önce işlenen cinayetle ilgili ikinci ...
Üniversiteli gençler otizmli çocuklarla buluştu
Dokuz Eylül Üniversitesi İzmir Meslek Yüksekokulu öğrencileri 'Engelleri ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva